Óraadó oktatói pályázátok

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Óraadó oktatói pályázátok
Óraadó oktatói pályázátok
Óraadó oktatói pályázátok
2022. január 14.

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói állás betöltésére a Biomérnöki Tanszék 22. adjunktusi állásában szereplő tárgyra, a 2021/2022-es egyetemi tanév II. félévére.

Az állás tantárgyai, óraszáma (az összes szemináriumi/laboratóriumi tevékenység):

Tantárgy

Évfolyam/csoport

Heti óraszám

2. félév

Humán táplálkozástudomány (szem.)

ÉM3

1

Humán táplálkozástudomány (proj.)

GS3, MM2

4

 

Tematika:

  1. Az egészséges emberi test. A szervek táplálékigénye. Az egészség indikátorai: BMI, a testzsírszázalék és a zsíreloszlás.
  2. A víz és az elektrolitok. Az elektrolit mérleg. Az egyensúly felborulása: elektrolit hiány vagy túlsúly következményei
  3. A metabolizmus: fő táplálékcsoportok útvonalai. A tápanyagok sorsa hiány vagy túlzás kialakulásánál. A hormonrendszert érő hatások
  4. Vitaminok: a metabolizmus fő működtetői. Vitaminhiány és következményei.
  5. Diéták: a ketogén diéta.

 Könyvészet:

  1. Laslo Éva, Humán táplálkozástudomány, 2019, elektronikus egyetemi jegyzet (https://drive.google.com/open?id=1XqGq6cEzKNGHGolY1n-GYbsGd7CQ8gzr).
  2. Ábrahám Beáta: Biokémia mérnököknek, Partea I. Editura Status, Miercurea Ciuc, 2013
  3. Csapó János, Albert Csilla, Csapóné Kiss Zsuzsa: Funkcionális élelmiszerek (Alimente funcţionale), Scientia Kiadó, Kolozsvár, 2016.

 A vizsga menete (a Sapientia EMTE oktatói versenyvizsga szabályzata szerint):

  • Írásbeli próba: 2022. február 4., 10 óra
  • Szóbeli próba: 2022. február 4., 14 óra
  • Gyakorlati próba: 2022. február 4., 16 óra.

Jelentkezéshez szükséges iratok:

  • jelentkezési típuskérvény (letölthető innen);
  • fénymásolatok az egyetemi oklevélről, törzskönyvi kivonatról, doktori oklevélről (más oklevelekről, tudományos címekről);
  • eredeti igazolás doktoranduszi minőségről (amennyiben nincs doktori oklevél);
  • szakmai önéletrajz, publikációs lista.

A pályázati dossziét elektronikusan, a Biomérnöki Tanszék titkárságának elküldve (simoleventeuni.sapientia.ro) lehet leadni.

Jelentkezési határidő: 2022. január 28., 12 óra.

 

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói állás betöltésére a Biomérnöki Tanszék 1. adjunktusi állásában szereplő tárgyra, a 2021/2022-es egyetemi tanév II. félévére.

Az állás tantárgya (előadás és gyakorlat):

Tantárgy

Évfolyam/csoport

Heti óraszám

Laboratóriumi diagnosztika (ea.)

GS3

2

Laboratóriumi diagnosztika (lab.)

GS3

4

Tematika:

  1. Laboratóriumi diagnosztikában használt főbb műszerek
  2. Immunoblot technika (Western blot)
  3. Hemagglutináció elmélete és gyakorlata
  4. Az RT-PCR, mint diagnosztikai eszköz.

Könyvészet:

  1. Hay, Frank C., Westwood, Olwyn M. R.: Practical Immunology (Imunologie practică), Wiley-Blackwell, 2018.
  2. Clark, David P., Molecular biology, London, Academic Press, 2019
  3. Erdei Anna: Immunológiai módszerek (Metode utilizate în imunologie), Medicina Könyvkiadó Zrt., 2006.
  4. Short Protocols in Immunology (Protocoluri scurte în imunologie) - JOHN WILEY & SONS INC, 2009.
  5. Petru Cianga: Tehnici utilizate in imunologie, Editura PIM, 2008.

A vizsga menete (a Sapientia EMTE oktatói versenyvizsga szabályzata szerint):

Szóbeli próba: 2022. február 4., 12 óra

Jelentkezéshez szükséges iratok:

  • jelentkezési típuskérvény (letölthető innen);
  • fénymásolatok az egyetemi oklevélről, törzskönyvi kivonatról, doktori oklevélről (más oklevelekről, tudományos címekről);
  • szakmai önéletrajz, publikációs lista.

A pályázati dossziét elektronikusan, a Biomérnöki Tanszék titkárságának elküldve (simoleventeuni.sapientia.ro) lehet leadni.

Jelentkezési határidő: 2022. január 28., 12 óra.

Hírek
2024-03-25
2024-03-25
2024-03-22
2024-03-20



Tagek

Középiskolásoknak szervez gazdasági/üzleti vetélkedőt a Romániai Magyar Közgazdász Társaság
Az RMKT már nyolc alkalommal szervezett pénzügyi vetélkedőt középiskolás diákok számára, ezen verseny tapasztalatait felhasználva, értékeit megtartva idén egy új formátumban hirdetnek versenyt szintén a középiskolás diákok számára.

Egyetemünk is részt vesz idén az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon
2022. január 13-15. között Budapesten szervezik meg a kiállítást, ahol lehetőségünk nyílik a magyarországi diákok számára is bemutatni a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem képzési kínálatát.

Oktatónkra emlékezünk
Mély megrendüléssel vesszük tudomásul, hogy szeretett kollégánk, barátunk Gáspár Bencéné dr. Vér Katalin Mária 2022. január 5-én, életének 74. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Nagy ajándék, kicsi cipő - sikeres volt a jótékonysági megmozdulásunk
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának jótékonysági cipőgyűjtő akciója 2021. december 20. este járt le. Ezt követően számba vettük a beérkezett felajánlásokat és a beérkezett pénzbeli adományokat is. Nagyon örülünk annak, hogy sokan csatlakoztak a jótékonysági eseményünkhöz és akár cipővel, akár pénzzel tudtak segíteni a rászoruló gyerekeknek.

PÁLYÁZAT rangos nemzetközi (D1, Q1, Q2-es) szakmai folyóiratban közölt cikkek publikálási költségeinek a térítésére – 2022
A pályázat célja a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem keretében dolgozó főállású oktatók külföldi publikációs tevékenységének a támogatása, a kiemelkedő tudományos eredmények láthatóságának a javítása, valamint az intézmények nemzetközi elismertségének a növelése.

PÁLYÁZAT nemzetközi tudományos konferenciákon, művészeti fesztiválokon és kiállításokon való részvétel támogatására – 2022
A Sapientia Alapítvány – Kutatási Programok Intézete (KPI) pályázatot hirdet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), valamint a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) főállású oktatói számára nemzetközi tudományos konferenciákon, művészeti fesztiválokon, illetve kiállításokon való részvétel támogatására.

Pályázati felhívás tudományos, illetve oktatási kiválósági eredményekre megítélhető minősítési bérkiegészítésre – 2022
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem pályázatot hirdet a Sapientia EMTE főállású oktatói számára a 2019, 2020 és 2021-ban közölt tudományos, illetve oktatási munkák díjazására, minősítési bérkiegészítés formájában. A bérkiegészítés havi bruttó 550–5000 lej közötti összeg lehet, a pályázat értékelése során elért pontszám szerint.

XXV. Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Tehetséggondozó Bizottsága és Hallgatói Önkormányzata a 2021/2022-es tanév második félévére meghirdeti a XXV. Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferenciát (ETDK).

XIX. Csíkszeredai Kari Tudományos Diákköri Konferencia
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a 2021/2022-es tanévre meghirdeti a Tudományos Diákköri Konferenciát.

Sapiophile: Sör kisokos - alapszint
A világ egyik legismertebb alkoholtartalmú italát mutatjuk be nektek, amelyet még a kenyérnél is régebb óta fogyasztunk. Tankó György sörtechnológus, egyetemünk volt hallgatója, a sörgyártás világába kalauzol el bennünket!

Karácsonyi IT Meetup
Ha év vége, akkor céges miniszilveszter, havas sportok és Karácsonyi IT Meetup!

Antik költemény és modern zene ötvözete, itt a Horatius Hits zenei lista
Két horatiusi óda (Thaliarchushoz és Leuconoéhez) kapcsán tettek kísérletet az elsőéves Világ- és összehasonlító irodalom - angol nyelv és irodalom szakos hallgatók az antik költemény és a mai modern zenei párhuzamainak a felállításra.

Bankkártya és készpénzhasználati szokások
A bankkártya és készpénz használati szokásokat, és az arra ható tényezőket szeretné felmérni a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusa és a Sapientia EMTE, Csíkszereda közös kutatása.

A Kossuth rádió Nagyok műsorának vendége volt dr. Elek Sándor
Nem rokoni szálak, származás fűzik Erdélyhez, hanem a barátság és elköteleződés egy nemes ügy iránt: magyar egyetemet építeni, megteremteni a felsőoktatást a Székelyföldön, a vidék jövőjét biztosító szakembereket képezni a gazdaságnak.

Nagy ajándék, kicsi cipő - jótékonysági akciót szervezünk
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának munkatársai minden évben karácsony környékén bekapcsolódnak egy-egy jótékonysági kezdeményezésbe, ahol gyerekeket támogatnak. Idén sem szeretnénk spórolni a jó cselekedetekkel, ennek szellemében hirdetjük meg idei felhívásunkat, amellyel Kalányos Ottó, csíkszentkirályi segédlelkész által vezetett alcsíki cigánypasztoráció tevékenységet kívánjuk segíteni.

Átadtuk a gazdasági szakos hallgatóknak a Kiválósági ösztöndíjakat
2021. december 9-én, csütörtökön, 11 órától tartottuk meg a Pallas Athéné Kiválósági ösztöndíj átadó ünnepséget, melynek keretében közgazdaság szakos alap- és mesterképzésben résztvevő diákokat díjaztunk.

Újabb sapientiás siker az Országos Controlling Esettanulmányi Versenyen
A Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karának Lámfalussy Sándor Szakkollégiuma 2021. december 3-án megrendezte - immár tizedik alkalommal - az Országos Controlling Esettanulmányi Versenyt (OCEV) döntőjét.

Sapientia Podcast: Katona és államférfi
Podcast epizódunk következő vendége dr. Romsics Ignác, Széchenyi-díjas magyar történész, egyetemi tanár, akinek fő kutatási területe a 20. század magyar politikatörténete, különös tekintettel a két világháború közötti időszakra. Innen kiindulva beszélget vele dr. Pap Levente, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának docense a Horthy Miklós vezetése alatt álló Magyarország helyzetéről, többek között Trianonról.

Pályázati felhívás a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány programjában való részvételre
A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány tehetségeket támogató programja első lépéseként várja olyan, Kárpát-medencei, kiemelkedő tehetségű, 14 és 30 év közötti, nappali tagozatos képzésben résztvevő fiatalok jelentkezését, akik:

Balassi Bálint-ösztöndíjprogram, Klebelsberg Kuno tehetséggondozó ösztöndíj
A Külgazdasági és Külügyminisztérium ösztöndíjpályázatot hirdet a 2022-es évben a magyarországi, szülőföldi és csehországi felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató határon túli magyar hallgatók és vezetőtanáraik részére a Balassi Bálint-ösztöndíjprogram Klebelsberg Kuno tehetséggondozó ösztöndíj keretében.

Pálfi István Ösztöndíj Program 2021
A Pálfi István Régiófejlesztési Alapítvány ösztöndíj pályázatot hirdet a területfejlesztéshez, kiemelten a határon átnyúló fejlesztésekhez, EGTC-khez kapcsolódó témakörben a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, és az Edutus Egyetem szervezésben való közreműködésével.

Az egyetem Szenátusának 2021. november 26-i határozata
Az alábbiakban közöljük a tudnivalókat.

Sapiophile: Sorozatok gazdasági tanulságai
Szabadidőnk nagy részét sorozatdarálással töltjük, de nem gondolnánk, hogy a Squid Game vagy akár a Sex Education és hasonló alkotások is számos gazdasági tanulsággal bírnak.

Kiutak a válságból: társadalomtudományi online konferencia a Magyar Tudomány Ünnepe tiszteletére
Társadalomtudományi online műhelykonferenciát szervez 2021. november 26-án a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke.

November 29., hétfő is szabadnap
A rektori rendelet értelmében 2021. november 29., hétfő, oktatás- és munkaszüneti nap a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.

Sapientia Podcast - A tudományok fejlődésének mechanizmusai
Lehújabb epizódunkban Makó Zoltán beszélget Barabási Albert-Lászlóval a tudományok fejlődésével kapcsolatos mechanizmusokról.

Döntős sapientiás helyezés a Pécsi Menedzsment Esettanulmányi Versenyen
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar csapata negyedik helyezést ért el a Pécsi Menedzsment Esettanulmányi Verseny döntőjében.

Időközi, kari tanács tagságra kiírt választások
Az Élelmiszertudományi Tanszéken, illetve a hallgatók képviseletét ellátó megüresedett helyre az egyetem Szenátusa időközi választást írt ki.

FilmioKlub - Szerelem
A FilmioKlub keretében 2021. november 23-án, kedden este 8 órától vetítjük Makk Károly Szerelem (1970) című filmjét.

Hallgatónkat díjazták a 22. Kárpát-medencei Kossuth-szónokversenyen
A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye és az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszéke 2021. november 12-13-án tartotta a 22. Kárpát-medencei Kossuth-szónokversenyt felsőoktatási hallgatók számára.

FilmioKlub - Apa
2021. november 16-án, kedden este 8 órától Szabó István Apa (1966) című filmjének vetítésére kerül sor a Filmioklub keretén belül.

Tudományos Kiválóság Díjat kapott oktatónk
A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szervezett konferencia keretében 2021. november 11-én átadták a Kolozsvári Akadémiai Bizottság 2021. évi tudományos díjait.

Sapientia Podcast: Nemzetképek. Mi és mások
Új résszel jelentkezik a Sapientia Podcast, ezúttal dr. Ajtony Zsuzsanna, egyetemi docens és dr. Tapodi Zsuzsanna, egyetemi professzor az imagológiai kutatásokba kalauzolnak el bennünket. Beszélnek képről, kliséről, sztereotípiáról, előítéletről, identitásról, irodalomról.

FilmioKlub - A tizedes meg a többiek
A FilmioKlub keretében 2021. november 9-én, kedden este 8 órától vetítjük Keleti Márton A tizedes meg a többiek (1965) című filmjét.

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapata nyerte meg a IX. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő fődíját
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke az idén sorozatban a kilencedik alkalommal rendezte meg a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

Tanulmányi támogatás doktori hallgatók részére – 2021/2022-es tanév pályázati felhívása
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem pályázatot hirdet ösztöndíjra a szülőföldi felsőoktatási tanulmányok támogatása céljából a 2021/2022-es tanévben külhoni felsőoktatási doktori képzésben részt vevő román állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek számára.

Alap- és mesterképzéses hallgatóknak, illetve vezetőtanáraiknak hirdet ösztöndíjpályázatot a magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) ösztöndíjpályázatot hirdet a 2022. évben a magyarországi, szülőföldi és csehországi felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató határon túli magyar hallgatók és vezetőtanáraik számára a Balassi Bálint-ösztöndíjprogram Klebelsberg Kuno tehetséggondozó ösztöndíjban való részvételre.

Sapiophile: Legrosszabb állapotában van a Szent Anna-tó
Újabb Sapiophile évad indul a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán, ezúttal Dr. Máthé István, egyetemi docenssel nézzük meg a Szent Anna-tó jelenlegi állapotát, mutatjuk be, hogy milyen óvintézkedésekre van szükség, hogy még sok évig élvezhessük a természet szépségét és megóvjuk környezetünket.

Szovátai szakmai kiránduláson a génsebész hallgatók
A szovátai sós tavakat és tanösvényeket látogatták meg a harmadéves Génsebész szakos hallgatók.

Megjelent az Egyetemi Kutatási Program pályázati kiírása a 2022/2023-as tanévre
A pályázás kizárólag a KPI honlapján elérhető KPIOR online rendszeren keresztül történik 2021. október 12 – november 5., 16.00 óra között.

Megjelent a Székely Előfutár Ösztöndíj 2021. évi pályázati felhívása
November 10. éjfélig várják olyan erdélyi származású és itteni lakóhellyel rendelkező hallgatók jelentkezését, akik kutatásban vagy művészeti alkotómunkában vesznek részt.

Megjelent a 2021-es pályázati felhívás a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány programjában való részvételre
A kiválasztott tehetségek egyénre szabott támogatásban részesülnek.

Harmadéves élelmiszermérnök hallgatóink a Gastropan a szakmai kiállításon
A Csikszeredai Kar harmadéves élelmiszermérnök hallgatói Szilágyi József és Tamás Melinda oktatók vezetésével résztvettek a Gastropan 2021 Arad szakmai kiállításon.

Szabad helyek a kollégiumban
Elérhetőek szabad helyek az egyetemi kollégiumban. A fennmaradt helyekre COVID-19 védőoltással rendelkező személyek jelentkeznek, ellentkező esetben 2 hetente szükséges negatív RT-PCR teszt felmutatása. További információ: +40747917468

PALLAS ATHÉNÉ KIVÁLÓSÁGI ÖSZTÖNDÍJPROGRAM - PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
A Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány újra meghirdeti a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjprogramját. A kiválósági ösztöndíjprogram célja a hallgatói aktivitás ösztönzése és növelése a tanulmányi, tudományos, illetve a közéleti szerepvállalás terén.

Húsz tanév együtt – jubileumi évfordulós Egyetem Napját szerveztünk Csíkszeredában
Közösségi futással, kiállításokkal, pódiumbeszélgetéssel, koncerttel, díszünnepséggel, majd egy kis zenés-táncos mulatsággal ünnepeltünk.

20 tanév együtt
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2001. október 3-án nyitotta meg kapuit, amelynek 20. évfordulóját idén Csíkszeredában ünnepeljük. Ennek alkalmából megmutatjuk a Csíkszeredai Kar 20 évét 1 percben.

Sapientia Podcast - 20 éves a Sapientia EMTE
2021. október 3-án ünnepli a Sapientia EMTE fennállásának 20. évfordulóját. E jubileumi esemény apropóján podcast beszélgetésünk vendége egyetemünk rektora.

Pályázati felhívás: Erasmus+ hallgatói tanulmányi mobilitás a 2021/22-es tanév II. félévében
Az Európai Unió Erasmus+ Programjának keretében a Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára tanulmányi mobilitáson való részvételre a 2021/2022-es tanév második félévében.

ERASMUS+ kiegészítő pályázat oktatási és képzési célú mobilitási támogatásra
A Sapientia EMTE Erasmus+ kiegészítő pályázatot hirdet oktatási és képzési célú mobilitási támogatás elnyerésére a 2021/2022-es tanévben mindazoknak, akik 2020-ban nem pályáztak.

Egyetem Napja - Sapientia EMTE
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2001. október 3-án nyitotta meg kapuit, amelynek 20. évfordulóját idén Csíkszeredában ünnepeljük.

Romsics Ignác: Trianon másodszor ELŐADÁS
Romsics Ignác Széchenyi-díjas magyar történész Trianon másodszor. Az 1947-es párizsi békeszerződés címmel két székelyföldi helyszínen tart előadást október 6-án.

Ha a somlyói vagy a csíktaplocai borvízforrás vizét issza, van egy jó hírünk
Egy minap végzett mikrobiológiai vizsgálat alapján iható minőségűnek bizonyultak a csíktaplocai és a csíksomlyói ásványvízforrások. Forrás: székelyhon.ro

IX. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő – pályázati felhívás
Venczel József (1913 – 1972) társadalomkutató születésének évfordulója alkalmából a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a szervezésében kilencedik alkalommal hirdetjük meg a romániai magyar középiskolások számára a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

Indul a FilmioKlub!
Érdekel a magyar film? Szívesen néznéd a legjobb filmeket vásznon, felújított képpel és hanggal? Aztán esetleg szívesen beszélgetnél a látottakról meghívottakkal, egyetemi hallgatótársaiddal?

A 21. tanévét nyitotta meg az egyetem
2021. szeptember 13-án, hétfőn a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a 21. tanévnyitó ünnepségét szervezte meg a friss elsőéves hallgatók és az egész egyetemi közösség számára.

Megjelent a 15. Kihívások a Kárpát-medencében nemzetközi gazdasági konferencia kötete
2021 szeptember 10.-én Megjelent a Globális kihívások – lokális megoldások. Interdependenciák vagy lassuló globalizáció? – a 15. Kihívások a Kárpát-medencében nemzetközi gazdasági konferencia kötete.

Őszi Felvételi Eredmények 2021
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának őszi felvételi eredményei

ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN III.4.
Felhívás!

Nemzetközi Resztoratív Konferencia
2021. szeptember 2-4. Az autoritáshoz való viszony és a resztoratív szemlélet Kelet-Európában/Romániában

Együttműködési megállapodás a Caola Zrt.-vel
Magyarország egyik legrégebbi vállalata, a Caola Zrt. zöldmezős beruházásra készül Csíkszeredában, egy gyáregységet szeretnének létrehozni. Ennek érdekében a beruházó, Csíkszereda önkormányzata és a Sapientia egyetem együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá. Forrás: székelyhon.ro

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar és a Debreceni Egyetem együttműködése
A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának hallgatói a jövőben akár Olaszországban is bővíthetik egészségturisztikai ismereteiket. Emellett a turizmus fellendülését is segíti az intézmény és a Sapientia Erdélyi Magyar Egyetem Csíkszeredai Karának együttműködése.

Óraadói álláshirdetés - Román nyelv
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére a Humántudományok Tanszéken, a 2021/2022-es egyetemi évre.

Óraadói álláshirdetés - Erjesztési technológiák
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére az Élelmiszertudományi Tanszéken, a 2021/2022-es egyetemi évre.

Óraadói álláshirdetés - Angol nyelv
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére a Humántudományok Tanszéken, a 2021/2022-es egyetemi évre.

Köszönjük a Nortech Service vállalat támogatását
A Nortech Service székelyudvarhelyi élelmiszeripari felszereléséket forgalmazó vállalat az egyetemünk Zip Nanotech mini sörfőző berendezéséhez szükséges alkatrészekkel támogatja az Élelmiszertudományi Tanszék Erjesztési laboratóriumát.

Őszi felvételi iratkozás
Már lassan hozzászoktunk, hogy egyszerre vagyunk otthon és az egyetemen is. Ideje, hogy végre teljes legyen az élmény! Éld át Csíkszeredában az egyetemi éveidet és találd meg nálunk a siker receptjét! Felvételizz fennmaradt helyeinkre, szeptember 1-7. között!

Felvételi Eredmények 2021
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának felvételi eredményei.

Pályázati kiírás tanársegédi állások betöltésére - 2021/2022 tanév, I. félévétől
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem pályázatot hirdet meghatározott időre szóló tanársegédi állások betöltésére a 2021/2022-es egyetemi év első félévétől.

Megjelent a Hunyadi János ösztöndíj 2021/2022-es tanév őszi szemeszterére vonatkozó felhívása
Pályázni teljes szemeszteres részképzésre, valamint részképzős tanulmányútra lehet elektronikus úton 2021. augusztus 8., 23:59-ig (magyarországi idő szerint).

Fontos időpontok felvételizőknek
Nyári felvételi 2021/2022-es tanévre

Szakmai terepgyakorlat az Egyeskőnél
2021. júliusának első hetében a turisztikai mérnök-menedzser szakos hallgatók a Nagyhagymás-hegységben voltak szakmai gyakorlaton.

Online Final Multiplier Event of ifempower
Nyár végén zárul az ifempower elnevezésű Erasmus+ projekt, mely keretén belül osztrák, izlandi, magyar, német, portugál és spanyol partnerek mellett karunk képviselte Romániát.

Visszatér az élet a Sapientia épületeibe – jelenléti oktatással indítjuk az új tanévet
2021. június 25-ei ülésén egyetemünk Szenátus elhatározta, hogy a 2021/2022-es tanévben jelenléti oktatással folytatódik az egyetem tevékenysége.

Pályázati felhívás: Collegium Talentum program (2021/2022-es tanév)
Mesterisek, doktorisok, figyelem! Megjelent a Collegium Talentum pályázati kiírása, 2021. július 19., hétfőn 23:59-ig (magyarországi idő szerint) lehet jelentkezni online.

Európai szellemi kulturális örökségünk – projektzáró esemény a Sapientián
2021. június 16-án a Humántudományok Tanszék harmadik Erasmus+ projektjének záróeseményére került sor a Sapientia Csíkszeredai Karán.

Mérnökképzések a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán
Milyen valójában egy mérnök? Sztereotípiákból nehéz megállapítani... Mi tudjuk, hogy néha egy bűvész, egy igazi hibrid, sokszor szuperhős. Ismerd meg szakkínálatunkat, mert a világ annyira sokszínű, ahogy a mérnökképzéseink is!

Ballagás a Sapientián | Csíkszeredai Kar
2021. június 4-5. között kerül sor a ballagási ünnepségre, a hagyományokhoz híven két napos rendezvénnyel ünnepelnek a végzős egyetemi hallgatók.

Sapientia Podcast - Vállalkozás női szemmel
Czirjék Kati, az erdélyi női vállalkozók nagykövete, és Bagoly Anabella, III éves PR szakos diákunk Gergely Orsolya szociológus kollégánkkal együtt a vállalkozás nőiesebb, de nem gyengébbik oldaláról beszélgettek.

Beszámoló: Könyvbemutató - FLORILEGIUM IN HONOREM LUDOVICI BALÁZS OCTOGENARII CONTEXTUM
Szép számú résztvevő jelenlétében, meghitt ünnepség keretében köszöntötték dr. Balázs Lajos docenst május 15-én a Humántudományok Tanszék szervezésében tartott könyvbemutatón.

Beszámoló a XVIII. Csíkszeredai Kari TDK-ról
2021. május 11-én a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán második alkalommal került online megszervezésre a Tudományos Diákköri Konferencia, 40 diákkutatás eredményeinek bemutatásával.

Pályázati felhívás: Sapientia Maximus Hallgatói Díj 2021
A Sapientia EMTE Tehetséggondozási és Tudományos Diákköri Tanácsa pályázatot hirdet a SAPIENTIA MAXIMUS HALLGATÓI DÍJRA, a legkiemelkedőbb hallgatói tudományos munka elismeréseként. A díj oklevélből és pénzjutalomból áll, annak átadására a kari évzáró ünnepségek alkalmával kerül sor.

Könyvbemutató: FLORILEGIUM IN HONOREM LUDOVICI BALÁZS OCTOGENARII CONTEXTUM
2021. május 15 | 16:00 | Nagy Aula

Tudományos Diákkör 2021
XVIII. Online Csíkszeredai Kari TDK

Sapientia Podcast - Használtruha-vásárlási szokások Székelyföldön
Szociológus oktatóink, dr. Bálint Blanka, Dr. Bálint Gyöngyvér és dr. Nistor Laura a közelmúltban egy kutatási projekt keretében vizsgálták a székelyföldi fogyasztók használtruha-vásárlási szokásait. A kutatás apropóján aktuális podcastunkban dr. Bálint Blankával és dr. Nistor Laurával beszélgetünk.

HR Szakmai Napok
Az online esemény célja, hogy előadások és interaktív gyakorlatok segítségével ismerkedjünk a humánerőforrás szakma (HR) néhány témájával, fontosabb kihívásával.

Akkreditálták a Génsebészet szakunkat
2021. április 29-én jelent meg a Bukaresti Akkreditációs Bizottság határozatában, hogy a Génsebészet képzésünket akkreditálták.

Sapiophile - Mi a munka?
Gergely Orsolya szociológussal megnézzük, hogyan változott a munkához való viszonyunk a történelem során, vagy milyen lehetett a HR irodában 1750-ben. Tartsatok velünk!

Diplomaosztó – 2021
2021. május 11., Csíkszeredai Kar

Sapientiás eredmények - 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia 2021
Öt díjjal tértek haza a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karát képviselő hallgatók az idei, immár 35. alkalommal megszervezett Országos Tudományos Diákköri Konferenciáról (OTDK).

A Sapi Népe szerkesztői csapata új tagok jelentkezését várja
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának hallgatója vagy, és szeretsz véleményt alkotni az egyetemi közösséget érintő kérdésekről?

„Új lehetőségek, új távlatok” – a Sapientia székelyföldi oktatási stratégiájának tekintetében is
A Sapientia EMTE székelyföldi lehetőségeiről, távlatairól, stratégiai elképzeléseiről beszélt dr. Tonk Márton rektor a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház főszervezésében sorra kerülő, hasonló című rendezvényen elhangzott köszöntőjében 2021. április 23-án.

Első díj a XXIV. Online Agrártudományi ETDK-n
2021. április 16-17-én a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara által szervezett XXIV. Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián Héjja Melinda Fenntartható Biotechnológiák mesterszakos hallgatónk első díjban részesült.

Ifempower Spring School
Április 7-13 közt zajlott az Ifempower Spring School, melynek karunk volt a virtuális házigazdája.

Tenderfelhívás
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara árajánlatokat vár laboratóriumi bútorzat és székek beszerzésére. A tenderfüzet a licitatie@uni.sapientia.ro email címen igényelhető. További részletekért hívják a 0742-626219-es telefonszámot.

Online konferencia: Válság, változás, perspektívák
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszékének Kultúraközi Kölcsönhatások Kutatóközpontja és a Kolozsvári Akadémiai Bizottság háromnyelvű online konferenciát szervez Válság, változás, perspektívák / Crize, schimbări și perspective / Crisis, Change and Perspectives címmel, 2021. április 16‒17 között.

Sapientia Podcast - Nyelvvizsga tippek
Tavasszal nagyon sok diák jelentkezik nyelvvizsgára, ezért egyetemünk oktatói, Mihály Vilma és Dégi Zsuzsanna nyelvvizsga tippeket hoztak nekünk a legújabb podcast epizódunkban.

Online Nyílt Napok 2021
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara online nyílt napokat szervez 2021. április 12-15. között.

Légszennyezés egészségre gyakorolt hatásai
Sapientiás eredmények nemzetközi szintéren

Az autoritáshoz való viszony és a resztoratív szemlélet Kelet-Európában/Romániában
Nemzetközi Konferencia 2021

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar

Csíkszereda, Hargita megye, Szabadság tér, 1. szám, 530104

Tel.: +40-266-314-657, fax: +40-266-372-099
E-mail: csikszeredauni.sapientia.ro 

btz webdesign