Ezüst Akadémia: Dr. Puskás Attila - Örmény hit és kultúra a Kárpát-medencében

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Ezüst Akadémia: Dr. Puskás Attila - Örmény hit és kultúra a Kárpát-medencében
Ezüst Akadémia: Dr. Puskás Attila - Örmény hit és kultúra a Kárpát-medencében
Ezüst Akadémia: Dr. Puskás Attila - Örmény hit és kultúra a Kárpát-medencében
2018. február 5.

2018. február 6-8. között Dr. Puskás Attila, az Erdélyi Magyarörmények Szövetség elnöke Örmény hit és kultúra a Kárpát-medencében címmel fog előadást tartani az Ezüst Akadémia Oktatási Program hallgatói számára.

Az alábbi program szerint találkozhatunk az előadóval:

2018. február 6.,kedd, 17 óra, Sepsiszentgyörgy, Székely Mikó Kollégium konferenciaterme

2018. február 7.,szerda, 14 és 17 óra, Csíkszereda, Sapientia EMTE Kis és Nagy Aulája

2018. február 8.,csütörtök, 16:30, Kézdivásárhely, Vigadó Művelődési Ház nagyterme

 

Minden kedves akadémistát várunk szeretettel!

Hírek
2024-03-25
2024-03-25
2024-03-22
2024-03-20



Tagek

Sapitour első fordulójának tesztje
2018. február 2-án, pénteken 12:00-13:30 között zajlik az első fordulója a versenynek. A diákok ezúttal is egy tesztet kell kitöltsenek, erre másfél óra áll rendelkezésükre.

Ők jutottak tovább az idei Sapitour második fordulójába
Kedves diákok, köszönjük az ügyes válaszokat. Voltak nehéz kérdések is, amikre csupán 6 csapat adott helyes választ, de sok könnyű kérdés volt, amelyekre mindenki jó választ adott.

Science Espresso: Prebiotikumok és probiotikumok a táplálkozásban
2018. február 6-án, kedden délután kerül sor a harmadik Science Espresso előadásra, amelynek vendége dr. Laslo Éva, egyetemi adjunktus lesz.

ÜNNEPI RAJZ- ÉS ESSZÉPÁLYÁZAT a magyar címer és zászló megünneplésére - 2018. március 16.
I. A magyar zászló és címer ünnepe A zászló és a címer a közösség összetartozásának jelképei. Számunkra, magyar emberek számára különös jelentőséggel bírnak. Ennek legfőbb oka, hogy bár Magyarország határai nem esnek egybe a magyar nemzet határaival, a nemzet nyelvi, kulturális és történelmi hagyományainál fogva mégis egységes. Ennek az összetartozásnak – a Himnusz mellett – a legfontosabb jelképe a magyar zászló és a nemzeti címer.

Science Espresso: Vírusok
2018. január 30-án, kedden, 17 órától tartjuk a második Science Espresso előadást, amelynek meghívottja dr. Fejér Szilárd, kutató és laborvezető.

A Sapientia EMTE Biomérnöki Tanszéke ismét megszervezi a CSI:Sapientia bűnügyi versenyt
MEGHOSSZABBÍTOTTUK A JELENTKEZÉST JANUÁR 26-IG! Szeretnéd tudni és kipróbálni, hogyan használják a bűnügyi nyomozásban a DNS módszereket, hogyan azonosítják ujjlenyomatok alapján a gyanúsítottakat? Ha érdekel mindez, akkor jelentkezz versenyünkre!

A Neptun rendszer karbantartás miatt szünetel
2018. január 27-én, szombaton Neptun Egységes Tanulmányi Rendszer karbantartásra kerül sor, ezért a rendszer működése 09 és 21 óra között szünetelni fog. Köszönjük a megértést!

Sapiohile: Mi így ünnepeljük a magyar kultúra napját
A Sapiophile vlogunk következő részében dr. Prohászka-Rád Boróka, egyetemi adjunktus egy meghívottat kapott maga mellé. André Ferenc, a slam mozgalom képviselője és oktatónk együtt mutatják be, amit a slam költészetről tudni kell.

Kortárs hangon '18
Ismét lehet jelentkezni a Kortárs Hangon nemzetközi irodalmi pályázatra. A pályaművek leadási határideje: 2018. február 5.

Ezüst Akadémia: Dr. Prohászka-Rád Boróka - Mentsük-e meg Desdemonát? –a színházi élmény
2018. január 23-25. között az Ezüst Akadémia Oktatási Program keretén belül Dr. Prohászka-Rád Boróka, egyetemi adjunktus, Mentsük-e meg Desdemonát? –a színházi élmény címmel tart előadást.

Science Espresso: Gén a levesemben?
A SPARKS: Laboron kívül - csináld-magad tudományos forradalom kiállítás kísérőrendezvényeként szervezzük meg az első Science Espresso tudománynépszerűsítő előadást 2018. január 23-án, kedden, 17 órától.

SapiTour 2018-ban: Gasztronómia a turizmusban
A Sapientia EMTE, Csíkszeredai Kara megszervezi idén is a SapiTour turizmus ismereti vetélkedőt, amelyre 2-3 fős középiskolás csapatok jelentkezését várjuk.

Megtartottuk a SPARKS: Laboron kívül kiállítás megnyitóját
2018. január 15-én, hétfőn tartottuk a kiállítás megnyitóját. A Sparks (Újragondolni az innovációt együtt) projekt keretében Csíkszeredában, a Sapientia EMTE épületének félemeletén 2018. január 15-től március 23-ig ingyenesen megtekinthető a Laboron kívül: csináld magad tudomány (Beyond the Lab: DIY Science Revolution) című kiállítás.

KÖTETLENÜL – dr. Pieldner Judit: Mágikus realizmus és minimalista realizmus a kortárs magyar és román filmekben
2018. január 23-án, kedden, 18 órai kezdettel dr. Pieldner Judit, egyetemi docens Mágikus realizmus és minimalista realizmus a kortárs magyar és román filmekben című előadására kerül sor a brassói Áprily Lajos Főgimnáziumban.

A Sapientia EMTE is jelen lesz a 18. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon
2018. január 18-20. között várunk minden érdeklődőt Budapesten a 18. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon a Hungexpo "G" csarnokában! Standunk az AK03-as jelzésű helyet foglalja el.

Laboron kívül - csináld-magad tudományos forradalom
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara 29 európai intézménnyel partnerségben részt vesz a Horizon 2020 program által támogatott Sparks nevű projektben, amelynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy ők is a tudomány és az innováció alakítói lehetnek.

Ezüst Akadémia: Dr. Szép Sándor - A kálcium karbonát szerepe a modern civilizációban
2018. január 9-11. között dr. Szép Sándor, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának professzora A kálcium karbonát szerepe a modern civilizációban címmel tart előadást az Ezüst Akadémia Oktatási Program hallgatói számára.

Több mint 101 kis mosolyt varázsolt az arcokra a Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium
A Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán működő diákszervezet, és a Sapientia EMTE 101 kis mosoly néven jótékonysági gyűjtést szervezett 2017. december 14. és 21. között. A kampány célja a Csíkszereda környékén található elhelyező központban élő hátrányos helyzetű gyerekek karácsonyának szebbététele volt.

A szeretet és a karácsony jegyében teltek az idei utolsó Ezüst Akadémia előadások
2017. december 19-20-án kerültek sorra azok az előadások, amelyek az idén záróelőadásként elhangzottak Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában.

Sapiophile: A változó női szerepek
Folyamatosan zajos a média a nők és a férfiak közötti társadalmi szerepektől, ezért Gergely Orsolya az utolsó 2017-es #Sapiophile részben megmutatja, hogyan változtak a női karakterek az elmúlt száz évben.

Studium-konferencia a Társadalomtudományi Tanszék szervezésében
2017. december 20-án, szerdán került sor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar Társadalomtudományi Tanszék oktatóinak részvételével egy konferenciára, ahol az oktatók bemutathatják az elmúlt év kutatási eredményeit.

Kommunikáció és PR szakosok a hallgatói elégedettséget kutatták
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának elsőéves Kommunikáció és PR szakos hallgatói Kutatásmódszertan nevű tantárgyuk keretén belül szemináriumi feladataként a hallgatói elégedettséget kutatták egyetemünkön.

XXI. Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Tehetséggondozó Bizottsága és Hallgatói Önkormányzata a 2017/2018-as tanév tavaszi félévére meghirdeti a XXI. Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferenciát (ETDK).

XV. Kari Tudományos Diákköri Konferencia - Csíkszereda
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Tehetséggondozó Bizottsága és Hallgatói Önkormányzata a 2017/2018-as tanév tavaszi félévére meghirdeti a XV. Kari Tudományos Diákköri konferenciát.

Álláshirdetés - Óraadói állás a 2017/2018-as tanév II. félévére
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói állás betöltésére a 2017/2018-as egyetemi év II. félévére.

Ezüst Akadémia: Ilyés Zsolt lelkész tart előadást
Csíkszeredában 2017. december 20-án, szerdán, 14 és 17 órai kezdettel az Ezüst Akadémia Oktatási Program résztvevői Ilyés Zsolt, plébános a karácsony ünnepéről szóló előadását hallgathatják meg.

Ezüst Akadémia: Böjte Csaba lesz a vendégünk
Karácsony ünnepéhez közeledve ismét ellátogat hozzánk Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes, aki előadást tart az Ezüst Akadémia Oktatási Programban résztvevőknek Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön.

Hangulatvideó készült a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karáról
Ha te is kíváncsi vagy, hogy milyen egyetemistának lenni a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán, ha megnéznéd milyen a hangulat nálunk, akkor mindenképp kattanj rá az alábbi videóra.

Oktatóink által mentorált középiskolás diákokat díjaztak a XVI. TUDEK-en
Oktatóink mentorálásával középiskolás diákok II. és III. díjat és egy különdíjat érdemeltek ki a XVI. TUDEK-en (Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciáján). A diákok dolgozataikhoz szükséges laborkutatásokat a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán végezték.

Beszámoló a IX. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny döntőjéről
2017. december 9-én, szombaton tartottuk az idei „Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny döntőjét.

Szakmai kiránduláson vettek részt a Kommunikáció és PR szak másodéves hallgatói
2017. november 29-én, a Társadalomtudományi Tanszék másodéves Kommunikáció és PR szakos hallgatói, dr. Székely Kinga oktató vezetésével Marosvásárhelyre látogattak, ahol megtekintették a Marosvásárhelyi Rádió szerkesztőségét, valamint az Erdély FM és Erdély TV stúdióit.

Dr. Oláh-Gál Róbert: A Bolyai kutatás aktuális kérdései
2017. december 13-án, szerdán, 16 órától dr. Oláh-Gál Róbert, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatója tart előadást A Bolyai kutatás aktuális kérdései címmel.

Miniszteri Kiválósági Díjban részesült a CEEPUS Bioanalitika hálózat
Miniszteri Kiválósági Díjat kapott a CEEPUS Bioanalitika Tanítása és Tanulása CIII-RO-0010 számú hálózat, amelynek egyik partnere a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Biomérnöki Tanszéke.

KÖTETLENÜL – dr. Mara Gyöngyvér: A mikroorganizmusok, amelyek bennünk élnek
2017. december 12-én, kedden, 18 órai kezdettel egyetemünk rektorhelyettese, dr. Mara Gyöngyvér a testünkben élő mikrobákról tart előadást a brassói Áprily Lajos Főgimnáziumban.

Ezüst Akadémia: dr. Tarczali Mária - Az egészség és betegség határán időskorban
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Ezüst Akadémia Oktatási Programjának következő vendége Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen dr. Tarczali Mária, orvos lesz.

Border Crossings ‒ International Conference 2018 Call for Papers
The Intercultural Confluences Research Centre of the Department of Humanities, Faculty of Economics, Socio-Human Sciences and Engineering, Miercurea Ciuc, Sapientia Hungarian University of Transylvania, Romania, organizes the English language International Conference Border Crossings in the Miercurea Ciuc campus of the university on 20-21 April, 2018. Extended deadline for submissions: 10 February 2018

Terepmunkán a HR és Szociológia szakos hallgatók: barátkozás az SPSS-el
2017. november 16-18. között falukutató terepmunkán vettek részt a Társadalomtudományi Tanszék II. éves szociológia és humánerőforrás szakos hallgatói, dr. Sólyom Andrea és dr. Telegdy Balázs oktatók vezetésével.

Online is lapozható a Sapientia EMTE 2018-as felvételi tájékoztató füzete
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem minden évben kiadja felvételi tájékoztató füzetét, mellyel a pályaválasztás előtt állókat szeretné segíteni. A külsőleg is megújult kiadványban megtalálhatjátok a számotokra legjobban tetsző szakot!

Álláshirdetés: két takarítót keresünk
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara két takarítót keres a meghirdetett állásokra.

Vizes-tábor Homoródfürdőn
2017. november 24-25. között a Kós Károly Szakközépiskola XI-es diákjai és az elsőéves biomérnök mesteris hallgatóink számára szerveztünk vízkémiai és mikrobiológiai vizsgálatokkal kapcsolatos tábort Homoródfürdőn.

Sapis Hálaadás
A Sapientia EMTE Humántudományok Tanszéke 2017. november 23-án, csütörtökön délután 18 órától Sapis Hálaadást szervezett középiskolás diákok számára. A rendezvényen több mint ötven középiskolás és a humán szakok hallgatói mellett amerikai vendégek is részt vettek.

Hallgatóink is részt vettek a XVIII. Országos Kossuth Lajos Szónokversenyen
A Társadalomtudományi Tanszék és a Humántudományi Tanszék szervezésében és anyagi támogatásával, valamint a Csíkszeredai Hallgatói Önkormányzat társszervezésével 2017. október 30-án a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán megrendezték a II. Sapientiás Kossuth Szónokversenyt.

Ők jutottak tovább a fordítói verseny második fordulójába
A Sapientia EMTE csíkszeredai Humántudományok Tanszéke kilencedik alkalommal hirdette meg a „Gúzsba kötve táncolni” fordítóversenyt középiskolák 11–12. osztálya számára. Idén 45 tanuló 53 fordítást küldöttfelhívásunkra, a jelentkezők közül idén is voltak olyanok, akik több kategóriában is indultak.

Turisztikai műhelymunkára kerül sor
2017. november 24-én, pénteken, 10-12 óra között műhelymunkát tartunk a Turisztikai mérnök-menedzser szakos hallgatóknak.

Csányi Vilmos online előadása: A kutyák szőrös gyerekek
2017. november 29-én, szerdán délután 16:30-tól vehetünk részt egy online közvetítéssel megvalósuló előadáson, melynek vendége Csányi Vilmos, biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár.

Újabb Pénzidomárok mérettek meg
2017. november 17-19. között tartottuk az idei Pénzidomár pénzügyi és gazdasági vetéledőnket középiskolások számára. Az idei döntőbe a hagyományokhoz híven 16 csapat jutott tovább.

Kutassunk együtt! - tudományos konferencia
2017. november 24-én, pénteken, tartjuk a Kutassunk együtt! elnevezésű tudományos konferenciát, amelyre középiskolákban tevékenykedő doktorált- vagy fokozat nélküli, de kutatásban jeleskedő oktatókat várunk.

Ezüst Akadémia: Mits Péter és Mits Márton - Kóstolj bele a beatbe és a jazzbe!
2017. november 21-23. között három városban négy előadással készül Mits Péter, a magyarországi Kodolányi János Főiskola oktatója az Ezüst Akadémia résztvevőinek.

A Sapis román-angolosok és világirodalom-angolosok bedobják a pulykát a közösbe!
A Sapientia EMTE Humántudományok Tanszéke 2017. november 23-án, csütörtökön délután 18 órától Sapis Hálaadást szervez középiskolásoknak. Az esemény helyszíne: egyetemi büfé

KÖTETLENÜL - dr. Balázs Lajos: Rituális szimbólumok a székely és magyar jelképkultúrában
2017. november 20-án, hétfőn, délután 18 órától újabb tudománynépszerűsítő előadásra kerül sor a brassói Áprily Lajos Főgimnáziumban, ahol dr. Balázs Lajos, egyetemi docens a jelképeinkről kíván előadást tartani.

Tenderfelhívás számítástechnikai és hálózati eszközök, tartozékok beszerzésére
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara árajánlatokat vár számítástechnikai és hálózati eszközök, tartozékok beszerzésére.

Sapiophile: így ünnepeljük a magyar nyelv napját
Ma, azaz november 13-án ünnepeljük a magyar nyelvet. Tökéletes ez a nap egy kis nyelvészkedéshez, ezért a Sapiophile mai részében dr. Prohászka-Rád Borókával megnézhetjük, hogy a 2017-es trendek alapján milyen megnyerő tulajdonságai vannak a magyar nyelvnek.

Big data képzés második részére kerül sor
2017. november 23-24. között kerül sor a big data képzés második részére, amelyet Kodok Márton, a marosvásárhelyi REEA cég programozója tart.

ECL nyelvvizsgára lehet jelentkezni
2017. november 13., hétfőig lehet jelentkezni ECL nemzetközi nyelvvizsgára.

Az egyetem 2017-ben is házhoz jön!
2017. november 13-24. között ismét megszervezzük a már hagyománnyá vált egyetemnépszerűsítő körutat Erdély középiskolásai számára.

Hallgatói képviselő választás a Sapientia EMTE Szenátusában
Hallgatói képviselő választására kerül sor a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Szenátusába. A választás 2017. november 14-én, kedden lesz.

Egység a változatosságban – új projekttalálkozó Csehországban
A „Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market” („Nyelvi és interkulturális kompetenciák a vendéglátóiparban: egység a változatosságban az EU-s munkaerőpiacon”) nevű Erasmus+ projekt legutóbbi, azaz negyedik partnertalálkozóját a csehországi Čáslav városában tartottuk 2017. október 19-21. között.

Megvannak az idei Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő nyertesei
2017. november 4-én, szombaton, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke immár ötödik alkalommal rendezte meg a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

Ezüst Akadémia Kézdivásárhely: dr. Makó Zoltán: Azok a csodálatos fekete lyukak
Kézdivásárhelyen 2017. november 9-én, csütörtökön, 16:30-tól dr. Makó Zoltán, egyetemi professzor tart előadást Azok a csodálatos fekete lyukak címmel az Ezüst Akadémia Oktatási Programban résztvevőknek.

Márton Áron Kutatói Program 2017/2018
A Külgazdasági és Külügyminisztérium pályázatot hirdet a 2017/2018-as tanévben a magyarországi és szülőföldi felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató határon túli magyar hallgatók és vezetőtanáraik (tutoraik) részére a Márton Áron Kutatói Programban való részvételre.

Ezüst Akadémia Csíkszereda: dr. Tonk Márton: Világok harca? – a migráció emberjogi vonatkozásai
Dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja lesz az Ezüst Akadémia Oktatási Program következő előadója Csíkszeredában, aki a migráció emberjogi vonatkozásairól fog beszélni a résztvevőknek 2017. november 8-án, szerdán, 14 és 17 órai kezdettel.

Egy éves lett a Sapiophile videósorozatunk
Nemrég ünnepeltük a Sapiophile első szülinapját, amiről videót is készítettünk nektek. Boldog sapiophilenapot kívánunk dr. Mara Gyöngyvérnek, dr. Prohászka-Rád Borókának, dr. Gergely Orsolyának és Tánczos Levente-Józsefnek.

Ezüst Akadémia Sepsiszentgyörgy: dr. Tonk Márton: Világok harca? – a migráció emberjogi vonatkozásai
2017. november 7-én, kedden, 17 órától az Ezüst Akadémia Oktatási Program következő előadója Sepsiszentgyörgyön dr. Tonk Márton, egyetemi professzor lesz, aki Világok harca? – a migráció emberjogi vonatkozásai címmel tart előadást.

A Nagy István Művészeti Líceum diákjai látogatták meg egyetemünket
2017. október 30-án az Iskola másként hét keretén belül a Nagy István Művészeti Líceum 8. osztályos diákjai látogattak el egyetemünkre, ahol Lajos Katalin, egyetemi adjunktus Nyelvészet napjainkban című előadását hallgatták meg, valamint betekintést nyertek egyetemi könyvtárunkba, ahol Máthé Zsolt, könyvtáros beszélt arról, hogy miben is különbözik az itteni az iskolában megszokottaktól.

Szociológia és HR szakos harmadéves hallgatók Bukarestben voltak tanulmányi kiránduláson
2017. október 19-21. között a harmadéves Szociológia és HR szakos hallgatók Bukarestben jártak. A szakmai kirándulás során ellátogattak a Bukaresti Egyetem Szociológia Tanszékére, a Dimitrie Gusti Falumúzeumba, és különböző városi tereket és helyzeteket figyeltek meg. A szállást a tanulmányút társtámogatójaként a bukaresti Balassi Intézet biztosította, amelynek széleskörű munkásságával ugyancsak megismerkedtek a résztvevők.

IX. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny középiskolásoknak
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke idén kilencedik alkalommal hirdeti meg fordítói versenyét a középiskolák 11–12. osztályos tanulói számára négy kategóriában.

Pénzidomár: itt az alkalom, hogy próbára tegyétek pénzügyi és gazdasági ismereteiteket!
Az október 16-án elindított, magyar nyelven zajló Pénzidomár - pénzügyi és gazdasági vetélkedőre négyfős középiskolás csapatok jelentkezését várjuk. Egy iskolából tetszés szerinti számú csapat indulhat, és a csapatokon belül is lehetnek különböző évfolyamokhoz tartozó diákok.

Ezüst Akadémia Kézdivásárhely: dr. Bodó Julianna - Világunk, a média
Kézdivásárhelyen az Ezüst Akadémia Oktatási Programban résztvevőknek dr. Bodó Julianna, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi professzora tart előadást Világunk, a média címmel 2017. október 18-án, szerdán, 16:30-tól.

Kötetlenül a Sapientiával - új programsorozat indul
KÖTETLENÜL A SAPIENTIÁVAL névvel újabb előadássorozat indul a brassói Áprily Lajos Főgimnáziummal partnerségben. A gimnázium felkérésére ezúttal Brassóba utaznak el oktatóink és tartanak érdekes tudománynépszerűsítő előadásokat minden korosztály számára.

KÖTETLENÜL - Dr. Telegdy Balázs: Pozitív és negatív hálózatok a társadalomban
KÖTETLENÜL A SAPIENTIÁVAL névvel újabb előadássorozat indul a brassói Áprily Lajos Főgimnáziummal partnerségben. A havi egy alkalommal szervezett előadások célja, hogy a tudományt emészthető formában jutassuk el az érdeklődőkhöz.

II. Sapientiás Kossuth-szónokverseny
Az első Sapientiás Kossuth Szónokversenyt 2015-ben az azévben elmaradt hagyományos Országos Kossuth Lajos Szónokverseny helyi pótlásául rögtönöztük a Csíkszeredai Karon tartott PR Karácsony ünnepi keretében. Most, a 2017. november 10-11-én esedékes budapesti Kossuth Lajos Szónokverseny előválogató szakaszaként újra meghirdetjük a kari szónokversenyt.

Ezüst Akadémia Csíkszereda: dr. Mara Gyöngyvér - Bennünk élő mikrobák és az egészségünk
2017. október 18-án, szerdán, 14 és 17 órai kezdettel Csíkszeredában az Ezüst Akadémia Oktatási Program résztvevői dr. Mara Gyöngyvér, egyetemi docens előadását hallgathatják meg.

Csíkszeredai ásványvizeket vizsgáltak a biomérnök mesteris hallgatók
A csíksomlyói, taplocai, zsögödi források vizét vizsgálták meg a helyszínen az elsőéves Fenntartható biotechnológiák mesteris szakos hallgatók.

Ezüst Akadémia Sepsiszentgyörgy: dr. Mara Gyöngyvér - Bennünk élő mikrobák és az egészségünk
2017. október 17-én, kedden, 17 órai kezdettel dr. Mara Gyöngyvér, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának docense, Sepsiszentgyörgyön beszél a bennünk élő mikrobákról és az egészségünkről az Ezüst Akadémia Oktatási Program hallgatóinak.

Tanulmányúton a Humánerőforrás szakos hallgatók a Siegel Human Resource Ltd. Kelet-európai kirendeltségénél
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Humánerőforrás szakos hallgatói 2017. szeptember 29-én a svájci székhelyű Siegel Human Resource Ltd. Kelet-európai kirendeltségéhez látogattak el, dr. Bálint Blanka vezetésével.

Sapiophile: Mit csináljunk és mit NE csináljunk a Facebookon
ITT VAN! ITT VAN a legújabb #Sapiophile, benne Gergely Orsolya kollégánkkal. Sokan vagyunk fent a Facebookon és sok időt is töltünk ott, de vajon azt hatékonyan tesszük? A legújabb #sapiophile részben megtudhatjuk, hogy amit a közösségi médián megosztunk, azok vagyunk. Íme pár tipp #Facebook-használathoz, hasznos lesz!

Légy te is kampányarc!
Szeretsz arról beszélni, hogy hol és mit tanulsz? Akkor te vagy a mi emberünk. Vállalkozó szellemű hallgatókat keresünk, akik az egyetemi tájékoztató körúton mutatják be hol is tanulnak.

Tenderfelhívás: a csíkszeredai egyetemi épület felújítására és bővítésére
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet a csíkszeredai egyetemi épület felújítására és bővítésére. További információk a licitatie@uni.sapientia.ro e-mail címen igényelhetők.

Tanévnyitó az Ezüst Akadémián (Csíkszereda)
2017. október 5-én, csütörtökön, harmadik alkalommal nyitottuk meg Csíkszeredában az Ezüst Akadémia Oktatási Programot az 50 év fölötti korosztály számára.

Tömbösített tanárképzés mérnöki tudományterületen
2017. október 12-ig lehet jelentkezni a tömbösített tanárképzésre mérnöki végzettségűeknek, az első szintű pedagógiai modul ára 1000 lej.

Tanévnyitó az Ezüst Akadémián (Kézdivásárhely)
2017. október 4-én, szerdán, második alkalommal nyitottuk meg Kézdivásárhelyen az Ezüst Akadémia Oktatási Programot az 50 év fölötti korosztály számára.

Kiváló oktató díjat kapott dr. Csapó János, professzor és tiszteletbeli professzor díjat kapott Gáspárné dr. Vér Katalin
2017. október 3-án, kedden ünnepeltük az Egyetem Napját, melynek alkalmából a Csíkszeredai Kar oktatói is kitüntetésben részesültek.

Tanévnyitó az Ezüst Akadémián (Sepsiszentgyörgy)
Közel háromszázan csatlakoztak Sepsiszentgyörgyön az Ezüst Akadémia felnőttoktatási programhoz, tegnap délután a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében hivatalos tanévnyitón köszöntötték az érdeklődőket, illetve ismertették a május végéig tartó előadás-sorozatot. forrás: 3szek.ro

K&H diákkupa - versenyfehívás
A K&H diákkupa a főiskolai és egyetemi hallgatók országos online bankszimulációs versenye, melyet immár kilencedik alkalommal szerveznek meg.

InfoTábor - pályázati felhívás
Érdekel az informatika? Megnéznél közelebbről egy 3D-nyomtatót? Részt vennél Magyarország legnagyobb informatikai konferenciáján? Beszélgetnél a hazai piac legnevesebb ICT-szakértőivel és -vezetőivel? Akkor ne habozz, jelentkezz az InfoTábor 2017-re!

3rd World Congress on Civil, Structural, and Environmental Engineering (Csee'18)
CSEE'18 is composed of the following co-located conferences:

Nyelvvizsga tájékoztató harmad- és negyedéves hallgatóknak
Nyelvvizsga tájékoztatót tartunk szeptember 27-én, szerdán este 8 órától a Nagy Aulában.

Tanévet nyitunk az Ezüst Akadémia Oktatási Programjainkon
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a töretlen sikerre való tekintettel a 2017/2018-as tanévben is elindítja Oktatási Programját az 50 év fölötti korosztály számára. Immár három városban várjuk szeretettel az 50 év fölötti korosztályt.

Egyetem Napja a Marosvásárhelyi Karon
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem első tanévnyitójának 16. évfordulóját Marosvásárhelyen ünnepeljük. Az Egyetem Napi rendezvénysorozat 2017. október 3-án, kedden, 11 órától kezdődik a Marosvásárhelyi Karon. Az ünnepségre a Sapientia EMTE oktatóit, hallgatóit és adminisztratív munkatársait tisztelettel meghívjuk!

Pályázati felhívás: Erasmus+ hallgatói tanulmányi mobilitás a 2017/18-as tanév II. félévében
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára az Erasmus+ tanulmányi mobilitási programban való részvételre a 2017/2018-as tanév második félévében.

Pályázati felhívás a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőre
A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében, Venczel József társadalomkutató születésének évfordulója alkalmából, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a szervezésében ötödik alkalommal hirdetjük meg a romániai magyar középiskolások számára a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

Jelentkezz gyakornoknak Sógor Csaba európai parlamenti kabinetjébe!
Ismét gyakornoki lehetőséget hirdetett Sógor Csaba. A már sokak számára ismert program nem változott a korábbi évekhez képest: 2018-ban is tíz erdélyi egyetemista vagy fiatal szakember lehet az RMDSZ-es EP-képviselő brüsszeli és strasbourgi gyakornoka.

Tizenhetedik tanévét nyitotta meg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara
2017. szeptember 18-án, hétfőn, tartottuk a 2017/2018-as tanév ünnepélyes megnyitóját, ahol főként az újonnan érkezett elsőéves hallgatóké volt a főszerep.

Elindult az 5. Országos Városmarketing Verseny
A Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézete a Budapesti Corvinus Egyetem Marketing és Média Intézet, Szegedi Tudományegyetem GTK Üzleti Tudományok Intézet, Debreceni Egyetem GTK Marketing, a Kaposvári Egyetem, Marketing és Menedzsment Intézet, és Kereskedelem Intézet, Széchenyi István Egyetem, GTK Marketing és Menedzsment Tanszék részvételével, az EMOK, Egyesület a Marketing Oktatásért Kutatásért lebonyolításában szervezi a versenyt.

Elhunyt Dr. Szilágyi Pál
2017. szeptember 16-án Dr. Szilágyi Pál, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem volt rektora, életének 84. évében visszaadta lelkét Teremtőjének.

Nyelvi tájkép, nyelvi sokszínűség
Szervező: Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar, Humántudományok Tanszék A konferencia társszervezői: MTA Nyelvtudományi Intézet, KAB, Nyelvtudományi Szakbizottsága, anyagi támogatója Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa A konferencia helyszíne: Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2017. szeptember 22-23. között

Meghosszabbítottuk az őszi felvételi jelentkezést!
Beiratkozási időpontok: szeptember 14., csütörtök 9.00 és 15.00 óra között, illetve szeptember 15., péntek 9.00 és 12.00 óra között. Beiratkozás helyszíne: Tanulmányi Titkárság – I. emelet, 113-as iroda.

Ezüst Akadémia Oktatási Program most már három városban is
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a töretlen sikerre való tekintettel a 2017/2018-as tanévben is elindítja Oktatási Programját az 50 év fölötti korosztály számára. Az idei évtől Csíkszereda és Kézdivásárhely mellett Sepsiszentgyörgyön is várjuk a jelentkezőket, akik szívesen részt vesznek az ingyenes előadássorozaton.

Bentlakás tudnivalók
Kedves Hallgatók! Az alábbi linken elérhetők a BENTLAKÁSBA BEJUTOTTAK VÉGLEGES LISTÁJA, valamint a PÓTLISTA is.

Őszi felvételi eredmények 2017
2017. szeptember 4-9. között tartottuk az őszi felvételi időszakunkat. Ennek eredményeit alább olvashatják.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar

Csíkszereda, Hargita megye, Szabadság tér, 1. szám, 530104

Tel.: +40-266-314-657, fax: +40-266-372-099
E-mail: csikszeredauni.sapientia.ro 

btz webdesign