A nemzeti tudományosság és művészetek erdélyi-székelyföldi kiválóságai

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
A nemzeti tudományosság és művészetek erdélyi-székelyföldi kiválóságai
2022. november 2.

Erdélyi Múzem-Egyesület Csíki Fiókegyesülete, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara tisztelettel meghívja az Erdélyi Magyar Tudomány Napja jegyében szervezett A NEMZETI TUDOMÁNYOSSÁG ÉS MŰVÉSZETEK ERDÉLYI-SZÉKELYFÖLDI KIVÁLÓSÁGAI tudományos konferenciára.

Helyszín: Sapientia EMTE, Csíkszereda, Szabadság tér 1, 700-as terem.

Időpont: 2022. november 4., péntek 9 óra.

Megnyitó, köszöntőbeszédek:

  • Dr. Balázs Lajos, a Csíki Fiókegyesület elnöke
  • Soós Zoltán, Magyarország Csíkszeredai konzulja
  • Dr. Lázár Ede, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara

 Előadók:

  1. Ábrám Zoltán: Semmelweis Ignác és Bolyai János kora
  2. Szekeres Attila István: Keöpeczi Sebestyén József, a tudós heraldikus és címerművész
  3. Becze Zoltán: Székely olimpiai bajnokok
  4. Lakatos Artur: Értékteremtés és kalandos életút. Unghváry Sándor EMKE-titkár tevékenysége
  5. Miholcsa Gyula: Tudós sorsok Erdélybe
  6. Oláh-Gál Róbert: Bolyai János szerepe az erdélyi és az egyetemes tudománytörténetben
  7. Szép Gyula: A zenének nem tudtak határt húzni
  8. Sófalvi Emese: Erdélyi magyar zeneszerző-nemzedékek
  9. Balázs Lajos: A nyergestetői ágkeresztes kopjafás temető néprajza
  10. Tapodi Zsuzsanna: A székelyek képe a magyar irodalomban

 Tanulmányi kirándulás a Nyergestetőre

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                               

                      Másik, ill. hátsó oldalra

 

 

Előadók:

 

  1. Ábrám Zoltán: Semmelweis Ignác és Bolyai János kora
  2. Szekeres Attila István: Keöpeczi Sebestyén József, a tudós heraldikus és címerművész
  3. Becze Zoltán: Székely olimpiai bajnokok
  4. Lakatos Artur: Értékteremtés és kalandos életút. Unghváry Sándor EMKE-titkár tevékenysége
  5. Miholcsa Gyula: Tudós sorsok Erdélybe
  6. Oláh-Gál Róbert: Bolyai János szerepe az erdélyi és az egyetemes tudománytörténetben
  7. Szép Gyula: A zenének nem tudtak határt húzni
  8. Sófalvi Emese: Erdélyi magyar zeneszerző-nemzedékek
  9. Balázs Lajos: A nyergestetői ágkeresztes kopjafás temető néprajza
  10. Tapodi Zsuzsanna: A székelyek képe a magyar irodalomban

 

Tanulmányi kirándulás a Nyergestetőre

Hírek
2024-03-25
2024-03-25
2024-03-22
2024-03-20



Tagek

Dr. Lucian-Gheorghe Gavrilă egyetemi tanár emlékére
Megdöbbenéssel értesültünk, hogy dr. Lucian-Gheorghe Gavrilă egyetemi tanár 2022. október 31-én eltávozott az élők sorából.

Biró A. Zoltán: Székelyföld – milyen vidék?
A székelyföldi térséggel kapcsolatos diskurzusokban gyakoriak a sarkító, értékelő vélemények. Vagy a lemaradást, a periferikus jelleget emelik ki, vagy a sikereket. Milyen esélyei vannak ebben a térségben a szakmai elemzésnek?

Újdonságokkal indul a Sapientia Podcast harmadik évada!
Örömmel jelentjük be, hogy folytatódik a Sapientia Podcast sorozatunk, harmadik évaddal menetelünk tovább, ebben a tanévben is nagyon változatos témákkal, napjainkat meghatározó jelenségekkel és izgalmas, aktuális diskurzusokkal várjuk a hallgatókat.

Könyvbemutató: A gyorsan változó Szent Anna-tó
2022. november 2-án, szerdán 18 órától kezdődően kerül sor egy rövid vetítettképes előadásra, amelyet dr. Máthé István, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának docense tart A mi Szent Anna- tavunk – 10 éve nagyító alatt címmel.

Sapis onlájn művészsarok
Indul a Sapis onlájn művészsarok! Ha verseket és/vagy prózát írsz, illetve műfordítással is próbálkozol, fotózol és alkotásaidat saját vagy művészneved alatt másokkal is szívesen megosztanád, most már megteheted.

Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjprogram - pályázati felhívás 2022/2023
A Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány újra meghirdeti a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjprogramját. A kiválósági ösztöndíjprogram célja a hallgatói aktivitás ösztönzése és növelése a tanulmányi, tudományos, illetve a közéleti szerepvállalás terén.

NFI Egyetemi Filmklub: Kopaszkutya
2022. október 18-án, kedden este 20.00 órától a Kopaszkutya című filmet nézzük meg. Szomjas György 1981-ben készült kultuszfilmje egy rockzenekar történetét meséli el. A vetítés helyszíne a Nagy Aula.

Majláth Gusztáv Károly-díjjal tüntették ki dr. Tódor Erika-Mária oktatónkat
Tíz Hargita megyei pedagógust díjaztak az október 5-i pedagógusok világnapja alkalmából 2022. október 17-én Csíkszeredában.

Olaszországi szakmai tanulmányút a HealAll projekt keretében
A HEAL ALL nemzetközi Erasmus+ partnerségi projekt keretében Olaszországban, Veneto tartományban szakmai tanulmányi úton vettek részt a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatói, adminisztrációs munkatársai és partner intézményeinek képviselői.

Lost Millennials projekttalálkozó Burgosban
2022. szeptember 27-28-án került sor a Lost Millennials nemzetköz projekt második személyes találkozójára a spanyolországi Burgosban.

X. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő – pályázati felhívás
Venczel József (1913 – 1972) társadalomkutató születésének évfordulója alkalmából a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának szervezésében tizedik alkalommal hirdetjük meg a romániai magyar középiskolások számára a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

Üzleti információmenedzsment képzés

NFI Egyetemi Filmklub: Napló gyermekeimnek
2022. október 4-én, kedden este 20.00 órától a Napló gyermekeimnek (Mészáros Márta, 1982) című filmet nézzük meg. A vetítés helyszíne a Nagy Aula.

Lövéte környéki ásványvizeket vizsgáltak a biomérnök mesteris hallgatók
Fenntartható biotechnológiák mesteris szakos hallgatók a helyszínen vizsgálták meg Székely-Szeltersz és Kirulyfürdő négy ásványvízforrását, amelyek összhozama 51 ezer liter naponta.

Pedagógia képzés Komáromban
2022. szeptember 22-26. között Komáromban került megszervezésre az INDEHEP (Innovative Digital Development of Health Pedagogics) projekt keretén belüli következő képzés, melynek témáját a pedagógia tudományterület képezte.

Szakmai egyeztetés a csíkszépvízi Csengő Mezőgazdasági Szövetkezet képviselőivel
2022. szeptember 21-én, szerdán az Élelmiszertudományi Tanszéken, dr. Salamon Rozália-Veronika egyetemi docens szervezésében szakmai megbeszélést tartottunk a csíkszépvízi Csengő Mezőgazdasági Szövetkezet tejfeldolgozó üzemének vezetőjével és munkatársaival.

Pályázati felhívás Erasmus+ hallgatói tanulmányi mobilitásra a 2022/23-as tanév II. félévében
A pályázatok beküldésének időszaka: 2022. szeptember 26., hétfő déli 12 órától 2022. október 11., keddel bezárólag.

Legyél Te is a SAPIS nagykövet csapat tagja Csíkszeredában!
Hallgatóink nagyon gyakran vesznek részt olyan tevékenységekben, ahol az egyetemről beszélnek, ajánlják a szakokat vagy besegítenek rendezvények szervezésében, ötletekkel gyarapítják a tudásunkat, valamint arcukkal képviselik az intézményt.

Csiszár-fürdő vizeit vizsgálták a biomérnök mesterisek
Szakmai terepnap keretében a Csomád-Bálványos régióban található Csiszár-fürdő különböző forrásvizeit, népi feredőit vizsgálták az elsőéves Fenntartható biotechnológiák mesterszakos hallgatók.

Idén is folytatódik az NFI Egyetemi Filmklub!
Érdekel a magyar film? Szívesen néznél régebbi filmeket vásznon, felújított képpel és hanggal, valamint új filmeket? Aztán esetleg szívesen beszélgetnél a látottakról meghívottakkal, egyetemi hallgatótársaiddal?

Jelentkezni lehet a pszicho-pedagógiai modulra
Azon elsőéves alap- vagy mesterképzésben részvevő egyetemi hallgatók, akik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen tanulnak, jogviszonyban állnak az egyetemmel 2022. szeptember 12-18. között jelentkezhetnek a pszicho-pedagógiai modulra.

"Annyit nem imádkoztunk, s egyéb dolgainkról annyit nem beszélünk, mint erről"
Dr. Balázs Lajos, egyetemünk tiszteletbeli professzora, vendége volt a Szexkultúra Podcastnek, ahol az elmúlt évtizedek kitartó néprajzi munkájáról mesélt.

Sapis TikTok Challenge előséveseknek
Egy izgalmas kihívásra szólítjuk az elsőéves hallgatóinkat, hogy mutassák meg másoknak is, hogyan indulnak az egyetemi évek Csíkszeredában, a Sapientián.

Őszi felvételi eredmények 2022
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának felvételi eredményei az alábbi linken érhetők el, az azonosítás az iratkozási egyedi kóddal történik:

Médiatartalmat gyártó PR asszisztenst keresünk
Jelentkezni 2022. szeptember 16-ig szakmai tapasztalatot is bemutató önéletrajzzal a csikszereda@uni.sapientia.ro e-mail címen lehet, kérünk, hogy a levél tárgyaként jelöld meg: Médiatartalmat gyártó PR asszisztens állás

Tanévnyitó ünnepség 2022/2023
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara 2022. szeptember 12-én, hétfőn 10 órától tartja az elsőéves hallgatók számára a tanévnyitó ünnepséget.

Negyedéves beszámoló a Lost Millennials Projekt keretében zajló tevékenységekről amelyben a Sapientia EMTE csapata szakmai partnerként vesz részt
2022. június 8-9. között az egyetemünk képviselői egy sikeres nemzetközi találkozón vettek részt, amelyen minden partnerintézmény jelen volt. Az első nap egy interaktív bemutató segítségével összesítésre került a projektben részt vevő országok NEETs25+ csoportjának a helyzete.

Ásványvizes konferencia Selmecbánya határában
2022. augusztus 25-27. között a szlovákiai Selmecbánya szomszédságában, Hegybányán került megrendezésre A Kárpát-medence Ásványvizei - XVI. Nemzetközi Tudományos Konferencia.

Óraadói tanársegédi állás a Gazdaságtudományi Tanszéken a 2022/2023-as egyetemi év I. félévére
Az állás tantárgyai, óraszáma (szeminárium tevékenység): Matematika 8 óra/hét A pályázathoz szükséges dokumentumokat e-mailben a gardazsolt@uni.sapientia.ro címre lehet elküldeni 2022. szeptember 5., 12 óráig.

Őszi felvételire jelentkezhetsz!
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara a nyári felvételi időszakot követően a fennmaradt helyekre őszi felvételi iratkozást hirdet 2022. szeptember 1-6. között.

Óraadói tanársegédi állás az Üzleti Tudományok Tanszéken, a 2022/2023-as egyetemi év I. félévére
Az állás tantárgyai: Értékesítési technikák (szeminárium) A pályázathoz szükséges dokumentumokat e-mailben az adorjandorottya@uni.sapientia.ro címre lehet elküldeni. Jelentkezési határidő: 2022. augusztus 30., 12 óra

Felvételi eredmények 2023
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának felvételi eredményei az alábbi linken érhetők el, az azonosítás az iratkozási egyedi kóddal történik:

Óraadói tanársegédi állás a Humántudományok Tanszéken, a 2022-2023-as egyetemi év első félévére
Az állás tantantárgya(i): Román nyelv (gyakorlati szeminárium) (lab.) A pályázati dossziét elektronikusan, a Humántudományok Tanszékének titkárának elküldve (siposkatalin@uni.sapientia.ro) lehet leadni, 2022. augusztus 31., 9 óráig.

Óraadói tanársegédi állás a Humántudományok Tanszéken, a 2022-2023-as egyetemi évre
Az állás tantantárgya(i): Angol nyelv (mint idegen nyelv) (lab.) A pályázati dossziét elektronikusan, a Humántudományok Tanszékének titkárának elküldve (siposkatalin@uni.sapientia.ro) lehet leadni, 2022. augusztus 31., 9 óráig.

Tusványosra készülünk
2022. július 20-22. között idén is ott leszünk Tusványoson.

Érd el önmagad legjobb verzióját!
Elkészült a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karát és az idei felvételit népszerűsítő kisfilm. Elérhető a Facebook-oldalunkon és a Youtube-csatornánkon!

Korszerű pálinkafőző berendezést adományozott Élelmiszertudományi Tanszék számára a Patina Works kft. (Magyarország)
2022. július 1-jén a második Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny díjkiosztó ünnepség keretén belül került sor Kószó Gábor és Ladi Csaba a Patina Works kft. társtulajdonosai jóvoltából egy egylépcsős pálinkafőző berendezés hivatalos átadására, amelyet adományként biztosítanak egyetemünk Élelmiszertudományi Tanszéke számára.

Mérnökök szakmai terepgyakorlaton a Cserna folyó völgyében
2022 júniusának utolsó hetében Turisztikai mérnök-menedzser és Génsebész hallgatók szakmai gyakorlaton vettek részt Herkulesfürdő vidékén.

Álláshirdetés: kapus
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara kapus állásra hirdet pályázatot.

Sajtóreggeli keretében értékeltük ki az idei tanévünket
2022. július 5-én, kedden reggel meghívtuk a sajtó képviselőit és partnerintézményeink képviselőit egy közös beszélgetésre, ahol bemutattuk az elmúlt tanév főbb stratégiai pontjait, eseményeit.

Kollégáink is részt vettek a Run for epilepsy jótékonysági futáson
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának munkatársai is részt vettek az Epilepsy Challenge projekt keretében 2022. július 3-án megszervezett Run for epilepsy jótékonysági futáson.

Gyümölcspárlat készítés zajlott az egyetemmel partnerségben
2022. június 20-26. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Élelmiszertudományi Tanszékén a gyümölcspárlat készítés került főszerepbe.

Oktatóink is jelen lesznek az idei VIBE fesztiválon
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának két oktatója is részt vesz az idei Vibe fesztiválon. Az alábbiakban mutatjuk a pontos programot.

FELVÉTELI 2022
Egészen július 19., kedd, 15 óráig lehet ONLINE jelentkezni a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán elérhető 13 alapképzés és 5 mesterképzés egyikére.

Pályázati felhívások ösztöndíjprogramokra
Újabb pályázati felhívások jelentek meg, amelyet egyetemi hallgatók és oktatók figyelmébe ajánlunk.

Egészség és higiénia képzés
A június 16-20. között Marosvásárhelyen megrendezett Egészség és higiénia (Health and hygiene) tréning az INDEHEP projekt keretén belül valósult meg, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának szervezésében.

XVI. Mérnökavató ünnepség a Sapientián
2022. június 16-án, csütörtök délután került sor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Biomérnöki és Élelmiszertudományi Tanszékeinek közös szervezésében a XVI. Mérnökavató ünnepségre, az egyetem épületében.

Csíkszeredai Esettanulmány Verseny - CSEV 2022
A verseny döntőjére 2022. június 8-án, szerdán került sor a megyeháza márványtervében, a verseny szervezői pedig a Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete és a Jenőfalvi Tercs Közbirtokosság voltak.

Elbúcsúztattuk a végzős hallgatóinkat
2022. június 9-10-én tartottuk a hagyományossá vált ballagási ünnepséget a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán. A 19 alap- és mesterképzésen 239 egyetemi hallgató ballagott el oktatóik kíséretében.

Akkreditáció és a minőségi oktatás
Hogy mi is az akkrediáció és hogyan függ össze az oktatás minőségével és miért fontos ez egy egyetem számára, kiderül a legújabb Sapientia Podcast részben, ahol Dr. Mara Gyöngyvér rektorhelyettes asszony és Dr. Pap Levente dékánhelyettes úr beszélgetnek a téma kapcsán.

Első ízben kapott legmagasabb szakmai besorolást időszakos akkreditációs felmérésén a Sapientia EMTE
A Sapientia EMTE fennállásának több mint 20 esztendeje alatt első ízben kapta meg a legmagasabb szakmai besorolást, kiemelt bizalmi minősítéssel.

Ballagási ünnepség a 2021/2022-es tanév végzetteinek
2022. június 9-10-én tartjuk az idei hagyományos ballagási ünnepséget a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

A Mathias Corvinus Collegium diákjai a laborunkban voltak
Egyetemünkre látogattak az MCC-s középiskolás diákok (Mathias Corvinus Collegium, Középiskolás Program), hogy alapvető biotechnológiákban használatos laboratóriumi technikákkal ismerkedjenek meg.

Innotech Student Call pályázati eredmények
Az alábbiakban elérhető az Innotech Student Call pályázat eredménye.

Átvehetők az oklevelek a Csíkszeredai Karon
Átvehetők az oklevelek a Csíkszeredai Karon 2022. június 8-án, szerdán 12:00 és 19:00 óra között, illetve 9-én, csütörtökön 9:00 és 13:00 óra között a 20-as teremben, a 2021-ben, valamint a korábban államvizsgázott hallgatók számára is.

Nyári egyetem: Lecce, Salento University 2022
A Sapientia EMTE 10 hallgatót tud delegálni erre a magas szintű nemzetközi rendezvényre.

Pályázati felhívás: Sapientia Maximus Hallgatói Díj 2022
A Sapientia EMTE Tehetséggondozási és Tudományos Diákköri Tanácsa pályázatot hirdet a SAPIENTIA MAXIMUS HALLGATÓI DÍJRA, a legkiemelkedőbb hallgatói tudományos munka elismeréseként. A díj oklevélből és pénzjutalomból áll, annak átadására a kari évzáró ünnepségek alkalmával kerül sor.

A marketing szakos hallgatóink két napos szakmai programon vettek részt
2022. május 20-21-én került sor egy újabb szakmai kirándulásra Deság völgyében, ahol a marketinges hallgatók egy intenzív programsorozat keretében hallgathatták meg a meghívottaink előadását.

Sapientia Nap a Tiltott Fesztiválon
2022. május 28-án a Sapientia egyetem is részt vesz a Tiltott fesztiválon, egy kötetlen délutáni kikapcsolódásra hívjuk az érdeklődőket, akik a koncert előtt egy sör mellett néhány érdekes és izgalmas progamon vehetnek részt.

Kommunikáció és közösség hete
2022. május 23-25. között szakmai programmal jelentkezik a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, ez alkalommal több vendégelőadó is érkezik hozzánk más egyetemekről.

Kétnapos szakmai túrán a végzős Élelmiszeripari mérnökök
2022. május 11-12. között a végzős élelmiszeripari mérnök szakos kétnapos szakmai kiránduláson voltak Dr. Salamon Rozália-Veronika és Dr. Lasló Éva tanárnők, valamint Csiszér Tímea laboráns kíséretében. A két nap alatt meglátogatták a Gordon Prod tejfeldolgozót, a Larix gyógynövény feldolgozót, a Petry húsfeldolgozó üzemet, a Wessling laboratóriumot, valamint a Jamy pálinkafőző üzemet. Ez alkalommal sikerült a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karára is ellátogatni.

Szakmai kiránduláson vettek részt a génsebészek a Vargyas-szorosban
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának III. éves Génsebész szakos hallgatói szakmai kiránduláson vettek részt a Természetes élőhelyek védelme tárgy keretében a Vargyas-szoros természetvédelmi területen, dr. Mara Gyöngyvér oktató szervezésében.

Mérnök-menedzser hallgatók szakmai látogatása a Green Farmon
2022. május 12-én a csíkszentkirályi húsmarha farmot tekintették meg a Turisztikai mérnök-menedzser szakos másodéves hallgatók.

Beszámoló a XIX. Csíkszeredai Kari TDK-ról és a XXV. Agrártudományi ETDK-ról
2022. május 10-én a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán került megszervezésre a XIX. Kari TDK és a XXV. Agrártudományi ETDK, amelyen minden eddiginél több, összesen 80 hallgató 74 dolgozathoz kötődő kutatás eredményeiről számolt be.

Miért értékesek a gyepek?
2022. május 16-án, hétfőn 12 órától kerül sor egy előadásra, ahol a Milvus Csoport képviselői környezeti nevelés témában tartanak előadást.

Munkalátogatáson voltak a diákjaink Brassóban, a Gastropan kiállításon
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Élelmiszeripari mérnök szakos hallgatói szakmai munkalátogatást tettek a Gastropan kiállításon, az egyetemi oktatókkal közösen szervezett program célja az ismeretek elmélyítése.

Megjelent a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram 2022/23-as tanévre szóló felhívása
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban való részvételre, a 2022/2023-es tanév első és második félévében. A pályázati űrlap kitöltése és benyújtása, valamint a szükséges kötelező és opcionális iratok csatolása a Neptun webes felületén, a kérvény modulon keresztül lehetséges 2022. május 11–25. között.

Könyvbemutató: Zsuzsa könyve - Tanulmányok Tapodi Zsuzsa születésnapjára
2022. május 17-én, kedden 18 órától kerül sor a Zsuzsa könyve. Tanulmányok Tapodi Zsuzsa születésnapjára című kötet bemutatójára a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében.

ELTE Kárpát-medencei Nyári Egyetem
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 25. alkalommal rendezi meg a határon túli magyar anyanyelvű egyetemi hallgatók számára az ELTE Kárpát-medencei Nyári Egyetem programot 2022. július 4. és július 10. között.

Bölcsész szakosok tanulmányi kiránduláson voltak
2022. május 5-8. között a Humántudományok Tanszék 52 diákja Pál Enikő, Pieldner Judit, Tapodi Zsuzsa és Tomonicska Ingrid szervező tanárok kíséretében bukaresti tanulmányi kiránduláson vett részt.

A Pécsi Tudományegyetem Marketing és Turizmus Intézetének két vendégelőadója tart előadást
2022. május 18-án, szerdán két vendégoktató érkezik hozzánk a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karára, és tartanak nyílt előadásokat.

Tudományos Diákköri Konferencia részletes programja
2022. május 10-én, kedden tartjuk az idei TDK és ETDK rendezvényeinket a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki egyetemünk egykori társult oktatóját, dr. George Volceanov professzort
2022. május 4-én a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki dr. George Volceanov professzort, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara Humántudományok Tanszékének korábbi társult oktatóját

HR Szakmai Napok második kiadása
2022. május 12-13. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke HR szakmai napokat szervez, hogy egy kis bepillantást nyerjünk a szakma titkaiba.

A Magyar Tudományos Akadémia külső tagja lett dr. Biró A. Zoltán professzorunk
Az MTA új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait 110, a közös akadémiai jelöltlistára felkerült kutató közül választotta meg május 3-án, kedden az Akadémikusok Gyűlése. Dr. Biró A. Zoltán egyetemi tanár, a Csíkszeredai Kar egykori dékánja külsős tagjává vált a Magyar Tudományos Akadémiának.

Sapientia Podcast: HR: Az emberi erőforrás fontossága és kihívásai
A Sapientia Podcast következő részében három egyetemi oktató, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának munkatársai egy újabb témát dolgoznak fel, közelebb kerülünk a humánerőforrás szakmához.

dr. hab. Rafał Smoczyński: Good moral panics and bad moral panics: societal reactions to labor migrants in the UK
2022. május 5-én, csütörtök, 18 órától egyetemünk vendége lesz dr. hab. Rafał Smoczyński, aki angol nyelvű nyílt előadására várja az érdeklődőket.

XIX. Csíkszeredai Kari TDK és a XXV. Agrártudományi ETDK program
2022. május 10-én kerül sor a két tudományos rendezvényre a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

Barna Imre Ferenc: A diffúziós egyenlet analitikus megoldásai különféle Ansatz-okkal
2022. április 26-án, délután 17 órától a Wigner Fizikai Kutatóintézet fizikusa Barna Imre Ferenc tart előadást A diffúziós egyenlet analitikus megoldásai különféle Ansatz-okkal címmel.

Sapientia Podcast: Hitek és tévhitek a táplálkozásban
Dr. Albert Csilla, az Élelmiszertudományi Tanszék adjunktusa és beszélgetőpartnere Dr. Csapó János, a Sapientia EMTE és a Debreceni Egyetem emeritus professzora ez alkalommal a hitek és tévhitek a táplálkozásban témáját boncolgatják.

Az alapkutatástól az új terápiákig - tudományos szessziót szervezünk
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Biomérnöki Tanszéke és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház 2022. április 22-én, pénteken közös konferenciát szervez az egyetem épületében. A programot az alábbiakban közöljük.

Az Innotech - üzleti tervek benyújtási időszakát meghosszabbítottuk
Az üzleti terv pályázat 2022.03.21 - 2022.06.03 között zajlik, az alábbi időbeosztás szerint:

Szakmai látogatás a Hargita Gyöngye Rt. ásványvíztöltődénél
A Turisztikai mérnök-menedszer szak másodéves hallgatói és az elsőéves Fenntartható biotechnológiák mesterszakos diákok hivatalos szakmai látogatáson vettek részt a Hargita Gyöngye Rt. Palackozó üzemnél.

Közel 800 középiskolás volt kíváncsi a Csíkszeredai Karon tartott nyílt napokra
Légy egy napra Sapientiás! programunkat idén első körben a csíkszeredai végzős hallgatóknak szerettük volna megszervezni, viszont az óriási érdeklődésre való tekintettel máshonnan is érkeztek résztvevők a nyílt napjainkra.

NFI Egyetemi Filmklub: A tanú
2022. április 12-én, kedden este 19:30 órától A tanú (Bacsó Péter, 1969) című film cenzúrázatlan verzióját vetítjük.

Dr. Pál Enikő: Pe covorul roșu
2022. április 14-én egy újabb nyílt órára hívjuk a kedves érdeklődőket, ezúttal Dr. Pál Enikő, a Humántudományok Tanszék adjunktusa tart román nyelvgyakorlat órát azoknak, akik kicsit felfrissítenék a román nyelvismeretüket.

Az Élelmiszeripari mérnök szakosaink hús- és tejfeldolgozó üzemeket látogattak meg
Élelmiszeripari mérnöki szakos hallgatók szakmai látogatáson vettek részt a Benedek gyergyószentmiklósi húsfeldolgozóban és a csíkszépvízi Csengő Mezőgazdasági Szövetkezet tejfeldolgozóban.

Sapientia Podcast: Tudományos élet és a nők helyzete
Arra a kérdésre keressük a választ, hogy az akadémiai szektor, a felsőoktatás és a tudományos pálya mennyire gendersemleges, azaz mennyire egyenlő esélyekkel indulhatnak és haladhatnak ezen a területen a nők a férfiak mellett. Dr. Gergely Orsolya, oktatónk beszélgetőpartnereivel ezt a témát boncolgatja.

Dr. Nagy Tünde: Fordítsunk!
A Gyertek át hozzánk a Sapientiára! programunk következő találkozási alkalma 2022. április 11-én, hétfőn lesz, ekkor pillanthatunk be Dr. Nagy Tünde, adjunktus fordítástan órájára.

Élelmiszeripari mérnöki szakos hallgatók szakmai látogatáson a Vegadom House papírtasak gyárban
A Dr. Salamon Rozália Veronika oktató által szervezett 2022. április 5-i szakmai látogatáson a hallgatók Tamás Krisztina és Mezei Árpád tulajdonosok szakmai kalauzolása mellett a papírtasak gyártás technológiájával barátkozhattak.

NFI Egyetemi Filmklub: Isten hozta, őrnagy úr!
2022. április 5-én, kedden este 19:30 órától az Isten hozta, őrnagy úr! (Fábri Zoltán, 1968) című filmet vetítjük.

Perspectives in Human Sciences – online workshop
2022. április 8-án a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara Humántudományok Tanszékének Kultúraközi Kölcsönhatások Kutatóközpontja, a Kolozsvári Akadémiai Bizottsággal közösen, egynapos angol nyelvű interdiszciplináris online workshopot szervez meghívottakkal Perspectives in Human Sciences címmel.

Elindult a „Lost Millennials” projekt
Elindult a „Lost Millennials” projekt amely célja a 25 év feletti NEET-eket célzó munkaerő-piaci kezdeményezések értékelési gyakorlatának a javítása.

Sapientiás oktatók a Régiós e-KP szombaton találkoztak a székelyföldi MCC-s diákokkal
2022. március 19-én a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban régiós e-KP (erdélyi Középiskolás Program) hétvége keretein belül tartottak tematikus előadást, illetve workshopot a Biomérnöki Tanszék oktatói és doktoranduszai az Mathias Corvinus Collegiumos diákoknak.

Biomérnök mesteris hallgatók szakmai látogatáson a csíkszeredai tejgyárban
A Fenntartható biotechnológiák mesteri szak I. éves hallgatói az Iparban használt mikroorganizmusok tantárgy keretében hivatalos szakmai látogatáson vettek részt a csíkszeredai S.C. Lactate Harghita S.A. tejgyárban.

Beszámoló a XIII. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói versenyről
2022. koratavaszán tizenharmadik alkalommal szerveztük meg és bonyolítottuk le a középiskolák 11-12. osztálya számára meghirdetett „Gúzsba kötve táncolni” fordítói versenyünket, melynek döntőjére március 19-én került sor.

Nyílt napozók az egyetemen harmadik alkalommal is
2022. március 18-án, pénteken újabb középiskolás csapat látogatott meg bennünket.

Dr. György Ottilia: Fenntartható-e a mai fogyasztás?
Múlt héten a Sapientia Podcast részben tárgyaltuk a #fenntarthatóság témakörét, most pedig lehetőség van becsatlakozni Dr. György Ottilia, egyetemi adjunktus nyílt órájára.

Dr. Pap Levente: Középkori vágánsköltészet
A Gyertek át hozzánk a Sapientiára! programunk következő előadója Dr. Pap Levente, egyetemi docens lesz, aki március 29-én, kedden reggel várja az érdeklődőket.

Dr. Madaras Szilárd: Innováció menedzsment
Folytatódnak az egyetemi nyílt órák a Gyertek át a Sapientiára! programunk keretében. Előadónk március 28-án, hétfőn reggel várja az érdeklődőket.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar

Csíkszereda, Hargita megye, Szabadság tér, 1. szám, 530104

Tel.: +40-266-314-657, fax: +40-266-372-099
E-mail: csikszeredauni.sapientia.ro 

btz webdesign