Science Espresso

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Science Espresso

A SPARKS: Laboron kívül - csináld-magad tudományos forradalom kiállítás mellett kísérőprogramokat, interaktív tudományos eszpresszókat is szervezünk egészségmegőrzés és orvostudományi témákban meghívott előadókkal.

A tudományos eszpresszók témáiból:

 • egészséges táplálkozás,
 • ember és mikroba,
 • vírusfehérjék,
 • génmódosítás a napjainkban,
 • hálózatkutatás az orvostudományban

Az alábbi program szerint várjuk szeretettel Önöket a vitaindító előadásokra:

2018. január 23., kedd, 17 óra, 15-ös terem

Gén a levesemben? - géntechnológiák a mindennapjainkban 

Dr. Miklóssy Ildikó, adjunktus – Sapientia EMTE, Csíkszeredai Kar

A géntechnológiával előállított szervezetek napjainkban a mezőgazdaság, vegyipar, gyógyászat és gyógyszerfejlesztés területein egyre nagyobb szerepet kapnak. Fejlesztésük mögött több évtizedes tudományos kutatási munka áll, mégis mi lehet az oka annak, hogy folyamatosan a sajtó kereszttüzében állnak a génmérnökségi eljárásokkal előállított szervezetek, például a haszonnövények? Mi ezen eljárások tudományos alapja és hogyan kapcsolódhatnak ezek a növények az élelmiszerlánchoz? Milyen jövőbe mutató alkalmazásokban használhatjuk e szervezeteket? A kérdéskör tudományos, környezetvédelmi illetve bioetikai szempontjait mutatja be az előadás.

 


2018. január 30., kedd, 17 óra, 15-ös terem

VÍRUSOK - bonyolult szerkezetek egyszerű építőelemekből

Dr. Fejér Szilárd, kutató, laboratóriumvezető– Pro Vitam Diagnosztikai és Kutatóközpont, Sepsiszentgyörgy

A vírus szó hallatán hajlamosak vagyunk valamilyen súlyos, ragályos betegséget okozó parazitára asszociálni, és nem is gondolunk bele, hogy mekkora szerepe volt a vírusoknak a bonyolult életformák kialakulásában és fejlődésében. Nem létezik olyan élőlény, amelyet ne tudna valamilyen vírus megfertőzni. Ezek az élőhalott struktúrák bonyolult gépezetek is egyben, sikerük titka az egyszerű felépítésük. Az előadás a vírusok általános szerkezetébe és eddig bizonyított evolúciós szerepébe ad betekintést. A rohamosan fejlődő víruskutatással vajon elejét lehet venni egy pusztító világjárványnak? Fel tudjuk használni a gonosz vírusokat a magunk javára?

 


2018. február 6., kedd, 17 óra, 15-ös terem

Prebiotikumok és probiotikumok a táplálkozásban

Dr. Laslo Éva, adjunktus – Sapientia EMTE, Csíkszeredai Kar
 
Napjainkban eléggé gyakran találkozunk a probiotikum kifejezésével, kevesebbet a prebiotikuméval. Annak ellenére, hogy csak egy pár évszázada, illetve évtizede tárták fel ezen baktériumok illetve termékek tudományos hátterét, már ősidők óta táplálkozásunk részét képezték. Mik is ezek valójában? Hogyan vannak jelen táplálékainkban illetve étrendünkben? Milyen szerepet tulajdonítanak ezek az egészség megőrzésében? Az előadás ezen kérdésekre próbál választ adni.
 

 


2018. február 13., kedd, 17 óra, 15-ös terem

Bennünk élő mikrobák és az egészségünk

Dr. Mara Gyöngyvér, docens – Sapientia EMTE, Csíkszeredai Kar

Tudta-e, hogy az emberi testben tízszer több mikroorganizmus található, mint emberi sejt? Bár a korábbi ismeretek alapján a mikrobák jelenlétét a bélcsatornára (bélflóra) korlátoztuk, de mára már a genetikai vizsgálatok eredményeképpen biztosak lehetünk, hogy nincs olyan emberi szövet, amely steril lenne.

Az emberi test tehát egy komplex élettér, és napjaink egyik legnagyobb kihívása a bennünk élő mikroorganizmusok hatását megfejteni a szervezetünkre. A mikrobiális közösségek valószínű, hogy kulcsszerepet játszanak az egészség megőrzésében és a betegségek kialakulásában.

 

2018. február 20., kedd, 17 óra

Hálózatkutatás és rendszerbiológia szerepe az orvosbiológiai kutatásokban

Dr. Bodor Zsolt, adjunktus – Sapientia EMTE, Csíkszeredai Kar

Kevesebb, mint két évtizede egy új szemlélet látott napvilágot, ami a komplex rendszerek hálózatát illeti, ez maga a skálafüggetlenség. A hálózat tulajdonképpen komplex rendszerek leírására széleskörűen használt modell, melynek alapfeltevése, hogy bonyolult rendszerek működése megérthetővé válik, ha az elemek közötti kölcsönhatásokat vizsgáljuk. Ez a fiatal tudományág számos szakterületen hasznosítható, hiszen a hálózatok mindenütt jelen vannak, az élet minden területén az internettől a biológiai hálózatokig. Ma már a hálózatkutatás eredményei megkerülhetetlenek és új perspektívákat nyitnak.

Jelen előadás olyan kérdésköröket boncolgat, mint:

 • Mit jelent a hálózati szemlélet?
 • Hogyan tervezhetünk új, iparilag hasznos törzseket?
 • A kórokozók sebezhető pontjainak azonosítása
 • Jósolható-e az evolúció iránya és miért fontos?
 • Betegségek közötti kapcsolat
 • Szexuális úton terjedő betegségek hálózata vagy akár azt, hogy ha valaki a baráti társaságomban túlsúlyos, milyen hatással lehet rám?

 

2018. február 27., kedd, 17 óra

Oltóanyagok, vakcinák

Dr. Tar Gyöngyi, igazgató – Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság

Manapság mindenki retteg mindentől: a betegségtől, a mérgező anyagoktól, a gyógyszerektől, a korai haláltól, a járványoktól, az oltásoktól de ugyanakkor sokan értenek is ezekhez, tanácsot adnak, blogot írnak, kommentelnek, lájkolnak, huhognak, skatulyáznak lebeszélnek, ráolvasnak. Bárki megteheti büntetlenül, az internet teret nyújt mindenkinek, lehet névvel, névtelenül, álnéven beszélni, írni, mutogatni, főleg a mindenkit foglalkoztató orvosi témákról! Ne a szomszéd nénitől kérjünk gyógyszert és ne az újságírótól orvosi szakvéleményt! Hallgassuk meg, mit ért el, hol tart az orvostudomány a járványos betegségek leküzdésében, tanuljuk meg megelőzni őket, legyőzni a rettegéseinket.

 

2018. március 6., kedd, 17 óra

Funkcionális élelmiszerek az egészséges táplálkozásért

Dr. Albert Csilla, adjunktus – Sapientia EMTE, Csíkszeredai Kar

Napjainkban az egészségtudatos táplálkozás egyre nagyobb teret hódít. Hippokrátesz kijelentése: „Hagyd, hogy az étel legyen a gyógyszered és a gyógyszer az életed” megújult érdeklődést kapott. Az igény megjelenésével nagymértékben megnőtt a funkcionális élelmiszerek piaca.

De mi is az a funkcionális élelmiszer? Biztonságos? Teljesíti azt, amit ígér?

 

2018. március 13., kedd, 17 óra

Téveszmék és félretájékoztatás az élelmiszerfogyasztásban

András Csaba Dezső, tanársegéd – Sapientia EMTE 

 

Hírek
2024-02-23
2024-02-20
2024-02-20
2024-02-20
Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar

Csíkszereda, Hargita megye, Szabadság tér, 1. szám, 530104

Tel.: +40-266-314-657, fax: +40-266-372-099
E-mail: csikszeredauni.sapientia.ro 

btz webdesign