Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal /

Könyvtár

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Egyetemi Könyvtára 2001-ben, az oktatás beindulásával egyidőben kezdte meg működését.  Nagy kihívás volt mindannyiunk számára, hogy az oktatás indításával egyidőben  megnyithassuk könyvtárunkat. Jellegét tekintve felsőoktatási szakkönyvtár, alapvető feladata – az Egyetem első számú szellemi forrásközpontjaként – az oktató-nevelő és tudományos munka segítése.

Az Egyetemi Könyvtár gyűjteménye célirányos vásárlás és adományozás útján gyarapszik. Az állomány értékét különösen növelik a hagyatékadományok: Sükösd Mihálynak, Fábián Ernőnek, Jákli Istvánnak, Szent-Györgyi Máriának, Andre Kosztolanynak, valamint Egyetemünk docensének, Vofkori Lászlónak a könyvhagyatéka.

Az elmúlt évek alapozó munkájának eredményeként jelenleg mintegy 58.000 dokumentum áll az olvasók rendelkezésére. 2013-ban létrejött az Andorka Rudolf Kutatóterem, ez a jövőben nagyban segíti a mesteri és doktori képzésben résztvevők szakkönyvigényét. A főgyűjtőkörbe tartozó állomány számottevő hányada szabadpolcos rendszerben, ETO szerinti tematikus csoportokban van elhelyezve az olvasóteremben. A többletpéldányok, valamint a mellékgyűjtőkörbe tartozó dokumentumokraktárakban találhatók. A beszerzések és adományok nyomán a könyvtári állomány folyamatosan bővül.

A tájékozódást naprakész internetes katalógus biztosítja (http://csikszereda.qulto.ro). A további információszerzést és a kutatást – az Egyetem hozzáférési jogával rendelkező – internetes adatbázisok segítik (EISZ, EBSCO stb.). A Könyvtár korszerűen kialakítottnyilvános övezetét 104 férőhelyes olvasóterem és ruhatár képezi. Az olvasóteremben a szabad böngészést lehetővé tevő polcrendszerek mellett 14 számítógép áll a könyvtárhasználók rendelkezésére. A nem nyilvános övezet feldolgozó- és irodahelyiségből, valamint raktárból áll,  a nyilvános övezettel együtt 627 m²felületen.

Intézményünk zárt könyvtárként működik, szolgáltatásait az Egyetem oktatói és beiratkozott hallgatói vehetik igénybe.

Jelen egyetemi tanév nagy kihívása szolgáltatásaink  javítása és egy  olyan, nagy befogadó képességű tömörraktár kialakítása amely hosszútávon megoldja szükségleteinket,  valamint  szakmai kapcsolatok kialakítása  is prioritás számunkra, azon egyetemek könyvtáraival,  amelyekkel Egyetemünk partnerkapcsolatokat alakított ki, együttműködési megállapodásokat kötött.

Könyvtárhasználati szabályzat!

könyvtár

Eseménynaptár

2018. február

KeSzCsSzVa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728