Ezüst Akadémia Sepsiszentgyörgy: dr. Tonk Márton: Világok harca? – a migráció emberjogi vonatkozásai

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Ezüst Akadémia Sepsiszentgyörgy: dr. Tonk Márton: Világok harca? – a migráció emberjogi vonatkozásai
Ezüst Akadémia Sepsiszentgyörgy: dr. Tonk Márton: Világok harca? – a migráció emberjogi vonatkozásai
Ezüst Akadémia Sepsiszentgyörgy: dr. Tonk Márton: Világok harca? – a migráció emberjogi vonatkozásai
2017. november 2.

2017. november 7-én, kedden, 17 órától az Ezüst Akadémia Oktatási Program következő előadója Sepsiszentgyörgyön dr. Tonk Márton, egyetemi professzor lesz, aki Világok harca? – a migráció emberjogi vonatkozásai címmel tart előadást.

Esemény helyszíne: Sepsiszentgyörgy, Székely Mikó Kollégium konferenciaterme

 

Hírek
2024-03-25
2024-03-25
2024-03-22
2024-03-20



Tagek

A Nagy István Művészeti Líceum diákjai látogatták meg egyetemünket
2017. október 30-án az Iskola másként hét keretén belül a Nagy István Művészeti Líceum 8. osztályos diákjai látogattak el egyetemünkre, ahol Lajos Katalin, egyetemi adjunktus Nyelvészet napjainkban című előadását hallgatták meg, valamint betekintést nyertek egyetemi könyvtárunkba, ahol Máthé Zsolt, könyvtáros beszélt arról, hogy miben is különbözik az itteni az iskolában megszokottaktól.

Szociológia és HR szakos harmadéves hallgatók Bukarestben voltak tanulmányi kiránduláson
2017. október 19-21. között a harmadéves Szociológia és HR szakos hallgatók Bukarestben jártak. A szakmai kirándulás során ellátogattak a Bukaresti Egyetem Szociológia Tanszékére, a Dimitrie Gusti Falumúzeumba, és különböző városi tereket és helyzeteket figyeltek meg. A szállást a tanulmányút társtámogatójaként a bukaresti Balassi Intézet biztosította, amelynek széleskörű munkásságával ugyancsak megismerkedtek a résztvevők.

IX. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny középiskolásoknak
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke idén kilencedik alkalommal hirdeti meg fordítói versenyét a középiskolák 11–12. osztályos tanulói számára négy kategóriában.

Pénzidomár: itt az alkalom, hogy próbára tegyétek pénzügyi és gazdasági ismereteiteket!
Az október 16-án elindított, magyar nyelven zajló Pénzidomár - pénzügyi és gazdasági vetélkedőre négyfős középiskolás csapatok jelentkezését várjuk. Egy iskolából tetszés szerinti számú csapat indulhat, és a csapatokon belül is lehetnek különböző évfolyamokhoz tartozó diákok.

Ezüst Akadémia Kézdivásárhely: dr. Bodó Julianna - Világunk, a média
Kézdivásárhelyen az Ezüst Akadémia Oktatási Programban résztvevőknek dr. Bodó Julianna, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi professzora tart előadást Világunk, a média címmel 2017. október 18-án, szerdán, 16:30-tól.

Kötetlenül a Sapientiával - új programsorozat indul
KÖTETLENÜL A SAPIENTIÁVAL névvel újabb előadássorozat indul a brassói Áprily Lajos Főgimnáziummal partnerségben. A gimnázium felkérésére ezúttal Brassóba utaznak el oktatóink és tartanak érdekes tudománynépszerűsítő előadásokat minden korosztály számára.

KÖTETLENÜL - Dr. Telegdy Balázs: Pozitív és negatív hálózatok a társadalomban
KÖTETLENÜL A SAPIENTIÁVAL névvel újabb előadássorozat indul a brassói Áprily Lajos Főgimnáziummal partnerségben. A havi egy alkalommal szervezett előadások célja, hogy a tudományt emészthető formában jutassuk el az érdeklődőkhöz.

II. Sapientiás Kossuth-szónokverseny
Az első Sapientiás Kossuth Szónokversenyt 2015-ben az azévben elmaradt hagyományos Országos Kossuth Lajos Szónokverseny helyi pótlásául rögtönöztük a Csíkszeredai Karon tartott PR Karácsony ünnepi keretében. Most, a 2017. november 10-11-én esedékes budapesti Kossuth Lajos Szónokverseny előválogató szakaszaként újra meghirdetjük a kari szónokversenyt.

Ezüst Akadémia Csíkszereda: dr. Mara Gyöngyvér - Bennünk élő mikrobák és az egészségünk
2017. október 18-án, szerdán, 14 és 17 órai kezdettel Csíkszeredában az Ezüst Akadémia Oktatási Program résztvevői dr. Mara Gyöngyvér, egyetemi docens előadását hallgathatják meg.

Csíkszeredai ásványvizeket vizsgáltak a biomérnök mesteris hallgatók
A csíksomlyói, taplocai, zsögödi források vizét vizsgálták meg a helyszínen az elsőéves Fenntartható biotechnológiák mesteris szakos hallgatók.

Ezüst Akadémia Sepsiszentgyörgy: dr. Mara Gyöngyvér - Bennünk élő mikrobák és az egészségünk
2017. október 17-én, kedden, 17 órai kezdettel dr. Mara Gyöngyvér, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának docense, Sepsiszentgyörgyön beszél a bennünk élő mikrobákról és az egészségünkről az Ezüst Akadémia Oktatási Program hallgatóinak.

Tanulmányúton a Humánerőforrás szakos hallgatók a Siegel Human Resource Ltd. Kelet-európai kirendeltségénél
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Humánerőforrás szakos hallgatói 2017. szeptember 29-én a svájci székhelyű Siegel Human Resource Ltd. Kelet-európai kirendeltségéhez látogattak el, dr. Bálint Blanka vezetésével.

Sapiophile: Mit csináljunk és mit NE csináljunk a Facebookon
ITT VAN! ITT VAN a legújabb #Sapiophile, benne Gergely Orsolya kollégánkkal. Sokan vagyunk fent a Facebookon és sok időt is töltünk ott, de vajon azt hatékonyan tesszük? A legújabb #sapiophile részben megtudhatjuk, hogy amit a közösségi médián megosztunk, azok vagyunk. Íme pár tipp #Facebook-használathoz, hasznos lesz!

Légy te is kampányarc!
Szeretsz arról beszélni, hogy hol és mit tanulsz? Akkor te vagy a mi emberünk. Vállalkozó szellemű hallgatókat keresünk, akik az egyetemi tájékoztató körúton mutatják be hol is tanulnak.

Tenderfelhívás: a csíkszeredai egyetemi épület felújítására és bővítésére
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet a csíkszeredai egyetemi épület felújítására és bővítésére. További információk a licitatie@uni.sapientia.ro e-mail címen igényelhetők.

Tanévnyitó az Ezüst Akadémián (Csíkszereda)
2017. október 5-én, csütörtökön, harmadik alkalommal nyitottuk meg Csíkszeredában az Ezüst Akadémia Oktatási Programot az 50 év fölötti korosztály számára.

Tömbösített tanárképzés mérnöki tudományterületen
2017. október 12-ig lehet jelentkezni a tömbösített tanárképzésre mérnöki végzettségűeknek, az első szintű pedagógiai modul ára 1000 lej.

Tanévnyitó az Ezüst Akadémián (Kézdivásárhely)
2017. október 4-én, szerdán, második alkalommal nyitottuk meg Kézdivásárhelyen az Ezüst Akadémia Oktatási Programot az 50 év fölötti korosztály számára.

Kiváló oktató díjat kapott dr. Csapó János, professzor és tiszteletbeli professzor díjat kapott Gáspárné dr. Vér Katalin
2017. október 3-án, kedden ünnepeltük az Egyetem Napját, melynek alkalmából a Csíkszeredai Kar oktatói is kitüntetésben részesültek.

Tanévnyitó az Ezüst Akadémián (Sepsiszentgyörgy)
Közel háromszázan csatlakoztak Sepsiszentgyörgyön az Ezüst Akadémia felnőttoktatási programhoz, tegnap délután a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében hivatalos tanévnyitón köszöntötték az érdeklődőket, illetve ismertették a május végéig tartó előadás-sorozatot. forrás: 3szek.ro

K&H diákkupa - versenyfehívás
A K&H diákkupa a főiskolai és egyetemi hallgatók országos online bankszimulációs versenye, melyet immár kilencedik alkalommal szerveznek meg.

InfoTábor - pályázati felhívás
Érdekel az informatika? Megnéznél közelebbről egy 3D-nyomtatót? Részt vennél Magyarország legnagyobb informatikai konferenciáján? Beszélgetnél a hazai piac legnevesebb ICT-szakértőivel és -vezetőivel? Akkor ne habozz, jelentkezz az InfoTábor 2017-re!

3rd World Congress on Civil, Structural, and Environmental Engineering (Csee'18)
CSEE'18 is composed of the following co-located conferences:

Nyelvvizsga tájékoztató harmad- és negyedéves hallgatóknak
Nyelvvizsga tájékoztatót tartunk szeptember 27-én, szerdán este 8 órától a Nagy Aulában.

Tanévet nyitunk az Ezüst Akadémia Oktatási Programjainkon
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a töretlen sikerre való tekintettel a 2017/2018-as tanévben is elindítja Oktatási Programját az 50 év fölötti korosztály számára. Immár három városban várjuk szeretettel az 50 év fölötti korosztályt.

Egyetem Napja a Marosvásárhelyi Karon
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem első tanévnyitójának 16. évfordulóját Marosvásárhelyen ünnepeljük. Az Egyetem Napi rendezvénysorozat 2017. október 3-án, kedden, 11 órától kezdődik a Marosvásárhelyi Karon. Az ünnepségre a Sapientia EMTE oktatóit, hallgatóit és adminisztratív munkatársait tisztelettel meghívjuk!

Pályázati felhívás: Erasmus+ hallgatói tanulmányi mobilitás a 2017/18-as tanév II. félévében
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára az Erasmus+ tanulmányi mobilitási programban való részvételre a 2017/2018-as tanév második félévében.

Pályázati felhívás a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőre
A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében, Venczel József társadalomkutató születésének évfordulója alkalmából, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a szervezésében ötödik alkalommal hirdetjük meg a romániai magyar középiskolások számára a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

Jelentkezz gyakornoknak Sógor Csaba európai parlamenti kabinetjébe!
Ismét gyakornoki lehetőséget hirdetett Sógor Csaba. A már sokak számára ismert program nem változott a korábbi évekhez képest: 2018-ban is tíz erdélyi egyetemista vagy fiatal szakember lehet az RMDSZ-es EP-képviselő brüsszeli és strasbourgi gyakornoka.

Tizenhetedik tanévét nyitotta meg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara
2017. szeptember 18-án, hétfőn, tartottuk a 2017/2018-as tanév ünnepélyes megnyitóját, ahol főként az újonnan érkezett elsőéves hallgatóké volt a főszerep.

Elindult az 5. Országos Városmarketing Verseny
A Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézete a Budapesti Corvinus Egyetem Marketing és Média Intézet, Szegedi Tudományegyetem GTK Üzleti Tudományok Intézet, Debreceni Egyetem GTK Marketing, a Kaposvári Egyetem, Marketing és Menedzsment Intézet, és Kereskedelem Intézet, Széchenyi István Egyetem, GTK Marketing és Menedzsment Tanszék részvételével, az EMOK, Egyesület a Marketing Oktatásért Kutatásért lebonyolításában szervezi a versenyt.

Elhunyt Dr. Szilágyi Pál
2017. szeptember 16-án Dr. Szilágyi Pál, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem volt rektora, életének 84. évében visszaadta lelkét Teremtőjének.

Nyelvi tájkép, nyelvi sokszínűség
Szervező: Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar, Humántudományok Tanszék A konferencia társszervezői: MTA Nyelvtudományi Intézet, KAB, Nyelvtudományi Szakbizottsága, anyagi támogatója Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa A konferencia helyszíne: Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2017. szeptember 22-23. között

Meghosszabbítottuk az őszi felvételi jelentkezést!
Beiratkozási időpontok: szeptember 14., csütörtök 9.00 és 15.00 óra között, illetve szeptember 15., péntek 9.00 és 12.00 óra között. Beiratkozás helyszíne: Tanulmányi Titkárság – I. emelet, 113-as iroda.

Ezüst Akadémia Oktatási Program most már három városban is
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a töretlen sikerre való tekintettel a 2017/2018-as tanévben is elindítja Oktatási Programját az 50 év fölötti korosztály számára. Az idei évtől Csíkszereda és Kézdivásárhely mellett Sepsiszentgyörgyön is várjuk a jelentkezőket, akik szívesen részt vesznek az ingyenes előadássorozaton.

Bentlakás tudnivalók
Kedves Hallgatók! Az alábbi linken elérhetők a BENTLAKÁSBA BEJUTOTTAK VÉGLEGES LISTÁJA, valamint a PÓTLISTA is.

Őszi felvételi eredmények 2017
2017. szeptember 4-9. között tartottuk az őszi felvételi időszakunkat. Ennek eredményeit alább olvashatják.

Tanévnyitó ünnepség 2017
2017. szeptember 18-án, hétfőn, 11 órától tartjuk a 2017/2018-as tanév ünnepélyes megnyitóját.

Kutassunk együtt! - tudományos konferencia doktorált vagy fokozat nélküli, de kutatásban jeleskedő oktatók számára
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának legfőbb célja, hogy tevékenységei révén beágyazódjon a Székelyföld gazdasági- és társadalmi életébe.

Pályázati felhívás a külhoni magyar tehetségtámogatásért a felsőoktatásban – Collegium Talentum program 2017-2018-as tanév
A Sapientia Hungariae Alapítvány kuratóriuma pályázatot hirdet a Collegium Talentum programban való részvételre.

Bentlakásba bejutók névsora a 2017/2018-as tanévre
Tekintettel az idei nagyfokú érdeklődésre a kollégiumba való jelentkezés során, ahol túljelentkezés alakult ki, az egyetem vezetősége a bentlakás bizottsággal együtt a következő rendszer bevezetése mellett döntött.

Beszámoló a Kárpát-medence ásványvizei - XIII. Nemzetközi Tudományos Konferenciáról
Mintegy 80 résztvevővel 2017. augusztus 24-27. között zajlott a Kárpát-medence ásványvizei elnevezésű, 13. alkalommal megszervezésre került nemzetközi tudományos vándorkonferencia, amelynek első alkalommal adott otthont Sepsiszentgyörgy.

Elindult egy HR-es blog, oktatónk szerkeszti
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatója, dr. Bakó Rozália Klára, egyetemi docens elindította az érdeklődők számára a HR témájú blogját, melynek célja körüljárni a humánerőforrás-szakma színes és változatos világát: kiből lesz a jó háeres?

Hallgatóink is részt vettek a Kárpát-medencei Nyári Egyetemen
2017. július 11-16. között szervezték meg immár 22. alkalommal a Kárpát-medencei Nyári Egyetemet, ahova határon túli magyar anyanyelvű hallgatók jelentkezhettek.

Felvételizz társadalomtudományi szakjainkra!
Tandíjmentes és tandíjas helyek az őszi felvételire. Részletek: https://goo.gl/QKfuQv Várunk benneteket 2017. szeptember 4-9. között!

A Sapientia és az Őszi Sokadalom - ilyen volt
2017. augusztus 25-26. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara is képviseltette magát a Kézdivásárhelyen megszervezett Őszi Sokadalom nevű városnapokon. Ez alkalommal oktatóink és hallgatóink egyaránt készültek az érdeklődők számára.

PÁLYÁZAT nemzetközi tudományos konferenciákon való részvétel támogatására 2017/II.
A Kutatási Programok Intézete (KPI) pályázatot hirdet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), valamint a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) főállású oktatói és kutatói számára nemzetközi konferenciákon való részvétel támogatására.

A Kárpát-medence ásványvizei - XIII. Nemzetközi Tudományos Konferencia
Az idén 13. alkalommal megszervezésre kerülő konferenciának a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központja ad otthont, 2017. augusztus 24-27. közötti időszakban. A konferenciát a Sapientia EMTE, valamint az AQUASIC Közösségek Közti Társulás szervezi.

Mérnöknek lenni menő! - felvételizz mérnöki szakjainkra!
Tandíjmentes és tandíjas helyek az őszi felvételire. Részletek: https://goo.gl/Nf4Awx Várunk benneteket 2017. szeptember 4-9. között!

Az irodalom körbevesz! - felvételizz bölcsész szakjainkra!
Tandíjmentes és tandíjas helyek az őszi felvételire. Részletek: https://goo.gl/4esJey Várunk benneteket 2017. szeptember 4-9. között!

Online is elérhető a Sapientia EMTE kétnyelvű egyetemi bemutató kiadványa
Megjelent a Sapientia EMTE kétnyelvű - magyar és angol - bemutató kiadványa, mely az egyetem mellett azt a környezetet is népszerűsíti, ahol az intézmény működik.

Ott leszünk az idei kézdivásárhelyi Őszi Sokadalmon
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara 2017. augusztus 25-26. között több programmal is jelen lesz a kézdivásárhelyi városnapokon.

Állásajánlat: matematikus tanársegédi állás
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet meghatározott időre szóló, matematikus tanársegédi állás betöltésére a 2017/2018-as egyetemi évre.

Őszi felvételire készülünk
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a fennmaradó betöltetlen helyekre őszi felvételi lehetőséget hirdet. Iratkozni lehet 2017. szeptember 4-9. között az egyetem helyszínén, naponta 9-15 óra között, szombaton 9-13 óra között.

Middle Bengali Retreat cum Workshop in Transylvania, 2017
The Faculty of Economics, Socio-Human Sciences and Engineering, Department of Human Sciences at Sapientia — Hungarian University of Transylvania, Miercurea Ciuc/Csíkszereda in collaboration with AIBS (American Institute of Bangladesh Studies) and the University of Chicago, is organising for the second time a Middle Bengali Retreat and Workshop between Thursday 3 Aug. and Sunday 13 Aug. 2017.

Itt vannak a 2017-es felvételi eredmények
Az eredményhirdetés után július 31. – augusztus 4. között történik a helyek visszaigazolása (naponta 9-15 óra között).

Szóbeli felvételi vizsgák beosztása 2017
Az alábbi beosztás szerint várjuk a felvételi beiratkozókat a 2017. július 27-i meghallgatásokra.

Oktatóink is részt vettek a 25. alkalommal megrendezett Bolyai Nyári Akadémián
A Sapientia EMTE Humántudományok Tanszékének három oktatója szervesen bekapcsolódott a 2017. július 17-22. között immáron 25. alkalommal megszervezésre került Bolyai Nyári Akadémia közel egyhetes programjába.

Ilyen volt az idei Tusványosi jelenlétünk
2017. július 19-21. között idén is részt vettünk Tusványoson, melynek alkalmával újabb érdekes tudománynépszerűsítő előadásokon és foglalkozásokon vehettünk részt.

Sepsikőröspatak községben voltak terepgyakorlaton a szociológus hallgatók
2017. július 10-14. között került sor a szociológus hallgatók idei terepmunkájára. A kutatás megrendelője a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztény Alapítvány volt, akik a kapott eredményekre alapozva kívánja majd kidolgozni Sepsikőröspatak fejlesztési stratégiáját.

A Királyerdőben szakmai gyakorlatoztak a környezetmérnökök
Július első felében az Erdélyi-szigethegységhez tartozó Királyerdő-hegységben terepgyakorlatoztak a környezetmérnök szakos hallgatók.

Sapientia-sátor - Tusványos 2017
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2017-ben is jelen lesz a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. 2017. július 19-21. között egyetemünk oktatóinak előadásai mellett magyarországi partneregyetemeink előadói is ott lesznek Tusványoson.

Különdíjas lett a mentorált középiskolás diák
Salamon Tímea, a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola diákja, Ózonnal a mikroorganizmusok ellen című dolgozatával különdíjat érdemelt ki a Gábor Dénes Ösztöndíjpályázaton.

Júliusban tartjuk az idei felvételit
2017. július 17-25. között tartjuk az idei felvételi beiratkozási időszakot a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán. Az alábbi linkeken találnak az érdekelődők.

Tizenegyedik alkalommal avattunk mérnök hallgatókat
2017. június 29-én, csütörtökön került sor idén a mérnök hallgatóink avatására. A tizenegyedik alkalommal tartott ünnepségen 38 diák kapott tálentumot és oklevelet, amelyről tíz év múlva kell számot adjanak a leendő mérnökök.

Sapiophile különkiadás: vége az érettséginek
Egyetemi vloggereink készültek nektek, kedves érettségizők egy kis hangulatfilmmel. Így az alábbi videóban találkozhattok régi és új arcokkal a Sapiophileből.

Gyergyószentmiklósi diákok látogatták meg intézményünket
2017. június 28-án, szerdán, a gyergyószentmiklósi Battyány Ignác Technikai Kollégium X. osztálya látogatott meg bennünket. A diákok a látogatás során megismerkedtek a képzési kínálatunkkal, valamint az egyetem infrastruktúrájával.

PR-HR Nyári Egyetem
2017. június 30-július 1. között tartjuk az idei PR Nyári Egyetemet, ugyanakkor idén bővül a tematika, hiszen a HR terület is képviselteti magát 2017. július 7-8. között.

Mérnökavató ünnepségre kerül sor
2017. június 29-én, csütörtökön 18 órai kezdettel tartjuk a Mérnökavató ünnepséget a Márton Áron Főgimnázium dísztermében.

Sapiophile: Last minute tanácsok #magyar érettségihez
Még a ballagási virágok el sem hervadtak, de már itt az érettségi vizsgapara. A vihar előtti csendben még lehet készülni, itt van néhány tanács Prohászka-Rád Borókától a magyar érettségi tételek megoldásához, de ha szemfüles vagy, akkor a román tételeknél is segít. #sapiophile #apuveddmeg #érettségivizsga

ELTE-s tanárképzős hallgatók voltak a vendégeink
2017. június 14-18. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának vendége volt a 28 tanárképzős hallgató (földrajz, történelem, biológia, kémia, természettudomány) az Eötvös Lóránd Tudományegyetemről a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram keretében.

Svájci kollégák látogatása a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának laboratóriumaiban
2017. június 9-én a Zürichi ZHAW Alkalmazott Tudományok Egyetemének munkatársai látogatták meg intézményünket.

214 hallgató ballagott el idén
2017. június 9-10. között tartottuk az idei ballagási ünnepségünket, ez alkalommal 214 végzős vett búcsút az intézménytől.

Ballagási ünnepség a végzős hallgatóinknak
2017. június 9-10-én kerül sor az idei hagyományosan kétnapos ballagási ünnepségre. Az idei esemény programtervezete alább olvasható.

Pályázati felhívás: Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram, 2017/18-as tanév
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban való részvételre, a 2017/2018-as tanév első és második félévében.

Egyetemi vloggerek: kamera előtt az oktatók
Jópofa, fiatalos és igen népszerű kezdeményezéssel növeli a tudományos ismeretterjesztés és saját népszerűségét a Sapientia egyetem: a Sapiophile videósorozat már a második évadánál jár, a benne szereplő oktatók pedig szinte már celebek. forrás: liget.ro

Már lehet jelentkezni a bentlakásba a 2017/18-as évre
A Bentlakásba való jelentkezés idéntől elektronikus úton történik! Ez annyit jelent, hogy az alábbi linken elérhető kérdőív kitöltésével tudtok jelentkezni a 2017/18-as tanévre a bentlakás helyekre!

Kézdivásárhelyen is zárjuk az idei tanévet az Ezüst Akadémia Oktatási Program keretén belül
2017. május 31-én, szerdán 16:30-tól kerül sor Kézdivásárhelyen az idei Ezüst Akadémia Oktatási Program tanévzáró ünnepségére. Helyszín: Vígadó

Humántudományok Tanszék hallgatói tanulmányi kiránduláson vettek részt Brassóban
Május 27-én a Humántudományok Tanszék hallgatói tanulmányi kiránduláson vettek részt Brassóban. A borongós idő ellenére mind a városnéző séta, mind a Várostörténeti Múzeum szép élményt jelentett. A kirándulás csúcspontja George Bizet Carmen című operájának megtekintése volt.

Márton Áron Gimnázium diákjai érdeklődtek a Génsebészet szakunk iránt
2017. május 25-én, csütörtökön, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium diákjai töltöttek el néhány órát a Sapientia EMTE csíkszeredai helyszínén.

Dr. Salamon Rozália Veronika: Sörfőzés kezdőknek - előadás Gyergyószentmiklóson
A Kávéházi előadások keretén belül Dr. Salamon Rozália Veronika, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi docense tart előadást Gyergyószentmiklóson 2017. május 30-án, kedden, 18 órai kezdettel az Angel’s Café-ban.

Vízhiány Székelyföldtől Szaúd-Arábiáig - modern víztisztítási technológiák alkalmazási lehetőségei
2017. május 31-én, szerdán, 18 órától újabb élvonalbeli kutató előadását hallgathatjuk meg a Pro Scientia Siculorum Egyesület szervezésében. Ezúttal dr. Bucs Szilárd, kutató mérnök lesz a vendégünk.

Udvarhely Napokon találkozzunk a Sapientia Sátorban
2017. május 26-28. közötti időszakban megtalálhatók vagyunk Székelyudvarhelyen a Városi Parkban, hiszen a Sapientia EMTE is képviselteti magát a városnapi rendezvényen.

Dr. Lázár Ede: Üzleti élet az információrobbanás után- előadás Székelyudvarhelyen
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának dékánja, Dr. Lázár Ede lesz a Kávéházi előadások következő előadója. Üzleti élet az információrobbanás után című előadás Székelyudvarhelyen a G. Caffeban, 2017. május 30-án, 18 órai kezdettel lesz megtartva.

„Hargitai” a Romániából elsőként leírt új baktériumnemzetség
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) mikrobiólógusai együttműködve a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatóival elsőként írtak le Romániából a tudományra nézve új baktériumnemzetséget, Caenimicrobium hargitense néven.

Sapiophile: Tippek a nyelvtanuláshoz
Új videó, új szereplővel, új témával. Dr. Prohászka-Rád Boróka, egyetemi adjunktus megmutatja, milyen tippjei vannak neki, hogy könnyen és játékosan sajátítsunk el egy idegen nyelvet. Munkahelyen, kiránduláson, ismerkedéskor fel kell használjuk a nyelvtudásunkat, lássuk hogyan tanuljunk hatékonyan. Jöjjenek a tippek.

Nyelvi tájkép, nyelvi sokszínűség - műhelykonferencia
Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke műhely-konferenciát szervez 2017. szeptember 22-23. között Nyelvi tájkép, nyelvi sokszínűség címmel. A konferencia társszervezője: MTA Nyelvtudományi Intézet Helyszín: Apáczai Csere János Pedagógusok Háza, Csíkszereda

Hétvégén lesz az idei tanév utolsó érettségi felkészítője
2017. május 19-én, pénteken 16 órai kezdettel matematikából és május 20-án román nyelv és irodalomból tartunk ingyenes érettségi felkészítőt.

Dr. Telegdy Balázs: Pozitív és negatív hálózatok - előadás Sepsiszentgyörgyön
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa, Dr. Telegdy Balázs lesz a következő kávéházi előadó, aki Pozitív és negatív hálózatok címmel tart előadást Sepsiszentgyörgyön a Tein Teahouseban 2017. május 23-án, 18 órai kezdettel.

Jön a #sapiophile második évada, új szereplővel
Prohászka-Rád Boróka lesz a Sapiophile következő új arca, aki most a tanítás mellett a vloggerkedést próbálja ki és mutatja meg milyen vagány témákkal foglalkozik. Első videója hamarosan érkezik, addig is nézzünk meg egy teasert róla. Mi már nagyon várjuk!

Félév végi előadásmaraton a Sapientián
2017. május 23-án, kedden, a Pécsi Tudományegyetem három oktatója látogat Csíkszeredába. Ez alkalommal három érdekes tudománynépszerűsítő előadást hallgathatunk meg. Az előadások helyszíne a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Nagy Aulája.

Második alkalommal zárjuk a tanévet az Ezüst Akadémia Oktatási Program hallgatóinak
2017. május 17-én, szerdán, 17 órától kerül sor Csíkszeredában az idei tanévzáró ünnepségre a Szakszervezetek Művelődési Házában.

Lezajlott a Sulibörze - diákszemmel kommunikációs vetélkedő
2017. május 12-én, pénteken tartottuk az első Sulibörze - diákszemmel nevű kommunikációs versenyünket, melynek keretében a középiskolák kellett képzési kínálatukat bemutassák, valamint az iskolákban levő rendezvényekbe pillanthattunk bele.

Internet az iskolában, internet a családban. A média hatása a gyermekekre és fiatalokra
Internet az iskolában, internet a családban címmel kerül megrendezésre 2017. május 16-án, kedden Sapientia EMTE csíkszeredai helyszínén A média hatása a gyermekekre és fiatalokra székelyföldi programsorozat keretében szervezett negyedik konferencia.

FO-TO fordító és tolmács workshop
2017. május 5-7. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke szakmai workshop-ot szervezett fordítás és tolmácsolás témakörben a diákok számára.

Dr. Tapodi Zsuzsa a kézdivásárhelyi Ezüst Akadémia előadója
2017. május 18-án, csütörtökön lesz az utolsó Ezüst Akadémia keretében szervezett előadás Kézdivásárhelyen. Dr. Tapodi Zsuzsa, egyetemi docens az irodalom szerepéről beszél, ugyanakkor néhány izgalmas könyvet is bemutat.

Budapesten töltötték szakmai gyakorlatukat a Kommunikáció és közkapcsolatok mesteri szakos hallgatók
2017. május 7-13. között a Kommunikáció és közkapcsolatok mesterképzés végzős és első éves hallgatói a Budapesti Gazdasági Egyetemmel kötött partneri szerződés alapján egyhetes szakmai gyakorlaton vettek részt Köllő Ildikó médialaboráns és dr. Hubbes László Attila szakkoordinátor kíséretében.

Érettségi felkészítő matematikából
2017. május 12-én, pénteken 16 órai kezdettel matematikából tartunk ingyenes érettségi felkészítőt középiskolás diákok számára.

Egység a változatosságban – projekttalálkozó Lettországban
Április 27 és 29 között a „Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market” („Nyelvi és interkulturális kompetenciák a vendéglátóiparban: egység a változatosságban az EU-s munkaerőpiacon”) nevű Erasmus+ projektünk harmadik partnertalálkozójára Rigában került sor.

Dr. Salamon Rozália Veronika: Sörfőzés kezdőknek - előadás Csíkszeredában
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi docense, Dr. Salamon Rozália Veronika a Kávéházi előadások keretén belül tart előadást Csíkszeredában. Az eseményre 2017. május 16-án 18 órától kerül sor a Petőfi Kávéházban.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar

Csíkszereda, Hargita megye, Szabadság tér, 1. szám, 530104

Tel.: +40-266-314-657, fax: +40-266-372-099
E-mail: csikszeredauni.sapientia.ro 

btz webdesign