Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal /

Laboron kívül - csináld-magad tudományos forradalom

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara 29 európai intézménnyel partnerségben részt vesz a Horizon 2020 program által támogatott Sparks nevű projektben, amelynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy ők is a tudomány és az innováció alakítói lehetnek.

A Sparks (Újragondolni az innovációt együtt) projekt keretében Csíkszeredában, a Sapientia EMTE épületének félemeletén 2018. január 15-től március 23-ig ingyenesen megtekinthető a Laboron kívül: csináld magad tudomány (Beyond the Lab: DIY Science Revolution) című kiállítás.

A tárlatvezető segédlet elérhető innen MAGYAR, ROMÁN és ANGOL nyelven.

A vándorkiállítás 4 klónja 2016-ban indult útjára és máig közel 1 millió látogatója volt Európa szerte. A kiállítás jelenleg nálunk és még három országban: Írországban, Finnországban és Olaszországban egyidőben kerül megszervezésre. A kiállítás szakmai kivitelezője a londoni Tudományos Múzeum (Science Museum London).

A kiállítás anyaga három témakör köré szerveződik: öngyógyító betegek, civil tudomány és a csináld-magad biológia és hét történeten keresztül mutatja be a témaköröket.

Az öngyógyító betegek témakörben megismerhetjük Sara Riggare történetét, akit 2003-ban Parkinson korral diagnosztizáltak, ahhoz hogy egészséges és jó erőben maradhasson, betegségének szakértőjévé vált. Hordható eszközök segítségével rögzíti pulzusát és alvásfázisait, figyelve a tüneteket, és személyre szabva a kezelését. Saját magán kísérletezve jött rá arra, hogy a késő reggel bevett gyógyszerek kevésbé hatásosak és egy reggeli edzés után este jobban alszik.

Sara Riggare (fotó: Angela Moore)

 

A civil tudomány egyik képviselője Doreen Walther szúnyogszakértő, aki Németország amatőr szúnyogvadászaival dolgozik együtt, és akiktől évente több ezer szúnyogot kap postán meghatározás céljából. A különböző fajok előfordulási helyének vizsgálatával nyomon követhetők a veszélyes és fertőző betegségeket hordozó szúnyogok.

Doreen Walther (fotó: Angela Moore)

A csináld-magad biológusok kiemelkedő alakja Pieter van Boheemen, aki amszterdami laborjában azon dolgozik, hogy gyakorlati műhelymunkákon és foglalkozásokon keresztül a biológiát mindenki számára elérhetővé tegye. A műhelyben rengeteg féle kísérlet folyik, köztük Pieter kutatása új antibiotikum-forrásokért.

Pieter van Boheemen (fotó: Angela Moore)

A kiállítás művészet és tudomány találkozását is bemutatja, olyan alkotásokon keresztül, amelyek feltárják a tudomány jövőjét és túlmutat a világunkon és a laboron kívül. Ilyen például egy képzeletbeli nano-robot, amely manipulálja az idegrendszert, hogy elfojtsa a tudatos és a tudatalatti vágyakat, amely a Linz-i Ars Electronica Futurelab-ban készült.

A kiállítás mellett kísérőprogramokat, interaktív tudományos eszpresszókat is szervezünk egészségmegőrzés és orvostudományi témákban meghívott előadókkal.

A tudományos eszpresszók témáiból:

  • egészséges táplálkozás,
  • ember és mikroba,
  • vírusfehérjék,
  • génmódosítás a napjainkban,
  • hálózatkutatás az orvostudományban

A kiállítás megnyitójára 2018. január 15-én, hétfőn, 17 órától kerül sor az egyetem épületében, a félemeleten.

A kiállítás hétköznapokon 10-18 óra között, míg szombaton 10-13 óra között ingyenesen látogatható. Az előzetesen bejelentkezett csoportoknak (min 10 fő) tárlatvezetést is biztosítunk.

Bejelentkezni az alábbi telefonszámon, vagy e-mail címen: Csíki Adél (0722.543.022, csikiadel@sapientia.ro)

 

Eseménynaptár

2021. december

KeSzCsSzVa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031