Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal /

Könyvtár

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Egyetemi Könyvtára 2001 óta működik. Jellegét tekintve felsőoktatási szakkönyvtár, alapvető feladata az Egyetem oktató-nevelő és tudományos munkájának segítése. Ez határozza meg a gyűjteményszervezés és a könyvtári környezet kialakításának alapvető kritériumait.

Az Egyetemi Könyvtár állománya folyamatosan gyarapszik a vásárlásoknak és adományozásoknak köszönhetően. Az adományok között különös értéket képviselnek jeles személyiségek könyvhagyatékai:Sükösd Mihály, Fábián Ernő, Jákli István, Szent-Györgyi Mária, Andre Kosztolany, Vofkori László, Andorka Rudolf, Köpeczi Béla és mások hagyatékai. 

Az elmúlt évek alapozó munkájának eredményeként jelenleg mintegy 56000 dokumentum (könyv, CD stb.) áll az olvasók rendelkezésére. A Könyvtár gyűjteménye tematikus csoportokban, nagyrészt szabadpolcos rendszerben van elhelyezve. A tájékozódást naprakész online katalógus biztosítja, amely a dokumentumok keresése mellett az olvasóknak lehetőséget nyújt a kölcsönzési idő meghosszabbítására, illetve kölcsönözni kívánt dokumentumok előjegyzésére (http://csikszereda.qulto.ro).

Az információszerzést és kutatást elektronikus adatbázisok segítik – Academic Search Ultimate, Arcanum Digitális Tudománytár, Science Direct stb. (www.eisz.mtak.hu – Adatbázisok) –, amelyeken keresztül a mai tudományosság élvonalába tartozó folyóiratok ezrei érhetők el a világ minden tájáról.

A Könyvtárunk tágas, korszerűen kialakított – számítógépekkel ellátott – olvasóteremmel rendelkezik, amely otthonos, barátságos környezetet biztosít a könyvtárlátogatók számára. A férőhelyek száma egyetemi könyvtárunkban pedig 85.

Szolgáltatások:

  • helyben olvasás (könyvek, folyóiratok stb.)
  • olvasótermi tájékoztatás
  • elektronikus kölcsönzés, előjegyzés, félretétel
  • számítógép-használat (internet, a Könyvtár CD-állományának használata stb.)
  • online katalógus ( http://csikszereda.qulto.ro)

 

Nyitva tartás: Hétfő–Péntek: 9:00–18:00 óra között.

 

Beiratkozás

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatói és hallgatói számára a könyvtárhasználat díjmentes.

Az iratkozáshoz szükséges:

  • személyazonossági igazolvány
  • érvényes diákigazolvány
  • 1 db 3x4 cm fénykép

A könyvtári igazolványt minden tanév elején érvényesíttetni kell. Az Egyetemről való kijelentkezéskor a hallgató könyvtárhasználati joga megszűnik.

Katalógus:http://csikszereda.qulto.ro

Könyvtári online regisztrációs útmutató

Intézményünk zárt könyvtárként működik, szolgáltatásait az Egyetem oktatói és beiratkozott hallgatói vehetik igénybe.

Könyvtárhasználati szabályzat!

könyvtár

Eseménynaptár

2021. szeptember

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930