Nekünk üzen Czetz János honvédtábornok című pályázati felhívás 2018.

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Nekünk üzen Czetz János honvédtábornok című pályázati felhívás 2018.
Nekünk üzen Czetz János honvédtábornok című pályázati felhívás 2018.
Nekünk üzen Czetz János honvédtábornok című pályázati felhívás 2018.
2018. június 15.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170-ik évfordulója alkalmából a Fővárosi Örmény Önkormányzat és a Csíkkörzeti Magyar Örmény Szentháromság Alapítvány pályázatot hirdet Magyarországon és Romániában élő magyar, valamint Argentínában élő argentin és magyar fiatalok számára. Részletek ITT!

A kiírás célja: a székely örmény származású Czetz János honvédtábornok, továbbá a 48/49-es szabadságharc emlékének ápolása az ifjúsági közösségek támogatása által, valamint ezen személyek és közösségek Magyarországgal való kapcsolatának ápolása, közösségteremtés.

A pályázat megvalósításának helyszíne: Magyarország, Budapest, Románia (Erdély), Argentína.

A Pályázati kiírás közzétételének dátuma:
Magyarországon és Romániában: 2018. június 7.
Argentínában: 2018. július 10.

Hírek
2024-03-25
2024-03-25
2024-03-22
2024-03-20



Tagek

I. helyezést értek el hallgatóink az Ecotrophelia Magyarország élelmiszer-innovációs versenyen
2018. június 11-én az Ecotrophelia Magyarország élelmiszer-innovációs versenyen a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának csapata első helyezést nyert el. Ez a helyezés azzal jár, hogy az Ecotrophelia Europe nemzetközi fordulójána nyertes csapat Magyarországot képviseli 2018. október 21-22. között, Párizsban.

Elballagtak a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának hallgatói
2018. június 8-9. között tartottuk az idei ballagási ünnepségünket, ez alkalommal 217 végzős vett búcsút az intézménytől.

Sapientia Nyári Egyetem 2018 - Poszterverseny
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kar és a Kar Hallgatói Önkormányzata idén első alkalommal szervezi meg a Sapientia Nyári Egyetem 2018 elnevezésű rendezvényt 2018. augusztus 7-12. között a Marosvásárhelyi Kar Kampuszán.

Nyelvi és interkulturális kompetenciák a vendéglátóiparban záróprogram
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke 2016 és 2018 között Nyelvi és interkulturális kompetenciák a vendéglátóiparban: egység a változatosságban az Európai Uniós munkaerőpiacon (Unity in Diversity) címmel nemzetközi projektben vesz részt.

Dr. Kocsis Károly geográfus és dr. Kontra Miklós nyelvész lesz a vendégünk
2018. június 14-én, csütörtökön, 14 órától két nyílt előadást tartunk a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

A társadalmi önismeret útja
Az idén negyedik alkalommal került megszervezésre a humánerőforrás és szociológia szakos hallgatók záró konferenciája.

Ecotrophelia ökoinnovációs versenyen különdíjasok lettek hallgatóink
2018. május 29-31. között került megszervezésre a VII. Romániai Ecotrophelia ökoinnovációs verseny, ahol a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának csapata, a Sapbakers különdíjban részesült. Az európai szintű verseny országos szakasza Galacon zajlott.

Double Rise fesztiválbérletet nyerhettek
Tudjuk, hogy szerettek játszani és fesztiválozni is, ezért van egy kis meglepetésünk számotokra.

Szakmai közlemény a székelyföldi „sáskainvázió” ügyében
Az elmúlt napokban a helyi és az országos sajtót is bejárta egy székelyföldi (kiemelten gyergyói) „sáskainvázió” híre. A hír nyomán a megyei és országos hatóságok rögtön felléptek és Gyergyószárhegy határában el is rendeltek rovarirtást az érintett kaszálók egy részén.

Kézdivásárhelyen is véget ért az Ezüst Akadémia program
2018. május 24-én, csütörtökön, Kézdivásárhelyen is bezártuk a 2017/2018-as tanévet a résztvevőknek. A hallgatók a tanév során 14 előadást követhettek figyelemmel.

Véget ért Sepsiszentgyörgyön az Ezüst Akadémia Oktatási Program
2018. május 22-én, kedden, 17 órától megtartottuk a tanévzáró ünnepségét az oktatási programnak. Sepiszentgyörgyön a 2017/2018-as tanévben először sikerült megszervezni az eseményt, amelynek hatalmas sikere volt.

Harmadik tanévet zártuk Csíkszeredában az Ezüst Akadémia programon
2018. május 23-án, szerdán találkoztunk a 2017/2018-as tanévben utoljára az Ezüst Akadémia Oktatási Program résztvevőivel, hiszen a harmadik év is véget ért az előadássorozat keretében. Idén közel 420 aktív hallgató vehetett át oklevelet.

Hallgatónkat díjazták az Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencián
Vincze Éva Boglárka, II. éves Fenntartható biotechnológiák mesterszakos hallgató A növényi növekedés serkentő baktériumok hatása a búzanövények nehézfémek által kiváltott stressz válaszára című dolgozatával jutalomban részesült az Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencián (OFKD), témavezetője dr. Mara Gyöngyvér egyetemi docens volt.

Sántha Attila: Bühnagy székely szótár - könyvbemutató
2018. május 23-án, szerdán, 18 órától kerül sor Sántha Attila Bühnagy székely szótár könyvbemutatójára.

Fordító és tolmács workshopot tartottunk
2018. május 11-13. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke fordító és tolmács workshopot szervezett a hallgatók számára.

Sapiophile: Lufi vagy arany? Egyszerűen a bitcoinról
200 millió dollár egy pizzáért? Egyszerűen nem hisszük el, de tényleg. A #bitcoin a jövő digitális aranya, az évszázad befektetése? Vagy csak egy nagy lufi, ami nemsokára kipukkad? Vegyünk vagy ne vegyünk?

Három helyszínen zárjuk a tanévet az Ezüst Akadémia Oktatási Programunkon
Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen is végéhez ért az Ezüst Akadémia Oktatási Programunk az 50 év fölöttiek számára. Korábbi évekhez hasonlóan, idén is hivatalos ünnepség keretén belül búcsúztatjuk a programunk résztvevőit.

Ballagási ünnepség 2018-ban a végzős hallgatóinknak
2018. június 8-9-én kerül sor az idei hagyományosan kétnapos ballagási ünnepségre. Az idei esemény programtervezete alább olvasható.

HR szakos hallgatók szakmai kiránduláson a Studio HR-nél
2018. május 9-én az elsőéves HR szakos hallgatók egynapos szakmai kiránduláson vettek részt Brassóban. A kirándulás alkalmával meglátogatták a Studio HR céget, ahol Krizbai Lóránd cégvezető a HR szakmával kapcsolatos képzést tartott a hallgatóknak.

Tenderfelhívás - építkezés
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet a csíkszeredai egyetemi épület felújítására és bővítésére. További információk a licitatie@uni.sapientia.ro e-mail címen igényelhetők.

Mesteris hallgatók szakmai látogatáson a csíkszentsimoni sörgyárnál
A Fenntartható biotechnológiák mesteri szak I. éves hallgatói Az ipar számára hasznos mikroorganizmusok tantárgy keretében hivatalos szakmai látogatáson vettek részt a csíkszentsimoni sörgyárnál.

A Kárpát-medence vizes élőhelyei: új mikrobafajok és új biotechnológiai lehetőségek forrásai
2018. május 10-én, csütörtökön kerül sor egy előadássorozatra, amelynek programja az alábbiakban érhető el. Az esemény helyszíne a Kis Aula.

Székelyföldi Smart City projekt lehetőségek - workshop
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kara és a Székelyföldi Regionális Tudományi Társaság 2018. május 10-én, csütörtökön workshopot szervez az 14th Annual International Conference on Economics and Business CHALLENGES IN THE CARPATHIAN BASIN Innovation and technology in the knowledge based economy konferencia előprogramjaként.

Innovation and technology in the knowledge based economy - 14th Annual International Conference
14th Annual International Conference on Economics and Business, CHALLENGES IN THE CARPATHIAN BASIN.

FO-TO workshop bölcsész szakos hallgatóknak
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke szakmai workshopot szervez 2018. május 11-13. között, ahol elsősorban a fordítás és tolmácsolás rejtélyeiről, elméleti és gyakorlati kérdéseiről lesz szó.

Dr. Nagygyörgy László: A minőségi pálinka titkai tudományos szemmel
2018. május 9-10-én hallgathatjuk meg A minőségi pálinka titkai tudományos szemmel című előadást a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

Ezüst Akadémia: dr. Murádin János-Kristóf - Felejtésre ítélt kollektív trauma
2018. május 8-10. között dr. Murádin János-Kristóf, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának adjunktusa lesz az Ezüst Akadémia Oktatási Program következő előadója.

Erasmus+ pályázati felhívás programországban megvalósuló oktatási célú mobilitásra (STA) a 2018/2019-es tanévben (KA103)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet oktatási célú Erasmus+ mobilitási támogatás elnyerésére a 2018/2019-es tanévben.

Erasmus+ pályázati felhívás felsőoktatási munkatársak programországban megvalósuló képzési célú mobilitására (STT) a 2018/2019-es tanévben (KA103)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet felsőoktatási munkatársak számára programországban megvalósuló képzési célú Erasmus+ mobilitási támogatás elnyerésére a 2018/2019-es tanévben.

Fotós workshop diákoknak
Hargita Megye Tanácsa a tavalyi évhez hasonlóan idén is öt napos fotós workshopot szervez az Ifjúság Éve alkalmából, melynek idei témája a Hargita megyei értékek felkutatása és megörökítése a fiatalok szemén keresztül. Az alkotóműhely szervesen illeszkedik a megyei tanács azon törekvéséhez, hogy elkészüljön a térségi és a Hargita megyei Értéktár.

Border Crossings ‒ Nemzetközi konferencia zajlott a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán
2018. április 20-21-én a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán angol nyelvű nemzetközi konferenciára került sor Border Crossings címmel, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszéke, Kultúraközi Kölcsönhatások Kutatóközpontjának szervezésében.

Rekordszámú érdeklődés a Sapientia Csíkszeredai Karán tartott Tudományos diákkonferencián
2018. április 25-én, szerdán zajlott a XV. Kari Tudományos Diákköri Konferencia (TDK) illetve a XXI. Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia (ETDK) a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán, amelyen összesen 77 diák 54 dolgozat és kutatás eredményét mutatta be.

II. Sulibörze – diákszemmel kommunikációs vetélkedő
2018. április 20-án került megszervezésre a II. Sulibörze – diákszemmel nevet viselő kommunikációs vetélkedő, ahol a középiskolások bemutatták iskolájukat, az ott található képzési kínálatot, valamint a rendezvényeikbe és a diákéletbe is betekintést nyertünk.

Agrártudományi ETDK és Kari Tudományos Diákköri Konferencia programja
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara immár tizenötödik alkalommal szervez TDK-t, azzal a céllal, hogy tudományos és alkotói kutatómunkára ösztönözze az erdélyi felsőoktatásban résztvevő diákokat. Ugyanakkor idén Csíkszeredában lesz a XXI. Agrártudományi ETDK rendezvénye is.

A Humántudományok Tanszék oktatói Brassóban
A Magyar Költészet Napja alkalmából a Humántudományok Tanszék oktatói Brassóban, az Áprily Lajos Főgimnázium szabadegyetemi estéinek keretében kettős könyvbemutatón beszélgettek az olvasás öröméről és szerepéről.

Border Crossings
2018. április 20-21-én a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán angol nyelvű nemzetközi konferenciára kerül sor Border Crossings címmel.

Sapiophile: Hogyan osszuk meg érzelmeinket emotikonok és tucatidézetek helyett?
Megjelent a #Sapiophile legújabb része, amelyben tippeket adunk, hogy legyünk igényesek a digitális világban, hogyan fejezzük ki magunkat az emojik mellett.

Ezüst Akadémia: dr. Forgács Attila - Az evés lélektana
2018. április 17-19. között dr. Forgács Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem Pszichológiai Központ vezetője, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológia Karának egyetemi docense lesz a vendégünk.

Internet az iskolában, internet a családban
Internet az iskolában, internet a családban címmel jelent meg a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán működő A média hatása a gyermekekre és fiatalokra kutatócsoport legújabb kiadványa (szerkesztette Biró A. Zoltán és Bodó Julianna, Státus Kiadó, Csíkszereda).

Pályázati felhívás: Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram, 2018/19-es tanév
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban való részvételre, a 2018/2019-es tanév első és második félévében. Jelentkezni a kari Erasmus koordinátoroknál lehet. Jelentkezési határidő: 2018. április 23. hétfő, 16:00 óra.

ECDL vizsga
Aki szeretne ECDL vizsgát letenni a Csíkszeredai Sapientián, az alábbi linken bejelentkezhet április 18.-ig. A vizsgaidőpontok hét közben lesznek, úgy hogy mindenkinek megfeleljen. https://goo.gl/forms/CMmvPtHBJS746Nu63

Szászföldi tanulmányi kiránduláson a bölcsészek
A Humántudományok Tanszék 27 hallgatója Dégi Zsuzsa és Tapodi Zsuzsa oktatók kíséretében szászföldi tanulmányi kiránduláson vett részt 2018. április 6-7-én.

Csíkszeredai szociológus hallgatók vettek részt a VIII. Szociológus Hallgatói Találkozón
2018. április 5-8. között került megrendezésre, immár nyolcadik alkalommal, a Szociológus Hallgatói Találkozó, amelynek idén a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem szociológus hallgatói voltak a házigazdái.

Sapientia különdíjak az országos kisebbségi iskolák számára szervezett román nyelv és irodalom tantárgyversenyen
2018. április 3-6. között zajlott Sepsiszentgyörgyön, a Székely Mikó Kollégiumban a kisebbségi tannyelvű iskolák diákjai számára szervezett román nyelv és irodalom országos tanulmányi verseny.

Megvan az állásbörze felkészítő napjának a programja
2018. április 12-én, csütörtökön szervezzük az egyetemi állásbörzét, ezt megelőzően pedig április 10-én felkészítő napot tartunk hallgatóinknak.

Start Up Centru - bemutató előadás
A Bio Romania - Ökológiai Mezőgazdaságért Egyesület a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem támogatásával a Központi Régióban egy projektet bonyolít le Start Up Centru címmel, a bemutatóra pedig 2018. április 12-én és 13-án 16:30-tól kerül sor a Kis Aulában.

Szakmai látogatáson a Mineral Quantum KFT ásványvíz-töltődéjében
A Fenntartható biotechnológiák mesteri szak I. éves hallgatói az Ásványvizek hasznosítása tantárgyhoz kötődően hivatalos szakmai látogatáson vettek részt a Mineral Quantum KFT palackozó üzeménél.

Ökológiai mérnök szakos hallgatók a Protan cégcsoportnál
2018. március 28-án az ökológiamérnök hallgatók dr. Szilveszter Szabolcs oktató szervezésében megtekintették a Protan cégcsoport feketehalmi feldolgozó üzemét.

Ezüst Akadémia: dr. Kentelky Endre: Rózsa, a virágok királynője
Újabb Ezüst Akadémia előadásra kerül sor, melynek meghívottja ezúttal dr. Kentelky Endre, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának egyetemi adjunktusa.

Egyetemi állásbörze – egyetemisták számára
2018. április 12-én, csütörtökön, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara egyetemi állásbörzét szervez a Hallgatói Önkormányzattal és a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségével közösen.

Erdély első magyar nyelvű HR konferenciája
Első körben szervezi meg 2018. április 20-án az eHRdély nevű HR konferenciát a Siegel Eastern Europe képzőcég, illetve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara. A Toborzási innovációk témájú rendezvénynek az udvarhelyi Küküllő Hotel ad otthont.

Tartalmasan telt a március 23-i nyílt napunk
2018. március 23-án, pénteken tartottuk a harmadik nyílt napunkat, ahová ismét középiskolás diákokat fogadtunk vendégül és a szervezett program révén egy napra egyetemisták lehettek, megismerkedhettek az egyetem képzési kínálatával, valamint az egyetem infrastruktúráját nézték meg.

Design Incubation Workshop
A workshopra 2018. március 27-28–án 17 órai kezdettel kerül sor (mindkét nap), a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának 15-ös termében.

Ferencz-Salamon Alpár: Iskola a digitális világban
2018. március 26-án, hétfőn, 18 órától a Tanárképző Intézet vendége lesz Ferencz-Salamon Alpár, aki az Iskola a digitális világban címmel tart előadást hallgatóinknak. Az esemény helyszíne: Sapientia EMTE, Nagy Aula.

Identitate – Alteritate –Artă - workshop beszámoló
2018. március 21-én, a Sapientia EMTE könyvtárában a Humántudományok Tanszék Idegen című imagológiai kutatást végző csoportja szervezésében Identitate – Alteritate –Artă címmel workshopot rendeztek.

PROGRAM Légy egy napra egyetemista: 2018. március 23., péntek
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara Légy egy napra egyetemista! névvel nyílt napokat szervez, melynek keretén belül az érdeklődők, nemcsak nézelődhetnek, hanem meg is tapasztalhatják, hogy milyen a hangulat az egyetemen.

Kisfilmmel népszerűsít az Élelmiszeripari mérnök szak
Az élelmiszeripari mérnöki szakterületen az országban kizárólag a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán folyik magyar nyelven az oktatás. Ezért az élelmiszeripari mérnök szakos hallgatóink, volt diákjaink elmesélik, hogy mivel is foglalkoznak itt az egyetemen.

Március 29-ig látogatható a SPARKS: Laboron kívül kiállítás
Meghosszabbítottuk a Sparks: Laboron kívül kiállítás látogatási idejét, így az érdeklődőket március 29-ig várjuk.

Ezüst Akadémia: Kisné Portik Irén - Jelképek a húsvéti tojásokon
Az Ezüst Akadémia Oktatási Program következő előadója Kisné Portik Irén, néprajzkutató lesz, aki Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen a jelképekről fog beszélni, amelyekkel a húsvéti tojásokon találkozhatunk.

Ezüst Akadémia: dr. Bodó Julianna - Világunk, a média
2018. március 21-én, szerdán 14 és 17 órai kezdettel lesz az Ezüst Akadémia csíkszeredai résztvevőinek vendége dr. Bodó Julianna, egyetemi professzor, aki a média világát hozza közelebb a hallgatósághoz.

Sikeresen zárult a VIII. Laborkukac diákvetélkedő
Sikeresen zárult 2018. március 16-án, pénteken a nyolcadik alkalommal megszervezett Laborkukac Diákvetélkedő a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

Nyílt napos élmények diákszemmel
2018. március 9-10-én több mint 380 diák látogatta meg intézményünket és vett részt nyílt napos programjainkon. A sepsiszentgyörgyi Református Kollégium diákjai pénteken érkeztek hozzánk, és ahogy a beszámolójukból is olvasható jól érezték magukat.

A tanulást támogató erőforrások felmérése egyetemi hallgatók körében - workshop
2018. március 20-án, kedden 14-16 óra között a Tanárképző Intézet szegedi vendégei előadással egybekötött workshopot tartanak a 112-es teremben.

A szabadidőpedagógia elméleti alapjai - előadás
2018. március 19-én, hétfőn az Erasmus program keretében, a Tanárképző Intézet vendége lesz dr. Nagy Ádám aki Neumann János Egyetem kutatóprofesszora, valamint Selye János Egyetem docense.

IDENTITÁS-ALTERITÁS-MŰVÉSZET
A SAPIENTIA EMTE, Kutatási Programok Intézete által támogatott Idegen nevű kutatási program keretében román nyelvű workshopot tartanak a Humántudományok Tanszék oktatói 2018 március 21-én 17 órától az Egyetemi Könyvtárban.

Így teltek az idei nyílt napok
2018. március 9-10-én Légy egy napra egyetemista! névvel szerveztük meg nyílt napjainkat. A két nap alatt több mint 380 diák látogatta meg intézményünket és vett részt a programjainkon. Folytatjuk még március 23-án, annak részleteivel is jövünk hamarosan. Bejelentkezni ITT tudsz!

Laborkukac - első forduló eredményei 2018
Lezajlott a diákvetélkedő első fordulója, közzétesszük a csapatok által elért eredményeket.

Szovátai szakmai látogatáson voltak a biomérnök mesterisek
2018. március 7-én a mesteris hallgatók, dr. Máthé István oktató szervezésében, szakmai látogatáson vett részt a szovátai Danubius Health Spa Resort Sovata Hotel gyógykezelő központjában.

Science Espresso: Téveszmék és félretájékoztatás az élelmiszerfogyasztásban
2018. március 13-án, kedden 17 órától kerül sor az utolsó Science Espresso előadásra, melynek meghívottja András Csaba-Dezső, egyetemi tanársegéd. Az eseményre a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának 15-ös termében kerül sor.

Harmadik alkalommal került sor a IT tábor megszervezésére
2018. március 2-4 között harmadik alkalommal került sor a Gazdaságtudományi tanszék Matematika-Informatika szakcsoportjának oktatói által megszervezett Gazdasági informatika szakos hallgatók szakmai továbbképzésére, Homoródfürdőn. A IT tábornak ezúttal a Hargita Megye Tanácsa biztosított helyszínt, a homoródfürdői Hatos Villában.

Légy egy napra egyetemista! PROGRAM: 2018. március 9., péntek
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara Légy egy napra egyetemista! névvel nyílt napokat szervez, melynek keretén belül az érdeklődők, nemcsak nézelődhetnek, hanem meg is tapasztalhatják, hogy milyen a hangulat az egyetemen.

Légy egy napra egyetemista! PROGRAM: 2018. március 10., szombat
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara Légy egy napra egyetemista! névvel nyílt napokat szervez, melynek keretén belül az érdeklődők, nemcsak nézelődhetnek, hanem meg is tapasztalhatják, hogy milyen a hangulat az egyetemen.

ECL vizsga lehetőség
ECL nyelvvizsgát szervezünk 2018. április 13-án (C1 szint) és 14-én (B2 szint).

Dr. Tapodi Zsuzsa: Szövegekben csemegézve (könyvbemutató)
2018. március 12-én, hétfőn 17 órától kerül sor dr. Tapodi Zsuzsa, egyetemi professzor kettős könyvbemutatójára a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban.

Bethlen Gábor Kutatói Ösztöndíj pályázati felhívás
A Bethlen Gábor Alapítvány, valamint a Lakiteleki Népfőiskola 2018-ban pályázatot hirdet a Bethlen Gábor Kutatói Ösztöndíjra. Ezt az ösztöndíjat olyan fiatal Kárpát-medencei magyar főiskolai, egyetemi hallgatók számára hirdetik meg, akik a bölcsészet-, vagy egyéb társadalomtudomány valamely szakágával, vagy művészettörténettel foglalkoznak.

Sulibörze – diákszemmel? - kreatív kommunikációs verseny
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetséggel közösen második alkalommal szervezi meg a Sulibörze – diákszemmel? nevű kreatív kommunikációs versenyt.

III. IT tábor Homoródfürdőn
A Gazdaságtudományi Tanszék Matematika Informatika Szakcsoportja idén harmadik alkalommal szervezi meg az IT Tábort 2018. március 2-4. között a Sapientia EMTE Gazdasági Informatika szakos diákjainak.

Erasmus+ hallgatói pályázati felhívás 2018
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára Erasmus+ szakmai gyakorlat mobilitási programban való részvételre 2018 nyarán, és tanulmányi mobilitási programban való részvételre a 2018/2019-as tanévben.

Diplomaosztó ünnepséget tartottunk
2018. március 2-án, pénteken került sor egy családias diplomaosztó ünnepségre, ahol végzett hallgatóink egy része átvehette a felsőfokú végzettségét igazoló iratokat.

Science Espresso: Funkcionális élelmiszerek az egészséges táplálkozásért
2018. március 6-án, kedden délután tartja dr. Albert Csilla, egyetemi adjunktus a hatodik Science Espresso előadást, amelynek témája a funkcionális élelmiszerek.

Ingyenes vállalkozói képzés nemcsak közgazdászoknak
2018. március 5-én, hétfőn 14:30-tól kezdődően kerül sor a Start in Business projekt tájékoztatójára. Az esemény helyszíne Csíkszereda, Sapientia EMTE, Nagy Aula.

Ezüst Akadémia: Dr. Veress Emőd - Banki hitelszerződések és gazdasági válság jelenségek
Az Ezüst Akadémia Oktatási Programunk következő vendége dr. Veress Emőd, egyetemi tanár lesz, aki a banki hitelszerződések és gazdasági válságok kapcsolatáról fog előadást tartani.

VIII. Laborkukac diákvetélkedő
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának keretein belül működő Biomérnöki- és Élelmiszertudományi Tanszékek nyolcadik alkalommal hirdetik meg a Laborkukac Diákvetélkedőt a romániai magyar általános- és középiskolások számára. A vetélkedő célja a tanulók gyakorlati ismereteinek gyarapítása a biológia, kémia, környezettudomány és élelmiszertudomány szakterületeken.

Erasmus+ Open Doors - ismerd meg a lehetőségeidet!
2018. március 6-án, kedden, 18 órai kezdettel szervezzük meg az idei Erasmus+ estet, ahol Erasmus koordinátorunk, Bors Hortenzia ismerteti a tanulmányi mobilitási programot, hasznos tanácsokat, tippeket oszt meg az érdeklődőkkel, valamint a programban részt vett hallgatók is mesélnek élményeikről, amelyet a program alatt szereztek.

Chips gyárat látogattak meg hallgatóink
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Ökológiai mérnöki és Élelmiszeripari mérnök szakos hallgatói szakmai látogatáson vettek részt a vidombáki (Ghimbav) Intersnack vállalat termelő üzemében.

Tanulmányi kiránduláson vettek részt a Humántudományok Tanszék hallgatói
A Humántudományok Tanszék hallgatói február 23-án tanulmányi kiránduláson vettek részt Brassóban, amelynek keretében az operaházban megtekintették Wolfgang Amadeus Mozart egyetlen, Párizsban komponált balettjét, a Kis semmiségeket. A klasszikus balettet modern elemekkel ötvöző koreográfia és a fülbemászó zene kellemes esztétikain élményt jelentett. Az előadást városnéző séta követte.

Science Espresso: Rettegett betegségek, rettegett oltások
2018. február 27-én, kedden délután 17 órától tartjuk a Laboron kívül kiállítás kísérőrendezvényét, amelynek meghívottja dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője.

Kivehetők az egyetemi oklevelek
Azon végzett hallgatók, akik a Sapientia EMTE által szervezett államvizsgán/disszertáción vettek részt, személyesen átvehetik egyetemi/mesteri oklevelüket Csíkszeredában.

Tóth Balázs és Csányi Vilmos: Hiedelmeink
2018. február 28-án, szerdán délután 16:30-tól hallgathatjuk meg a Pro Scientia Siculorum Egyesület szervezésében a Tóth Balázs és Csányi Vilmos közös előadását, melynek témája a nemrégiben megjelent új könyvük.

Légy egy napra egyetemista!
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara Légy egy napra egyetemista! névvel nyílt napokat szervez, melynek keretén belül az érdeklődők, nemcsak nézelődhetnek, hanem meg is tapasztalhatják, hogy milyen a hangulat az egyetemen.

Hallgatói képviselők választására kerül sor
Hallgatói képviselők választására kerül sor a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai helyszín Kari Tanácsába.

Ezüst Akadémia: Dr. Makó Zoltán - Azok a csodálatos fekete lyukak
2018. február 20-án, kedden 17 órától Dr. Makó Zoltán, egyetemi professzor lesz az előadó az Ezüst Akadémián Sepsiszentgyörgyön.

Ezüst Akadémia: Dr. Gábriel Róbert - Biológiai ritmusunk
2018. február 21-én, szerdán 14 és 17 órai kezdettel hallgathatjuk meg dr. Gábriel Róbert, egyetemi professzor előadását Csíkszeredában, míg 2018. február 22-én, csütörtökön 16:30-tól Kézdivásárhelyen tart előadást a Pécsi Tudományegyetem dékánja.

Science Espresso: Hálózatkutatás és rendszerbiológia szerepe az orvosbiológiai kutatásokban
2018. február 20-án, kedden lesz az ötödik Science Espresso előadás, melynek vendége dr. Bodor Zsolt, egyetemi adjunktus.

A Sapientia is csatlakozik a Petőfi Sándor felolvasómaratonhoz
2018. február 20-án, kedden 11 és 15 óra között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara is csatlakozik a Petőfi Sándor felolvasómaratonhoz. A felolvasásra az egyetemi könyvtárban kerül sor.

14th Annual International Conference on Economics and Business
REGISTRATION AND ABSTRACT SUBMISSION DEADLINE EXTENDED! NEW DEADLINE: 19TH MARCH Sapientia Hungarian University of Transylvania, Faculty of Economics, Socio-Human Sciences and Engineering Miercurea Ciuc invite you to the 14th Annual International Conference on Economics and Business CHALLENGES IN THE CARPATHIAN BASIN which takes place in Csíkszereda/Miercurea-Ciuc (Romania), 10-12th MAY, 2018.

Sapiophile: Párkapcsolati kihívások a digitális világban
Ma már nem úgy választunk párt, mint ahogy régen tették. Az igazi párkapcsolati kihívások ott kezdődnek, ahol a mesék véget érnek.

Székelyudvarhelyi győzelemmel ért véget a Sapitour vetélkedő
2018. február 9-én került sor a Sapitour 3.0 középiskolás vetélkedő második fordulójára, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

Ehető-e a hó? Világszerte beszámoltak a Sapientia EMTE mikrobiológiai kutatásáról
Közel húsz hazai és nemzetközi sajtóorgánum számolt be a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara ökológiai mérnök szakos hallgatóinak kutatásáról. Maxem Emese és Akácsos Beáta Emese, Dr. Máthé István vezetésével azt vizsgálták, hogy a frissen lehullott, illetve a több napos hóban előfordulnak-e mikroorganizmusok, és ha igen, milyen mennyiségben?

Science Espresso: Bennünk élő mikrobák és az egészségünk
2018. február 13-án, kedden, 17 órától tartjuk a negyedik Science Espresso előadásunkat, melynek vendége dr. Mara Gyöngyvér, egyetemi docens lesz. Az esemény helyszíne a Sapientia EMTE 15-ös terme.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar

Csíkszereda, Hargita megye, Szabadság tér, 1. szám, 530104

Tel.: +40-266-314-657, fax: +40-266-372-099
E-mail: csikszeredauni.sapientia.ro 

btz webdesign