Beszámoló a Kárpát-medence ásványvizei - XIII. Nemzetközi Tudományos Konferenciáról

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Beszámoló a Kárpát-medence ásványvizei - XIII. Nemzetközi Tudományos Konferenciáról
Beszámoló a Kárpát-medence ásványvizei - XIII. Nemzetközi Tudományos Konferenciáról
Beszámoló a Kárpát-medence ásványvizei - XIII. Nemzetközi Tudományos Konferenciáról
2017. augusztus 30.

Mintegy 80 résztvevővel 2017. augusztus 24-27. között zajlott a Kárpát-medence ásványvizei elnevezésű, 13. alkalommal megszervezésre került nemzetközi tudományos vándorkonferencia, amelynek első alkalommal adott otthont Sepsiszentgyörgy.

Pénteken, augusztus 24-én zajlottak a konferencia előadásai a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjának nagy előadótermében.

A 13. Ásványvizes Konferencia megnyitója (fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája)

A rendezvényt a konferencia társelnöke és főszervezője, dr. Máthé István oktatónk nyitotta meg, majd Tamás Sándor, a társszervező Kovászna Megyei Tanács elnöke szólt az egybegyűltekhez, kiemelve, hogy a maga több mint 2000 ásványvíz-forrásával Székelyföld borvíznagyhatalom.

A továbbiakban Nagy József, az Aquasic Közösségek Közti Társulás igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd Szűcs Péter a Miskolci Egyetem, Tometz Ladislaw a Kassai Műszaki Egyetem,  Lénárt László pedig a Felszín Alatti Vizek Alapítvány részéről szólalt fel.

Előadások a konferencián (fotó: Lénárt László)

A nemzetközi konferencián három előadást a plenáris ülésen mutattak be, 15 kutatásról a szekcióüléseken számoltak be a Romániából, Magyarországról, Szlovákiából érkező, az ásványvizeket, termálvizeket, gázömléseket (mofettákat), illetve ezeknek az iparban, gyógyászatban, egészségturizmusban történő felhasználását  kutató szakemberek (a részletes program itt tekinthető meg).

Kisgyörgy Zoltán előadása a háromszéki ásványvizekről és mofettákról (fotó: Lénárt László)

A nagyszámú érdeklődő közönség soraiban szakintézmények, egyetemek, ásványvíztöltődék, hidrológiai- és földtani szakcégek, hatóságok, egészségügyi központok képviselői foglaltak helyet.

A konferencia keretében bemutatásra került Incze Réka, Jánosi Csaba, Kisgyörgy Zoltán, Tatár Márta által jegyzett Székelyföldi mofettás könyv - Gyógygázok az egészség szolgálatában című kötet, amelyet erre az alkalomra időzítve jelentettek meg a Háromszék Vármegye Kiadónál.

A Székelyföldi mofettás könyv bemutatója (fotó: Lénárt László)

A rendezvény másnapján szakmai tanulmányútra került sor, amelynek során a résztvevők ellátogattak Bálványosfürdőre az Apor lányok feredőjéhez, a Csiszár-fürdőhöz, a torjai Büdös-barlanghoz és környékére, a Grand Hotel Bálványos wellnessközpontjába, a Szent Anna-tóhoz és a Mohos tőzegláphoz.

Tanulmányút a torjai Büdös-barlanghoz (fotó: Lénárt László)

Lábáztatás a Csiszár-fürdőnél                                         Medvelátogatás a Szent Anna-tónál

(fotó: Lénárt László, Máthé István)

A 2017-es ásványvizes konferencia szervezői voltak:

 • Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar - Biomérnöki Tanszék és Élelmiszertudományi Tanszék
 • Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar – Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központ, Kertészmérnöki Tanszék
 • AQUASIC Közösségek Közti Társulás
 • Kovászna Megye Tanácsa
 • Miskolci Egyetem, Környezetgazdálkodási Intézet
 • Felszín Alatti Vizekért Alapítvány
 • Kassai Műszaki Egyetem, Földtudományi Intézet

 

A rendezvényt Kovászna Megye Tanácsa, az Apemin Tușnad Kft., a Spring márkát palackozó Sc. Mineral Quantum Kft., a Benkő Borvíz Kft., az előpataki Vâlcele ásványvizet palackozó Wega Invest Kft. támogatta.

A konferenciát megelőző sajtótájékoztatóról és a rendezvényről több médiaorgánum is beszámolt:

 • Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája ITT és ITT
 • Háromszék ITT és ITT
 • Székely Hírmondó ITT és ITT
 • Maszol ITT és ITT
 • Krónika ITT és ITT
 • Mesagerul de Covasna ITT
 • Covasnamedia.ro ITT és ITT

 

A vándorkonferencia 2018-ban Szlovákiában kerül megszervezésre.

Hírek
2023-11-29
2023-11-28
2023-11-27
2023-11-27Tagek

Elindult egy HR-es blog, oktatónk szerkeszti
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatója, dr. Bakó Rozália Klára, egyetemi docens elindította az érdeklődők számára a HR témájú blogját, melynek célja körüljárni a humánerőforrás-szakma színes és változatos világát: kiből lesz a jó háeres?

Hallgatóink is részt vettek a Kárpát-medencei Nyári Egyetemen
2017. július 11-16. között szervezték meg immár 22. alkalommal a Kárpát-medencei Nyári Egyetemet, ahova határon túli magyar anyanyelvű hallgatók jelentkezhettek.

Felvételizz társadalomtudományi szakjainkra!
Tandíjmentes és tandíjas helyek az őszi felvételire. Részletek: https://goo.gl/QKfuQv Várunk benneteket 2017. szeptember 4-9. között!

A Sapientia és az Őszi Sokadalom - ilyen volt
2017. augusztus 25-26. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara is képviseltette magát a Kézdivásárhelyen megszervezett Őszi Sokadalom nevű városnapokon. Ez alkalommal oktatóink és hallgatóink egyaránt készültek az érdeklődők számára.

PÁLYÁZAT nemzetközi tudományos konferenciákon való részvétel támogatására 2017/II.
A Kutatási Programok Intézete (KPI) pályázatot hirdet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), valamint a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) főállású oktatói és kutatói számára nemzetközi konferenciákon való részvétel támogatására.

A Kárpát-medence ásványvizei - XIII. Nemzetközi Tudományos Konferencia
Az idén 13. alkalommal megszervezésre kerülő konferenciának a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központja ad otthont, 2017. augusztus 24-27. közötti időszakban. A konferenciát a Sapientia EMTE, valamint az AQUASIC Közösségek Közti Társulás szervezi.

Mérnöknek lenni menő! - felvételizz mérnöki szakjainkra!
Tandíjmentes és tandíjas helyek az őszi felvételire. Részletek: https://goo.gl/Nf4Awx Várunk benneteket 2017. szeptember 4-9. között!

Az irodalom körbevesz! - felvételizz bölcsész szakjainkra!
Tandíjmentes és tandíjas helyek az őszi felvételire. Részletek: https://goo.gl/4esJey Várunk benneteket 2017. szeptember 4-9. között!

Online is elérhető a Sapientia EMTE kétnyelvű egyetemi bemutató kiadványa
Megjelent a Sapientia EMTE kétnyelvű - magyar és angol - bemutató kiadványa, mely az egyetem mellett azt a környezetet is népszerűsíti, ahol az intézmény működik.

Ott leszünk az idei kézdivásárhelyi Őszi Sokadalmon
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara 2017. augusztus 25-26. között több programmal is jelen lesz a kézdivásárhelyi városnapokon.

Állásajánlat: matematikus tanársegédi állás
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet meghatározott időre szóló, matematikus tanársegédi állás betöltésére a 2017/2018-as egyetemi évre.

Őszi felvételire készülünk
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a fennmaradó betöltetlen helyekre őszi felvételi lehetőséget hirdet. Iratkozni lehet 2017. szeptember 4-9. között az egyetem helyszínén, naponta 9-15 óra között, szombaton 9-13 óra között.

Middle Bengali Retreat cum Workshop in Transylvania, 2017
The Faculty of Economics, Socio-Human Sciences and Engineering, Department of Human Sciences at Sapientia — Hungarian University of Transylvania, Miercurea Ciuc/Csíkszereda in collaboration with AIBS (American Institute of Bangladesh Studies) and the University of Chicago, is organising for the second time a Middle Bengali Retreat and Workshop between Thursday 3 Aug. and Sunday 13 Aug. 2017.

Itt vannak a 2017-es felvételi eredmények
Az eredményhirdetés után július 31. – augusztus 4. között történik a helyek visszaigazolása (naponta 9-15 óra között).

Szóbeli felvételi vizsgák beosztása 2017
Az alábbi beosztás szerint várjuk a felvételi beiratkozókat a 2017. július 27-i meghallgatásokra.

Oktatóink is részt vettek a 25. alkalommal megrendezett Bolyai Nyári Akadémián
A Sapientia EMTE Humántudományok Tanszékének három oktatója szervesen bekapcsolódott a 2017. július 17-22. között immáron 25. alkalommal megszervezésre került Bolyai Nyári Akadémia közel egyhetes programjába.

Ilyen volt az idei Tusványosi jelenlétünk
2017. július 19-21. között idén is részt vettünk Tusványoson, melynek alkalmával újabb érdekes tudománynépszerűsítő előadásokon és foglalkozásokon vehettünk részt.

Sepsikőröspatak községben voltak terepgyakorlaton a szociológus hallgatók
2017. július 10-14. között került sor a szociológus hallgatók idei terepmunkájára. A kutatás megrendelője a sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztény Alapítvány volt, akik a kapott eredményekre alapozva kívánja majd kidolgozni Sepsikőröspatak fejlesztési stratégiáját.

A Királyerdőben szakmai gyakorlatoztak a környezetmérnökök
Július első felében az Erdélyi-szigethegységhez tartozó Királyerdő-hegységben terepgyakorlatoztak a környezetmérnök szakos hallgatók.

Sapientia-sátor - Tusványos 2017
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2017-ben is jelen lesz a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. 2017. július 19-21. között egyetemünk oktatóinak előadásai mellett magyarországi partneregyetemeink előadói is ott lesznek Tusványoson.

Különdíjas lett a mentorált középiskolás diák
Salamon Tímea, a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola diákja, Ózonnal a mikroorganizmusok ellen című dolgozatával különdíjat érdemelt ki a Gábor Dénes Ösztöndíjpályázaton.

Júliusban tartjuk az idei felvételit
2017. július 17-25. között tartjuk az idei felvételi beiratkozási időszakot a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán. Az alábbi linkeken találnak az érdekelődők.

Tizenegyedik alkalommal avattunk mérnök hallgatókat
2017. június 29-én, csütörtökön került sor idén a mérnök hallgatóink avatására. A tizenegyedik alkalommal tartott ünnepségen 38 diák kapott tálentumot és oklevelet, amelyről tíz év múlva kell számot adjanak a leendő mérnökök.

Sapiophile különkiadás: vége az érettséginek
Egyetemi vloggereink készültek nektek, kedves érettségizők egy kis hangulatfilmmel. Így az alábbi videóban találkozhattok régi és új arcokkal a Sapiophileből.

Gyergyószentmiklósi diákok látogatták meg intézményünket
2017. június 28-án, szerdán, a gyergyószentmiklósi Battyány Ignác Technikai Kollégium X. osztálya látogatott meg bennünket. A diákok a látogatás során megismerkedtek a képzési kínálatunkkal, valamint az egyetem infrastruktúrájával.

PR-HR Nyári Egyetem
2017. június 30-július 1. között tartjuk az idei PR Nyári Egyetemet, ugyanakkor idén bővül a tematika, hiszen a HR terület is képviselteti magát 2017. július 7-8. között.

Mérnökavató ünnepségre kerül sor
2017. június 29-én, csütörtökön 18 órai kezdettel tartjuk a Mérnökavató ünnepséget a Márton Áron Főgimnázium dísztermében.

Sapiophile: Last minute tanácsok #magyar érettségihez
Még a ballagási virágok el sem hervadtak, de már itt az érettségi vizsgapara. A vihar előtti csendben még lehet készülni, itt van néhány tanács Prohászka-Rád Borókától a magyar érettségi tételek megoldásához, de ha szemfüles vagy, akkor a román tételeknél is segít. #sapiophile #apuveddmeg #érettségivizsga

ELTE-s tanárképzős hallgatók voltak a vendégeink
2017. június 14-18. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának vendége volt a 28 tanárképzős hallgató (földrajz, történelem, biológia, kémia, természettudomány) az Eötvös Lóránd Tudományegyetemről a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram keretében.

Svájci kollégák látogatása a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának laboratóriumaiban
2017. június 9-én a Zürichi ZHAW Alkalmazott Tudományok Egyetemének munkatársai látogatták meg intézményünket.

214 hallgató ballagott el idén
2017. június 9-10. között tartottuk az idei ballagási ünnepségünket, ez alkalommal 214 végzős vett búcsút az intézménytől.

Ballagási ünnepség a végzős hallgatóinknak
2017. június 9-10-én kerül sor az idei hagyományosan kétnapos ballagási ünnepségre. Az idei esemény programtervezete alább olvasható.

Pályázati felhívás: Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram, 2017/18-as tanév
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban való részvételre, a 2017/2018-as tanév első és második félévében.

Egyetemi vloggerek: kamera előtt az oktatók
Jópofa, fiatalos és igen népszerű kezdeményezéssel növeli a tudományos ismeretterjesztés és saját népszerűségét a Sapientia egyetem: a Sapiophile videósorozat már a második évadánál jár, a benne szereplő oktatók pedig szinte már celebek. forrás: liget.ro

Már lehet jelentkezni a bentlakásba a 2017/18-as évre
A Bentlakásba való jelentkezés idéntől elektronikus úton történik! Ez annyit jelent, hogy az alábbi linken elérhető kérdőív kitöltésével tudtok jelentkezni a 2017/18-as tanévre a bentlakás helyekre!

Kézdivásárhelyen is zárjuk az idei tanévet az Ezüst Akadémia Oktatási Program keretén belül
2017. május 31-én, szerdán 16:30-tól kerül sor Kézdivásárhelyen az idei Ezüst Akadémia Oktatási Program tanévzáró ünnepségére. Helyszín: Vígadó

Humántudományok Tanszék hallgatói tanulmányi kiránduláson vettek részt Brassóban
Május 27-én a Humántudományok Tanszék hallgatói tanulmányi kiránduláson vettek részt Brassóban. A borongós idő ellenére mind a városnéző séta, mind a Várostörténeti Múzeum szép élményt jelentett. A kirándulás csúcspontja George Bizet Carmen című operájának megtekintése volt.

Márton Áron Gimnázium diákjai érdeklődtek a Génsebészet szakunk iránt
2017. május 25-én, csütörtökön, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium diákjai töltöttek el néhány órát a Sapientia EMTE csíkszeredai helyszínén.

Dr. Salamon Rozália Veronika: Sörfőzés kezdőknek - előadás Gyergyószentmiklóson
A Kávéházi előadások keretén belül Dr. Salamon Rozália Veronika, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi docense tart előadást Gyergyószentmiklóson 2017. május 30-án, kedden, 18 órai kezdettel az Angel’s Café-ban.

Vízhiány Székelyföldtől Szaúd-Arábiáig - modern víztisztítási technológiák alkalmazási lehetőségei
2017. május 31-én, szerdán, 18 órától újabb élvonalbeli kutató előadását hallgathatjuk meg a Pro Scientia Siculorum Egyesület szervezésében. Ezúttal dr. Bucs Szilárd, kutató mérnök lesz a vendégünk.

Udvarhely Napokon találkozzunk a Sapientia Sátorban
2017. május 26-28. közötti időszakban megtalálhatók vagyunk Székelyudvarhelyen a Városi Parkban, hiszen a Sapientia EMTE is képviselteti magát a városnapi rendezvényen.

Dr. Lázár Ede: Üzleti élet az információrobbanás után- előadás Székelyudvarhelyen
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának dékánja, Dr. Lázár Ede lesz a Kávéházi előadások következő előadója. Üzleti élet az információrobbanás után című előadás Székelyudvarhelyen a G. Caffeban, 2017. május 30-án, 18 órai kezdettel lesz megtartva.

„Hargitai” a Romániából elsőként leírt új baktériumnemzetség
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) mikrobiólógusai együttműködve a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatóival elsőként írtak le Romániából a tudományra nézve új baktériumnemzetséget, Caenimicrobium hargitense néven.

Sapiophile: Tippek a nyelvtanuláshoz
Új videó, új szereplővel, új témával. Dr. Prohászka-Rád Boróka, egyetemi adjunktus megmutatja, milyen tippjei vannak neki, hogy könnyen és játékosan sajátítsunk el egy idegen nyelvet. Munkahelyen, kiránduláson, ismerkedéskor fel kell használjuk a nyelvtudásunkat, lássuk hogyan tanuljunk hatékonyan. Jöjjenek a tippek.

Nyelvi tájkép, nyelvi sokszínűség - műhelykonferencia
Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke műhely-konferenciát szervez 2017. szeptember 22-23. között Nyelvi tájkép, nyelvi sokszínűség címmel. A konferencia társszervezője: MTA Nyelvtudományi Intézet Helyszín: Apáczai Csere János Pedagógusok Háza, Csíkszereda

Hétvégén lesz az idei tanév utolsó érettségi felkészítője
2017. május 19-én, pénteken 16 órai kezdettel matematikából és május 20-án román nyelv és irodalomból tartunk ingyenes érettségi felkészítőt.

Dr. Telegdy Balázs: Pozitív és negatív hálózatok - előadás Sepsiszentgyörgyön
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa, Dr. Telegdy Balázs lesz a következő kávéházi előadó, aki Pozitív és negatív hálózatok címmel tart előadást Sepsiszentgyörgyön a Tein Teahouseban 2017. május 23-án, 18 órai kezdettel.

Jön a #sapiophile második évada, új szereplővel
Prohászka-Rád Boróka lesz a Sapiophile következő új arca, aki most a tanítás mellett a vloggerkedést próbálja ki és mutatja meg milyen vagány témákkal foglalkozik. Első videója hamarosan érkezik, addig is nézzünk meg egy teasert róla. Mi már nagyon várjuk!

Félév végi előadásmaraton a Sapientián
2017. május 23-án, kedden, a Pécsi Tudományegyetem három oktatója látogat Csíkszeredába. Ez alkalommal három érdekes tudománynépszerűsítő előadást hallgathatunk meg. Az előadások helyszíne a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Nagy Aulája.

Második alkalommal zárjuk a tanévet az Ezüst Akadémia Oktatási Program hallgatóinak
2017. május 17-én, szerdán, 17 órától kerül sor Csíkszeredában az idei tanévzáró ünnepségre a Szakszervezetek Művelődési Házában.

Lezajlott a Sulibörze - diákszemmel kommunikációs vetélkedő
2017. május 12-én, pénteken tartottuk az első Sulibörze - diákszemmel nevű kommunikációs versenyünket, melynek keretében a középiskolák kellett képzési kínálatukat bemutassák, valamint az iskolákban levő rendezvényekbe pillanthattunk bele.

Internet az iskolában, internet a családban. A média hatása a gyermekekre és fiatalokra
Internet az iskolában, internet a családban címmel kerül megrendezésre 2017. május 16-án, kedden Sapientia EMTE csíkszeredai helyszínén A média hatása a gyermekekre és fiatalokra székelyföldi programsorozat keretében szervezett negyedik konferencia.

FO-TO fordító és tolmács workshop
2017. május 5-7. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke szakmai workshop-ot szervezett fordítás és tolmácsolás témakörben a diákok számára.

Dr. Tapodi Zsuzsa a kézdivásárhelyi Ezüst Akadémia előadója
2017. május 18-án, csütörtökön lesz az utolsó Ezüst Akadémia keretében szervezett előadás Kézdivásárhelyen. Dr. Tapodi Zsuzsa, egyetemi docens az irodalom szerepéről beszél, ugyanakkor néhány izgalmas könyvet is bemutat.

Budapesten töltötték szakmai gyakorlatukat a Kommunikáció és közkapcsolatok mesteri szakos hallgatók
2017. május 7-13. között a Kommunikáció és közkapcsolatok mesterképzés végzős és első éves hallgatói a Budapesti Gazdasági Egyetemmel kötött partneri szerződés alapján egyhetes szakmai gyakorlaton vettek részt Köllő Ildikó médialaboráns és dr. Hubbes László Attila szakkoordinátor kíséretében.

Érettségi felkészítő matematikából
2017. május 12-én, pénteken 16 órai kezdettel matematikából tartunk ingyenes érettségi felkészítőt középiskolás diákok számára.

Egység a változatosságban – projekttalálkozó Lettországban
Április 27 és 29 között a „Language skills and intercultural issues in the hospitality industry: unity in diversity in the EU labour market” („Nyelvi és interkulturális kompetenciák a vendéglátóiparban: egység a változatosságban az EU-s munkaerőpiacon”) nevű Erasmus+ projektünk harmadik partnertalálkozójára Rigában került sor.

Dr. Salamon Rozália Veronika: Sörfőzés kezdőknek - előadás Csíkszeredában
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi docense, Dr. Salamon Rozália Veronika a Kávéházi előadások keretén belül tart előadást Csíkszeredában. Az eseményre 2017. május 16-án 18 órától kerül sor a Petőfi Kávéházban.

Videóbeszámoló az idei Tudományos Diákköri Konferenciánkról
Az idei Kari TDK 2017. április 10-11. között került megrendezésre Csíkszeredában, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara, a Kari Tudományos Diákköri Bizottság, illetve a Csíkszeredai Hallgatói Önkormányzat szervezésében.

Hallgatóink kutatási projektjeit támogatja a Hargita Megyéért Egyesület
A Hargita Megyéért Egyesület, Hargita Megye Tanácsával közösen, 2013-ban elindította az államvizsgázó Hargita megyei hallgatókat támogató ösztöndíjprogramját, amelyet a 2016–2017-es tanévre is meghirdettek.

Erasmus+ pályázati felhívások oktatási és képzési célú mobilitásra a 2017/2018-as tanévben
A pályázatok keretében 2017. szeptember 1. és 2018. október 15. között megvalósuló oktatási mobilitásra lehet pályázni. A mobilitás lebonyolítása a támogatási szerződés megkötésének pillanatában érvényes Erasmus+ mobilitási szabályzatok szerint fog történni.

Egyetemünk is részt vett a II. Székelyföldi Nemzetközi Könyvvásáron
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara is képviseltette magát a II. Székelyföldi Nemzetközi Könyvvásáron. Az új helyszínen, az Erőss Zsolt Arénában tartott 4 napos rendezvényen a csíkszeredai helyszín Egyetemi Könyvtárának munkatársa is bemutatta egyetemünk kiadója, a Scientia Kiadó legfrissebb köteteit.

Átvehetők az oklevelek a Csíkszeredai Karon
Azon végzett hallgatók, akik a Sapientia EMTE által szervezett államvizsgán/disszertáción vettek részt, személyesen átvehetik egyetemi/mesteri oklevelüket Csíkszeredában 2017. május 29-én, hétfőn, 9.30-tól a 2-es teremben.

MAXIMUS hallgatói díj a legkiemelkedőbb tudományos munkáért 2017
A 2016/2017-es tanévben a Maximus díjat a Csíkszeredai Kar négy nagy tudományterületéhez kötődően (humán-, gazdasági-, társadalom- és mérnöki tudományok) egy-egy végzős alapképzéses vagy végzős mesteris hallgatónak ítéli oda. Pályázni 2017. május 30-ig lehet.

Felmelegedés, klímaváltozás: hideg marad-e a Csíki-medence?
Nem csak negatív következményekkel jár a globális felmelegedés, a hűvösebb vidékek, így például a sajátos mikroklímájú kelet-erdélyi medencék akár profitálhatnak is belőle. Az összkép azonban – a szkeptikus politikusi nyilatkozatok ellenére – nem túl biztató. De csak akkor, ha a tényeknek hiszünk. forrás: liget.ro

FO-TO workshop hallgatóinknak
2017. május 5-7. között egy fordító-tolmács workshopot szervez a Humántudományok Tanszék humán szakos alapképzéses hallgatói számára.

Matematika és román nyelv és irodalom érettségi felkészítő a hétvégén
2017. május 5-én, pénteken 16 órai kezdettel matematikából és május 6-én román nyelv és irodalomból tartunk ingyenes érettségi felkészítőt középiskolás diákok számára.

Dr. Prohászka-Rád Boróka előadása Gyergyószentmiklóson
A Kávéházi előadások következő előadója Dr. Prohászka-Rád Boróka, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa lesz, aki 2017. május 9-én, kedden Gyergyószentmiklóson az Angel’s Café-ban tart előadást 18 órai kezdettel.

Sapiophile: Nem szép dolog mások zsebében turkálni, de most kivételt teszünk
Van egy nap a hónapban, olyan tizedike körül, amikor boldogan indul a reggel, nem zavar a csíki köd, a forgalom és minden szebbnek tűnik. Ez a fizetésnap. Vajon mit jelent az átlagbér, tudjuk-e mennyit keresünk mi és mások?

Dr. Bálint Emese: Modern biotechnológia mindennapjaink szolgálatában
2017. május 3-án, szerdán, 14 és 17 órától tartjuk az Ezüst Akadémia Okatatási Programunk utolsó előadását Csíkszeredában. Ezúttal Dr. Bálint Emese, egyetemi adjunktus tart előadást.

Dr. Bakk Miklós: Hazudnak-e a politikusok? - Kézdivásárhelyen
Az Ezüst Akadémia Oktatási Program következő kézdivásárhelyi előadója Dr. Bakk Miklós, a Sapientia EMTE, Kolozsvári Karának az oktatója, akivel 2017. május 4-én, csütörtökön 16:30-tól találkozunk. Előadásának a címe: Hazudnak-e a politikusok?

Bukarestben voltak a kommunikáció szakos hallgatók
Egyetemünk kommunikáció és PR szakos hallgatói 2017. április 27-én tanulmányi kiránduláson voltak a fővárosban. Dr. Székely Kinga egyetemi oktató szervezésének köszönhetően, a Román Televízió (TVR) kulisszái mögé tekinthettek be, valamint a Parlament épületét is meglátogatták.

Dr. Ráduly Botond: Amit a globális felmelegedésről tudni érdemes
A Pro Scientia Siculorum Egyesület 2017. május 3-án, szerdán, 18 órai kezdettel szervezi meg Dr. Ráduly Botond, egyetemi oktató tudománynépszerűsítő előadását, melynek témája a globális felmelegedés. Az esemény helyszíne: Sapientia EMTE, 2-es terem

Légy a Csíkszeredai Régizene Fesztivál és a Régizenei Nyári Egyetem önkéntese!
A Hargita Megyei Kulturális Központ szervezésében évről évre, nyár közepén belengi Csíkszeredát és a Mikó-vár környékét a Régizene Fesztivál hangulata.

Ilyen volt az IDEGEN-STRĂINUL-STRANGER nemzetközi konferencia
A 2017. április 21-22. közötti rendezvényre a magyarországi és romániai előadókon túl neves amerikai, bolgár, cseh, holland, japán, lengyel, olasz, svéd, szerb, szlovák egyetemek kutatói jelentkeztek, összesen 115-en.

MoJo, azaz Mobile Journalism a gyakorlatban
2017. április 24-én, hétfőn délután 18 órától hallgathatunk meg egy előadást a Mobile Journalism témájában.

Egyetem a város szívében
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának nemrég megjelent kiadványában igyekszünk bemutatni Karunk érdekességeit, képzési kínálatunkat, az egyetemi diákéletet, valamint a csíkszeredai látványosságokat is összegyűjtöttük.

Dr. Prohászka-Rád Boróka: „Színház az egész világ” – Színház vs. Való Világ- előadás Székelyudvarhelyen
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa, Dr. Prohászka-Rád Boróka tart előadást Székelyudvarhelyen, 2017. április 25-én, kedden, Színház az egész világ címmel. Az előadás a G. Caffe-ban, 18 órakor veszi kezdetét.

Tánczos Levente lesz az Ezüst Akadémia következő előadója Kézdivásárhelyen
2017. április 20-án, csütörtökön, újabb előadást hallgathatnak meg az Akadémia résztvevői Kézdivásárhelyen, ezúttal Tánczos Levente-József, egyetemi tanársegéd beszél pénzügyeinkről.

Dr. Szakács Sándor: Jobb félni, mint megijedni...a földrengésektől és tűzhányóktól
Az Ezüst Akadémia Oktatási Program csíkszeredai előadója lesz Dr. Szakács Sándor, egyetemi docens, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának oktatója, aki a tűzhányók és a földrengések jelenségeit hozza közelebb hozzánk.

III. Székely Kongresszus
A „Székely Kongresszus” hagyománya összefügg Székelyföld modernizációjának a kérdésével: az első, 1902-es tusnádi székely kongresszus célja inkább gyakorlati –közpolitikai – volt: megakadályozni Székelyföld teljes elszegényedését és lakosságának kivándorlását.

Nemzetközi konferencia: IDEGEN–STRĂINUL–STRANGER
2017. április 21-22. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke és Társadalomtudományi Tanszéke rangos nemzetközi szakmai támogatással IDEGEN–STRĂINUL–STRANGER címmel nemzetközi háromnyelvű konferenciát szervez Csíkszeredában.

Kari Tudományos Diákköri Konferencia – 2017 beszámoló
Az idei Kari TDK 2017. április 10-11. között került megrendezésre Csíkszeredában, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara, a Kari Tudományos Diákköri Bizottság, illetve a Csíkszeredai Hallgatói Önkormányzat szervezésében.

Egy izgalmas természetvédelmi karrier Ausztráliában és Óceániában
2017. április 12-én, szerdán, 18 órától a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán kerül sor egy előadásra, melynek vendége Pepe Clarke ausztrál származású jogász és természetvédelmi szakember. Az esemény helyszíne: Kis Aula

Dr. Pogátsa Zoltán: Kell-e nekünk alapjövedelem?
2017. április 12-én, szerdán, 10 órától dr. Pogátsa Zoltán, a Soproni Nyugat Magyarországi Egyetem docense tart előadást egyetemünkön. Az előadó az alapjövedelem elméletének jó ismerője, egyik magyarországi militánsa és nemzetközileg ismert szószólója.

Az irodalom körbevesz - mutatjuk hogyan
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara is ünnepli a magyar költészet napját, íme egy vagány kisfilm az alternatív bölcsész szemszögéből. #azirodalomkörbevesz #sapisbölcsész

Ismét érettségi felkészítő matematikából
2017. április 7-én, pénteken 16 órai kezdettel matematikából tartunk ingyenes érettségi felkészítőt középiskolás diákok számára.

Dr. Telegdy Balázs: POZITÍV ÉS NEGATÍV HÁLÓZATOK avagy megérthetem a saját helyzetem a társadalomban? - előadás Csíkszeredában
Dr. Telegdy Balázs a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa tart előadást Pozitív és negatív hálózatok címmel. Az esemény 2017. április 11-én 18 órától kerül megrendezésre a csíkszeredai Petőfi Kávéházban.

Egyetemünk hallgatói is részt vettek a VII. Szociológus hallgatók találkozóján
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem hallgatói is jelen volt a VII. Szociológus hallgatók találkozóján, amely a Budapesti Corvinus Egyetemen került megrendezésre, 2017. március 30. és április 1-e között.

Dr. Maróth Miklós lesz az Ezüst Akadémia előadója
2017. április 5-én, szerdán Csíkszeredában, majd április 6-án, csütörtökön, Kézdivásárhelyen ad elő dr. Maróth Miklós egyetemi professzor, orientalista. Előadásának címe: Az iszlám politika elméletének bizánci gyökerei.

Április 1-én ismerkedjünk meg az eszméletlen kutatásokkal
Az április 1-ben az a jó, hogy ekkor félretesszük a mindennapi gondjainkat, és piti, humoros dolgokkal foglalkozunk. Dr. Mara Gyöngyvér a #sapiophile mai részében bemutat pár fölöslegesnek tűnő, de annál viccesebb kutatást.

Biomérnök mesterisek szakmai látogatáson a csíkszentsimoni sörgyárnál
A Fenntartható biotechnológiák mesteri szak I. éves hallgatói Az ipar számára hasznos mikroorganizmusok tantárgy keretében hivatalos szakmai látogatáson vettek részt a csíkszentsimoni sörgyárnál.

Sulibörze - diákszemmel
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével közösen idén első alkalommal szervezi meg a Sulibörze – diákszemmel nevű kreatív kommunikációs versenyt.

Kari Tudományos Diákköri Konferencia programja
2017. április 10-11. között tartjuk az idei Tudományos Diákköri Konferenciánkat, melynek előzetes programját az alábbiakban olvashatjuk.

Big Data adatkezelő és -elemző képzés indul
„Do you speak Big Data?” – többek között így hirdetik az Egyesült Államokban a Big Data-képzéseket.

Megvannak az új dékánhelyetteseink
2017. március 22-én, szerdán, a Kari Tanácsot követően hivatalosan is funkcióba léptek új vezetőink.

Közel 400 diák lett egyetemista egy napra
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara március hónapban három hétvégén várta nyílt ajtókkal az érdeklődőket. Március folyamán pedig közel 400 középiskolás válhatott egy napra egyetemistává.

A hétvégén ismét lesznek érettségi felkészítők
2017. március 31-én, pénteken matematikából és április 1-én román nyelv és irodalomból tartunk ingyenes érettségi felkészítőt.

Laborkukackodtunk 2017-ben is
2017. március 24-én, pénteken, a második fordulóba továbbjutott 19 háromfős diákcsapat az egyetem laboratóriumaiban végezte el a számukra meghatározott kötelező kísérleteket, amelyet délután a középiskolás csapatok által előkészített látványos kísérletek követtek az egyetem nagy aulájában.

Pénteken ismét érettségi felkészítő matematikából
2017. március 24-én, pénteken 16 órai kezdettel matematikából tartunk ingyenes érettségi felkészítőt középiskolás diákok számára.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar

Csíkszereda, Hargita megye, Szabadság tér, 1. szám, 530104

Tel.: +40-266-314-657, fax: +40-266-372-099
E-mail: csikszeredauni.sapientia.ro 

btz webdesign