Ingineria produselor alimentare

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Ingineria produselor alimentare
Ingineria produselor alimentare
Ingineria produselor alimentare

Descriere

În România, numai Facultatea de Științe Sapientia oferă formare în limba maghiară în domeniul ingineriei alimentare.

Pe parcursul anilor de studii este predat un volum de cunoștințe pe baza căruia licențiații noștrii se familiarizează cu producerea economică și conservarea alimentelor tradiționale și moderne, corespunzătoare din punctul de vedere a siguranței alimentare, sănătății și nutriției, cunoscând procesele tehnologice și cerințele de organizare a producției și de dezvoltare a produselor. Printre materiile predate, se pune un accent deosebit pe predarea materiei specifice de bază, iar instruirea practică are loc în laboratoare dotate cu echipamente moderne.

Cei care urmează acest program de licență își pot valorifica cunoștințele dobândite în diferitele unități cu profil alimentar ale regiunii, în instituții publice sau firme particulare.

Îți recomandăm această specialitate, dacă:

  • vrei să știi cum se prepară diferitele alimente
  • ai idei de proiectare și producție a unor noi produse alimentare
  • acorzi importanță unei nutriții sănătoase
  • vrei să vezi cum se proiectează utilajele din industria alimentară
  • vrei să înțelegi ce înseamnă componentele listate pe etichetele alimentelor (gumă de guar, emulsificatori, etc. )
  • vrei să înțelegi cu ce pot fi înlocuiți conservanții artificiali

Posibilități de angajare:

  • tehnolog alimentar, șef producție
  • expert în protecția consumatorilor
  • specialist în siguranța alimantară
  • conducătorul propriei tale firme de produse alimentare
  • inginer cercetător în calitatea alimentelor
  • profesor de liceu

Știați, că...?

  • în calitate de student al programului de inginerie a produselor alimentare vei avea posibilitatea de a produce în laborator produse din industria laptelui, berii, panificațiilor și cărnii
  • microorganismele (bacteriile, drojdiile, mucegaiurile) sunt esențiale în fabricarea a numeroase produse alimentare
  • îți poți face stagiul de practică în firme din industria alimentară din țară și din Europa (în cadrul programului Erasmus)

Materii principale:

chimie, matematică, biologie, microbiologie, fizică, tehnologia informației, tehnologii alimentare (fermentare, produse lactate, carne, morărit și panificație, extracție), siguranța alimentară, falsificarea de alimente, aditivi alimentari, operațiuni, bioreactoare, analiza proceselor

Denumirea titlului din diploma de licență:

inginer – ingineria produselor alimentare

Componența notei de admitere:

  • examen oral: interviu personal, cu caracter exclusiv
  • examen de dosar: media examenului de bacalaureat – 100%

În cazul egalității punctelor,  nota cea mai mare obținută la una din materiile apropiate de specializarea aleasă va fi decisivă. 

 

PLAN DE ÎNVĂŢĂMÂNT

Fişa disciplinelor:

Anul I. Anul II. Anul III. Anul IV.
Fizică I. Chimie organică Tehnologii generale în industria alimentară Utilaje în industria alimentară
Matematici superioare I. - Algebră Matematică aplicată în inginerie Operaţii unitare în industria alimentară I. Operaţii unitare în industria alimentară III.
Informatică aplicată I. Mecanică şi rezistenţa materialelor Falsificarea şi autentificarea produselor alimentare Tehnologii în industria laptelui
Chimie generală Elemente de inginerie mecanică Tehnologia morăritului şi panificaţiei Tehnologia zahărului şi a produselor zaharoase
Biologie generală Ecologie şi protecţia mediului Tehnologii în industria cărnii Tehnologii în industria fermentativă
Grafică asistată de calculator Microbiologie generală Bazele contabilităţii Proiect tehnologic: Tehnologia berii şi a vinului
Engleză - abilităţi de comunicare I. Engleză de specialitate pentru ingineri I. Operaţii unitare în industria alimentară II. Principii şi metode de conservare a produselor alimentare
Surse alternative de finanţare şi managementul proiectelor Biochimie Operaţii unitare în industria alimentară (proiect) Biotehnologii alimentare
Matematici superioare II. - Analiză matematică Analiză instrumentală Chimia alimentelor Elaborarea proiectului de diplomă
Informatică aplicată II. Toxicologie  Gastronomie şi gastrotehnie Marketing
Aditivi şi ingrediente în industria alimentară Chimie fizică şi coloidală Practică de specialitate Managementul calităţii
Mecanică şi rezistenţa materialelor Practică de specialitate Inocuitatea produselor alimentare Ambalaje şi design în industria alimentară
Engleză - abilităţi de comunicare II. Engleză de specialitate pentru ingineri II. Controlul calităţii alimentelor Practică pentru proiectul de diplomă
Chimie anorganică Microbiologie alimentară Principiile nutriţiei umane Optimizarea tehnologiilor alimentare
Fizică II. Elemente de inginerie electrică   Tehnologia îmbutelierii apelor minerale şi a băuturilor răcoritoare
Fiziologie vegetală şi animală     Tehnologia uleiului şi  margarinei
Sapientia.ro

UNIVERSITATEA SAPIENTIA

Sapientia EMTE

Universitatea „Sapientia” este o instituție autonomă a maghiarilor din România, care și-a definit principala menire în a-i asigura acestei comunităţi naţionale o educaţie şi o viaţă ştiinţifică la un nivel profesional recunoscut.

Contact

Universitatea Sapientia, Facultatea de Stiinţe Economice, Socio-Umane şi Inginerești

Miercurea Ciuc, judeţul Harghita, Piaţa Libertăţii nr. 1., 530104

Tel.: +40-266-314-657, Fax: +40-266-372-099
E-mail: miercureaciucuni.sapientia.ro

 
btz webdesign