Rólunk írták

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Rólunk írták

Planetárium Csíkszeredában, külön kar Háromszéken
Visszatekintve a 2022-es esztendőre a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem életében több kimagasló eredményt is tudhat maga mögött, hiszen az országban működő több mint száz egyetem rangsorában a 14. helyre került. A jövőre nézve is nagy terveik vannak, többek között elindítanák a Sepsiszentgyörgyi Kart, illetve a Csíkszeredai Karon planetáriumot hoznának létre.

A nagyok klubjában a Sapientia – EMTE
A tizennegyedik helyet foglalja el a Sapientia – EMTE a Metaranking hazai legjobb harmincegy egyetemet rangsoroló listáján. Többek között erről, illetve a felsőoktatási intézmény jövőbeni fejlesztéseiről számolt be hétfői sajtótájékoztatóján az egyetem vezetősége.

Mézboros siker
Puskás Artúr-Tibor, Fenntartható biotechnológiák másodéves mesterszakos hallgató első díjat nyert a nemrég megszervezett 10. Student in Bucovina Nemzetközi Tudományos Diákkonferencián. Témája a klasszikus száraz mézbor gyártási technológiája, vezetőtanára dr. Salamon Rozália-Veronika egyetemi docens. Artúr-Tiborral a munkája során és a versenyen szerzett tapasztalatairól beszélgettünk.

Zene- és filmajánló
Az ünnepre, főleg a karácsonyra hangolódás egyik legjobb módszere a számtalan filmes program a megfelelő muzsikával a háttérben, miközben díszítjük a karácsonyfát.

Drog és alkohol: ad vagy elvesz?
A Sapientia – EMTE harmadik évadjának legújabb podcastje a drog és alkohol témáját dolgozza fel. Dr. Albert Beáta és dr. Sinkó János a beszélgetésben arra hívja fel a figyelmünket, hogy mindkettő használata sajnos gyakrabban előfordulhat a közelgő ünnepek alatt. Bár legtöbbször a jó hangulat a cél, mind a drogok, mind az alkohol fogyasztása függőséget okozhat és fájdalommal jár.

Kézműves ajándékoktól a csomagolásig
December az év egyik legszebb hónapja, mi más juthatna eszünkbe róla, mint a kis Jézus születése, egymás megajándékozása? A Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának tanszékein egy-egy személyt kérdeztünk ajándékozási szokásai­ról, illetve arról, hogy mit javasol a hallgatóknak, mivel lepjék meg egymást és szeretteiket.

Csapai Árpád – Adventre hangolva
Belső lelki világunk alakulása és az elcsendesedés áll elsősorban az advent középpontjában. Karácsonyhoz közeledve egyetemünk lelkészével, Csapai Árpáddal beszélgettünk az ünnepre készülés időszakáról, ennek fontosságáról.

Az egyetemi élet arculata – páros interjú Veres Erikával és Fodor Jankával
Kampusztúra, Nyílt Napok szervezése és lebonyolítása, az egyetem népszerűsítése – mind a Sapis Nagykövetek feladatai közé tartoznak, akárcsak a pályaválasztásban való tanácsadás és a tudományos diákélet ismertetése. A programról elsőként Veres Erika élelmiszeripari mérnök és Fodor Janka kommunikáció és PR szakos harmadéves hallgatókkal beszélgettünk.

Népszerűsítés, pontgyűjtés
Lezárult a Sapientiás Nagykövet programra való jelentkezés, már javában folynak a csapatösszerázó tevékenységek, valamint a népszerűsítés. Az idei tanévben 43 nagykövete lesz a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának. Feladatuk minél hitelesebb képet mutatni a külvilágnak az egyetemi életről. A Nagykövet program mibenlétéről és érdekességeiről Csíki Adélkától, a Sapientia – EMTE PR-felelősétől érdeklődtünk.

Székely Kinga-Katalin – Médiafogyasztási trendek
Nemrég két erdélyi napilap is bejelentette, hogy megszűnik a nyomtatott példányok kiadása, viszont maradnak a virtuális térben megjelenített felületek. Erről a hírről és a médiatermékek fogyasztóinak preferenciáiról beszélgettünk dr. Székely Kinga-Katalinnal, a Sapientia – EMTE Társadalomtudományi Tanszéke oktatójával.

A Szent Anna-tó titkai
A székelyek körében kinek ne jutna eszébe valamilyen szép emlék a Szent Anna-tó hallatán? Hazánk egyik legkiemelkedőbb természeti kincsét és turisztikai látványosságát Máthé István egyetemi docens, környezeti mikrobiológus hazai és magyarországi partnerekkel együttműködve egy évtizede kutatja. A tízévnyi aktív terep-, illetve labormunka eredményeként született A gyorsan változó Szent Anna-tó című könyv, amelyet november 2-án mutattak be a csíkszeredai kar Nagy Aulájában.

A gyorsan változó Szent Anna-tó
Népes közönség előtt tartotta meg A gyorsan változó Szent Anna-tó című könyvének bemutatóját a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karán dr. Máthé István környezeti mikrobiológus, az egyetem docense.

Tó­dor E­ri­ka-Mária: az ifjúság nevelése a cél
Majláth Gusztáv Károly-díjjal tüntették ki egyetemünk humántudományok tanszékének oktatóját, Tó­dor E­ri­ka-Mária professzort október 17-én, a pedagógusok világnapja alkalmából szervezett ünnepségen, Csík­­sze­re­dá­ban.

Előtérben az erdélyi magyar tudományosság Csíkszeredában
A nemzeti tudományosság és művészetek erdélyi, székelyföldi kiválóságai címmel tart tudományos konferenciát november 4-én a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán az Erdélyi Múzeum-Egyesület Csíki Fiókegyesülete, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a Sapientia az Erdélyi Magyar Tudomány Napja jegyében.

Podcast újratöltve
Újraindult a Sapientia podcast-sorozata. A harmadik évad első része napjaink gazdasági és pénzügyi kihívásairól szól. Az idei tanév egyik újdonsága, hogy a beszélgetések most már az egyetem YouTube-csatornáján is követhetők.

Szakmai betekintő
Szakmai eligazítást tartott Sarány István, a Hargita Népe munkatársa a Sapi Népe csapatának a múlt héten az egyetemen. Az újságírás iránt érdeklődő diákok betekintést nyerhettek a sajtóra jellemző műfajokba. A bemutatót kötetlen beszélgetés követte.

Bentlakónak lenni menő
Új év, új emberek, új lakhely, minden első éves egyetemistára ezek várnak a tanévkezdést követően. Néhányan bentlakásban, mások pedig inkább kinnlakásban szeretnének önállósodni egyetemi éveik alatt, akadnak azonban ingázók és helybéliek is.

Humánosok összerázója
Az új tanévvel nemcsak a tanórák, de a gólyákkal való ismerkedés is elkezdődött. A Humántudományok Tanszék a múlt héten immár hagyományosnak számító összerázó-ismerkedő estet szervezett a szakkoordinátorok, Dégi Zsuzsanna és Mihály Vilma-Irén vezetésével. Volt játékos ismerkedés, kötetlen beszélgetés, a jó hangulathoz pedig a tea és a közösen elfogyasztott pizza is hozzájárult.

Rendhagyó beavatás
Ha új év, akkor új hallgatók. Ha új hallgatók, akkor gólyatábor. Idén is megrendezte a HÖK a hagyományosnak számító gólyatábort, melynek célja, hogy az újdonsült hallgatók megismerkedjenek egymással. Az egész hétvégés eseményen közel száz gólya és szervező vett részt.

Csíki Adél: biztos szellemi holdudvar
Október 1-én ünnepelte idén a Sapientia – EMTE az Egyetem Napját. A kétnapos rendezvénynek ezúttal a Kolozsvári Kar adott otthont. Ennek kapcsán Csíki Adélt, a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának PR-felelősét kérdeztük. Az ünnepen túl az eseménysorozatnak csapatépítő célja is van. Egy jó csapat a biztos és cselekvő szellemi holdudvar garanciája lehet.

Aktívan a szünidő alatt is
A nyári vakáció nemcsak a kikapcsolódásról, hanem a szakmai fejlődésről, ismerkedésről és kapcsolatépítésről is szól. Erre nyújtanak kiváló lehetőséget a különböző nyári egyetemek. A Sapientia – EMTE hallgatói két nemzetközi nyári egyetemen is részt vettek július folyamán.

A mítoszok világába kalauzol a Sapientia legújabb podcastja
A mitikus minták gyakran gyanútlanul ott rejlenek hétköznapi cselekvéseink mögött is, és meghatározzák lépéseinket. Erről szól a Sapientia EMTE legújabb podcastja.- a Maszol.ro portálról

Több mint 37 ezren olvastak fel Nemes Nagy Ágnes műveiből
Magyarul, románul, angolul, zenés kísérettel és anélkül hangzottak el Nemes Nagy Ágnes művei kedden a Kájoni János Megyei Könyvtárban, a tizennegyedik nemzetközi felolvasómaraton megnyitóján. A száz évvel ezelőtt született költő előtt így tisztelegtek, hat országból több mint 37 ezren jelentkeztek a felolvasásra.

A Sapiophile videósorozatról az Erdélyi Magyar Televízió Mozaik műsorában
forrás: Mozaik Facebook-oldal

A testképzavarokat járja körbe a Sapientia legújabb kisfilmje
A táplálkozási problémák, testképzavarok alapfogalmait ismerteti a Sapientia EMTE Csíszeredai Kara kisfilmsorozata, a Sapiophile legújabb epizódja.

A Szent Anna-tó problematikája az M5 műsorán
Az M5 csatorna Multiverzum adásában feldolgozta egyetemi docensünk, dr. Máthé István kutatását és a Szent Anna-tó vizének állapotáról készítettek egy riportot.

Szabadegyetemi témák vlogvideós könnyedséggel: közérdekű és tudományos kérdéseket boncolgat a Sapiophile videósorozat
Rendhagyó módon, közvetlen, szórakoztató hangnemben ismertet közérdekű és tudományos témákat a Sapientia csíkszeredai karának videósorozata, a Sapiophile. A kezdeményezésről Köllő Ildikó, a videók készítője beszélt a Krónikának.

Sapiophile: miért van ilyen rossz állapotban a Szent Anna-tó?
Újabb Sapiophile évad indul a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán, ezúttal dr. Máthé István, egyetemi docenssel lehet megnézni a Szent Anna-tó jelenlegi állapotát. www.szekelyhon.ro

A valaha volt legrosszabb a Szent Anna-tó vízminősége
Minden eddiginél rosszabb állapotban van Székelyföld egyik legnevezetesebb természeti látványossága. A Szent Anna-tó jelenlegi helyzetét és a megóvása érdekében szükséges lehetséges óvintézkedéseket Dr. Máthé István, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának docense mutatta be a Sapiophile ismeretterjesztő sorozat legújabb részében.- a Maszol.ro portálról

A jelenléti oktatás zöldigazolványhoz kötött, online pedig nem biztos, hogy lesz a Sapientián
Zöldigazolványhoz köti a jelenléti oktatáson való részvételt a Sapientia EMTE szenátusa által elfogadott október 29-i határozat az egyetem mindhárom – csíkszeredai, marosvásárhelyi és kolozsvári – karán november 8-tól. www.szekelyhon.ro

Duna TV: Térkép, 2021.10.09-i adás
A Duna TV Térkép című műsorában a Sapientia EMTE 20. tanévnyitójának évfordulója.

Ha a somlyói vagy a csíktaplocai borvízforrás vizét issza, van egy jó hírünk
Egy minap végzett mikrobiológiai vizsgálat alapján iható minőségűnek bizonyultak a csíktaplocai és a csíksomlyói ásványvízforrások. Forrás: székelyhon.ro

Együttműködési megállapodás a Caola Zrt.-vel
Magyarország egyik legrégebbi vállalata, a Caola Zrt. zöldmezős beruházásra készül Csíkszeredában, egy gyáregységet szeretnének létrehozni. Ennek érdekében a beruházó, Csíkszereda önkormányzata és a Sapientia egyetem együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá. Forrás: székelyhon.ro

Célegyenesben a Sapientia csíkszeredai épületének felújítása
A felvételivel kapcsolatos oktatási kínálat mellett a megújult épületet is bemutatták kedden a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán a sajtó képviselőinek. Ősztől több mint nyolcszáz hallgató képzése kezdődhet el jelenléti oktatással a megújult helyszínen. Forrás: székelyhon.ro

Meglepetésvendégként a Halott Pénz énekese is fellépett a csíkszeredai Sapientia ballagásán
Tizenhatodik ballagási ünnepségét tartotta szombaton a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredai Kara. A Szabadság téren 287 hallgató búcsúzott el az egyetemtől. Az ünnepségen a magyarországi Halott Pénz együttes énekese, Járai Márk is fellépett. Forrás: székelyhon.ro

Felsőfokú asszisztensképző szakot indít a Sapientia Csíkszeredában
Felsőfokú asszisztensképző szakot indít a jövőben a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara, amely hatalmas előrelépést jelent a térség egészségügyi fejlesztésében. A képzés elindítását bejelentő pénteki sajtótájékoztatón a felsőoktatási intézmény további terveiről is szó esett. Forrás: székelyhon.ro

A légszennyezés és egészség kapcsolatáról a Csíki-medencében
Horizon 2020 program által támogatott InSPIRES nevű projekt keretében (hAIRghita kutatási alprojekt) a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kar, Biomérnöki tanszékének oktatói a levegőminőség és egészség kapcsolatát vizsgálták a Csíki-medencében. A riport elkészítésében segítségünkre voltak dr. Mara Gyöngyvér egyetemi docens, dr. Bodor Katalin doktorandusz és dr. Bodor Zsolt egyetemi adjunktus, dékánhelyettes. Forrás: hargitanepe.ro

Tejporgyár és gyümölcs-, illetve gombaliofilizáló üzem nyílhat jövőre Gyergyóremetén
Több tízmillió eurós beruházások által újraindítják a jövő évben a gyergyóremetei tejporgyárat, illetve egy gyümölcs- és gombaliofilizáló üzem is elkezdi működését a településen. Annak érdekében, hogy az ezekben előállítani tervezett prémium kategóriás termékek a legjobb minőségnek örvendjenek, az üzemeket létrehozó Batlas Holding Kft. együttműködési megállapodást kötött a Sapientia egyetemmel. Forrás: székelyhon.ro

Elindult a Sapientia csíkszeredai karának Podcast-csatornája
Elkezdte működését a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának hivatalos Podcast-csatornája. A bemutatkozó adás témája a SARS-CoV-2 „világkörüli turnéja” volt. Forrás: Maszol.ro

Bajban van a Szent Anna-tó (24.hu)
Az elmúlt tíz évben jelentős romlásnak indult az erdélyi Szent Anna-tó ökológiai állapota, a kristálytiszta víz egyre zöldebb, átláthatósága egyharmadára csökkent. A háttérben minden bizonnyal egy idegenhonos halfaj megjelenése és a turizmus jelentette terhelés áll.

Reményeken felüli jelentkezési kedv (Hargita Népe)
A Tudományos Diákköri Konferenciát (TDK) hagyományosan minden év tavaszán szervezik meg. A különböző tudományterületeket lefedő versenysorozatot a kora tavasszal kitört járvány miatt őszre halasztották. Mint kiderült, a vártnál többen jelentkeztek a novemberi megmérettetésre.

Második resztoratív közösségépítő műhely (Hargita Népe)
Világszerte egyre népszerűbb az ún. resztoratív konfliktuskezelési és -megelőzési szemlélet. A módszer eredményesen alkalmazható számtalan területen: a családban, iskolákban, munkahelyeken, de akár börtönökben és fiatalkorú elkövetők körében is. A megyében több szinten is alkalmazzák már, a cél pedig minél szélesebb körben ismertté tenni e korszerű, közösségeket helyreállító és építő technikát.

A kutatók már keresik a megfelelő módszert (Hargita Népe)
Az elmúlt években megnövekett idegenforgalom és az ezüstkárász betelepítése vezetett oda, hogy jelentősen romlott a Szent Anna-tó vízminősége – állítják a lapunk által megkérdezett szakértők. Nem­rég a Csomád–Bálványos Kö­zösségek Közti Turizmusfejlesztési Társulás hivatásos kutatókkal kötött szerződést, hogy előkészítsék, tudományosan megalapozzák a vízmőség javításához szükséges munkálatokat. Lapunk kérdéseire dr. Máthé István egyetemi docens, Imecs István biológus és Dósa Levente, a Pro Szent Anna Egyesület ügyvezetője válaszolt.

Online kezdődött a húszéves erdélyi magyar tudományegyetem idei éve (Székelyhon)
A járványhelyzetre való tekintettel kedden délután rendhagyó tanévnyitót tartott az idén húszéves Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem: online közvetítés formájában, videóüzenetekben tolmácsolták köszöntőbeszédeiket az intézményvezetők, illetve Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Kató Béla püspök, a Sapientia Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

Kilencmillió euróra pályázik közösen Hargita megye és a Sapientia
Hargita Megye Tanácsa európai uniós forrásokra pályázik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel közösen, a gazdaság hatékonyságának növelése céljával. Egy ezt célzó integrált projekthez szeretnének pályázni közel kilencmillió euróra. Forrás: maszol.ro

Megrohamozták a Sapientiát az online felvételin
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem mindhárom karán jelentős mértékben növekedett a képzések iránti érdeklődés a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az alap- és mesterképzéses szakokra összesen 1223-an jelentkeztek. Forrás: kronikaonline.ro

Lezárult a felvételi, ősszel a fennmaradt helyekre lehet jelentkezni a Sapientián
Lezárultak a felvételik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredai és Marosvásárhelyi Karán. Csíkszeredában a legkeresettebb szakok a gazdasági informatika, könyvelés és marketing volt. Forrás: szekelyhon.ro

JÓL VIZSGÁZOTT A SAPIENTIA EMTE AZ ONLINE FELVÉTELIN
Sikeresnek bizonyult az első online felvételi iratkozás a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen. A felhasználóbarát iratkozási felületnek köszönhetően gördülékenyen, fennakadások nélkül zajlott a beiratkozási folyamat. Forrás: Erdély.ma

Felvételi: népszerűek a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának képzései
Sikeresnek ítélte az egyetem vezetősége az első online felvételi iratkozást a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán. Alap- és mesterképzésen 18 szakot hirdettek meg, amelyekre összesen 391-en jelentkeztek, ez 37 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Forrás: maszol.ro

IDÉN 37%-AL NŐTT A SAPIENTIA EMTE CSÍKSZEREDAI KAR SZAKJAI IRÁNTI ÉRDEKLŐDÉS
Sikeresnek bizonyult az első online felvételi iratkozás a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán. A július 8-24. között tartott felvételin négy tudományterület közül választhattak az érdeklődők: humántudományi, gazdaságtudományi, társadalomtudományi és mérnöki tudományok területről. Forrás: Erdély.ma

Kutatás: hogyan hatott az anyákra a koronavírus-járvány?
Még nagyobb terhet rótt a romániai és magyarországi anyákra a koronavírus-járvánnyal járó kihívások - derül ki abból a kutatásból, amelyet négy szociológus végzett el 2020 májusa és júniusa között. Forrás: maszol.ro

FELVÉTELIT HIRDET A SAPIENTIA EMTE CSÍKSZEREDAI KARA
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán 2020. július 8-24. közötti időszakban kerül sor a beiratkozásra, mely az idén kizárólag az online térben fog történni egy platform segítségével, továbbá a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel a jelentkezők mentesülnek a beiratkozási díj befizetésének terhe alól. Forrás: erdely.ma

ONLINE BEIRATKOZÁS A CSÍKI SAPIENTIÁN
Július 8-a és 24-e között kerül sor a beiratkozásra a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán, idén kizárlólag online. Forrás: Erdélyi Magyar Televízió

Nem kell beiratkozási díjat fizetniük a Sapientiára jelentkezőknek
A koronavírus-járvány miatt ezúttal rendhagyó módon, online formában ismertette a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a 2020/21-es tanévre érvényes beiratkozási tudnivalókat. Több szak esetében is elmaradnak a felvételi vizsgák. Forrás: szekelyhon.ro

Kezdődik a beiratkozás a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karára
Az online térben zajlik a beiratkozás egy platform segítségével a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karára a 2020. július 8-24. közötti időszakban. A járványügyi helyzetre való tekintettel a jelentkezők mentesülnek a beiratkozási díj befizetésének terhe alól. Még egy hétig tartanak az intézményt bemutató online-nyílt napok. Forrás: maszol.ro

Nem szokványos megoldás: Messengeren hirdet nyílt napokat a Sapientia
A Facebook Messenger alkalmazáson keresztül hirdet nyílt napokat a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara június 5. és július 9. között a végzős diákok számára. A felsőoktatási intézmény a vírushelyzet miatt elmaradt egyetembemutató rendezvényét kívánja helyettesíteni az alternatív lehetőséggel, valamint a diákokkal való személyesebb találkozásra törekszik. Forrás: szekelyhon.ro

Online nyílt napokat tartanak a Sapientia csíkszeredai karán
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara 2020. június 5. – július 9. közötti időszakban nyílt napokat tart a Facebook Messenger alkalmazásán keresztül a XII. osztályos tanulók számára, akik pályaválasztás előtt állnak. A résztvevők között egy laptopot is kisorsolnak. Forrás: maszol.ro

Így viselik az erdélyi magyarok a járványt a Sapientia felmérése szerint
Az erdélyi magyarok kevesebb mint 50 százalékosra becsülik annak az esélyét, hogy elkapják a koronavírust, s leginkább az üzlekben tartanak fertőzésveszélytől – derül ki a csíkszeredai Sapientia nem reprezentatív, online felméréséből. Forrás: maszol.ro

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara órarend szerint halad a hallgatók oktatásával
A Sapientia Erdély Magyar Tudományegyetem a Google nyújtotta alkalmazásnak köszönhetően eredményesen, órarend szerint halad a hallgatók oktatásával. A Google Tanterem és a Hangouts Meet bevált az oktatók és diákok számára egyaránt. Forrás: Sóvidék Televízió

Hogyan legyünk önállóak és hatékonyak az otthoni munkavégzésben?
Igencsak aktuális témában, az otthoni munkavégzésről forgatott videót a már széles körben ismert tudomány-népszerűsítő sorozata keretében a Sapientia egyetem. Forrás: liget.ro

AZ OTTHONI, ÖNÁLLÓ MUNKAVÉGZÉS KIHÍVÁSAIVAL FOGLALKOZIK A SAPIOPHILE LEGÚJABB RÉSZE
Elkészült a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának legújabb Sapiophile része, melynek témája az otthoni, önálló munkavégzés. Forrás: transindex.ro

Online oktatásra állt át a Sapientia EMTE csíkszeredai kara
A koronajárvány terjedése ellen meghozott rendelkezés-sorozattal reagált a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a kialakult helyzetre. Egyetemi szinten létrejött a Járványügyi Operatív Tanács (JOT), amelynek feladata az adott helyzetben a szükséges döntések meghozatala. Forrás: maszol.ro

Koronavírusteszteket végeznek Csíkszeredában
Elkezdődött a munka a molekuláris biológiai laboratóriumban, és elvégezték az első koronavírusteszteket csütörtökön a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban – adta hírül a Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálata. Forrás: szekelyhon.ro

Iskoláknak ajánlja fel segítségét a Sapientia az online oktatás terén
Teljesen átállt az online oktatásra a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, amely közlésük szerint zökkenőmentesen működik. A felsőoktatási intézmény felajánlja segítségét az olyan iskolák számára, akik az általuk használat rendszert szeretnék bevezetni e-learning felületként. Forrás: szekelyhon.ro

Koronavírus: felfüggeszti a kontaktórák megtartását a Sapientia EMTE
A koronavírus gyors terjedésére való tekintettel a Sapientia EMTE a 2020. március 12–22. közötti időszakban felfüggeszti a kontaktórák megtartását – olvasható a felsőoktatási intézmény honlapján. Forrás: szekelyhon.ro

Természetesnek kell tekinteni a vendégmunka fogalmát
Bodó Julianna kulturális antropológus válaszol. Forrás: funfm.ro

Politika és oktatás - interjú dr. Lányi Szabolcs egyetemi tanárral
Dr. Lányi Szabolcs, a csíkszeredai Sapientia Egyetem nyugalmazott professzora, oktatói és tudományos pályáját a Bukaresti Műszaki Egyetemen kezdte. Alapító tagja a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek. Forrás: magyaradás.ro

Balázs Lajos: a népem másképpen megfogalmazott története érdekelt
Ma is tanít, dolgozik, konferenciákat szervez, ír: Balázs Lajos néprajzkutató, professzor december 22-én ünnepli 80. születésnapját. Gyermek- és ifjúkoráról, a néprajz területén kifejtett kutatói munkájáról és újításairól is mesél a Székelyhon napilap pénteki Liget kiadványában. Forrás: liget.ro

Barokkos giccsben pompázó karácsony. De miért?
Nevető család, tökéletesen feldíszített karácsonyfa, bejgli. Milyen dolgokat társítunk a karácsonyhoz? Miről szólt a karácsony kétezer évvel ezelőtt, és miről is szól ma leginkább? Csupán háztáji ünnep-e a karácsony? A Sapiophile legújabb részében ezekre keresi a választ, és arra is ad ötleteket, hogyan legyen meghitt, élményekkel teli ünnepünk. Forrás: liget.ro

Erdő a víz alatt
Kilenc szerző jegyzi azt a tanulmányt amely a székelyföldi Gyilkos- és Szent Anna-tavakat vizsgálta meg sajátos perspektívából: a víz alól. Két oktatónk neve is feltűnik a kutatásban. Forrás: magyarhang.org

Kopjafák, szobrok, emlékhelyek – Így nyilvánul meg a szimbolikus térhasználat Székelyföldön
Miért van az, hogy a Székelyföld minden más magyar tájnál határozottabb körvonalakkal van jelen a magyarság mentális térképén, a székelyek pedig a nemzeti önazonosság legautentikusabb képviselőiként tűnnek fel a nyilvánosságban? Hogyan zajlik napjainkban a nemzeti és regionális identitásépítés érdekében a szimbolikus térhasználat, és ennek milyen tipológiáját állították fel a szakemberek? Forrás: maszol.ro

Ezek voltak az elmúlt 30 év romániai magyarok számára legfontosabb történései
Az elmúlt 30 év jelentős eseményeit gyűjtötte össze a Transindex.ro. A Sapientia EMTE is szerepel a listán. Az egyetemünkre vonatkozó rész az alábbiakban olvasható:

Ők ma a legjobb magyar szónokok
Soha ennyire magas színvonalú szónokversenyen nem voltam, amióta zsűrielnök vagyok, pedig lassan diplomázhatnék zsűrielnökségből - mondta el a 20. Szónokverseny után Kiss Róbert Richard. Az első helyet Hegyi Laura, a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatója nyerte el. Forrás: Frissmédia.hu

Eddig ismeretlen baci öregbíti a csíki Sapientia hírnevét
Az egyetem mikrobiológusai fedezték fel az új baktériumnemzetséget, így ők is nevezhették el. Forrás: foter.ro

A Sapientia nevet viseli a legújabb baktériumnemzetség
A tudomány számára egy újabb, eddig ismeretlen baktériumnemzetséget, illetve fajt tenyésztettek ki és azonosítottak a Szent Anna krátertóból a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) mikrobiológusai, Felföldi Tamás (ELTE, Budapest) mikrobiológus irányításával. Az új baktériumnemzetséget Sapientia aquatica néven jegyezték be. Forrás: szekelyhon.ro

A Sapientia egyetemről neveztek el egy eddig ismeretlen baktériumnemzetséget
Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) mikrobiológusai a Szent Anna krátertóból egy újabb, a tudományra nézve eddig ismeretlen baktériumnemzetséget izoláltak és írtak le Sapientia aquatica néven. Forrás: Transindex.ro

A Sapientia egyetem nevét viseli a legújabb baktériumnemzetség
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) mikrobiológusai a Szent Anna krátertóból egy újabb, a tudományra nézve eddig ismeretlen baktériumnemzetséget izoláltak és írtak le Sapientia aquatica néven. Forrás: filantropikum.com

Megnyitották a tanévet a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán - 2019.
Közel 350 alap- és mesterképzéses hallgatót köszöntött hétfőn tizenkilencedik tanévnyitó ünnepségén a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredai Kara. Az elsőévesek a számos jókívánság és megszívlelendő tanács után ünnepélyes eskütételt tettek, hivatalosan is megnyitva ezzel a tanévet. Forrás: szekelyhon.ro

„Tusványoson a sör is ízesebb” – tények és tévhitek a népszerű italról
A jubileumi Tusványos pénteki napján nem szokványos előadáson vehettek részt az érdeklődők: a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatóikerekasztal-beszélgetést szerveztek a sörről és az ahhoz kapcsolódó székely és magyar szokásokról, illetve a tévhitekről. Telegdy Balázs szociológus, egyetemi adjunktus, Tapodi Zsuzsanna irodalomtörténész professzor, Szőcs Attila marketing professzor és Szilveszter Szabolcs környezetmérnök pódiumbeszélgetését Pap Levente dékán moderálta. forrás: maszol.ro

Idén többen érdeklődtek a Sapientia egyetemi képzései iránt
A lesújtó érettségi eredmények ellenére a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem mindhárom helyszínén nőtt az egyetemre jelentkezők száma. Vannak népszerű képzések mindenhol, de sok szakon az őszi pótfelvételire is maradnak még helyek. forrás: szekelyhon.ro

Leelőzte a MOGYÉ-t a Sapientia
"Úgy érzem magam, mint egy apa, amikor látja, a fia milyen eredményeket ért el az életben" – így reagált Hollanda Dénes egykori dékán arra a hírre, miszerint Románia 20. legjobb egyeteme lett a Sapientia EMTE. Forrás: Erdélyi Magyar Televízió

Románia 20. legjobb egyeteme a Sapientia
Románia 20. legjobb egyeteme lett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) – derül ki az uniRank idei felméréséből. Forrás: szekelyhon.ro

Rangsorolták Románia egyetemeit: a Sapientia jobb, mint a marosvásárhelyi orvosi
A független kutatóintézetek által összeállított uniRank több ország egyetemei mellett rangsorolta Románia 79 felsőoktatási intézményét is. Forrás: transindex.ro

Úgy néz ki, idén nem lesz „sáskajárás” Székelyföldön
A tavalyi év májusának végén jelentek meg az első hírek arról, hogy “sáskajárás” van Szárhely és Ditró térségében. Hamarosan kiderült, hogy a fogasfarkú szöcske (latinul Polysarcus denticauda) tömeges elszaporodásáról (ún. gradációjáról) van szó. A meglehetősen nagyméretű, 2-4 cm hosszú, rövid szárnyú és amiatt röpképtelen szöcskék nagyon nagy számban jelentek meg elsősorban a Gyergyói-medence kaszálós és legelős területein, de Udvarhelyszéken is több helyen előfordultak. Forrás: transindex.ro

Jó hír: idén nem kell szöcskejárástól tartani Székelyföldön
A tavalyi évtől eltérően, amikor is tömegesen szaporodott el a fogasfarkú szöcske, 2019-ben jóval kisebb számban jelentkeztek Gyergyószéken. A szöcskeállomány csökkenését a gólyák és seregélyek lakmározásai is elősegítették, mert ezáltal kellőképpen megtizedelték a rovarok állományát, de elsősorban a kedvezőtlen időjárásnak köszönhető, hogy kevés pete kelt ki ebben az évben – közölte szerdán a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi docense, dr. Máthé István. Forrás: maszol.ro

Idén nem kell szöcskejárástól tartani
A tavalyi évtől eltérően, amikor nagyon elszaporodott a fogasfarkú szöcske, 2019-ben jóval kisebb számban vannak jelen Gyergyószéken a rovarok, ahol gólyák és seregélyek lakmároznak belőlük. Forrás: szekelyhon.ro

A tavalyi invázióval ellentétben idén nem kell szöcskejárástól tartani Székelyföldön
A tavalyi évtől eltérően, amikor is nagyon elszaporodott a fogasfarkú szöcske, ebben az évben jóval kisebb számban vannak jelen Gyergyószéken a rovarok Máthé István egyetemi docens terepszemléje szerint. Forrás: kronika.ro

Erdélyből csak sapientiás hallgatók hoztak első helyet az idei OTDK-ról
Az erdélyi egyetemek közül csak a Sapientia EMTE hallgatói szereztek OTDK első helyet 2019-ben – derült ki a pénteken, június 14-én Kolozsváron megtartott 3. Romániai Felsőoktatási Tehetséggondozó Fórumon, ahol többek között az OTDK tapasztalatainak határon túli vonatkozásairól, a romániai részvételről is szó esett. Forrás: Transindex.ro

Ballagás a Sapientián – „A világnak, a magyar közösségnek szüksége van az egyetem végzőseinek bölcsességére”
Kétszázharminchárom végzős hallgató búcsúzott szombaton a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredai Karának 15. ballagási ünnepségén. A fiatalok számos jótanácsot kaptak útravalóul az előttük álló élethez. Forrás: szekelyhon.ro

Hát még mindig nem szóltak Ádernek, hogy nincs klímaváltozás?
Az államfő a klímakatasztrófával „riogatta” hallgatóságát Székelyföldön. Forrás: magyarnarancs.hu

Az embernek a saját természetével kell megküzdenie – a klímaváltozásról tartott előadást Áder János Csíkszeredában
Eddig az ember a természettel küzdött, most saját természetével kell megküzdenie – idézte Áder János köztársasági elnök Gábor Dénes Nobel-díjas magyar fizikus hatvan évvel ezelőtti gondolatait csütörtökön a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) csíkszeredai karán tartott előadásában. Forrás: kronika.ro

Áder János: Az embernek a saját természetével kell megküzdenie
Eddig az ember a természettel küzdött, most saját természetével kell megküzdenie – idézte Áder János köztársasági elnök Gábor Dénes Nobel-díjas magyar fizikus hatvan évvel ezelőtti gondolatait csütörtökön a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) csíkszeredai karán tartott előadásában. Forrás: hirado.hu

Áder János Csíkszeredában: az embernek a saját természetével kell megküzdenie
Eddig az ember a természettel küzdött, most saját természetével kell megküzdenie – idézte Áder János magyar köztársasági elnök Gábor Dénes Nobel-díjas magyar fizikus hatvan évvel ezelőtti gondolatait csütörtökön a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) csíkszeredai karán tartott előadásában. Forrás: maszol.ro

Áder János Csíkszeredában a klímaváltozásról és a vízválságról
Magyarország elnöke szerint a gyorsuló klímaváltozás, a vízválság, a nagy léptékű népességnövekedés, a biodiverzitás hanyatlása, a gazdasági növekedés jelenlegi módja, valamint a társadalmi instabilitás azok a tényezők, amelyek veszélyeztetik a jelenlegi és az elkövetkező nemzedékek jólétét. Forrás: szekehlyhon.ro

A vízválságról és a klímaváltozásról tartott előadást Áder János Csíkszeredában
Áder János, Magyarország köztársasági elnöke Klímaváltozás és vízválság – merre tart a világ, mit tegyünk? címmel tartott előadást a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán csütörtök délelőtt. Forrás: szekelyhon.ro

Kutatás az energiaitalokról
Bizonyára sok olvasónk fogyasztja vagy már kóstolta az energiaitalok valamelyikét. De vajon elgondolkodott azon, hogy milyen hatással lehet ez az egészségére? Három elsőéves génsebészet hallgatónk az kutatta, hogy a Sapientia – EMTE Csíkszeredai Karának hallgatói körében milyen energiaital-fogyasztásiszokások vannak, és mi lehet ennek a következménye. Forrás: hargitanepe.eu

„Székelybacilus” a Szent Anna-tóban
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) mikrobiológusai a Szent Anna-krátertóból a tudományra nézve új baktériumnemzetséget izoláltak és írtak le Siculibacillus lacustris néven, meghatározva annak teljes génállományát – írja sajtóközleményében a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Forrás: 3szek.ro

„Székelybacillust” írtak le a Szent Anna-tóból a Sapientia és az ELTE kutatói
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) mikrobiológusai a Szent Anna krátertóból a tudományra nézve új baktériumnemzetséget izoláltak és írtak le Siculibacillus lacustris néven, meghatározva annak teljes génállományát. Forrás: maszol.ro

„Székelybacillust” írtak le a Szent Anna-tóból - ítja a e-nepujság.ro
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) mikrobiológusai a Szent Anna krátertóból a tudományra nézve új baktérium-nemzetséget izoláltak és írtak le Siculibacillus lacustris néven, meghatározva annak teljes génállományát. Forrás: e-nepujsag.ro

„Székelybacillust” fedeztek fel a Szent Anna-tóban
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) mikrobiológusai a Szent Anna-krátertóból a tudományra nézve új baktériumnemzetséget izoláltak és írtak le Siculibacillus lacustris néven, meghatározva annak teljes génállományát. A Sapientia EMTE csíkszeredai Biomérnöki Tanszékén a mikrobiológiai kutatásokba bevont hallgatók több, a tudomány számára eddig ismeretlen új baktériumnemzetséget, illetve-fajt tenyésztettek ki és azonosítottak DNS-vizsgálatok alapján, dr. Máthé István oktató vezetésével. Forrás: nyugatijelen.com

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar

Csíkszereda, Hargita megye, Szabadság tér, 1. szám, 530104

Tel.: +40-266-314-657, fax: +40-266-372-099
E-mail: csikszeredauni.sapientia.ro 

btz webdesign