Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

Sepsiszentgyörgyi győzelem a VIII. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőn

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapat nyerte meg a VIII. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő fődíját

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a Társadalomtudományi Tanszéke az idén sorozatban a nyolcadik alkalommal rendezte meg a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

Az idei kiírásban arra kértük meg a középiskolás hallgatókat, hogy ismertessék a saját álláspontjukat a koronavírus által okozott változásokra. Az idén rendhagyó módon a vetélkedő online került sor.

A vetélkedő szervező-koordinátora dr. Telegdy Balázs egyetemi adjunktus, a Társadalomtudományi Tanszék oktatja volt.

A zsűri tagjai dr. Nistor Laura (docens, Sapientia EMTE, Társadalomtudományi Tanszék), dr. Sántha Ágnes (szociológus, Sapientia EMTE, Alkalmazott Társadalomtudományi Tanszék), Bartha Izabella (Sapientia EMTE, III. éves humánerőforrás szakos hallgató), valamint Szász Zsuzsanna (Sapientia EMTE, III. éves szociológus szakos hallgató) voltak.

A vetélkedőre két fordulóban került sor: az első fordulóban a diákoknak egy mobiltelefonnal vagy fényképezőgéppel készített filmet, egy szöveges magyarázattal ellátott képsorozatot kellet készíteniük, vagy egy esszét kellett írjanak, amely a verseny címében megfogalmazott problematikát bontotta ki. A továbbjutott csapatok, a második fordulóban, két területen kellett helytálljanak, mivel ebben a körben az elméleti ismeretek elsajátítását hasonlítottuk össze. Az idén számonkért témák a következők voltak: az állandó jelleggel számonkért Venczel József életrajza, valamint a médiaszociológiai bevezető szakirodalma. A két forduló között dr. Székely András Bertalan tartott egy rövid előadást Venczel József életművének néhány kiemelkedő eredményéről.

A második forduló, úgy ahogy az első forduló is, nagyos szoros versenyt hozott és végül a továbbjutott kilenc csapat közül a harmadik díjat a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumból érkezett Krecht Hanna Regina és Szebeni Szabó Mózes Botond nyerte (mindketten a X.B. osztályból, felkészítő tanáruk Paltán Enikő).

Második helyen végzett a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskolából érkezett Miklós Tímea és Bálint László (mindketten a XII.B. osztályból), felkészítő tanáruk dr. Gyönös Erika volt.

Az első helyet szintén a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot képviselő Bárdosi Nóra és Görbe Dóra-Gabriella (mindketten a XI.C. osztályból) nyerte, felkészítő tanáruk Paltán Enikő volt.

Az idén először egy lájkgyűjtő versenyt is indítottunk. A döntőbe jutott kisfilmeket feltöltöttük a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a youtube csatornájára, ahol a döntő napjáig lehetett értékelni a pályamunkákat. A továbbjutó három kisfilm közül a Gödri-Martis Huba és Kotró-Kosztándi Gellért (Székely Mikó Kollégium, X.A. osztályából vezető tanáruk Paltán Enikő) által készített pályamunka volt a legnépszerűbb.

A vetélkedőnek a Sapientia EMTE Társadalomtudományi Tanszékén túl, az idén számos személyes és intézményi támogatója volt: a Venczel család, dr. Székely András Bertalan, Hargita Megye Tanácsa, Korodi Attila Csíkszereda Város polgármestere, Tánczos Barna szenátor, valamint Szekeres Adorján, akik anyagiakkal, könyvadományokkal és egyéb értékes utalványokkal segítették, hogy a döntőben résztvevő diákokat és a vezető tanáraikat jutalmazzunk.

A hivatalos díjazáson túl több különdíj is fel volt ajánlva. A dr. Székely András Bertalan által felajánlott könyvcsomagot a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola csapata nyerte el (Bálint László és Miklós Tímea, vezető tanáruk dr. Gyönös Erika), míg a Szekeres Adorján által felajánlott díját a Gödri-Martis Huba és Kotró-Kosztándi Gellért (szintén a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapata) páros nyerte. Értékes könyvutalványt nyert a Hargita Megye Tanácsának felajánlásának köszönhetően a Bencze Réka és Péter Bernadett által alkotott csapat (Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium, vezető tanáruk dr. Tódor Imre) és egy parlamenti látogatással egybekötött bukaresti utazást nyertek - Tánczos Barna szenátor úr felajánlásának köszönhetően – a Sepsiszentgyörgy Székely Mikó Kollégium csapata (Gödri-Martis Huba és Kotró-Kosztándi Gellért, vezető tanáruk Paltán Enikő. A Korodi Attila polgármester úr különdíját a Müller Orsolya és a Vass Anita páros nyerte (Székely Mikó Kollégium), míg a Csíkszereda Város különdíjait az Anița Denisa-Valentina és Potyó Melitta páros (Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum, vezető tanáruk Kékesi-Keresztes Lujza Gitta), valamint a Moroianu Ana - Uzoni Hanna és a Tamási Gerda-Veress Noa-Alexia páros (Székely Mikó Kollégium, vezető tanárul Paltán Enikő) nyerte.

Ezúton is gratulálunk a csapatoknak és a felkészítő tanároknak egyaránt!

 

Eseménynaptár

2020. november

KeSzCsSzVa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30