Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – Csíkszeredai Kar – csik.sapientia.ro

sapientia.ro

Főoldal / Hírek /

VI. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő – pályázati felhívás

Venczel József társadalomkutató születésének évfordulója alkalmából a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a szervezésében hatodik alkalommal hirdetjük meg a romániai magyar középiskolások számára a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

A vetélkedő témája: Serdülők és szülők viszonya.

Az előző évek pozitív tapasztalata alapján az idén is a digitális és vizuális technológia segítségével kell elkészíteni a pályamunkákat. Számos, az erdélyi ifjúság körében történő felmérés igazolja azt a tényt, hogy a mai, Z generációs fiatalok gyökeresen eltérő módon viszonyulnak az élet számos területéhez, mint a jellemzően X generációba tartozó szüleik. Ha ehhez még hozzáadjuk a klasszikus generációk közötti ellentétet, akkor egy nagyon sokrétű képet kapunk a mai fiatalok és szüleik kapcsolatáról. Ennek a helyzetnek a tükrében az idei pályázat célja a középiskolások és szüleik közötti kommunikációnak, az együttműködéssel járó kihívásoknak a bemutatása.

A vetélkedőre 2 fős csapatok jelentkezését várjuk. A vetélkedőre október 26-ig lehet jelentkezni a következő drótposta címen telegdybalazs@uni.sapientia.ro, ezt követően küldjük majd a második fordulóban számon kért anyagokat.

Az idei pályázat célja annak a középiskolások és szüleik közötti kommunikáció és együttműködés kihívásnak a bemutatása. A vetélkedőre az alábbi három típusú pályamunka valamelyikével lehet jelentkezni:

a.) egy maximum öt perces rövidfilmmel

b.) egy maximum tíz darab fényképből álló fényképsorozattal

c.) egy rövid, kb. 800-1000 szavas esszével (fogalmazással).

 

A filmet vagy fényképeket mobiltelefonnal vagy táblagéppel kell készíteni. A készítőknek a filmet narrációval is el kell látniuk, a fotósorozat esetében pedig minden egyes fényképhez egy kb. 200 szavas szöveget szükséges rendelni. Úgy a narrációnak, mint a szövegnek a vizsgált jelenség jobb megértését kell szolgálnia és egyben a bemutatott szituáció értelmezését is jelenti.

Minden csapat kategóriánként egy-egy pályamunkával jelentkezhet.

A kész pályamunkák leadási határideje 2018. október 26., éjfél.

Az anyagokat kérjük elektronikus úton eljuttatni a telegdybalazs@uni.sapientia.ro drótposta címre. A beérkezett munkákat az azonosítható jegyek kiiktatása után egy három tagból álló szakmai bizottság bírálja el.

A legjobb 8 pályamunka készítői 2018. november 10-én bemutathatják munkájukat Csíkszeredában, Venczel József szülővárosában, a Sapientia EMTE-n szervezett konferencián.

A pályamunkák bemutatását követően – ugyancsak november 10-én – sor kerül a Venczel József munkásságát, és a társadalomtudományi fogalmak ismeretét felmérő csapatversenyre, ami egy írásbeli tesztből, majd egy szóbeli vetélkedőből áll. A vetélkedő alapjául szolgáló könyvészetet, valamint a Venczel József életét összefoglaló írást a csapatok regisztrációja után továbbítjuk.

A díjnyertesek értékes nyereményekkel térhetnek haza:

I. díj: csapattagonként 1-1 táblagép

II. díj: értékes tárgyi ajándékok

III. díj: értékes tárgyi ajándékok

IV-VIII. helyezettig: könyvjutalom, más ajándékok

Ugyanakkor az első három díjazott csapat tagjainak az eredményeit figyelembe vesszük a Sapientia EMTE által meghirdetett felvételikor.

Az első három csapat felkészítő tanárait is díjazzuk.

 

További információk a következő címen kérhetők:telegdybalazs@uni.sapientia.ro

Szeretettel és érdeklődéssel várjuk jelentkezésetek!

 

Eseménynaptár

2020. június

KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930