Workshopul de traducere și interpretare FO-TO

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Workshopul de traducere și interpretare FO-TO
Workshopul de traducere și interpretare FO-TO
Workshopul de traducere și interpretare FO-TO

Workshopul de traducere și interpretare FO-TO a avut loc și anul acesta, de data asta la Vârșag. Vineri după-amiază, echipa noastră, formată din studenți, profesori și invitați, s-a adunat la școala Liviu Rebreanu. Acolo ne aștepta și autobuzul și ne-am îndreptat spre Vârșag. Din cauza unui blocaj de trafic am întârziat, așa că imediat am început prima noastră activitate, programul cu numele „Carte vie”, în cadrul căreia am avut ocazia să discutăm  cu diferiți specialiști. În timpul discuțiilor am avut posibilitatea de a pune întrebări legate de traducere, interpretare și predarea limbilor străine. Aici ne-am îmbogățit cunoștințele cu sfaturi prețioase. Acest program a fost urmat de o scurtă activitate care ne-a ajutat să ne cunoaștem mai bine colegii din Târgu Mureș. Sâmbătă dimineața am participat la prezentări în domeniul traducerii și al interpretării, care au fost urmate de discuții informale. Prezentările au fost interactive și ne-au oferit și posibilitatea de a înfrunta diferite probleme de traducere (inclusiv traducerea benzilor desenate). După prânz, în cadrul unor ateliere de traducere, am tradus epitafurile umoristice scrise de Dósa Zoltán, psiholog, profesor universitar și scriitor. Am lucrat în grupuri mici, limbile țintă fiind româna și engleza. Apoi am comparat și am discutat soluțiile noastre cu ceilalți, obținând informații atât despre dificultățile, cât și despre frumusețea traducerii. Spre marea noastră surpriză, autorul epitafelor ne-a făcut o vizită, oferindu-ne ocazia să avem o discuție cu el. După cină, am putut participa la activități de recreative, cum ar fi diferite jocuri, plimbări sau baie în ciubăr. În ultima zi am avut ocazia să cunoaștem și aspectele teoretice și practice ale interpretării. În încheiere, ne-am împărtășit experiențele și cele învățate pe parcursul weekendului. În cele din urmă, ne-am luat rămas bun de la Vârșag și ne-am întors acasă, la Miercurea-Ciuc.

Kálmán Alexandra și Sándor Gréta, studente în anul II, română-engleză

Am dori să le mulțumim:

  • cărților vii: Asztalos Anita (consilier), Karda Beáta (bibliotecar), Kolozsváry Katalin (profesor), Sükös Imola (avocat), Tánczos Viktória (profesor), Vorzsák Szabolcs (traducător)
  • referenților: Lázár Csilla (Centrul Educațional Spektrum), Nagy Levente (OFFI, Ungaria), Prohászka-Rád Boróka (Universitatea Sapientia), Thomas Sulmon (traducător literar, Belgia).
  • conducătorilor de atelier: Ajtony Zsuzsanna, Tomonicska Ingrid
  • colegilor care au participat la programe: Pál Enikő
  • invitatului surpriză: Dósa Zoltán
  • studenților: Albert Zsuzsa, Bajkó Tihamér, Balázs Fülöp Edina, Balla Lehel, Bicsak Dávid, Bicsak Károly, Birtalan Mária-Alexandra, Demeter Emese, Fülöp József-Zsolt, Kálmán Alexandra, Lakatos Karina, Lemhényi Elemér, Marton Andrea, Mátyus Beáta, Moldovai Gellért Ákos, Oláh Alpár, Sándor Gréta, Szabó Barbara, Takács Rita, Tamás Dóra.

 Organizatorii: Nagy Tünde, Dégi Zsuzsanna, Tomonicska Ingrid

Știri
2024-05-28
2024-05-17
2024-03-25
2024-02-20



Tag-uri

Dezvoltarea metodei educaționale inovatoare a turismului ACCESSIBLE în Europa Centrală - Ateliere de lucru
Ateliere de lucru au avut loc ca parte a proiectului Erasmus: "Dezvoltarea metodei educaționale inovatoare a turismului ACCESSIBLE în Europa Centrală" - ACCESSIBLE (nr: 2022-2-HU01-KA220-HED-000099410) au avut loc la Universitatea Adam Mickiewicz din Poznan, Polonia (Facultatea de Științe Geografice și Geologice) în perioada 10-12 martie 2024.

„Provocare la lectură” – Ora de Limba si literatura română… altfel!
În data de 15 februarie 4 911 elevi și 234 de profesori din 84 de școli ale județului Harghita au sărbătorit Ziua Națională a Lecturii. E

Activitate de pedagogie muzeală
În data de 31 ianuarie 2023, Ingrid Tomonicska a susținut o activitate de pedagogie muzeală pentru elevii clasei a VI-a de la Școala Gimnazială Liviu Rebreanu din Miercurea-Ciuc.

A apărut buletinul informativ Lost Millennials
Bine ați venit la numărul de închidere a newsletter-ului proiectului Lost Millennials! Citiți mai departe pentru a afla despre conferința finală a proiectului și despre principalele rezultate ale cercetării.

Raport Conferința finală a proiectului Lost Millennials
La 28 noiembrie 2023, la Bruxelles (Belgia) a avut loc conferința finală a proiectului Lost Millennials „Lost and Found: Reimagining Europe's Employment Policies”.

Raport Conferința națională de politici publice și atelierul de lucru al proiectului Lost Millennials
Conferința națională de politici publice și atelierul de lucru organizat de Sapientia EMTE în cadrul proiectului Lost Millennials a avut loc pe 23 noiembrie 2023.

În memoriam dr. Ovidiu Muntean (1941 - 2023)
Colectivul de cadre didactice și studenți din departamentele de BioInginerie și Științe Alimentare se desparte definitiv de cel ce a fost de-a lungul existenței sale la Universitatea Sapientia un dascăl devotat meseriei in ale ingineriei chimice si biochimice.

Stakeholder Peer-Review Forum
La 28 septembrie, la Bratislava, a avut loc „Stakeholder Peer-Review Forum”, în cadrul proiectului „Lost Millennials”.

Echipa Univerității Sapientia a participat la o altă întâlnire în Islanda, în cadrul proiectului Lost Millennials.
În perioada 31 mai - 1 iunie 2023, reprezentanți ai universității noastre au participat la o altă întâlnire internațională, la care au fost prezente toate instituțiile partenere.

Atelierul Fo-To al studenților de la științele umaniste
În perioada 12-14 mai s-a organizat, din nou, atelierul Fo-To (traducere și interpretare) sub îndrumarea Departamentului de Științe Umaniste al Universității Sapientia EMTE.

Lansări de carte
Vă invităm cu drag la discuția organizată în data de 28 aprilie 2023, ora 17, în cadrul atelierului de traducere al matesteratului de Traducere și interpretare, unde vor fi prezentate publicațiile cele mai recente.

Primul eveniment din cadrul spațiului ludic numit SapiZone s-a desfășurat într-o atmosferă plăcută
Primul eveniment din cadrul spațiului ludic numit SapiZone s-a desfășurat într-o atmosferă plăcută, cu multe jocuri și cu situații de comunicare adaptate la diferite niveluri de cunoaștere a limbii române, precum și cu decernarea unor premii-surpriză.

A apărut versiunea în limba română a operei lui Apor Péter: Metamorphosis Transylvaniae
A apărut versiunea în limba română a operei lui Apor Péter: Metamorphosis Transylvaniae, după traducerea lui Enikő Goga, fostă masterandă a Universității Sapientia.

Studenții de la Inginerie Alimentară premiați la expoziția GastroPan
În perioada 17-19 martie 2023, a fost organizată cea de a XIV-a ediție a expoziției GastroPan, unde au fost premiați și studenții noștri. În cadrul expoziției se prezintă cele mai noi produse de panificație cât și echipamente ale firmelor românești și străine din industria de morărit, panificație și cofetărie.

A apărut prima ediție a buletinului informativ Lost Millennials
Bine ați venit la prima ediție a buletinului informativ Lost Millennials, cu cele mai recente actualizări ale proiectului. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre obiectivele noastre, despre lansarea site-ului proiectului și despre publicarea rapoartelor de țară care se concentrează asupra contextului politic care abordează NEETs 25+.

Challenges in the Carpathian Basin - 16th International Conference on Economics and Business
Sapientia Hungarian University of Transylvania FACULTY OF ECONOMICS , SOCIO-HUMAN SCIENCES AND ENGENEERING, MIERCUREA-CIUC invites you to the 16th International Conference on Economics and Business CHALLENGES IN THE CARPATHIAN BASIN: Towards a new sustainability?

Discurs, cultură și reprezentare - apel la contribuții
În perioada 21-22 aprilie 2023, Departamentul de Științe Umane a Universității Sapientia din Cluj-Napoca organizează conferința internațională trilingvă Discurs, Cultură și Reprezentare III în campusul din Miercurea Ciuc. Limbile conferinței: română, maghiară, engleză.

Premiul I la cea de-a X-a ediție a conferinței internaționale Student in Bucovina
Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității Ştefan cel Mare din Suceava a organizat, în perioada 10-11 noiembrie 2022, în format hibrid, cea de-a X-a ediție a conferinței internaționale "Student in Bucovina", desfășurată sub egida Ministerului Educației.

In Memoriam: prof. univ. dr. Lucian-Gheorghe Gavrilă
Am aflat cu întristare că Profesorul universitar dr. Lucian-Gheorghe Gavrilă ne-a părăsit în mare grabă la 31 octombrie 2022.

Întâlnire Lost Millennials în Burgos
În perioada 27-28 septembrie 2022. a avut loc al doilea întâlnire fizică între participanții proiectului internațional Lost Millennials în orașul Burgos, Spania.

Raport trimestrial cu privire la activitățile proiectului Lost Millennials Project la care echipa Univerității Sapientia participă în calitate de partener profesional
În perioada 8-9 iunie 2022, reprezentanți ai universității noastre au participat la o întâlnire internațională de succes, la care au fost prezente toate instituțiile partenere.

Domnul prof. univ. dr. George Volceanov a fost distins cu Ordinul de merit în grad de cavaler al Republicii Ungare
În semn de recunoaștere, domnul prof. univ. dr. George Volceanov a fost distins cu Ordinul de merit în grad de cavaler al Republicii Ungare pentru „popularizarea literaturii maghiare în România și contribuția la formarea unei noi generații de traducători literari din maghiară în română”.

Vizită la o fabrică de îmbuteliere a apei minerale
Studenții anului II de la specializarea Inginerie și management în alimentație publică și agroturism și studenții anului I de la programul de master Biotehnologii sustenabile din cadrul Facultății de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești din Miercurea-Ciuc au vizitat fabrica de îmbuteliere S.C. Perla Harghitei S.A.

Studenți în vizită la fabrici de prelucrare a cărnii și a laptelui
În data de 6 aprilie 2022 studenții din anul III de la specializarea Ingineria produselor alimentare din cadrul Facultății de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești din Miercurea-Ciuc au vizitat fabrica de prelucrare a cărnii SC. Arterimpex SRL din Gheorgheni și Cooperativa Agricolă Csengő din Frumoasa.

Studenți în vizită la fabrica de pungi de hârtie Vegadom House
În cadrul disciplinei Ambalaje și design în industria alimentară, studenții din ultimul an de la specializarea Ingineria produselor alimentare din cadrul Facultății de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești din Miercurea-Ciuc au participat la o vizită profesională la fabrica de pungi de hârtie Vegadom House S.R.L.

Perspectives in Human Sciences – workshop online
În data de 8 aprilie 2022 Centrul de Cercetare Confluențe Interculturale al Departamentului de Științe Umane din cadrul Facultății de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești din Miercurea Ciuc, în colaborare cu Filiala din Cluj a Academiei Maghiare de Științe, va organiza un atelier interdisciplinar online de o zi în limba engleză, intitulat Perspectives in Human Sciences.

Proiectul Lost Millennials a fost lansat
Proiectul „Lost Millennials„ a fost lansat pentru a îmbunătăți practicile de evaluare a inițiativelor de pe piața muncii care vizează persoanele NEETs de peste 25 de ani.

Masteranzi în vizită profesională la fabrica de lactate din Miercurea Ciuc
Masteranzii anului I de la specializarea Biotehnologii sustenabile din cadrul Facultatății de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești din Miercurea Ciuc au participat în cadrul disciplinei Microorganisme utilizate în industrie la o vizită oficială la fabrica de lactate S.C. Lactate Harghita S.A.

Ne-am consultat cu liderii Colegiului Universitar Maghiar din Transcarpatia II. Rákóczi Ferenc
În data de 27 februarie prof. univ. dr. TONK Márton, rectorul universității noastre, a avut o discuție online cu managementul Colegiului Universitar Maghiar din Transcarpatia II. Rákóczi Ferenc.

Tendințe globale – răspunsuri locale. Interdependențe sau slowbalizare?
A apărut pe 10 septemberie 2021 volumul Tendințe globale – răspunsuri locale. Interdependențe sau slowbalizare? - al Conferinței Economice Internaționale 15. - Tendințe în Bazinul Carpatic.

Patrimoniul nostru cultural european – eveniment de încheiere a proiectului la ,,Sapientia”
La data de 16 iunie 2021, a avut loc evenimentul de încheiere a proiectului Erasmus+ la care au colaborat membrii Departamentului de Științe Umane a Universității ,,Sapientia”.

Abordarea restaurativă a relației cu autoritatea în Europa de Est / România
Conferință Internațională 2021

In Memoriam: prof. univ. dr. Norel Mariana
Cu tristețe amară am aflat de vestea trecerii în neființă a doamnei profesor universitar dr. Norel Mariana în data de 1 martie 2021. Norel Mariana a fost profesorul universitar al Universității „Transilvania” din Brașov, directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic și coordonator al mai multor proiecte naționale și internaționale de formare inițială și continuă.

15th International Conference on Economics and Business
CHALLENGES IN THE CARPATHIAN BASIN

Prelegerile online, ținute în calitate de invitat de către dr. Tódor Erika-Mária la Universitatea Pannon, Veszprém (Ungaria)
În perioada 1-30 noiembrie se desfășoară prelegerile online, ținute în calitate de invitat („visiting professor”) de către doamna conf. univ. dr. Tódor Erika-Mária, de la Departamentul de Științe Umane al Facultății Facultatea de Ştiinţe Economice, Socio-Umane şi Inginereşti din Miercurea Ciuc, la Universitatea Pannon, Veszprém (Ungaria), Facultatea de Filologie Modernă și Științe Sociale.

Crize, schimbări și perspective – conferință online 2021
Departamentul de Ştiinţe Umane al Facultăţii de Ştiinţe Economice, Socio-Umane şi Inginereşti din Miercurea Ciuc, Universitatea „Sapientia” din municipiul Cluj-Napoca, în colaborare cu Centrul de Cercetare „Confluenţe Interculturale” vă anunţă organizarea conferinţei trilingve, în spațiul online cu tema Válság, változás, perspektívák / Crize, schimbări și perspective / Crisis, Change and Perspectives, în perioada 16-17 aprilie 2021.

Discourses of Humour - International Conference
The Intercultural Confluences Research Centre of the Department of Humanities, Faculty of Economics, Socio-Human Sciences and Engineering, Miercurea Ciuc, Sapientia Hungarian University of Transylvania, organizes the international English language conference Discourses of Humour in the campus of Miercurea Ciuc/Csíkszereda, Romania, on 24-25 April, 2020. Submission until 1st March, 2020.

Programul Erasmus+, Cultural Heritage – întâlnire la Wrocław, Polonia
Cea de a treia întâlnire din cadrul proiectului ,,Cunoștințele culturale și competențele lingvistice ca mijloace de dezvoltare a deprinderilor secolului al XXI-lea (“Cultural knowledge and linguistic competences as a means to develop 21st century skills”) a avut loc în perioada 10-13 septembrie 2019, în minunatul oraș Wrocław din Polonia. Partenerul Universitatea Sapientia din municipiul Cluj-Napoca a fost reprezentat de dr. Zsuzsanna Ajtony și dr. Zsuzsanna Dégi.

Identificarea izvoarelor de apă minerală
Stimată Doamnă/Stimate Domn! Vă rugăm respectuos să participați la sondajul realizat de Universitatea Sapientia, al cărui scop este...

Dicționar trilingv de specialitate
A apărut la editura Presa Universitară Clujeană dicționarul trilingv de lingvistică aplicată cu titlul: Alkalmazott nyelvészeti szótár (A két‐ és többnyelvűség alapfogalmai) / Dicționar de lingvistică aplicată (Conceptele fundamentale ale bi‐ și multilingvismului) / Dictionary of applied linguistics (Basic concepts of bi‐ and multilingualism), (ISBN 978‐606‐37‐0548‐9).

Schimb de experiență cu tema patrimoniului cultural în cadrul întâlnirii la Dubrovnik a partenerilor implicați în proiectul Erasmus+
Cea de-a doua întâlnire a partenerilor implicați în proiectul ,,Cunoștințe culturale și competențe lingvistice ca mijloace de dezvoltare a deprinderilor secolului al XXI-lea (cf. “Cultural knowledge and linguistic competences as a means to develop 21st century skills”) a avut locîn splendidul oraș Dubrovnik din Croația, în perioada 15-18 aprilie 2019.

Olimpiada de limba și literatura română pentru minorități șidiasporă
În perioada 22 și 25 aprilie 2019, s-a desfășurat Olimpiada de limba și literatura română pentru minorități șidiasporă, etapa națională, evenimentul fiind găzduit de Colegiul Reformat Backamadarasi Kis Gergely, din Odorheiu-Secuiesc.

Köztes terek / Spații intermediare / Spaces In Between
Departamentul de Ştiinţe Umane al Facultăţii de Ştiinţe Economice, Socio-Umane şi Inginereşti din Miercurea Ciuc, Universitatea „Sapientia” din municipiul Cluj-Napoca, în colaborare cu Centrul de Cercetare „Confluenţe Interculturale” și cu Comitetul Academic din Cluj anunţă organizarea conferinţei internaționale trilingve cu titlul Köztes terek/ Spaţii intermediare/ Spaces In Between, care se va desfăşura în perioada 26‒27 aprilie 2019 la Miercurea Ciuc, cu participarea a 150 de cercetători din 8 țări.

Köztes terek/ Spaţii intermediare/ Spaces In Between – Conferinţă internaţională, 2019
Departamentul de Ştiinţe Umane al Facultăţii de Ştiinţe Economice, Socio-Umane şi Inginereşti din Miercurea Ciuc, Universitatea „Sapientia” din municipiul Cluj-Napoca, în colaborare cu Centrul de Cercetare „Confluenţe Interculturale” vă anunţă organizarea conferinţei trilingve cu titlul Köztes terek/ Spaţii intermediare/ Spaces In Between, care se va desfăşura la Miercurea Ciuc, în perioada 26‒27 aprilie 2019. Termenul de înregistrare: 31 ianuarie 2019.

Un nou proiect internațional Erasmus+: Cunoștințele culturale și competențele lingvistice – instrumente ale dezvoltării competențelor sec. 21
Universitatea Turiba din la Riga (Letonia) a organizat în perioada 18-20 octombrie 2018 prima întâlnire din cadrul proiectului Erasmus+, „Culture knowledge and language competences as a means to develop the 21st century skills” (Cunoștințele culturale și competențele lingvistice – instrumente ale dezvoltării competențelor sec. 21)

Unitate în diversitate – ultima reuniune a partenerilor în Dubrovnik
Proiectul „Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market” (,,Competențe lingvistice și probleme interculturale în industria ospitalității: unitate în diversitate pe piața muncii UE”) din cadrul programului Erasmus+ se apropie de sfârșit.

Unitate în diversitate – evenimentul de închidere a proiectului la Sapientia
Evenimentul de închidere a proiectului ,,Competențe lingvistice și probleme interculturale în industria ospitalității: unitate în diversitate pe piața muncii UE” („Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market”) din cadrul programului Erasmus+ a avut loc la data de 13 iunie 2018, la campusul Universității Sapientia.

Innovation and technology in the knowledge based economy - 14th Annual International Conference
14th Annual International Conference on Economics and Business, CHALLENGES IN THE CARPATHIAN BASIN.

Premii speciale la Olimpiada de limba şi literatura română pentru minorităţi (etapa naţională)
În perioada 3-6 aprilie 2018 s-a desfăşurat la Colegiul Naţional „Székely Mikó”, din Sfântu-Gheorghe Olimpiada de limba şi literatura română pentru minorităţi.

Workshopul „IDENTITATE-ALTERITATE-ARTĂ”
Grupul de cercetare „Străinul” din cadrul Universității SAPIENTIA, Facultatea de Științe Economice, Socio-umane și Inginerești, Departamentului de Științe Umane Vă invită la workshopul„IDENTITATE-ALTERITATE-ARTĂ” care se va desfășura în Biblioteca Facultății în data de 21 martie 2018 începând cu ora 17.

14th Annual International Conference on Economics and Business
REGISTRATION AND ABSTRACT SUBMISSION DEADLINE EXTENDED! NEW DEADLINE: 19TH MARCH Sapientia Hungarian University of Transylvania, Faculty of Economics, Socio-Human Sciences and Engineering Miercurea Ciuc invite you to the 14th Annual International Conference on Economics and Business CHALLENGES IN THE CARPATHIAN BASIN which takes place in Csíkszereda/Miercurea-Ciuc (Romania), 10-12th MAY, 2018.

Expoziția SPARKS: Dincolo de laborator deschide oficial porțile
În data de 15 ianuarie 2018 am organizat festivitatea de deschidere a expoziției. În cadrul proiectului Sparks (Regândim inovarea. Împreună), la Miercurea Ciuc în clădirea Universității, mezanin poate fi vizitată expoziția Dincolo de laborator: revoluția științei DIY (Fă-o chiar tu!) în perioada 15 ianuarie – 23 martie 2018.

Dincolo de laborator - revoluția științei DIY (Fă-o chiar tu!)
Universitatea Sapientia, Facultatea de Științe din Miercurea Ciuc participă în realizarea proiectului Sparks finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Horizon 2020 în parteneriat cu 29 alte instituții din Europa, având ca scop sensibilizarea opiniei publice asupra faptului că și ei pot fii formatori ai științei și inovării.

Rețeaua de Bioanalitică CEEPUS este Câștigătorul Premiul de Excelență a Ministerului
Rețeaua CEEPUS CIII-RO-0010 de “Predarea și învățarea bioanalizei” avînd ca partener Universitatea Sapientia, Facultatea Șțiințe Economice, Socio-Umane și Ingineresți, Departamentul de Bioinginerie a primit Premiul de Excelență a Ministerului.

Border Crossings ‒ International Conference 2018 Call for Papers
The Intercultural Confluences Research Centre of the Department of Humanities, Faculty of Economics, Socio-Human Sciences and Engineering, Miercurea Ciuc, Sapientia Hungarian University of Transylvania, Romania, organizes the English language International Conference Border Crossings in the Miercurea Ciuc campus of the university on 20-21 April, 2018. Extended deadline for submissions: 10 February 2018

Ziua Recunoștinței la Sapientia
Catedra de Științe Umane a Universității Sapientia a organizat joi, 23 noiembrie 2017, de la ora 18, Ziua Recunoștinței pentru elevii de liceu. La eveniment au participat peste 50 de elevi de liceu și studenți ai Catedrei de Științe Umane, dar și oaspeți americani.

Unitate în diversitate – o nouă întâlnire în Cehia
Ultima întâlnire de lucru, adică cea de a patra, dintre partenerii proiectului Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market” a avut loc orașul Čáslav din Cehia între 19-21 octombrie 2017.

3rd World Congress on Civil, Structural, and Environmental Engineering (Csee'18)
CSEE'18 is composed of the following co-located conferences:

Middle Bengali Retreat cum Workshop in Transylvania, 2017
The Faculty of Economics, Socio-Human Sciences and Engineering, Department of Human Sciences at Sapientia — Hungarian University of Transylvania, Miercurea Ciuc/Csíkszereda in collaboration with AIBS (American Institute of Bangladesh Studies) and the University of Chicago, is organising for the second time a Middle Bengali Retreat and Workshop between Thursday 3 Aug. and Sunday 13 Aug. 2017.

Universitatea Sapientia la cea de-a 25-a ediție a Academiei de Vară Bolyai
Trei profesori ai Departamentului de Științe Umane al Universității Sapientia din Miercurea-Ciuc au luat parte activă la programul de o săptămână al celei de-a 25-a ediție a Academiei de Vară Bolyai desfășurată în perioada 17-22 iulie 2017.

„Peisajul lingvistic, diversitatea lingvistică” - conferință
Departamentul de Științe Umane din cadrul Facultății de Ştiinţe Economice, Socio-Umane și Inginerești a Universităţii Sapientia, în colaborare cu Institutul de Lingvistică al Academiei Ungare de Științe organizează în perioada 22-23 septembrie 2017, la Casa Corpului Didactic „Apáczai Csere János”, din Miercurea-Ciuc, conferința „Peisajul lingvistic, diversitatea lingvistică”.

Unitate în diversitate – întâlnire de lucru în Letonia
A treia întâlnire de lucru din cadrul proiectului Erasmus+, „Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market”, a avut loc la Universitatea Turiba din Riga, în perioada 27-29 aprilie. Universitatea Sapientia a fost reprezentată de doi membri ai Departamentului de Științe Umane, Dr. Zsuzsanna Ajtony și Zsuzsanna Dégi. La întâlnire au participat peste 20 de persoane din cele 9 țări partenere.

Unitate în diversitate – Proiectul Erasmus+ continuă în Lituania
Proiectul Erasmus+ intitulat „Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market” (,,Competențe lingvistice și probleme interculturale în industria ospitalității: unitate în diversitate pe piața muncii UE”) a fost lansat în septembrie 2016. Cea de-a doua întâlnire a partenerilor implicați în acest proiect a avut loc între 26-28 ianuarie 2017, în capitala Lituaniei.

Va reprezenta apa factorul determinant al schimbărilor climatice prin influența acesteia în ciclul carbonului?
Experții în domeniul climatologiei sunt de acord că unul dintre motivele schimbării climatice constă în intensificarea efectului de seră...

Prelegerea Máriei Wittner în Miercurea-Ciuc
Vineri, 18 noiembrie 2016, începând cu orele 18, va avea loc întâlnirea cu Mária Wittner, care va vorbi despre condamnarea ei la moarte din anul 1956.

Curs online cu Erzsébet Ravasz Regan la Sapientia
Miercuri, 16 noiembrie 2016, începând cu orele 19, în cadrul cursurilor Asociației Pro Scientia Siculorum, avem onoarea de a vă prezenta cursul on-line al cercetătoarei Erzsébet Ravasz Regan.

Începe turneul de promovare a Universității
Luni, 14 noiembrie 2016, începe turneul de promovare a Universităţii pentru anul 2017, turneu având motoul #sapiverzium.

Sapiophile: Așa arată trusa de machiaj făcută din maioul lui Vin Diesel
În partea a doua din Sapiophile, Gyöngyvér Mara, cadru didactic al Universităţii Sapientia din Miercurea-Ciuc, ne spune cum să ne îmbrăcăm ecologic. Societatea actuală prezintă o tendinţă tot mai accentuată de acumulare, oamenii devenind în acelaşi timp tot mai risipitori, iar Gyöngyvér Mara ne prezintă câteva moduri de reciclare.

Concursul Venczel József, ediţia a IV-a – înmânarea premiilor
Departamentul de Științe Sociale al Universității Sapientia din Miercurea-Ciuc a organizat anul acesta a IV-a ediţie a concursului Venczel József cu tema A merge sau a rămâne.

Cum să ne promovăm oraşul? –marketing urban în 60 de minute – prelegere susținută de către Benedek Nagy în Miercurea-Ciuc
A doua prelegere din seria Cafeneaua Științifică din Miercurea-Ciuc va fi susținută de către Dr. Benedek Nagy, cadru didactic al Universităţii Sapientia. Aceasta va avea loc marți, 15 noiembrie 2016 la Cafeneaua Petőfi, începând cu orele 18.

Practica limbii în timp și spațiu – prelegeri susţinute cu ocazia Zilei Limbii Maghiare
Prelegerile vor fi susținute pe 14 noiembrie 2016, în Aula Mare a Universităţii Sapientia din Miercurea-Ciuc. Organizatorii acestui eveniment sunt: Consiliul Local Harghita, Centrul Cultural Județean Harghita, Departamentul de Științe Umane al Universităţii Sapientia și Centrul Educaţional Spektrum.

Soiuri de bacterii catalogate pentru prima oară în Transilvania
Microbiologii Universităţii Sapientia, în colaborare cu cercetători ai Universităţii Eötvös Lóránd din Budapesta şi ai Universităţii Szent István din Gödöllő au descris două specii de bacterii necatalogate până la momentul actual. Acestea provin din Lacul Ursu din Sovata, respectiv din apa de la depozitul de deșeuri de pe platoul Cekend.

Unitate în diversitate – demararea unui nou proiect Erasmus+ la Murska Sobota
Deoarece colaborarea în cadrul proiectului Erasmus+ KA2 „Key Skills for Hotel Industry Staff” s-a dovedit a fi foarte eficientă şi productivă, partenerii din cadrul acestui proiect au decis să extindă publicul-ţintă al materialului care are ca scop dezvoltarea competenţelor lingvistice ale persoanelor din domeniul turismului şi al industriei hoteliere, noul grup-țintă fiind format din persoanele din învățământul profesional.

Vizita masteranzilor la fabrica de îmbuteliere a apei minerale S.C. Perla Harghitei S.A.
Masteranzii din anul I, profilul Biotehnologii sustenabile, au vizitat fabrica S.C. Perla Harghitei S.A. în cadrul cursului de Prelucrare a apei minerale.

Poţi deveni şi Tu imaginea Universităţii!
Căutăm studenți cu spirit de inițiativă, plini de viață și ambițioși, care să ia parte la turneul de promovare al facultății în cadrul căruia se vor vizita peste 100 de licee din Transilvania. Vino și tu!

Maghiarii în taberele sovietice: 1944-1956
Vă invităm cu drag la vernisajul expoziţiei „Maghiarii în taberele sovietice: 1944-1956” care va avea loc miercuri, 26 octombrie 2016, la ora 16.00, la Universitatea Sapientia din Miercurea-Ciuc. Evenimentul include şi un concert susţinut de Másik János şi Heart Rock Company.

Au dezinfectat, dar în zadar, izvoarele nu sunt potabile nici acum
Dezinfectarea a fost inutilă, deoarece apele izvoarelor de la Piricske și Lina nu sunt în conformitate cu reglementările privind apa potabilă nici la punctul de izvorâre –– aşa cum se vede din rezultatele cercetărilor efectuate de către studenţii Universităţii Sapientia. Au fost puse pancarte de atenţionare la fața locului, dar acestea au dispărut. sursa: szekelyhon.ro

Dr. Székely Kinga: Arsenalul reclamelor
Prima prelegere a seriei Cafeneau Ştiinţifică din Odorheiul Secuiesc va fi susținută de către Dr. Kinga-Katalin Székely, profesor al facultății Sapientia din Miercurea-Ciuc. Aceasta va avea loc marți, 25 octombrie, la Cafeneaua G.pont, începând cu orele 16.

Pál Haszmann: Moștenirea etnografică a Ținutului Secuiesc
Programul Educaţional Academia de Argint începe anul universitar 2016/2017 avându-l ca invitat pe etnograful Pál Haszmann, directorul Muzeului din Cernat. Evenimentul va avea loc miercuri, 19 octombrie 2016, de la orele 14.00, respectiv 17.00 în Aula Mică și Aula Mare a Universităţii Sapientia.

O să fie cum n-a fost niciodată! Profesorii facultății vloghează!
Facultatea din Miercurea-Ciuc a Universităţii Sapientia lansează video blogul cu numele de Sapiophile. Atenție, venim!

Dr. Balázs Lajos, laureat al premiului Apáczai –gradul de aur
Înmânarea distincţiei a avut loc pe 15 octombrie la Centrul Teleki din Sovata.

13th Annual International Conference on Economics and Business - programme
We gladly welcome you to participate in our conference, which provides an opportunity for young researchers, teachers and PhD students to present and discuss their research results.

Concursul de traduceri „Gúzsba kötve táncolni” pentru liceeni, ediţia a VIII-a
Departamentul de Ştiinţe Umane al Universităţii Sapientia din Miercurea-Ciuc organizează anul acesta pentru a opta oară concursul de traduceri adresat elevilor de liceu (clasele XI-XII). Concursul se va desfăşura în următoarele categorii:

Competenţe lingvistice şi interculturale în industria hotelieră: unitate în diversitate pe piaţa forţei de muncă în UE
Lumea contemporană se caracterizează prin schimbare în patternurile de angajare şi în competenţele, aptitudinile necesare în viitor. Previziunile Centrului European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale (Cedefop) în privinţa ofertelor şi cererii în materie de competenţe (2014) evidenţiază provocările din domeniul profesional european, indicând că cele mai multe oportunităţi se vor găsi în domeniul serviciilor.

IDEGEN – STRĂINUL – STRANGER
Atelierul de Cercetare a Mitologiilor Moderne din cadrul Societății Maghiare de Antropologie, Centrul de Cercetare „Confluențe interculturale” a Departamentului de Științe Umane, Universitatea Sapientia, Departamentul de Științe Sociale a Universității Sapientia, Catedra de Folclor și Antropologie Culturală, Facultatea de Filologie a Universității din Szeged, Grupul de Cercetare a Culturii Religioase din cadrul Filialei din Szeged a Academiei Maghiare de Științe, Asociaţia de Literatură Generală şi Comparată din România (ALGCR), Societatea Internatională de Hungarologie organizează între 21-22 aprilie 2017, în clădirea Universității Sapientia din Miercurea Ciuc Conferința internațională trilingvă.

Universitatea Sapientia în Genova – Proiectul de parteneriat Erasmus+ se apropie de sfârșit
Începând din aprilie 2014, Universitatea Sapientia, reprezentată de Catedra de Științe Umane a Facultății de Științe Economice, Socio-Umane și Inginerești din Miercurea Ciuc, este membră a proiectului de parteneriat internațional care poartă numele KeySkills4EUHotelStaff și care este realizat în cadrul programului Erasmus+ al Uniunii Europene.

Middle Bengali Retreat cum Workshop in Transylvania, 2016
The Department of Humanities at Sapientia — Hungarian University of Transylvania, Miercurea Ciuc/Csíkszereda is organising a Middle Bengali Retreat and Workshop between Thursday 11 Aug and Sunday 21 Aug. 2016.

Discourse, Culture and Representation II - International Conference
On 15-16 April 2016, the Department of Humanities of Sapientia University, in collaboration with the American Hungarian Educators Association (AHEA), organizes the English language international conference Discourse, Culture and Representation II in the campus of Miercurea Ciuc/Csíkszereda, Romania. Submission until 31 January 2016.

Studiu nou despre combinații sintetizate cu efect antimicrobian

Dr. Gundel János ține următorul curs la Academia Argintie

Bursa Komyathy - rezultate 2015

Bursă nouă pentru absolvenți

Rezultatele examenului de admitere - 2015
Puteti viziona rezultatele examenului de admitere, sesiunea iulie 2015 accesand urmatorul link: Rezultatele examenului de admitere

Conferință: Octav Bjoza va fi invitatul nostru
Întâlnirea va avea loc în Marea Aulă a Universității Sapientia din Miercurea Ciuc, luni 16 Martie 2015, începând cu ora 17.00.

12th Annual International Conference on Economics and Business
We gladly welcome you to participate in our conference, which provides an opportunity for young researchers, teachers and PhD students to present and discuss their research results.

Conferinţa Internaţională de Imagologie "Homo viator"
Invitaţie Comitetul științific și Comitetul organizatoric Termene de limită Înscriere Departamentul de Științe Umane din...

Internship la OTP Bank
Internship In cadrul parteneriatelor noastre, ii invitam pe studenti sa cunoasca mediul bancar si le aratam cum pot aplica in mod concret...

Discourse, Translation and Intercultural Transfer
CALL FOR PAPERS The Department of Humanities Sapientia University, Miercurea-Ciuc, Romania is happy to announce the conference on DISCOURSE...

11th Annual International Conference on Economics and Business
We would be glad to see you among the participants of the Conference. Our conference provides opportunity for researchers, teachers and PhD students to meet and to represent their research results.

Lansare de carte: Inocenții marii terori
Evenimentul va avea loc la Universitatea Sapientia.

Sapientia.ro

UNIVERSITATEA SAPIENTIA

Sapientia EMTE

Universitatea „Sapientia” este o instituție autonomă a maghiarilor din România, care și-a definit principala menire în a-i asigura acestei comunităţi naţionale o educaţie şi o viaţă ştiinţifică la un nivel profesional recunoscut.

Contact

Universitatea Sapientia, Facultatea de Stiinţe Economice, Socio-Umane şi Inginerești

Miercurea Ciuc, judeţul Harghita, Piaţa Libertăţii nr. 1., 530104

Tel.: +40-266-314-657, Fax: +40-266-372-099
E-mail: miercureaciucuni.sapientia.ro

 
btz webdesign