Internet az iskolában, internet a családban

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Internet az iskolában, internet a családban
Internet az iskolában, internet a családban
Internet az iskolában, internet a családban
2018. április 12.

Internet az iskolában, internet a családban címmel jelent meg  a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán működő A média hatása a gyermekekre és fiatalokra kutatócsoport legújabb kiadványa (szerkesztette Biró A. Zoltán és Bodó Julianna, Státus Kiadó, Csíkszereda).

A kutatócsoport munkáját és a kiadványok megjelentetését 2011 óta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat támogatja.

A kutatócsoportnak most megjelent nyolcadik kötete és a 2017 májusában Csíkszeredában tartott konferencia előadásainak anyagát tartalmazza. A kötet szakmai újdonsága, hogy tartalmi kivonatok formájában ismerteti a korábbi hét kiadvány tanulmányait, illetve a korábbi publikációk bibliográfia adatait. A kiadványban Karunk nyolc hallgatója is szerepel publikációval, itt megtalálható a tartalomjegyzék is.

A kiadványsorozat célja az, hogy a témakör szakmai eredményei minél szélesebb körben eljussanak pedagógusokhoz, kutatási feladatokkal foglalkozókhoz, nem utolsósorban pedig intézményvezetőkhöz, közéleti szereplőkhöz és döntéshozókhoz. A kutatási programmal és a kiadványokkal Egyetemünk hozzá tud járulni ennek a nagyon fontos és aktuális témakörnek a térségi szakmai tematizációjához, a gyakorlati megoldások támogatásához,  a tervezési/fejlesztési munka megalapozásához.

Hírek
2024-03-25
2024-03-25
2024-03-22
2024-03-20



Tagek

Pályázati felhívás: Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram, 2018/19-es tanév
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban való részvételre, a 2018/2019-es tanév első és második félévében. Jelentkezni a kari Erasmus koordinátoroknál lehet. Jelentkezési határidő: 2018. április 23. hétfő, 16:00 óra.

ECDL vizsga
Aki szeretne ECDL vizsgát letenni a Csíkszeredai Sapientián, az alábbi linken bejelentkezhet április 18.-ig. A vizsgaidőpontok hét közben lesznek, úgy hogy mindenkinek megfeleljen. https://goo.gl/forms/CMmvPtHBJS746Nu63

Szászföldi tanulmányi kiránduláson a bölcsészek
A Humántudományok Tanszék 27 hallgatója Dégi Zsuzsa és Tapodi Zsuzsa oktatók kíséretében szászföldi tanulmányi kiránduláson vett részt 2018. április 6-7-én.

Csíkszeredai szociológus hallgatók vettek részt a VIII. Szociológus Hallgatói Találkozón
2018. április 5-8. között került megrendezésre, immár nyolcadik alkalommal, a Szociológus Hallgatói Találkozó, amelynek idén a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem szociológus hallgatói voltak a házigazdái.

Sapientia különdíjak az országos kisebbségi iskolák számára szervezett román nyelv és irodalom tantárgyversenyen
2018. április 3-6. között zajlott Sepsiszentgyörgyön, a Székely Mikó Kollégiumban a kisebbségi tannyelvű iskolák diákjai számára szervezett román nyelv és irodalom országos tanulmányi verseny.

Megvan az állásbörze felkészítő napjának a programja
2018. április 12-én, csütörtökön szervezzük az egyetemi állásbörzét, ezt megelőzően pedig április 10-én felkészítő napot tartunk hallgatóinknak.

Start Up Centru - bemutató előadás
A Bio Romania - Ökológiai Mezőgazdaságért Egyesület a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem támogatásával a Központi Régióban egy projektet bonyolít le Start Up Centru címmel, a bemutatóra pedig 2018. április 12-én és 13-án 16:30-tól kerül sor a Kis Aulában.

Szakmai látogatáson a Mineral Quantum KFT ásványvíz-töltődéjében
A Fenntartható biotechnológiák mesteri szak I. éves hallgatói az Ásványvizek hasznosítása tantárgyhoz kötődően hivatalos szakmai látogatáson vettek részt a Mineral Quantum KFT palackozó üzeménél.

Ökológiai mérnök szakos hallgatók a Protan cégcsoportnál
2018. március 28-án az ökológiamérnök hallgatók dr. Szilveszter Szabolcs oktató szervezésében megtekintették a Protan cégcsoport feketehalmi feldolgozó üzemét.

Ezüst Akadémia: dr. Kentelky Endre: Rózsa, a virágok királynője
Újabb Ezüst Akadémia előadásra kerül sor, melynek meghívottja ezúttal dr. Kentelky Endre, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának egyetemi adjunktusa.

Egyetemi állásbörze – egyetemisták számára
2018. április 12-én, csütörtökön, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara egyetemi állásbörzét szervez a Hallgatói Önkormányzattal és a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségével közösen.

Erdély első magyar nyelvű HR konferenciája
Első körben szervezi meg 2018. április 20-án az eHRdély nevű HR konferenciát a Siegel Eastern Europe képzőcég, illetve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara. A Toborzási innovációk témájú rendezvénynek az udvarhelyi Küküllő Hotel ad otthont.

Tartalmasan telt a március 23-i nyílt napunk
2018. március 23-án, pénteken tartottuk a harmadik nyílt napunkat, ahová ismét középiskolás diákokat fogadtunk vendégül és a szervezett program révén egy napra egyetemisták lehettek, megismerkedhettek az egyetem képzési kínálatával, valamint az egyetem infrastruktúráját nézték meg.

Design Incubation Workshop
A workshopra 2018. március 27-28–án 17 órai kezdettel kerül sor (mindkét nap), a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának 15-ös termében.

Ferencz-Salamon Alpár: Iskola a digitális világban
2018. március 26-án, hétfőn, 18 órától a Tanárképző Intézet vendége lesz Ferencz-Salamon Alpár, aki az Iskola a digitális világban címmel tart előadást hallgatóinknak. Az esemény helyszíne: Sapientia EMTE, Nagy Aula.

Identitate – Alteritate –Artă - workshop beszámoló
2018. március 21-én, a Sapientia EMTE könyvtárában a Humántudományok Tanszék Idegen című imagológiai kutatást végző csoportja szervezésében Identitate – Alteritate –Artă címmel workshopot rendeztek.

PROGRAM Légy egy napra egyetemista: 2018. március 23., péntek
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara Légy egy napra egyetemista! névvel nyílt napokat szervez, melynek keretén belül az érdeklődők, nemcsak nézelődhetnek, hanem meg is tapasztalhatják, hogy milyen a hangulat az egyetemen.

Kisfilmmel népszerűsít az Élelmiszeripari mérnök szak
Az élelmiszeripari mérnöki szakterületen az országban kizárólag a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán folyik magyar nyelven az oktatás. Ezért az élelmiszeripari mérnök szakos hallgatóink, volt diákjaink elmesélik, hogy mivel is foglalkoznak itt az egyetemen.

Március 29-ig látogatható a SPARKS: Laboron kívül kiállítás
Meghosszabbítottuk a Sparks: Laboron kívül kiállítás látogatási idejét, így az érdeklődőket március 29-ig várjuk.

Ezüst Akadémia: Kisné Portik Irén - Jelképek a húsvéti tojásokon
Az Ezüst Akadémia Oktatási Program következő előadója Kisné Portik Irén, néprajzkutató lesz, aki Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen a jelképekről fog beszélni, amelyekkel a húsvéti tojásokon találkozhatunk.

Ezüst Akadémia: dr. Bodó Julianna - Világunk, a média
2018. március 21-én, szerdán 14 és 17 órai kezdettel lesz az Ezüst Akadémia csíkszeredai résztvevőinek vendége dr. Bodó Julianna, egyetemi professzor, aki a média világát hozza közelebb a hallgatósághoz.

Sikeresen zárult a VIII. Laborkukac diákvetélkedő
Sikeresen zárult 2018. március 16-án, pénteken a nyolcadik alkalommal megszervezett Laborkukac Diákvetélkedő a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

Nyílt napos élmények diákszemmel
2018. március 9-10-én több mint 380 diák látogatta meg intézményünket és vett részt nyílt napos programjainkon. A sepsiszentgyörgyi Református Kollégium diákjai pénteken érkeztek hozzánk, és ahogy a beszámolójukból is olvasható jól érezték magukat.

A tanulást támogató erőforrások felmérése egyetemi hallgatók körében - workshop
2018. március 20-án, kedden 14-16 óra között a Tanárképző Intézet szegedi vendégei előadással egybekötött workshopot tartanak a 112-es teremben.

A szabadidőpedagógia elméleti alapjai - előadás
2018. március 19-én, hétfőn az Erasmus program keretében, a Tanárképző Intézet vendége lesz dr. Nagy Ádám aki Neumann János Egyetem kutatóprofesszora, valamint Selye János Egyetem docense.

IDENTITÁS-ALTERITÁS-MŰVÉSZET
A SAPIENTIA EMTE, Kutatási Programok Intézete által támogatott Idegen nevű kutatási program keretében román nyelvű workshopot tartanak a Humántudományok Tanszék oktatói 2018 március 21-én 17 órától az Egyetemi Könyvtárban.

Így teltek az idei nyílt napok
2018. március 9-10-én Légy egy napra egyetemista! névvel szerveztük meg nyílt napjainkat. A két nap alatt több mint 380 diák látogatta meg intézményünket és vett részt a programjainkon. Folytatjuk még március 23-án, annak részleteivel is jövünk hamarosan. Bejelentkezni ITT tudsz!

Laborkukac - első forduló eredményei 2018
Lezajlott a diákvetélkedő első fordulója, közzétesszük a csapatok által elért eredményeket.

Szovátai szakmai látogatáson voltak a biomérnök mesterisek
2018. március 7-én a mesteris hallgatók, dr. Máthé István oktató szervezésében, szakmai látogatáson vett részt a szovátai Danubius Health Spa Resort Sovata Hotel gyógykezelő központjában.

Science Espresso: Téveszmék és félretájékoztatás az élelmiszerfogyasztásban
2018. március 13-án, kedden 17 órától kerül sor az utolsó Science Espresso előadásra, melynek meghívottja András Csaba-Dezső, egyetemi tanársegéd. Az eseményre a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának 15-ös termében kerül sor.

Harmadik alkalommal került sor a IT tábor megszervezésére
2018. március 2-4 között harmadik alkalommal került sor a Gazdaságtudományi tanszék Matematika-Informatika szakcsoportjának oktatói által megszervezett Gazdasági informatika szakos hallgatók szakmai továbbképzésére, Homoródfürdőn. A IT tábornak ezúttal a Hargita Megye Tanácsa biztosított helyszínt, a homoródfürdői Hatos Villában.

Légy egy napra egyetemista! PROGRAM: 2018. március 9., péntek
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara Légy egy napra egyetemista! névvel nyílt napokat szervez, melynek keretén belül az érdeklődők, nemcsak nézelődhetnek, hanem meg is tapasztalhatják, hogy milyen a hangulat az egyetemen.

Légy egy napra egyetemista! PROGRAM: 2018. március 10., szombat
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara Légy egy napra egyetemista! névvel nyílt napokat szervez, melynek keretén belül az érdeklődők, nemcsak nézelődhetnek, hanem meg is tapasztalhatják, hogy milyen a hangulat az egyetemen.

ECL vizsga lehetőség
ECL nyelvvizsgát szervezünk 2018. április 13-án (C1 szint) és 14-én (B2 szint).

Dr. Tapodi Zsuzsa: Szövegekben csemegézve (könyvbemutató)
2018. március 12-én, hétfőn 17 órától kerül sor dr. Tapodi Zsuzsa, egyetemi professzor kettős könyvbemutatójára a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban.

Bethlen Gábor Kutatói Ösztöndíj pályázati felhívás
A Bethlen Gábor Alapítvány, valamint a Lakiteleki Népfőiskola 2018-ban pályázatot hirdet a Bethlen Gábor Kutatói Ösztöndíjra. Ezt az ösztöndíjat olyan fiatal Kárpát-medencei magyar főiskolai, egyetemi hallgatók számára hirdetik meg, akik a bölcsészet-, vagy egyéb társadalomtudomány valamely szakágával, vagy művészettörténettel foglalkoznak.

Sulibörze – diákszemmel? - kreatív kommunikációs verseny
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetséggel közösen második alkalommal szervezi meg a Sulibörze – diákszemmel? nevű kreatív kommunikációs versenyt.

III. IT tábor Homoródfürdőn
A Gazdaságtudományi Tanszék Matematika Informatika Szakcsoportja idén harmadik alkalommal szervezi meg az IT Tábort 2018. március 2-4. között a Sapientia EMTE Gazdasági Informatika szakos diákjainak.

Erasmus+ hallgatói pályázati felhívás 2018
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára Erasmus+ szakmai gyakorlat mobilitási programban való részvételre 2018 nyarán, és tanulmányi mobilitási programban való részvételre a 2018/2019-as tanévben.

Diplomaosztó ünnepséget tartottunk
2018. március 2-án, pénteken került sor egy családias diplomaosztó ünnepségre, ahol végzett hallgatóink egy része átvehette a felsőfokú végzettségét igazoló iratokat.

Science Espresso: Funkcionális élelmiszerek az egészséges táplálkozásért
2018. március 6-án, kedden délután tartja dr. Albert Csilla, egyetemi adjunktus a hatodik Science Espresso előadást, amelynek témája a funkcionális élelmiszerek.

Ingyenes vállalkozói képzés nemcsak közgazdászoknak
2018. március 5-én, hétfőn 14:30-tól kezdődően kerül sor a Start in Business projekt tájékoztatójára. Az esemény helyszíne Csíkszereda, Sapientia EMTE, Nagy Aula.

Ezüst Akadémia: Dr. Veress Emőd - Banki hitelszerződések és gazdasági válság jelenségek
Az Ezüst Akadémia Oktatási Programunk következő vendége dr. Veress Emőd, egyetemi tanár lesz, aki a banki hitelszerződések és gazdasági válságok kapcsolatáról fog előadást tartani.

VIII. Laborkukac diákvetélkedő
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának keretein belül működő Biomérnöki- és Élelmiszertudományi Tanszékek nyolcadik alkalommal hirdetik meg a Laborkukac Diákvetélkedőt a romániai magyar általános- és középiskolások számára. A vetélkedő célja a tanulók gyakorlati ismereteinek gyarapítása a biológia, kémia, környezettudomány és élelmiszertudomány szakterületeken.

Erasmus+ Open Doors - ismerd meg a lehetőségeidet!
2018. március 6-án, kedden, 18 órai kezdettel szervezzük meg az idei Erasmus+ estet, ahol Erasmus koordinátorunk, Bors Hortenzia ismerteti a tanulmányi mobilitási programot, hasznos tanácsokat, tippeket oszt meg az érdeklődőkkel, valamint a programban részt vett hallgatók is mesélnek élményeikről, amelyet a program alatt szereztek.

Chips gyárat látogattak meg hallgatóink
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Ökológiai mérnöki és Élelmiszeripari mérnök szakos hallgatói szakmai látogatáson vettek részt a vidombáki (Ghimbav) Intersnack vállalat termelő üzemében.

Tanulmányi kiránduláson vettek részt a Humántudományok Tanszék hallgatói
A Humántudományok Tanszék hallgatói február 23-án tanulmányi kiránduláson vettek részt Brassóban, amelynek keretében az operaházban megtekintették Wolfgang Amadeus Mozart egyetlen, Párizsban komponált balettjét, a Kis semmiségeket. A klasszikus balettet modern elemekkel ötvöző koreográfia és a fülbemászó zene kellemes esztétikain élményt jelentett. Az előadást városnéző séta követte.

Science Espresso: Rettegett betegségek, rettegett oltások
2018. február 27-én, kedden délután 17 órától tartjuk a Laboron kívül kiállítás kísérőrendezvényét, amelynek meghívottja dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője.

Kivehetők az egyetemi oklevelek
Azon végzett hallgatók, akik a Sapientia EMTE által szervezett államvizsgán/disszertáción vettek részt, személyesen átvehetik egyetemi/mesteri oklevelüket Csíkszeredában.

Tóth Balázs és Csányi Vilmos: Hiedelmeink
2018. február 28-án, szerdán délután 16:30-tól hallgathatjuk meg a Pro Scientia Siculorum Egyesület szervezésében a Tóth Balázs és Csányi Vilmos közös előadását, melynek témája a nemrégiben megjelent új könyvük.

Légy egy napra egyetemista!
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara Légy egy napra egyetemista! névvel nyílt napokat szervez, melynek keretén belül az érdeklődők, nemcsak nézelődhetnek, hanem meg is tapasztalhatják, hogy milyen a hangulat az egyetemen.

Hallgatói képviselők választására kerül sor
Hallgatói képviselők választására kerül sor a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai helyszín Kari Tanácsába.

Ezüst Akadémia: Dr. Makó Zoltán - Azok a csodálatos fekete lyukak
2018. február 20-án, kedden 17 órától Dr. Makó Zoltán, egyetemi professzor lesz az előadó az Ezüst Akadémián Sepsiszentgyörgyön.

Ezüst Akadémia: Dr. Gábriel Róbert - Biológiai ritmusunk
2018. február 21-én, szerdán 14 és 17 órai kezdettel hallgathatjuk meg dr. Gábriel Róbert, egyetemi professzor előadását Csíkszeredában, míg 2018. február 22-én, csütörtökön 16:30-tól Kézdivásárhelyen tart előadást a Pécsi Tudományegyetem dékánja.

Science Espresso: Hálózatkutatás és rendszerbiológia szerepe az orvosbiológiai kutatásokban
2018. február 20-án, kedden lesz az ötödik Science Espresso előadás, melynek vendége dr. Bodor Zsolt, egyetemi adjunktus.

A Sapientia is csatlakozik a Petőfi Sándor felolvasómaratonhoz
2018. február 20-án, kedden 11 és 15 óra között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara is csatlakozik a Petőfi Sándor felolvasómaratonhoz. A felolvasásra az egyetemi könyvtárban kerül sor.

14th Annual International Conference on Economics and Business
REGISTRATION AND ABSTRACT SUBMISSION DEADLINE EXTENDED! NEW DEADLINE: 19TH MARCH Sapientia Hungarian University of Transylvania, Faculty of Economics, Socio-Human Sciences and Engineering Miercurea Ciuc invite you to the 14th Annual International Conference on Economics and Business CHALLENGES IN THE CARPATHIAN BASIN which takes place in Csíkszereda/Miercurea-Ciuc (Romania), 10-12th MAY, 2018.

Sapiophile: Párkapcsolati kihívások a digitális világban
Ma már nem úgy választunk párt, mint ahogy régen tették. Az igazi párkapcsolati kihívások ott kezdődnek, ahol a mesék véget érnek.

Székelyudvarhelyi győzelemmel ért véget a Sapitour vetélkedő
2018. február 9-én került sor a Sapitour 3.0 középiskolás vetélkedő második fordulójára, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

Ehető-e a hó? Világszerte beszámoltak a Sapientia EMTE mikrobiológiai kutatásáról
Közel húsz hazai és nemzetközi sajtóorgánum számolt be a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara ökológiai mérnök szakos hallgatóinak kutatásáról. Maxem Emese és Akácsos Beáta Emese, Dr. Máthé István vezetésével azt vizsgálták, hogy a frissen lehullott, illetve a több napos hóban előfordulnak-e mikroorganizmusok, és ha igen, milyen mennyiségben?

Science Espresso: Bennünk élő mikrobák és az egészségünk
2018. február 13-án, kedden, 17 órától tartjuk a negyedik Science Espresso előadásunkat, melynek vendége dr. Mara Gyöngyvér, egyetemi docens lesz. Az esemény helyszíne a Sapientia EMTE 15-ös terme.

Mikrobiológusok vizsgálták: ehető-e a hó?
Télen egy nagyobb havazás alkalmával gyerekekben, de felnőttekben is gyakran nagy a késztetés arra, hogy megkóstolják a havat, vagy akár fagyit készítsenek belőle a nagyi lekvárjával összekeverve. De mennyire egészséges a hóevés mikrobiológiai szempontból?

Ilyen volt az idei CSI:Sapientia verseny
2018. február 1-3. között került megrendezésre a CSI: Sapientia döntője, a Sapientia EMTE Biomérnöki Tanszékének szervezésében. A középiskolások számára januárban meghirdetett első fordulóra számos csapat jelentkezett az ország különböző városaiból (Sepsiszentgyörgy, Déva, Gyergyószentmiklós, Marosvásárhely)

Ezüst Akadémia: Dr. Puskás Attila - Örmény hit és kultúra a Kárpát-medencében
2018. február 6-8. között Dr. Puskás Attila, az Erdélyi Magyarörmények Szövetség elnöke Örmény hit és kultúra a Kárpát-medencében címmel fog előadást tartani az Ezüst Akadémia Oktatási Program hallgatói számára.

Sapitour első fordulójának tesztje
2018. február 2-án, pénteken 12:00-13:30 között zajlik az első fordulója a versenynek. A diákok ezúttal is egy tesztet kell kitöltsenek, erre másfél óra áll rendelkezésükre.

Ők jutottak tovább az idei Sapitour második fordulójába
Kedves diákok, köszönjük az ügyes válaszokat. Voltak nehéz kérdések is, amikre csupán 6 csapat adott helyes választ, de sok könnyű kérdés volt, amelyekre mindenki jó választ adott.

Science Espresso: Prebiotikumok és probiotikumok a táplálkozásban
2018. február 6-án, kedden délután kerül sor a harmadik Science Espresso előadásra, amelynek vendége dr. Laslo Éva, egyetemi adjunktus lesz.

ÜNNEPI RAJZ- ÉS ESSZÉPÁLYÁZAT a magyar címer és zászló megünneplésére - 2018. március 16.
I. A magyar zászló és címer ünnepe A zászló és a címer a közösség összetartozásának jelképei. Számunkra, magyar emberek számára különös jelentőséggel bírnak. Ennek legfőbb oka, hogy bár Magyarország határai nem esnek egybe a magyar nemzet határaival, a nemzet nyelvi, kulturális és történelmi hagyományainál fogva mégis egységes. Ennek az összetartozásnak – a Himnusz mellett – a legfontosabb jelképe a magyar zászló és a nemzeti címer.

Science Espresso: Vírusok
2018. január 30-án, kedden, 17 órától tartjuk a második Science Espresso előadást, amelynek meghívottja dr. Fejér Szilárd, kutató és laborvezető.

A Sapientia EMTE Biomérnöki Tanszéke ismét megszervezi a CSI:Sapientia bűnügyi versenyt
MEGHOSSZABBÍTOTTUK A JELENTKEZÉST JANUÁR 26-IG! Szeretnéd tudni és kipróbálni, hogyan használják a bűnügyi nyomozásban a DNS módszereket, hogyan azonosítják ujjlenyomatok alapján a gyanúsítottakat? Ha érdekel mindez, akkor jelentkezz versenyünkre!

A Neptun rendszer karbantartás miatt szünetel
2018. január 27-én, szombaton Neptun Egységes Tanulmányi Rendszer karbantartásra kerül sor, ezért a rendszer működése 09 és 21 óra között szünetelni fog. Köszönjük a megértést!

Sapiohile: Mi így ünnepeljük a magyar kultúra napját
A Sapiophile vlogunk következő részében dr. Prohászka-Rád Boróka, egyetemi adjunktus egy meghívottat kapott maga mellé. André Ferenc, a slam mozgalom képviselője és oktatónk együtt mutatják be, amit a slam költészetről tudni kell.

Kortárs hangon '18
Ismét lehet jelentkezni a Kortárs Hangon nemzetközi irodalmi pályázatra. A pályaművek leadási határideje: 2018. február 5.

Ezüst Akadémia: Dr. Prohászka-Rád Boróka - Mentsük-e meg Desdemonát? –a színházi élmény
2018. január 23-25. között az Ezüst Akadémia Oktatási Program keretén belül Dr. Prohászka-Rád Boróka, egyetemi adjunktus, Mentsük-e meg Desdemonát? –a színházi élmény címmel tart előadást.

Science Espresso: Gén a levesemben?
A SPARKS: Laboron kívül - csináld-magad tudományos forradalom kiállítás kísérőrendezvényeként szervezzük meg az első Science Espresso tudománynépszerűsítő előadást 2018. január 23-án, kedden, 17 órától.

SapiTour 2018-ban: Gasztronómia a turizmusban
A Sapientia EMTE, Csíkszeredai Kara megszervezi idén is a SapiTour turizmus ismereti vetélkedőt, amelyre 2-3 fős középiskolás csapatok jelentkezését várjuk.

Megtartottuk a SPARKS: Laboron kívül kiállítás megnyitóját
2018. január 15-én, hétfőn tartottuk a kiállítás megnyitóját. A Sparks (Újragondolni az innovációt együtt) projekt keretében Csíkszeredában, a Sapientia EMTE épületének félemeletén 2018. január 15-től március 23-ig ingyenesen megtekinthető a Laboron kívül: csináld magad tudomány (Beyond the Lab: DIY Science Revolution) című kiállítás.

KÖTETLENÜL – dr. Pieldner Judit: Mágikus realizmus és minimalista realizmus a kortárs magyar és román filmekben
2018. január 23-án, kedden, 18 órai kezdettel dr. Pieldner Judit, egyetemi docens Mágikus realizmus és minimalista realizmus a kortárs magyar és román filmekben című előadására kerül sor a brassói Áprily Lajos Főgimnáziumban.

A Sapientia EMTE is jelen lesz a 18. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon
2018. január 18-20. között várunk minden érdeklődőt Budapesten a 18. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon a Hungexpo "G" csarnokában! Standunk az AK03-as jelzésű helyet foglalja el.

Laboron kívül - csináld-magad tudományos forradalom
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara 29 európai intézménnyel partnerségben részt vesz a Horizon 2020 program által támogatott Sparks nevű projektben, amelynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy ők is a tudomány és az innováció alakítói lehetnek.

Ezüst Akadémia: Dr. Szép Sándor - A kálcium karbonát szerepe a modern civilizációban
2018. január 9-11. között dr. Szép Sándor, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának professzora A kálcium karbonát szerepe a modern civilizációban címmel tart előadást az Ezüst Akadémia Oktatási Program hallgatói számára.

Több mint 101 kis mosolyt varázsolt az arcokra a Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium
A Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán működő diákszervezet, és a Sapientia EMTE 101 kis mosoly néven jótékonysági gyűjtést szervezett 2017. december 14. és 21. között. A kampány célja a Csíkszereda környékén található elhelyező központban élő hátrányos helyzetű gyerekek karácsonyának szebbététele volt.

A szeretet és a karácsony jegyében teltek az idei utolsó Ezüst Akadémia előadások
2017. december 19-20-án kerültek sorra azok az előadások, amelyek az idén záróelőadásként elhangzottak Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában.

Sapiophile: A változó női szerepek
Folyamatosan zajos a média a nők és a férfiak közötti társadalmi szerepektől, ezért Gergely Orsolya az utolsó 2017-es #Sapiophile részben megmutatja, hogyan változtak a női karakterek az elmúlt száz évben.

Studium-konferencia a Társadalomtudományi Tanszék szervezésében
2017. december 20-án, szerdán került sor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar Társadalomtudományi Tanszék oktatóinak részvételével egy konferenciára, ahol az oktatók bemutathatják az elmúlt év kutatási eredményeit.

Kommunikáció és PR szakosok a hallgatói elégedettséget kutatták
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának elsőéves Kommunikáció és PR szakos hallgatói Kutatásmódszertan nevű tantárgyuk keretén belül szemináriumi feladataként a hallgatói elégedettséget kutatták egyetemünkön.

XXI. Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Tehetséggondozó Bizottsága és Hallgatói Önkormányzata a 2017/2018-as tanév tavaszi félévére meghirdeti a XXI. Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferenciát (ETDK).

XV. Kari Tudományos Diákköri Konferencia - Csíkszereda
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Tehetséggondozó Bizottsága és Hallgatói Önkormányzata a 2017/2018-as tanév tavaszi félévére meghirdeti a XV. Kari Tudományos Diákköri konferenciát.

Álláshirdetés - Óraadói állás a 2017/2018-as tanév II. félévére
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói állás betöltésére a 2017/2018-as egyetemi év II. félévére.

Ezüst Akadémia: Ilyés Zsolt lelkész tart előadást
Csíkszeredában 2017. december 20-án, szerdán, 14 és 17 órai kezdettel az Ezüst Akadémia Oktatási Program résztvevői Ilyés Zsolt, plébános a karácsony ünnepéről szóló előadását hallgathatják meg.

Ezüst Akadémia: Böjte Csaba lesz a vendégünk
Karácsony ünnepéhez közeledve ismét ellátogat hozzánk Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes, aki előadást tart az Ezüst Akadémia Oktatási Programban résztvevőknek Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön.

Hangulatvideó készült a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karáról
Ha te is kíváncsi vagy, hogy milyen egyetemistának lenni a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán, ha megnéznéd milyen a hangulat nálunk, akkor mindenképp kattanj rá az alábbi videóra.

Oktatóink által mentorált középiskolás diákokat díjaztak a XVI. TUDEK-en
Oktatóink mentorálásával középiskolás diákok II. és III. díjat és egy különdíjat érdemeltek ki a XVI. TUDEK-en (Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciáján). A diákok dolgozataikhoz szükséges laborkutatásokat a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán végezték.

Beszámoló a IX. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny döntőjéről
2017. december 9-én, szombaton tartottuk az idei „Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny döntőjét.

Szakmai kiránduláson vettek részt a Kommunikáció és PR szak másodéves hallgatói
2017. november 29-én, a Társadalomtudományi Tanszék másodéves Kommunikáció és PR szakos hallgatói, dr. Székely Kinga oktató vezetésével Marosvásárhelyre látogattak, ahol megtekintették a Marosvásárhelyi Rádió szerkesztőségét, valamint az Erdély FM és Erdély TV stúdióit.

Dr. Oláh-Gál Róbert: A Bolyai kutatás aktuális kérdései
2017. december 13-án, szerdán, 16 órától dr. Oláh-Gál Róbert, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatója tart előadást A Bolyai kutatás aktuális kérdései címmel.

Miniszteri Kiválósági Díjban részesült a CEEPUS Bioanalitika hálózat
Miniszteri Kiválósági Díjat kapott a CEEPUS Bioanalitika Tanítása és Tanulása CIII-RO-0010 számú hálózat, amelynek egyik partnere a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Biomérnöki Tanszéke.

KÖTETLENÜL – dr. Mara Gyöngyvér: A mikroorganizmusok, amelyek bennünk élnek
2017. december 12-én, kedden, 18 órai kezdettel egyetemünk rektorhelyettese, dr. Mara Gyöngyvér a testünkben élő mikrobákról tart előadást a brassói Áprily Lajos Főgimnáziumban.

Ezüst Akadémia: dr. Tarczali Mária - Az egészség és betegség határán időskorban
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Ezüst Akadémia Oktatási Programjának következő vendége Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen dr. Tarczali Mária, orvos lesz.

Border Crossings ‒ International Conference 2018 Call for Papers
The Intercultural Confluences Research Centre of the Department of Humanities, Faculty of Economics, Socio-Human Sciences and Engineering, Miercurea Ciuc, Sapientia Hungarian University of Transylvania, Romania, organizes the English language International Conference Border Crossings in the Miercurea Ciuc campus of the university on 20-21 April, 2018. Extended deadline for submissions: 10 February 2018

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar

Csíkszereda, Hargita megye, Szabadság tér, 1. szám, 530104

Tel.: +40-266-314-657, fax: +40-266-372-099
E-mail: csikszeredauni.sapientia.ro 

btz webdesign