Dr. Nagy Tünde: Fordítsunk!

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Dr. Nagy Tünde: Fordítsunk!
Dr. Nagy Tünde: Fordítsunk!
Dr. Nagy Tünde: Fordítsunk!
    2022. ápr. 11.

Egy gyakorlatiasabb nyílt órával készültünk nektek, hiszen most van lehetőség kipróbálni a fordítás és tolmácsolás mesterségét, ismerkedni a legfontosabb szabályokkal. Dr. Nagy Tünde, egyetemi adjunktus óráján fordításokat fogunk ellenőrizni, illetve konszekutív tolmácsolni is fogunk a hallgatókkal és résztvevőkkel. Helyek száma korlátozott, jelentkezni itt lehet: https://tinyurl.com/2p8tur9v

Időpont: 2022. április 11., hétfő, 10:00-11:40

Helyszín: Sapientia EMTE, Csíkszeredai Kar, 228-as terem, II. emelet

Hírek
2024-03-25
2024-03-25
2024-03-22
2024-03-20



Tagek

Élelmiszeripari mérnöki szakos hallgatók szakmai látogatáson a Vegadom House papírtasak gyárban
A Dr. Salamon Rozália Veronika oktató által szervezett 2022. április 5-i szakmai látogatáson a hallgatók Tamás Krisztina és Mezei Árpád tulajdonosok szakmai kalauzolása mellett a papírtasak gyártás technológiájával barátkozhattak.

NFI Egyetemi Filmklub: Isten hozta, őrnagy úr!
2022. április 5-én, kedden este 19:30 órától az Isten hozta, őrnagy úr! (Fábri Zoltán, 1968) című filmet vetítjük.

Perspectives in Human Sciences – online workshop
2022. április 8-án a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara Humántudományok Tanszékének Kultúraközi Kölcsönhatások Kutatóközpontja, a Kolozsvári Akadémiai Bizottsággal közösen, egynapos angol nyelvű interdiszciplináris online workshopot szervez meghívottakkal Perspectives in Human Sciences címmel.

Elindult a „Lost Millennials” projekt
Elindult a „Lost Millennials” projekt amely célja a 25 év feletti NEET-eket célzó munkaerő-piaci kezdeményezések értékelési gyakorlatának a javítása.

Sapientiás oktatók a Régiós e-KP szombaton találkoztak a székelyföldi MCC-s diákokkal
2022. március 19-én a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban régiós e-KP (erdélyi Középiskolás Program) hétvége keretein belül tartottak tematikus előadást, illetve workshopot a Biomérnöki Tanszék oktatói és doktoranduszai az Mathias Corvinus Collegiumos diákoknak.

Biomérnök mesteris hallgatók szakmai látogatáson a csíkszeredai tejgyárban
A Fenntartható biotechnológiák mesteri szak I. éves hallgatói az Iparban használt mikroorganizmusok tantárgy keretében hivatalos szakmai látogatáson vettek részt a csíkszeredai S.C. Lactate Harghita S.A. tejgyárban.

Beszámoló a XIII. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói versenyről
2022. koratavaszán tizenharmadik alkalommal szerveztük meg és bonyolítottuk le a középiskolák 11-12. osztálya számára meghirdetett „Gúzsba kötve táncolni” fordítói versenyünket, melynek döntőjére március 19-én került sor.

Nyílt napozók az egyetemen harmadik alkalommal is
2022. március 18-án, pénteken újabb középiskolás csapat látogatott meg bennünket.

Dr. György Ottilia: Fenntartható-e a mai fogyasztás?
Múlt héten a Sapientia Podcast részben tárgyaltuk a #fenntarthatóság témakörét, most pedig lehetőség van becsatlakozni Dr. György Ottilia, egyetemi adjunktus nyílt órájára.

Dr. Pap Levente: Középkori vágánsköltészet
A Gyertek át hozzánk a Sapientiára! programunk következő előadója Dr. Pap Levente, egyetemi docens lesz, aki március 29-én, kedden reggel várja az érdeklődőket.

Dr. Madaras Szilárd: Innováció menedzsment
Folytatódnak az egyetemi nyílt órák a Gyertek át a Sapientiára! programunk keretében. Előadónk március 28-án, hétfőn reggel várja az érdeklődőket.

TudományKöz - beszélgetések a tudományról: Csillagászat régen és ma
A Kolozsvári Akadémiai Bizottság kerekasztal-beszélgetéseket indított, amelyekben a tudományos kérdésekről, aktualitásokról beszélgetnek, közérthetően. Az első beszélgetésre 2022. március 17-én, csütörtökön 18 órától került sor, ahol egyetemünk professzora Dr. Makó Zoltán is meghívott vendég volt.

Teázz egyet az Erasmus-koordinátoroddal!
2022. március 22-én, kedden, 18:00 órától a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Erasmus-koordinátora egy beszélgetéssel egybekötött teázásra hív benneteket, hogy ismertesse az Erasmus+ program tudnivalóit és segítséget nyújtson a pályázáshoz!

A második nyílt napunkon is sokan voltak
2022. március 11-én, pénteken a Légy egy napra Sapientiás! nyílt napunkon szintén több iskola diákja vett részt és ismerkedett meg az egyetemi élettel.

Sapientia Podcast: Könyvajánlók a fenntarthatóságról
Dr. György Ottilia egyetemünkön adjunktusként közgazdasági tárgyakat oktat, ezen belül pedig a fenntartható gazdasági fejlődés tárggyal is foglalkozik. Innen jött az inspiráció, hogy beszélgetőtársával Haba Tünde projektmenedzserrel, civil aktivistával a fenntarthatósághoz kapcsolódóan érdekes könyveket, olvasmányokat osszanak meg a hallgatókkal.

NFI Egyetemi Filmklub: A Pogány Madonna
2022. március 8-án, kedden este 8 órától lesz látható Mészáros Gyula filmje, A Pogány Madonna (1980). Helyszín: Sapientia EMTE, Csíkszeredai Kar, Nagy Aula

Fiatalon Erasmussal: Európában és a világban! – online tájékoztató és beszélgetés
Az idei Erasmus Open Doors eseményre 2022. március 10-én, csütörtökön 18 órától csatlakozhatnak online a hallgatóink.

Az idei első nyílt napunk élményei
2022. március 4-én, pénteken délelőtt két év után újra megnyitotta kapuit a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a felvételi előtt álló középiskolások számára.

Rekordszámú fordítás érkezett a Gúzsba kötve táncolni versenyünkre
2022 januárjában a Sapientia EMTE csíkszeredai Humántudományok Tanszéke a tizenharmadik alkalommal hirdette meg a „Gúzsba kötve táncolni” fordítóversenyt középiskolák 11-12. osztálya számára.

Dr. Lányi Szabolcs: Ökológiai rendszerek és a környezetszennyezés
A Gyertek át a Sapientiára! programsorozatunk ötödik előadója, Dr. Lányi Szabolcs, egyetemi professzor, a Biomérnöki Tanszék oktatója lesz, aki 2022. március 10-én, csütörtökön 10:00-13:00 között tart előadást.

Dr. Lajos Katalin: A nyelvújítás kora
A Gyertek át a Sapientiára! programsorozatunk negyedik előadója, Dr. Lajos Katalin, egyetemi adjunktus, a Humántudományok Tanszék oktatója lesz, aki 2022. március 10-én, csütörtökön 16:00-17:40 között a másodéves gazdaság- és humántudományi szakos hallgatóknak tartja előadását a Művelődéstörténet tárgy keretében.

Sapientia Podcast: Az élelmiszer-hamisítók leleplezése
Újabb Sapientia Podcast epizóddal jelentkezik a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, ezúttal Dr. Csapó János, egyetemi professzor és Dr. Albert Csilla, egyetemi adjunktus, az Élelmiszertudományi Tanszék oktatói beszélgetnek egy igen érdekes és sokunkat foglalkoztatott témáról az élelmiszer-hamisításról.

Dr. Tapodi Zsuzsanna: A hódító férfi alakváltozatai
A Gyertek át a Sapientiára! programsorozatunk harmadik előadója, Dr. Tapodi Zsuzsanna, egyetemi professzor, a Humántudományok Tanszék oktatója, aki 2022. március 9-én, szerdán, 14:00-15:40 között az elsőéves Világ- és összehasonlító irodalom – angol nyelv és irodalom szakos hallgatóknak tartja szemináriumi foglalkozását.

Dr. Mara Gyöngyvér: Sejtlégzés
A Gyertek át a Sapientiára! programsorozatunk második előadója, Dr. Mara Gyöngyvér, egyetemi professzor, a Sapientia EMTE rektorhelyettese, a Biomérnöki Tanszék oktatója lesz, aki 2022. március 8-án, kedden reggel 8:00-9:40 között enged betekintést a Sejtlégzés előadására.

Egyeztettünk a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vezetőivel
Egyetemünk rektora, dr. Tonk Márton online egyeztetést folytatott február 27-én kiemelt partnerintézményünk, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vezetőivel, dr. Orosz Ildikó elnök asszonnyal, illetve dr. Csernicskó István rektor úrral.

Dr. Ajtony Zsuzsanna: Are you really as environmentally friendly as you think you are?
A Gyertek át a Sapientiára! programsorozatunk első előadója, Dr. Ajtony Zsuzsanna-Ildikó, egyetemi docens, a Humántudományok Tanszék vezetője lesz, aki 2022. március 7-én, hétfőn 10:00-11:40 között az Az angol nyelvgyakorlat szemináriumra enged betekintést.

NFI Egyetemi Filmklub
Ebben a félévben is folytatódik az egyetemi filmklub! Minden második héten (a páros heteken) színes kínálat várja az érdeklődőket a magyar mozgókép történetéből, a hatvanas évektől napjainkig.

Erasmus+ hallgatói pályázati felhívás – 2022
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet az Európai Unió Erasmus+ Programjának támogatásával hallgatók számára szakmai gyakorlat mobilitáson való részvételre 2022 nyarán, és tanulmányi mobilitáson való részvételre a 2022/2023-as tanév első félévében.

A Sapientia EMTE Erasmus+ pályázatot hirdet oktatási és képzési célú mobilitási támogatás elnyerésére 2022-2023-ban

Gyertek át hozzánk a Sapientiára!
Számos alkalommal feltevődik a kérdés, hogy mivel foglalkoznak az egyetemi oktatók, milyen kutatásokban vesznek részt, melyik szakterületen érzik komfortosan magukat, ugyanakkor sokan kíváncsiak, hogy az egyetemisták órái hogyan telnek? Ezekre a felvetésekre kínálunk válaszokat legújabb programunkkal.

TELTHÁZ! Légy egy napra Sapientiás! - nyílt napok Csíkszeredában
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara két év kihagyás után nyílt napokat szervez, elsőkörben a csíkszeredai végzős középiskolásokat várjuk, de érdeklődés esetén másokkal is egyeztetünk a programlehetőségről!

Innotech Student Call - Innovatív vállalkozói tevékenység egyetemistáknak - második toborzó
Ahogyan a korábbi felhívásunkban olvashattátok nagyszerű lehetőség nyílik a vállalkozó szellemű hallgatók számára.

Sapientia Podcast: Mítoszok, egykor és ma
Ebben a Sapientia Podcast részben Dr. Mihály Vilma-Irén, egyetemi adjunktus és Dr. Hubbes László-Attila, egyetemi docens beszélgetésük során elkalauzolnak a mítoszok világába és ezáltal megértjük azt is, hogy miként értelmezhető a mítosz egykor és ma.

Oktatók hallgatók általi értékelésének díjazása
Minden évben fontos egyetemünknek, hogy a hallgatóink visszajelezzenek és értékeljék az oktatók munkáját, ezért ösztönzésképp a félév végi kiértékelők között nyereményeket sorsoltunk ki.

II. helyezést ért el az ENIGMA csapata a győri versenyen
2022. február 5-én zajlott a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium szervezésében a XX. Országos Pénzügyi Esettanulmányi Verseny, ahol hallgatóink dobogós második helyezést értek el.

Egy éves lett a Sapientia Podcast
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara 2021. február 4-én tette közzé legelső podcast műsorát. Ennek kapcsán idézzük fel az elmúlt egy év részeit.

Vízszerelő, karbantartó kollégát keresünk
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem karbantartó-vízszerelő állás betöltésére hirdet versenyvizsgát.

Sapiophile: Jó üzlet az egészség
Ebben a Sapiophile részben egyetemünk adjunktusa Dr. Tamás Melinda az ellentmondásos táplálkozási zűrzavarban megjelöl pár alapfogalmat, amelyek segítenek eligazodni.

A Szent Anna-tó problematikája az M5 műsorán
Az M5 csatorna Multiverzum adásában feldolgozta egyetemi docensünk, dr. Máthé István kutatását és a Szent Anna-tó vizének állapotáról készítettek egy riportot.

Dr. Balázs Lajos, egyetemünk nyugalmazott docensének könyvét román nyelvre fordítják
Amikor az ember nincs es ezen a világon Nemi kultúra és nemi erkölcs Csíkszentdomokoson című könyv román nyelvre való fordításának és 1000 példányban való kiadását vállalta a temesvári Memoria culturii kiadó.

XIII. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny középiskolásoknak
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke idén tizenharmadik alkalommal hirdeti meg fordítói versenyét a középiskolák 11–12. osztályos tanulói számára négy kategóriában.

Óraadói tanársegédi állások az Üzleti Tudományok Tanszéken
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet két óraadói tanársegédi állás betöltésére az Üzleti Tudományok Tanszéken, a 2021/2022-as egyetemi év II. félévére.

Innotech Student Call - Innovatív vállalkozói tevékenység egyetemistáknak
A Sapientia EMTE a Román Kereskedelmi és Iparkamarával, az OTP Consulting Romániával és a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együtt, 2022 januárjától kezdődően indítja az Innovatív vállalkozói tevékenység egyetemistáknak - AIS (Antreprenoriat Inovativ pentru Studenți) projektet

Óraadói tanársegédi állás az Élelmiszertudományi Tanszéken
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére az Élelmiszertudományi Tanszéken, a 2021/2022-es egyetemi évre.

Óraadó oktatói pályázátok
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói oktatói állások betöltésére a Biomérnöki Tanszéken.

Középiskolásoknak szervez gazdasági/üzleti vetélkedőt a Romániai Magyar Közgazdász Társaság
Az RMKT már nyolc alkalommal szervezett pénzügyi vetélkedőt középiskolás diákok számára, ezen verseny tapasztalatait felhasználva, értékeit megtartva idén egy új formátumban hirdetnek versenyt szintén a középiskolás diákok számára.

Egyetemünk is részt vesz idén az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon
2022. január 13-15. között Budapesten szervezik meg a kiállítást, ahol lehetőségünk nyílik a magyarországi diákok számára is bemutatni a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem képzési kínálatát.

Oktatónkra emlékezünk
Mély megrendüléssel vesszük tudomásul, hogy szeretett kollégánk, barátunk Gáspár Bencéné dr. Vér Katalin Mária 2022. január 5-én, életének 74. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Nagy ajándék, kicsi cipő - sikeres volt a jótékonysági megmozdulásunk
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának jótékonysági cipőgyűjtő akciója 2021. december 20. este járt le. Ezt követően számba vettük a beérkezett felajánlásokat és a beérkezett pénzbeli adományokat is. Nagyon örülünk annak, hogy sokan csatlakoztak a jótékonysági eseményünkhöz és akár cipővel, akár pénzzel tudtak segíteni a rászoruló gyerekeknek.

PÁLYÁZAT rangos nemzetközi (D1, Q1, Q2-es) szakmai folyóiratban közölt cikkek publikálási költségeinek a térítésére – 2022
A pályázat célja a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem keretében dolgozó főállású oktatók külföldi publikációs tevékenységének a támogatása, a kiemelkedő tudományos eredmények láthatóságának a javítása, valamint az intézmények nemzetközi elismertségének a növelése.

PÁLYÁZAT nemzetközi tudományos konferenciákon, művészeti fesztiválokon és kiállításokon való részvétel támogatására – 2022
A Sapientia Alapítvány – Kutatási Programok Intézete (KPI) pályázatot hirdet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), valamint a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) főállású oktatói számára nemzetközi tudományos konferenciákon, művészeti fesztiválokon, illetve kiállításokon való részvétel támogatására.

Pályázati felhívás tudományos, illetve oktatási kiválósági eredményekre megítélhető minősítési bérkiegészítésre – 2022
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem pályázatot hirdet a Sapientia EMTE főállású oktatói számára a 2019, 2020 és 2021-ban közölt tudományos, illetve oktatási munkák díjazására, minősítési bérkiegészítés formájában. A bérkiegészítés havi bruttó 550–5000 lej közötti összeg lehet, a pályázat értékelése során elért pontszám szerint.

XXV. Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Tehetséggondozó Bizottsága és Hallgatói Önkormányzata a 2021/2022-es tanév második félévére meghirdeti a XXV. Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferenciát (ETDK).

XIX. Csíkszeredai Kari Tudományos Diákköri Konferencia
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a 2021/2022-es tanévre meghirdeti a Tudományos Diákköri Konferenciát.

Sapiophile: Sör kisokos - alapszint
A világ egyik legismertebb alkoholtartalmú italát mutatjuk be nektek, amelyet még a kenyérnél is régebb óta fogyasztunk. Tankó György sörtechnológus, egyetemünk volt hallgatója, a sörgyártás világába kalauzol el bennünket!

Karácsonyi IT Meetup
Ha év vége, akkor céges miniszilveszter, havas sportok és Karácsonyi IT Meetup!

Antik költemény és modern zene ötvözete, itt a Horatius Hits zenei lista
Két horatiusi óda (Thaliarchushoz és Leuconoéhez) kapcsán tettek kísérletet az elsőéves Világ- és összehasonlító irodalom - angol nyelv és irodalom szakos hallgatók az antik költemény és a mai modern zenei párhuzamainak a felállításra.

Bankkártya és készpénzhasználati szokások
A bankkártya és készpénz használati szokásokat, és az arra ható tényezőket szeretné felmérni a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusa és a Sapientia EMTE, Csíkszereda közös kutatása.

A Kossuth rádió Nagyok műsorának vendége volt dr. Elek Sándor
Nem rokoni szálak, származás fűzik Erdélyhez, hanem a barátság és elköteleződés egy nemes ügy iránt: magyar egyetemet építeni, megteremteni a felsőoktatást a Székelyföldön, a vidék jövőjét biztosító szakembereket képezni a gazdaságnak.

Nagy ajándék, kicsi cipő - jótékonysági akciót szervezünk
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának munkatársai minden évben karácsony környékén bekapcsolódnak egy-egy jótékonysági kezdeményezésbe, ahol gyerekeket támogatnak. Idén sem szeretnénk spórolni a jó cselekedetekkel, ennek szellemében hirdetjük meg idei felhívásunkat, amellyel Kalányos Ottó, csíkszentkirályi segédlelkész által vezetett alcsíki cigánypasztoráció tevékenységet kívánjuk segíteni.

Átadtuk a gazdasági szakos hallgatóknak a Kiválósági ösztöndíjakat
2021. december 9-én, csütörtökön, 11 órától tartottuk meg a Pallas Athéné Kiválósági ösztöndíj átadó ünnepséget, melynek keretében közgazdaság szakos alap- és mesterképzésben résztvevő diákokat díjaztunk.

Újabb sapientiás siker az Országos Controlling Esettanulmányi Versenyen
A Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügyi és Számviteli Karának Lámfalussy Sándor Szakkollégiuma 2021. december 3-án megrendezte - immár tizedik alkalommal - az Országos Controlling Esettanulmányi Versenyt (OCEV) döntőjét.

Sapientia Podcast: Katona és államférfi
Podcast epizódunk következő vendége dr. Romsics Ignác, Széchenyi-díjas magyar történész, egyetemi tanár, akinek fő kutatási területe a 20. század magyar politikatörténete, különös tekintettel a két világháború közötti időszakra. Innen kiindulva beszélget vele dr. Pap Levente, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának docense a Horthy Miklós vezetése alatt álló Magyarország helyzetéről, többek között Trianonról.

Pályázati felhívás a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány programjában való részvételre
A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány tehetségeket támogató programja első lépéseként várja olyan, Kárpát-medencei, kiemelkedő tehetségű, 14 és 30 év közötti, nappali tagozatos képzésben résztvevő fiatalok jelentkezését, akik:

Balassi Bálint-ösztöndíjprogram, Klebelsberg Kuno tehetséggondozó ösztöndíj
A Külgazdasági és Külügyminisztérium ösztöndíjpályázatot hirdet a 2022-es évben a magyarországi, szülőföldi és csehországi felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató határon túli magyar hallgatók és vezetőtanáraik részére a Balassi Bálint-ösztöndíjprogram Klebelsberg Kuno tehetséggondozó ösztöndíj keretében.

Pálfi István Ösztöndíj Program 2021
A Pálfi István Régiófejlesztési Alapítvány ösztöndíj pályázatot hirdet a területfejlesztéshez, kiemelten a határon átnyúló fejlesztésekhez, EGTC-khez kapcsolódó témakörben a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával, és az Edutus Egyetem szervezésben való közreműködésével.

Az egyetem Szenátusának 2021. november 26-i határozata
Az alábbiakban közöljük a tudnivalókat.

Sapiophile: Sorozatok gazdasági tanulságai
Szabadidőnk nagy részét sorozatdarálással töltjük, de nem gondolnánk, hogy a Squid Game vagy akár a Sex Education és hasonló alkotások is számos gazdasági tanulsággal bírnak.

Kiutak a válságból: társadalomtudományi online konferencia a Magyar Tudomány Ünnepe tiszteletére
Társadalomtudományi online műhelykonferenciát szervez 2021. november 26-án a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke.

November 29., hétfő is szabadnap
A rektori rendelet értelmében 2021. november 29., hétfő, oktatás- és munkaszüneti nap a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen.

Sapientia Podcast - A tudományok fejlődésének mechanizmusai
Lehújabb epizódunkban Makó Zoltán beszélget Barabási Albert-Lászlóval a tudományok fejlődésével kapcsolatos mechanizmusokról.

Döntős sapientiás helyezés a Pécsi Menedzsment Esettanulmányi Versenyen
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar csapata negyedik helyezést ért el a Pécsi Menedzsment Esettanulmányi Verseny döntőjében.

Időközi, kari tanács tagságra kiírt választások
Az Élelmiszertudományi Tanszéken, illetve a hallgatók képviseletét ellátó megüresedett helyre az egyetem Szenátusa időközi választást írt ki.

FilmioKlub - Szerelem
A FilmioKlub keretében 2021. november 23-án, kedden este 8 órától vetítjük Makk Károly Szerelem (1970) című filmjét.

Hallgatónkat díjazták a 22. Kárpát-medencei Kossuth-szónokversenyen
A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelye és az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszéke 2021. november 12-13-án tartotta a 22. Kárpát-medencei Kossuth-szónokversenyt felsőoktatási hallgatók számára.

FilmioKlub - Apa
2021. november 16-án, kedden este 8 órától Szabó István Apa (1966) című filmjének vetítésére kerül sor a Filmioklub keretén belül.

Tudományos Kiválóság Díjat kapott oktatónk
A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szervezett konferencia keretében 2021. november 11-én átadták a Kolozsvári Akadémiai Bizottság 2021. évi tudományos díjait.

Sapientia Podcast: Nemzetképek. Mi és mások
Új résszel jelentkezik a Sapientia Podcast, ezúttal dr. Ajtony Zsuzsanna, egyetemi docens és dr. Tapodi Zsuzsanna, egyetemi professzor az imagológiai kutatásokba kalauzolnak el bennünket. Beszélnek képről, kliséről, sztereotípiáról, előítéletről, identitásról, irodalomról.

FilmioKlub - A tizedes meg a többiek
A FilmioKlub keretében 2021. november 9-én, kedden este 8 órától vetítjük Keleti Márton A tizedes meg a többiek (1965) című filmjét.

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium csapata nyerte meg a IX. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő fődíját
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke az idén sorozatban a kilencedik alkalommal rendezte meg a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

Tanulmányi támogatás doktori hallgatók részére – 2021/2022-es tanév pályázati felhívása
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem pályázatot hirdet ösztöndíjra a szülőföldi felsőoktatási tanulmányok támogatása céljából a 2021/2022-es tanévben külhoni felsőoktatási doktori képzésben részt vevő román állampolgárságú, magyar nemzetiségű személyek számára.

Alap- és mesterképzéses hallgatóknak, illetve vezetőtanáraiknak hirdet ösztöndíjpályázatot a magyarországi Külgazdasági és Külügyminisztérium
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) ösztöndíjpályázatot hirdet a 2022. évben a magyarországi, szülőföldi és csehországi felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató határon túli magyar hallgatók és vezetőtanáraik számára a Balassi Bálint-ösztöndíjprogram Klebelsberg Kuno tehetséggondozó ösztöndíjban való részvételre.

Sapiophile: Legrosszabb állapotában van a Szent Anna-tó
Újabb Sapiophile évad indul a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán, ezúttal Dr. Máthé István, egyetemi docenssel nézzük meg a Szent Anna-tó jelenlegi állapotát, mutatjuk be, hogy milyen óvintézkedésekre van szükség, hogy még sok évig élvezhessük a természet szépségét és megóvjuk környezetünket.

Szovátai szakmai kiránduláson a génsebész hallgatók
A szovátai sós tavakat és tanösvényeket látogatták meg a harmadéves Génsebész szakos hallgatók.

Megjelent az Egyetemi Kutatási Program pályázati kiírása a 2022/2023-as tanévre
A pályázás kizárólag a KPI honlapján elérhető KPIOR online rendszeren keresztül történik 2021. október 12 – november 5., 16.00 óra között.

Megjelent a Székely Előfutár Ösztöndíj 2021. évi pályázati felhívása
November 10. éjfélig várják olyan erdélyi származású és itteni lakóhellyel rendelkező hallgatók jelentkezését, akik kutatásban vagy művészeti alkotómunkában vesznek részt.

Megjelent a 2021-es pályázati felhívás a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány programjában való részvételre
A kiválasztott tehetségek egyénre szabott támogatásban részesülnek.

Harmadéves élelmiszermérnök hallgatóink a Gastropan a szakmai kiállításon
A Csikszeredai Kar harmadéves élelmiszermérnök hallgatói Szilágyi József és Tamás Melinda oktatók vezetésével résztvettek a Gastropan 2021 Arad szakmai kiállításon.

Szabad helyek a kollégiumban
Elérhetőek szabad helyek az egyetemi kollégiumban. A fennmaradt helyekre COVID-19 védőoltással rendelkező személyek jelentkeznek, ellentkező esetben 2 hetente szükséges negatív RT-PCR teszt felmutatása. További információ: +40747917468

PALLAS ATHÉNÉ KIVÁLÓSÁGI ÖSZTÖNDÍJPROGRAM - PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
A Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány újra meghirdeti a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjprogramját. A kiválósági ösztöndíjprogram célja a hallgatói aktivitás ösztönzése és növelése a tanulmányi, tudományos, illetve a közéleti szerepvállalás terén.

Húsz tanév együtt – jubileumi évfordulós Egyetem Napját szerveztünk Csíkszeredában
Közösségi futással, kiállításokkal, pódiumbeszélgetéssel, koncerttel, díszünnepséggel, majd egy kis zenés-táncos mulatsággal ünnepeltünk.

20 tanév együtt
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2001. október 3-án nyitotta meg kapuit, amelynek 20. évfordulóját idén Csíkszeredában ünnepeljük. Ennek alkalmából megmutatjuk a Csíkszeredai Kar 20 évét 1 percben.

Sapientia Podcast - 20 éves a Sapientia EMTE
2021. október 3-án ünnepli a Sapientia EMTE fennállásának 20. évfordulóját. E jubileumi esemény apropóján podcast beszélgetésünk vendége egyetemünk rektora.

Pályázati felhívás: Erasmus+ hallgatói tanulmányi mobilitás a 2021/22-es tanév II. félévében
Az Európai Unió Erasmus+ Programjának keretében a Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára tanulmányi mobilitáson való részvételre a 2021/2022-es tanév második félévében.

ERASMUS+ kiegészítő pályázat oktatási és képzési célú mobilitási támogatásra
A Sapientia EMTE Erasmus+ kiegészítő pályázatot hirdet oktatási és képzési célú mobilitási támogatás elnyerésére a 2021/2022-es tanévben mindazoknak, akik 2020-ban nem pályáztak.

Egyetem Napja - Sapientia EMTE
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2001. október 3-án nyitotta meg kapuit, amelynek 20. évfordulóját idén Csíkszeredában ünnepeljük.

Romsics Ignác: Trianon másodszor ELŐADÁS
Romsics Ignác Széchenyi-díjas magyar történész Trianon másodszor. Az 1947-es párizsi békeszerződés címmel két székelyföldi helyszínen tart előadást október 6-án.

Ha a somlyói vagy a csíktaplocai borvízforrás vizét issza, van egy jó hírünk
Egy minap végzett mikrobiológiai vizsgálat alapján iható minőségűnek bizonyultak a csíktaplocai és a csíksomlyói ásványvízforrások. Forrás: székelyhon.ro

IX. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő – pályázati felhívás
Venczel József (1913 – 1972) társadalomkutató születésének évfordulója alkalmából a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a szervezésében kilencedik alkalommal hirdetjük meg a romániai magyar középiskolások számára a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

Indul a FilmioKlub!
Érdekel a magyar film? Szívesen néznéd a legjobb filmeket vásznon, felújított képpel és hanggal? Aztán esetleg szívesen beszélgetnél a látottakról meghívottakkal, egyetemi hallgatótársaiddal?

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar

Csíkszereda, Hargita megye, Szabadság tér, 1. szám, 530104

Tel.: +40-266-314-657, fax: +40-266-372-099
E-mail: csikszeredauni.sapientia.ro 

btz webdesign