Csíki Sör Manufaktúra ösztöndíjprogram

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Csíki Sör Manufaktúra ösztöndíjprogram
Csíki Sör Manufaktúra ösztöndíjprogram
Csíki Sör Manufaktúra ösztöndíjprogram
2016. december 9.

A Lixid Project Kft avagy a Csíki Sör Manufaktúra ösztöndíjprogramot hirdet meg a Sapientia EMTE hallgatóinak a 2016/2017-es tanévre.

A kiírás tárgya:

A jelen kiírás során négy külön ösztöndíj kerül kiosztásra a következő szakterületek szerinti megoszlásban:
  • 2 környezetmérnök szakos hallgató,
  • 2 kommunikáció és közkapcsolatok szakos hallgató

Mind az négy ösztöndíj  három hónapra szól (2017. január 3 - 2017. március 31.). 

Az ösztöndíjak értéke 500 lej/hó.

A cél

A Csíki Sör Manufaktúra ösztöndíjprogram fő célja ösztönözni a szakmai gyakorlatban elért kimagasló eredményeket és honorálni az elméleti tudás gyakorlatba történő alkalmazását.

A pályázat benyújtásának határideje: 2016. december 19., hétfő 13 óra

A pályázatok benyújtásának módja és helye:

Az ösztöndíj szabályzat mellékletét képező pályázati űrlapot személyesen kell leadni a Tanulmányi Titkárságon  (113-as iroda) nyomtatott betűs  kézírással kitöltve  és aláírva.

Ki pályázhat?

A mellékelt szabályzat értelmében: Pályázhat minden olyan harmadéves, negyedéves és mesteri képzésben résztvevő hallgató, aki a Lixid Project Kft. által működtetett Csíki Sör Manufaktúra üzemében szeretné végzi szakmai gyakorlatát.

Hírek
2024-03-25
2024-03-25
2024-03-22
2024-03-20



Tagek

Székely Kinga-Katalin: A reklámok fegyvertára - előadás Csíkszeredában
2016. december 13-án, kedden, 18 órától újabb kávéházi előadásra kerül sor Csíkszeredában, ezúttal Dr. Székely Kinga-Katalin, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatója avat be a reklámok világába.

Lapozgatható a 2017-es Felvételi Tájékoztató füzetünk
Füzetünkben információkat olvashatnak egyetemünk teljes szakkínálatáról, felvételi kritériumokról, bentlakásainkról és Erasmus+ programunkról is.

Elkezdték a kutatómunkát a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat nyert biomérnök hallgatóink
Keresztes Réka és Vincze Éva Boglárka, a Csíkszeredai Kar Fenntartható biotechnológiák mesteri szakos hallgatói az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázaton a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat nyerték el augusztusban.

SaPR Napok lesznek a Csíkszeredai Karon
2016. december 6-7. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának III. éves Kommunikáció és PR szakos hallgatói SaPR Napokat szerveznek. A PR szakot népszerűsítő rendezvény célja az információátadás mellett, a kapcsolatépítés és a tapasztalatszerzés.

Gyergyószentmiklóson tart előadást Miklóssy Ildikó
2016. december 6-án, kedden, 18 órától találkozhat a közönség Dr. Miklóssy Ildikó, egyetemi adjunktussal Gyergyószentmiklóson a Kávéházi előadások keretén belül. A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatója a génmódosított növényekről tart előadást.

Oktatóink szakmai prezentációja a bukaresti Parlamentben
Lázár Ede főállású és Szabó Árpád óraadó kollégánk egy nemzetközi kutatási projekt keretén belül előadást tartottak 2016. november 22-én a dohánytermékek piacáról és szabályozási kérdéseiről a roman Parlament adóügyi szakbizottságában.

A Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat kapott hallgatónk
2016. szeptember 27-én kapta meg Keresztes Réka, másodéves Fenntartható biotechnológiák szakos hallgatónk a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről.

Soós Ernő Ifjú Kutatói Díjjal tüntették ki Fikó Dezső Róbert biomérnök hallgatónkat
Fikó Dezső Róbert biomérnök doktorandusz hallgatónk érdemelte ki 2016-ban a Hidrofilt Kft. és a Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ által meghírdetett nemzetközi Soós Ernő Ifjú Kutatói Díjat.

Megvannak a "Gúzsba kötve táncolni” fordítóverseny eredményei
A Sapientia EMTE csíkszeredai Humántudományok Tanszéke nyolcadik alkalommal hirdette meg a „Gúzsba kötve táncolni” fordítóversenyt középiskolák 11–12. osztálya számára. Idén 36 tanuló 52 fordítást küldött felhívásunkra, mivel a jelentkezők közül többen is több kategóriában indultak.

Az első kutatási élmény
November 10-13. között a másodéves Humánerőforrás szakos, valamint a Szociológia szakos hallgatók falukutató táborban voltak Csíkkarcfalván és Jenőfalván. Az alábbiakban az ők beszámolóikat olvashatják.

Sapiophile: Blec Fraidei, avagy hogy ünnepeljük mi a Fekete Pénteket
Blec Fraidei kinek ismerős? A #sapiophile harmadik részében Tánczos Levente arról beszél, hogy mi a valós üzleti háttere a Fekete Pénteknek, avagy hogyan ültettük át ezt az amerikai szokást és mire kell figyelniük a vásárlóknak és a vállalkozóknak. #ilyenmégnemvolt Iratkozzatok fel: https://goo.gl/MqAX54

HÖK elnök és szakképviselő választások
Kedves Hallgatók, Ismét elérkezett a Hallgatói Önkormányzat Elnökválasztásának pillanata. Eltelt egy év, a jelenlegi elnökség már csak két hétig elnököl. Eljött az idő, hogy egy újabb elnök, egy újabb csapat vegye át a jelenlegiek helyét és egy évig képviselje a hallgatók érdekeit, szervezze a megszokott és nem megszokott eseményeket, közvetítse az információt az egyetem vezetősége és a hallgatók között.

Gén a levesemben - Székelyudvarhelyen
2016. november 29-én, kedden, 18 órától találkozhat a közönség Dr. Miklóssy Ildikó, egyetemi adjunktussal Székelyudvarhelyen a Kávéházi előadások keretén belül. A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatója a génmódosított növényekről tart előadást.

Kastély Formula tábor
A kolozsvári székhelyű PONT Csoport egy átfogó stratégiai folyamatot indít el székelyföldi egyetemi hallgatók bevonásával, amely része a Kastély Erdélyben – stratégiák és fejlesztési modellek projektnek. Szeretnénk hozzájárulni egy hálózat, egy stratégia és egy hosszútávú jövőkép kialakításához annak érdekében, hogy az erdélyi kastélyokat gazdaságilag és társadalmi szempontból is értékesíthesse a közösség.

Fejér-Király Gergely kollégánk megvédte doktori dolgozatát
2016. november 21-én, hétfőn védte meg doktori dolgozotát a gödöllői Szent István Egyetem, Gazdálkodás és Szervezéstudományok Doktori Iskolájában.

Tanulmányi kiránduláson voltak a kommunikáció szakos hallgatók
Dr. Székely Kinga, egyetemünk oktatójának szervezése által a másodéves kommunikáció szakos hallgatók részt vehettek egy tanulmányi kiránduláson 2016. november 16-án, szerdán. Ez alkalommal ellátogattak a sepsiszentgyörgyi önkormányzaton belül működő imázs irodához, a Kovászna megyei hivatalhoz illetve a Vadászati Múzeum kommunikációjába is betekinthettek.

Szovátai szakmai látogatáson a biomérnök mesteris hallgatók
A szovátai gyógykezelő központot és a Medve-tó körüli tanösvényt látogatták meg az első éves Fenntartható biotechnológiák szakos mesteris hallgatók.

Bukaresti Turisztikai Kiállításon voltak hallgatóink
2016. november 19-én, szombaton vettek részt a Turisztikai mérnök-menedzser szakos hallgatók két oktató vezetésével a bukaresti Turisztikai kiállításon.

Mágikus realizmus és minimalista realizmus a kortárs magyar és román filmben - előadás Sepsiszentgyörgyön
A Kávéházi előadások sorozat második előadója Sepsiszentgyörgyön Dr. Pieldner Judit, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa, aki a Teinben tart előadást 2016. november 24., csütörtök 18 órai kezdettel.

Szabadegyetemi előadást tartott Tapodi Zsuzsa oktatónk Brassóban
2016. november 15-én, kedden került sor a brassói Áprily Lajos Főgimnáziumba egy előadásra, melynek vendége dr. Tapodi Zsuzsa, egyetemi docens volt. Oktatónk az irodalom szerepéről beszélt a 21. században.

Ilyenek voltak a 60-70-es évek: a beat zene, zenés előadás
Mits Péter, a Kodolányi János Főiskola oktatója. Időpont: November 15, kedd, 16-18 óra, Nagy Aula.

Wittner Mária előadása Csíkszeredában
2016. november 18-án, pénteken este, 18 órai kezdettel kerül sor egy beszélgetésre Wittner Mária, 1956-os halálraítélttel. A csíkszeredai esemény helyszíne a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Nagy Aulája.

Ravasz Regan Erzsébet online előadása a Sapientián
A Pro Scientia Siculorum Egyesület bemutatkozását követően kerül sor egy újabb előadásra az Egyesület gondozásában 2016. november 16-án, szerdán 19 órai kezdettel.

Hétvégén matematika és román érettségi felkészítőt tartunk
2016. november 11-én, pénteken matematikából, míg 2016. november 12-én, szombaton román nyelv és irodalomból tartunk ingyenes érettségi felkészítőt a középiskolás diákok számára.

A gyógyítás székelyföldi apostolai
2016. november 11-én, pénteken az Erdélyi Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából Emlékező Tudományos Konferenciára kerül sor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának 15-ös termében.

Startol a Sapientia EMTE egyetemi felvételi tájékoztató körútja
A #sapiverzum mottó jegyében indul a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2017-es egyetemi felvételi tájékoztató körútja 2016. november 14-én, hétfőn.

Sapiophile: Így készült sminktartó Vin Diesel izomingjéből
A Sapiophile második részében Mara Gyöngyvér, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatója elmondja nekünk, hogyan öltözködjünk környezetbarát módon. Napjainkban egyre többet pazarlunk és halmozunk fel, az újrahasznosításhoz az néhány tippet nekünk.

IV. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő - díjazás
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a Társadalomtudományi Tanszéke az idén negyedik alkalommal rendezte meg a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt, amely idén a Menni vagy maradni tematikus címmel került meghirdetésre.

Csíkszeredában Nagy Benedek előadása: Hogyan adjuk el városunkat? - városmarketing 60 percben
Az idei második csíkszeredai kávéházi előadónk a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa, Dr. Nagy Benedek lesz, aki a Petőfi Kávéházban tart előadást 2016. november 15-én, kedden, 18 órától.

Nyelvhasználat időben és térben - előadások a Magyar Nyelv Napja alkalmából
2016. november 14-én, hétfőn kerül sor egy előadássorozatra Magyar Nyelv Napja alkalmából. Helyszín a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Nagy Aulája. Az esemény szervezői a Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, Sapientia EMTE Humántudományok Tanszék és a Spektrum Oktatási Központ.

Először írtak le új baktériumfajokat Erdélyből
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) mikrobiólógusai együttműködve a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) kutatóival elsőként írtak le Erdélyből a tudományra nézve két új baktériumfajt, amelyek a Medve-tóból illetve a cekendi hulladéklerakó csurgalékvizéből származnak.

CSI:Sapientia bűnügyi verseny egyetemistáknak
A Sapientia EMTE Biomérnöki Tanszéke idén felsőoktatási intézmény hallgatóinak szervezi meg a CSI:Sapientia versenyt. Szeretnéd tudni és kipróbálni, hogyan használják a bűnügyi nyomozásban a DNS módszereket, hogyan azonosítják ujjlenyomatok alapján a gyanúsítottakat? Ha érdekel mindez, akkor jelentkezz versenyünkre!

Egység a változatosságban – új Erasmus+ projekt indulása Muraszombaton
Mivel a korábbi “Key Skills for Hotel Industry Staff” nevű Erasmus+ KA2 projektben való együttműködés igen hatékonynak és gyümölcsözőnek bizonyult, az ebben résztvevő partnerek úgy döntöttünk, hogy szeretnénk kiterjeszteni a turizmusban és vendéglátásban dolgozóknak szánt, nyelvi kompetenciákat fejlesztő tananyag célközönségét a szakoktatásban résztvevőkre is, és így pályázzuk meg a folytatást.

C4s3solv3r képzéshétvége
2016. október 27-30. között került megrendezésre a C4s3solv3r képzés hétvége, amely során a Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium hallgatói egy tábor keretén belül megismerkedtek az esettanulmányok megoldásainak alapjával, a csoportos foglalkozások által fejleszthették a problémamegoldó, illetve vezetői készségüket.

Szakmai látogatáson a Hargita Gyöngye Rt. ásványvíz-töltődénél
A Fenntartható biotechnológiák mesteri szak I. éves hallgatói az Ásványvizek hasznosítása tantárgy keretében hivatalos szakmai látogatáson vettek részt a Hargita Gyöngye Rt. Palackozó üzemnél.

Erdélyi Magyar Civil Évkönyv 2015 - könyvbemutató
2016. november 4-én 18 órától kerül sor egy könyvbemutatóra a Sapientia EMTE Nagy Aulájában. Erdélyi magyar napokról, fesztiválokról, ünnepekről szól a 2015-ös Civil Évkönyv. A könyvet bemutatja Bodó Barna, a kötet szerkesztője.

A reklámok fegyvertárát mutatjuk be Gyergyószentmiklóson is
2016. november 8-án, kedden, 18 órától újabb kávéházi előadásra kerül sor Gyergyószentmiklóson, ezúttal Dr. Székely Kinga-Katalin, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatója avat be a reklámok világába.

Dr. Bakk Miklós: Hazudnak-e a politikusok?
Az Ezüst Akadémia Oktatási Program következő előadója Dr. Bakk Miklós, a Sapientia EMTE, Kolozsvári Karának az oktatója, akivel 2016. november 2-án, szerdán 14 és 17 órától találkozunk.

Dr. Biró A. Zoltán kollégánkat tüntették ki kiemelkedő munkája elismeréseként
Magyarország Földművelésügyi Minisztere az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja október 23-a alkalmából kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Dr. Biró A. Zoltán részére Miniszteri Elismerő Oklevelet adományoz.

Sapiophile - Mindent a céltudatos tervezésről
Jó képünk van-e a tervezésről? A tapasztalat azt mutatja, hogy nem, hiszen nem vagyunk elég kitartóak. Tánczos Levente pedig a kék galléros gondolkodással helyre teszi a dolgokat! Nézzétek meg! Iratkozzatok fel Youtube csatornánkra is IDE KATTINTVA.

Pénzidomárra lehet jelentkezni
Kedves középiskolás diákok! Itt az alkalom, hogy próbára tegyétek pénzügyi és gazdasági ismereteiteket!

Gazdasági és üzleti konferencia Csíkszeredában
2016. október 20-22. között került megrendezésre a már hagyományossá vált gazdasági konferencia, melynek részvevői több mint 100-an voltak. A konferencia központi témája a regionális fejlődés és a modernizáció kapcsolata volt.

BRANDSTORM - a Marketing szak marketingkommunikációs versenye
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a Brandstorm marketingkommunikációs vetélkedőt középiskolás diákok számára indítja. A versenyben három partnerrel működünk együtt: Computer Trade, Élő Erdély Egyesület és Pergament Office.

Legyél Te is az egyetem arca!
Az egyetemi tájékoztató körút során Erdély mintegy 100 középiskolájába látogatunk el, ehhez keresünk vállalkozó szellemű, jókedvű, ambíciós hallgatókat. Jelentkezz!

Előkönyvelés és könyvelés közérthetően gyakorlatban - képzés
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara és a HAMOR Soft Kft. sepsiszentgyörgyi könyvelés és menedzsment programok fejlesztőjével együttműködésben gyakorlati kurzust indítunk hallgatóinknak.

Bemutatkozik a Pro Scientia Siculorum Egyesület
2016. október 27-én, csütörtökön, 16 órától kerül sor a Pro Scientia Siculorum Egyesület bemutatkozására, melynek keretén belül lehetőség lesz élvonalbeli kutatók tudománynépszerűsítő előadásait is meghallgatni.

Magyarok a Szovjetunió táboraiban 1944-1956
A fenti címmel nyílik kiállítás a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán 2016. október 26-án, szerdán 18 órai kezdettel.

Hiába fertőtlenítettek, továbbra sem iható a források vize
Hiába a fertőtlenítés, már a feltörésnél sem felelnek meg az ivóvizekre vonatkozó jogszabály előírásainak a Piricskei- és az úgynevezett Lina-kanyari források vizei – derül ki a Sapientia EMTE hallgatóinak vizsgálati eredményeiből. Figyelmeztető táblákat is kihelyeztek a helyszíneken, ám azok eltűntek. forrás: szekelyhon.ro

Dr. Székely Kinga: A reklámok fegyvertára
A székelyudvarhelyi Kávéházi előadások sorozat első előadója Dr. Székely Kinga-Katalin, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának oktatója, aki a G.pont kávézóban tart előadást 2016. október 25-én, kedden, 18 órai kezdettel.

Haszmann Pál: Székelyföld néprajzi öröksége
A 2016/2017-es tanévben indított Ezüst Akadémia Oktatási Program első meghívott előadója Haszmann Pál néprajzkutató, a csernátoni tájmúzeum vezetője lesz.

Hallgatói választások ismét
Az október 14-én megrendezett hallgatói képviselők választása az egyetem Kari Tanácsába és a Szenátusba az alacsony részvételi arány következtében érvénytelen lett. Az előírások értelmében a választás időpontjától számított egy héten belül újra kell szervezni az eseményt, erre október 20-án, csütörtökön kerül sor 10 és 16 óra között az egyetem Halljában.

Ez olyan lesz, amilyen még nem volt! Egyetemi tanárok vlogolnak!
Sapientia EMTE, Csíkszeredai Kara videóblogot indít Sapiophile névvel. Vigyázat, jövünk!

Apáczai-díj Aranyfokozatát kapta meg Dr. Balázs Lajos oktatónk
Az ünnepélyes díjátadásra október 15-én került sor a szovátai Teleki Oktatási és Módszertani Központban.

13th Annual International Conference on Economics and Business - programme
We gladly welcome you to participate in our conference, which provides an opportunity for young researchers, teachers and PhD students to present and discuss their research results.

VIII. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny középiskolásoknak
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg fordítói versenyét a középiskolák 11–12. osztályos tanulói számára négy kategóriában.

„Erdély legtisztább vizű tava” - a Szent Anna-tó változóban?
„Erdély legtisztább vizű tava” - a Szent Anna-tó változóban? címmel tartott előadást dr. Máthé István oktatónk a Magyar Hidrológiai Társaság által szervezett LVIII. Hidrológus Napok konferencián, melynek a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézete adott otthont, 2016. október 5-7. között, Tihanyban.

Dr. Miklóssy Ildikó - Gén a levesemben
2016. október 18-án, kedden délután 18 órától találkozhatnak az érdeklődők Sepsiszentgyörgyön Dr. Miklóssy Ildikó, egyetemi adjunktussal, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatójával. Helyszín: Tein Teahouse

Pályázati felhívás: HKA Tehetség Program
Ösztöndíj támogatás a Székelyföldön élő, iskolai és felsőszintű oktatásban résztvevő kiemelkedően tehetséges, szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok támogatására (2016/2017. tanév).

Aranyat ér az Ezüst Akadémia - M1 tudósítás
Az M1-es csatorna Ma délelőtt című 2016. október 7-i adásában láthattunk egy tudósítást az Ezüst Akadémia Oktatási Programról, melynek megnyitóját 2016. október 5-én tartottuk Csíkszeredában.

Hallgatóink ezúttal a város levegő minőségét vizsgálták meg
A csíkszeredai levegő minőségét vizsgálták meg mikrobiológiai szempontból a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem hallgatói. A kutatás szeptember 28-án zajlott tizenegy helyszínen. Mint kiderült, a körforgalmaknál a legszennyezettebb a levegő. forrás: szekelyhon.ro

Dr. Pieldner Judit: Mágikus realizmus és minimalista realizmus a kortárs magyar és román filmben
A Kávéházi előadások sorozat második előadója Dr. Pieldner Judit, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa, aki Csíkszeredában a Petőfi Kávéházban tart előadást 2016. október 11-én, kedden, 18 órai kezdettel.

Vizsgálódtak a Go Green csapat hallgatói
Nem felelnek meg az ivóvizekre vonatkozó jogszabály előírásainak a Csíkszéken található Piricskei és úgyneveztett Lina-kanyari források vizei – derül ki a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Fenntartható Biotechnológiák mester szakos hallgatóinak vizsgálati eredményeiből. A felsőoktatási intézmény csapata figyelmeztető táblákat helyezett ki a helyszínekre hétfőn délután. forrás: szekelyhon.ro

Oktatóinkat díjazták az Egyetem Napja alkalmával
2016. október 3-án, hétfőn ünnepeltük az Egyetem Napját, melynek idén a házigazdája a Kolozsvári Kar volt.

Kari szintű választások lesznek
Az alábbiakban látható a szenátusi képviselők jelentkezése.

Ingyenes érettségi felkészítők lesznek ismét
2016. október folyamán kezdődnek el ismét az ingyenes érettségi felkészítőink román nyelv és irodalomból, valamint matematikából.

PR gyakornok kerestetik!
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara két bérezett PR gyakornokot keres, napi 4 órás munkaprogrammal.

Pályázati felhívás: Erasmus+ hallgatói mobilitási pályázat, tanulmányi mobilitás, 2016/2017-es tanév II. félév
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára az Erasmus+ tanulmányi mobilitási programban való részvételre a 2016/2017-es tanév második félévében.

Nyelvvizsga tájékoztatóra kerül sor
2016. október 5-én, szerdán este 8 órától nyelvvizsga tájékoztató lesz a harmad- és negyedéves hallgatóknak.

Nyelvi és interkulturális kompetenciák a vendéglátóiparban: egység a változatosságban az Európai Uniós munkaerőpiacon
Kortárs világunkban nagy változások mennek végbe a foglalkoztatás és a jövőben szükségesnek vélt készségek megítélése tekintetében. Az Európai Szakképzés-Fejlesztési Központ (Cedefop) 2014-es előrejelzése szerint az európai munkaerőpiacon a legtöbb állásajánlat a szolgáltatások terén lesz, és a magas képzettséget igénylő állások emelkedő tendenciát mutatnak.

IDEGEN – STRĂINUL – STRANGER
a MAKAT (Magyar Kulturális Antropológiai Társaság) Modern Mitológiakutató Műhelye nemzetközi háromnyelvű (HU-RO-EN) interdiszciplináris konferenciát hirdet 2017. április 21. és 22. dátummal, melynek házigazdája a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara.

Egyetem Napja a Sapientián
Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2001. október 3-án nyitotta meg kapuit. Az intézményi akkreditációt követően a Szenátus elhatározta, hogy az első tanévnyitó évfordulóját az Egyetem Napjává nyilvánítja.

Dr. Nagy Benedek: Hogyan adjuk el városunkat?
Az idei első kávéházi előadónk a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyetemi adjunktusa, Dr. Nagy Benedek lesz, aki Gyergyószentmiklóson az Angel's Cafeban tart előadást 2016. október 4-én, kedden, 18 órától.

Kávéházi előadások újratöltve
Egy újabb kiadása következik a kávéházi előadásainknak a következő időszakban. Így 2016. október és 2017. január között ismét találkozhatunk Székelyföld városaiban, hogy egy finom kávé mellett érdekes előadásokat hallgassunk meg.

Ezüst Akadémia tanévnyitóra kerül sor
Nagy örömünkre szolgál bejelenteni, hogy idén hatalmas érdeklődés volt az 50 év fölöttieknek szóló oktatási programunk iránt, így közel 600 jelentkezővel indul a 2016/2017-es tanév az Ezüst Akadémián.

Csíki csapvízteszt a Sapientia hallgatóitól
A csíkszeredai csapvíz minőségét vizsgálták meg mikrobiológiai szempontból a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának környezetmérnök szakos hallgatói. forrás: szekelyhon.ro

Angol társalgási klub indul
Angol társalgási klubot indít el a Csíkszeredai Egyetemi Lelkészség, a találkozásokra minden szerdán kerül sor az egyetem 112-es termében (I. emelet).

Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő – pályázati felhívás
A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében Venczel József társadalomkutató születésének évfordulója alkalmából a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a szervezésében negyedik alkalommal hirdetjük meg a romániai magyar középiskolások számára a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

Sörfőző berendezést kapott a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara
2016. szeptember 19-én, hétfőn, a tanévnyitó keretében a csíkszeredai helyszínen működő Élelmiszertudományi Tanszék egy sörfőző berendezést kapott a csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúra, valamint a miskolci Zip Technologies részéről. Erről tudósított az M1-es csatorna.

Még egy csoport indul az Ezüst Akadémia Oktatási Programon
A 2016/2017-es tanévben is elindítjuk az Ezüst Akadémia Oktatási Programot 50 év fölöttiek számára.

Kari szintű választások
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán a tanszéki választások 2016. október 4-7. között zajlanak. A tanszékvezetői tisztségre és kari tanácsi tagságra 2016. szeptember 19-ig a következő oktatók adták be a pályázatokat:

Elkezdődött a tanév a Csíkszeredai Karon
2016. szeptember 19-én, hétfőn tartottuk idei tanévnyitó ünnepségünket az egyetem Nagy Aulájában.

Tanévnyitó ünnepséget szervezünk
Szeretettel meghívjuk a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának tanévnyitó ünnepségére, amelyet 2016. szeptember 19-én, hétfőn tartunk 11 órától az egyetem Nagy Aulájában.

iPhone és Windows alkalmazás-fejlesztő képzés indul
iPhone és Windows alkalmazás-fejlesztő, szoftvertesztelő és webprogramozás képzés indul Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön.

Itt vannak az őszi felvételi eredményei
Az alábbiakban található az idei őszi felvételi eredménye.

Emberi hidak múlt és jelen között
2016. szeptember 14-én, szerdán a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara ad helyszínt a magyarországi és csíkszeredai középiskolások találkozójának a Határtalan Erdély program keretében.

Pubilkációs Nívódíjat kapott oktatónk
2016. augusztus 30-án kapta meg kollégánk, Dr. Szőcs Attila, egyetemi adjunktus a Publikációs Nívódíjat.

Az őszi felvételi vizsgák beosztása
Az alábbiakban elérhető a 2016. szeptember 12-én tartandó felvételi vizsgák idő- és terembeosztása.

ECL Országos nyelvi vetélkedő 2016
2016 szeptember-október periódusban a Romániai Országos ECL Programiroda a Nemzetközi ECL Konzorcium Titkárság közreműködésével megszervezi az Országos ECL Angol Nyelvi Vetélkedőt IX-XI. osztályos tanulóknak.

Bentlakásba bejutók listája
Az alábbiakban közöljük az egyetem bentlakásába bejutók, a várakozók és az elutasított kérelmek jegyzékét, valamint egyéb hasznos információkat.

Sapientiás kutatók a kanadai mikrobiológiai világkonferencián
2016. augusztus 21-26. között Montreál adott otthont a 16. Nemzetközi Mikrobiális Ökológiai Szimpóziumnak (ISME 16), amelyen 53 ország több mint 2000 kutatója vett részt.

Kíváncsi vagy, hogy kik a mindennapok szuperhősei?
Dr. Mara Gyöngyvér, egyetemi docens megmondja nekünk, hogy miért van szükség környezetmérnökökre. Nézd meg az alábbi videót!

Ősszel még felvételizhetsz, vannak helyeink
2016. szeptember 5-9. között még lehetőség van a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karára felvételizni, hiszen vannak még megmaradt helyek, amelyek be lehet tölteni.

Lemaradtál? Sebaj! Van még lehetőség!
2016. szeptember 5-9. között van lehetőség jelentkezni képzéseinkre, a fennmaradó helyek függvényében.

Pályázati kiírás tanársegédi állások betöltésére - 2016/2017 tanév, I. félév
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem pályázatot hirdet meghatározott időre szóló tanársegédi állások betöltésére a 2016/2017-es egyetemi év első félévétől.

Kezdődik a gazdasági mesterképzésekre az iratkozás
2016. augusztus 22-26. között zajlik az iratkozás az Alkalmazott közgazdaságtan és pénzügy, valamint a Vezetés és szervezés mesteri képzésekre. Ugyanekkor lehet még Fordító és tolmács mesterképzésre is jelentkezni a fennmaradó helyekre.

Büszkék vagyunk volt hallgatóink sikerére
A tanárok versenyvizsgáján Hargita megyében román nyelv és irodalomból két kilences fölötti jegy született, mindkét vizsgázó a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Csíkszeredai Karán végezte tanulmányait. Román nyelv és irodalomból 27-en vizsgáztak a megyében. Forrás: szekelyhon.ro

Megvannak a 2016-os felvételi eredmények
A 2016-os felvételi eredményei INNEN elérhetőek!

Tanulmányi titkárság ügyfélfogadása augusztusban
Ezúton értesítünk benneteket, hogy a Tanulmányi Titkárságon augusztus 8-19-e között az ügyfélfogadás szünetel.

Megvan a felvételi vizsgák és szóbeli meghallgatások beosztása
2016. július 28-án zajlanak a felvételi vizsgák, ennek terembeosztását és névsorát IDE KATTINTVA érhetik el.

Akkreditálták a Világ- és összehasonlító irodalom-Angol nyelv és irodalom szakunkat
2016. július 29-én jelent meg a Bukaresti Akkreditációs Bizottság határozatában, hogy a humántudományi képzésünket akkreditálták.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar

Csíkszereda, Hargita megye, Szabadság tér, 1. szám, 530104

Tel.: +40-266-314-657, fax: +40-266-372-099
E-mail: csikszeredauni.sapientia.ro 

btz webdesign