Hallgatói Önkormányzat

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Hallgatói Önkormányzat

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Hallgatói Önkormányzata 2002 óta működik, mint az intézmény egyik legfontosabb öntevékeny köre.A szervezet 2005-ig főként az egyetemi hallgatók érdekképviseletével, valamint több kisebb-nagyobb rendezvény lebonyolításával foglalkozott. Ekkor alakult meg jogi személye, továbbá 2005-től felerősödött a közösségformáló és közösségi érdekeket képviselő szerepe. Ma már szinte elképzelhetetlen a csíkszeredai kampusz Hallgató Önkormányzat nélkül. A Hallgatói Önkormányzat legfontosabb célja és küldetése a hallgatók érdekeinek érvényesítése és képviselete az egyetem fontosabb döntéshozó testületei előtt, mint például a Helyi Koordinációs Tanács, Kari Tanács, Szenátus. Ez pontosabban azt jelenti, hogy a HÖK részt vesz az egyetem működését szabályozó döntések meghozatalában és ellenezheti őket, amennyiben teljes mértékben nem ért egyet velük.

Egy másik fontos szerepe a HÖK-nek, hogy kapcsolatokat alakít ki és ápolja azokat. Hogy kivel és mivel? Más hallgatói, ifjúsági, civil és felsőoktatásban tevékenykedő szervezetekkel. Ugyanakkor fontos célja kialakítania lényeges kapcsolatokat a helyi és környékbeli sajtóval, mivel ezeken keresztül tudja megfelelően népszerűsíteni tevékenységét és rendezvényeit.

A HÖK-nek továbbá feladata az éves eseménynaptár megszerkesztése, és az abban szereplő tanulmányi, kulturális, sport és szórakoztató jellegű rendezvények megszervezése és színvonalának biztosítása.

A HÖK évente körülbelül 100-110 rendezvényt szervez meg helyszíni, illetve városi szinten. Ezek közül a nevesebb rendezvények a TDK (Tudományos Diákköri Konferencia), TTK (Tudományos Tanárköri Konferencia), Jégkarnevál, Egyetemi Diáknapok (melynek része a csapatportya, a Haladjunk Együtt és a Sapparádé), gólyatábor, gólyabál, KEK (Kárpát-medencei Egyetemek Kupája, Csíkszered). De helyet kapnak a kisebb rendezvények is, mint a Játék Estek, PC Estek, Karaoke Estek, Fimmaratonok, Tudományos előadások, borkóstolók, a különböző tematikus bulik (Mérnökis Buli, Mikulás Buli, HalloweenParty, PR Party, RetroParty) és bálok (évnyitó bál, farsangi bál, évzáróbál stb.).


A csíkszeredai Hallgatói Önkormányzat tagjának számít minden egyes hallgató, akinek aktív jogviszonya van az egyetemmel, aktív tagjai azonban csak azok, akik részt vesznek a rendezvények megszervezésében, mint önkéntesek, szervezők, főszervezők, valamint a szervezetet működtető elnökségi tagok.

2015-ben a Hallgatói Önkormányzat egy mozgalmas, eddig talán a legtermékenyebb évét élte. A rengeteg rendezvény mellett új kapcsolatokat alakított ki határon túli Hallgatói Önkormányzatokkal a már meglévők mellett, melyeket folyamatosan ápolja. Jelenleg a KMDSZ, OMDSZ, MMDSZ, KHÖK, MSHÖK, SZIE EHÖK, ELTE BTK, BME VBK, DEHÖK, PKED-vel ápolunk jó baráti kapcsolatot.

Biztosan merjük állítani, hogy aki Csíkszeredába jön egyetemre semmiképp nem fog unatkozni és ha esetleg vállalkozó szellemű, kreatív és jó csapatjátékos akkor akár egy dinamikus csapat tagja is lehet.

Hírek
2023-11-29
2023-11-28
2023-11-27
2023-11-27
Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar

Csíkszereda, Hargita megye, Szabadság tér, 1. szám, 530104

Tel.: +40-266-314-657, fax: +40-266-372-099
E-mail: csikszeredauni.sapientia.ro 

btz webdesign