Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Erasmus beszámolók /

Kató István, Világ- és összehasonlító irodalom - Angol nyelv és irodalom szak II. év

Az Országos Széchényi Könyvtár Budapesten a Budai várban található. Már csak a környék is szívet-lelket gyönyörködtető egy világ- és összehasonlító irodalom berkeiből kiszabadult diák számára. Bármerre is néz az ember, ott a múlt művészi teljesítménye lebeg szeme előtt.

Az Országos Széchényi könyvtár rommá volt bombázva a második világháborúban, azelőtt Horthy kormányzó lakosztálya volt. Különös díszek, nemes vonások jegyeit hordozza építészete,  egyfajta angol irodalomtörténet gothic fiction művészi eszközarzenálját vizuálisan szemünk elé táró regényes jellegűnek érzékeltem jómagam. A budai vár egyik végében romantikus, vadregényes kalandokról álmodozó századfordulói múltat idézi (1904-ben épült a könyvtárat alkotó épületegyüttes.). A második világháborús bombázás utáni durva és elnagyolt kommunista restaurálás az épületegyüttes pazar pompáját csak végtelenül csekély töredékében őrizte meg. Ha kíváncsi vagy az eredeti pompájára keress a youtube-on „királyi palota” kulcsszóval, fényképeket láthatsz az eredeti királyi palota épületkomplexum szemet kápráztató szépségeiről, mely a későbbi szocialista rendszer által oly gyűlölt társadalmi elitnek és művészeinek kifinomult ízlésére vall, s mely pompát erőteljesen tompítani igyekeztek.

Ez az élménybeszámoló csak pillanatképeket adhat vissza a teljesség igénye nélkül. Ezen írás kereteibe nem férne bele a könyvtár minden részlegének részletes leírása.

Személyesen jólesett a színháztörténeti tárban látni a sepsiszentgyörgyi színház egykori akár száz évesnél is régebbi plakátját. A régi nyomtatványok tárában 17. Századi kalendáriumokat, eredetiben a Budai krónikát, a Károli Bibliát lapozgathattuk többek között. A katalógusról tudni kell, hogy az online katalógus nem tartalmazza az összes könytárban fellelhető példányt, tehát a klasszikus értelemben vett  katalógussal és a történelmi katalogizálási rendszerekkel is volt alkalmunk ismerkedni. Ennek is történelme van hiszen a 19. században még a Müncheni katalógus szerint készült kézírásos katalógus mai napig használatban van. A Széchényi Ferenc Pozsonyban az 1803.-as évben megjelent Széchényi előszavas ős-katalógust is lapozhattam, mely ábécésorrendben a könyvtárban fellelhető könyveket tartalmazza, szerzővel, a nyomdászműhellyel és megjelenési évekkel együtt. Alkalmam nyílt a könyvtár falain a 16. Századtól a Széchényi család megható és nemes történetét a 20. századig végigkísérni. Széchényi polcon kiállított könyvgyűjteményében gyönyörködve éppúgy  megtalálhattam Homéroszt, Vergiliust,  katolikus dogmatikát, mint ortodox dogmatikát, Titus Liviust és francia klasszicista drámákat is, latin, német, angol, és magyar nyelvű könyveket és szakkönyveket is. Ezen kötetek mindegyike idősebb 200 évesnél.

Karikatúrát és Ady kéziratokat egyaránt néztünk kiállításokon kitűnő és élményt nyújtó tárlatvezetéseken. Boka Lászlónak hála és köszönet, amiért a Magyar Nemzeti Galériába tárlatvezetést szervezett számunkra, mely során színvonalas művészettörténeti és képzőművészeti szemszögből ismertette a szakavatott tárlatvezető a legértékesebb festményeket. Ezután egyénileg alkalmam nyílt végigjárni az egész galériát, mely több órán át megolvaszt és elkápráztat egy Tapodi Zsuzsa tanítványt minden kétséget kizáróan. Külön az erdélyi képzőművészek tárlatát is meg kell említenem ugyanott, melyben a meglepően modern képzőművészeti alkotásokat csodálhattam meg.  Záróráig mindent sikerült végignéznem, és lelkileg gyorsfényképeznem. Azt a napot soha nem fogom elfelejteni.

Az Est 1917-es utolsó negyedévi példányait volt alkalmam végiglapozni és újra átélni 1917-es budapesti hírlapolvasóként a világháború izgalmait és gyötrelmeit. A zsírhiányt potló a pestieknek nem ízlő akkor még újkeletű ám felvizezett margarinon jókat derültem.

A gyarapítási osztályt is megismerhettük, s egyúttal megtanulhattuk a naplózást. Hallhattunk többször is arról, hogy a Széchényi könyvtár az emigrált magyarok hagyatékát is hazahordja és gondosan rendszerezi. A maglódi úti raktárban amerikai városokban megjelent magyar nyelvű hetilapokat és folyóiratokat rendszerezhettem. De színvonalas angol nyelvű kéthavi modern költészeti folyóiratokat is megcsodálhattam rendszerezés közben, az amerikai magyar vallásos könyvnyomtatásról nem is beszélve.

Beszélnem kell a történelmi interjúk táráról, ahol többek közt amerikai magyar hangfelvételeket címkézve szorgoskodtam és megnézhettem a Századunk sorozat történeti interjúk tárának stúdiójában is készített azon 1959-es epizódját, melyben a császárgyilkosságról egy Szarajevói magyar patikus lánya szólal meg szemtanúként, akitől kislánykorában maga az elkövető próbálta a gyilkosság előtti percekben megtudni, hogy melyik autóban utazik a trónörökös.

Ami jó volt még, hogy első kézből ismerhettem meg a történelem alakulását, ami számomra hatalmas élmény volt. Ódon bőrkötésű ősnyomtatványokat lapozva kezdetleges fametszetekben a középkor különös létező és fiktív állatábrázolásait, és antropomorf lényeit csodálhattuk meg, egyszínűen is és színesben is.  

  Herendi László és Boka László urak nevét hálás köszönetel mindenképp meg kell említenem, akik oktatásunk főszervezőiként  igyekeztek mindenhová eljuttatni bennünket, ami a könyvtár működésének szempontjából fontos. Bár csak terjedelmi okokból nem beszélek azon tanítóink tucatjairól, akik részletesen beszámoltak a különböző részlegek működéséről, végtelen türelemmel ismertetve bennünket, segítvén a könyvtár anyagának nagyléptékű felfogásához, mely még nagyléptékekben is hosszadalmas folyamatnak bizonyult.

Herendi László úrnak külön köszönet jár, amiért mindjárt az elején vázolta a könyvár épületének, és múltjának főbb történelmi lépéseit, jelenét és a 8. szinten megnézhettem a szobrokat és kinézhettem a városra. Bűn lenne ezt neki külön nem megköszönni, mert a későbbiekben az épület történelmével való egyéni ismerkedéseim, s a magyar főváros történelmével való ismerkedéseim kiindulópontjául szolgáltak.

A Budai Várban az egykori királyi palotában szakmai gyakorlatozni soha nem feledhető élmény, mindenkinek melegen ajánlom. A környék és a vár felfedezése is leírhatatlanul szép, izgalmas, meglepő és kalandos volt. 

Eseménynaptár

2020. augusztus

KeSzCsSzVa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31