Így ünnepeljük a magyar kultúra napját

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Így ünnepeljük a magyar kultúra napját
Így ünnepeljük a magyar kultúra napját
Így ünnepeljük a magyar kultúra napját
2023. január 22.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. 

Egyetemi közösségünket kérdeztük, arról, hogy mi jut elsőre eszükbe, ha a magyar kultúra napja kapcsán a magyar filmről, rajzfilmről, meséről, népmeséről, irodalomról vagy épp zenéről beszélünk? Válaszaikat az alábbi videóban nézhetitek meg, valamint össze is gyűjtöttünk egy kis válogatást a beérkezett válaszokból.

 

Hírek
2024-07-09
2024-07-08
2024-06-26
2024-06-17Tagek

Óraadói adjunktusi állás az Élelmiszertudományi Tanszéken a 2022/2023-as egyetemi évben
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói adjunktusi állás betöltésére az Élelmiszertudományi Tanszéken, a 2022/2023-as egyetemi évre. A pályázati dossziét elektronikusan, az Élelmiszertudományi Tanszékének titkárának elküldve (laczkoizabella@uni.sapientia.ro) lehet leadni, 2023. január 24., 15 óráig.

Erasmus+ pályázati felhívások - 2022/2023
Megjelentek a Sapientia EMTE első BIP (vegyes intenzív programok, Blended intensive programmes) pályázati felhívásai az Erasmus+ programon belül.

PÁLYÁZAT nemzetközi tudományos konferenciákon, művészeti fesztiválokon és kiállításokon való részvétel támogatására - 2023
A Sapientia Alapítvány – Kutatási Programok Intézete (KPI) pályázatot hirdet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), valamint a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) főállású oktatói számára nemzetközi tudományos konferenciákon, művészeti fesztiválokon, illetve kiállításokon való részvétel támogatására.

Pályázati felhívás tudományos, illetve oktatási kiválósági eredményekre megítélhető minősítési bérkiegészítésre - 2023
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem pályázatot hirdet a Sapientia EMTE főállású oktatói számára a 2020, 2021 és 2022-ben közölt tudományos, illetve oktatási munkák díjazására, minősítési bérkiegészítés formájában. A bérkiegészítés havi bruttó 550–5000 lej közötti összeg lehet, a pályázat értékelése során elért pontszám szerint.

Sapientia Podcast: Új év, új adózás - mit hozott 2023?
A vállalkozások életét folyamatos változások jellemzik, olyan elvárásoknak kell megfelelni, amelyet egy jó könyviteli szakember nélkül sokkal nehezebb megugrani. A 2023-as év nagyon sok újdonságot hozott, új adózási rendszer, új szabályok.

Találkozzunk a 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon
2023. január 12–14. között zajlik Budapesten a 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás. A Sapientia EMTE csapata a Hungexpo A csarnokában, a KT08-as standnál várja az oktatási kínálata iránt érdeklődőket.

Megjelent a Hunyadi János ösztöndíj 2022/2023-as tanév tavaszi szemeszterére vonatkozó felhívása

Pro Cultura kitüntetést kapott dr. Balázs Lajos tiszteletbeli professzor
A díjat a romániai Nemzeti Kisebbségek Napja tiszteletére szervezett bukaresti ünnepségen adták át.

Sapientia Podcast: Egy kis nasi belefér? - a stresszevésről -
Az evés, az étel fontos része életünknek, nemcsak azért, mert szervezetünk zavartalan működéséhez szükséges tápanyagok forrása, hanem közösségformáló ereje is van. Enni jó és enni muszáj!

XX. Csíkszeredai Kari Tudományos Diákköri Konferencia
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a 2022/2023-as tanévre meghirdeti a Tudományos Diákköri Konferenciát.

Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban - pályázati felhívás
A pályázatra a magyarországi felsőoktatási intézmények alap-, mester- vagy osztatlan képzésében részt vevő, valamint a Magyarországgal szomszédos államok magyar nyelven is oktató felsőoktatási intézményeinek 30 évnél fiatalabb, nappali vagy levelező tagozatos, aktív státuszú hallgatói jelentkezhetnek.

Sapientiás karácsonyi kedvencek 2022 // part. 2
Forró csoki vagy forralt bor? Szánkózás vagy korizás? Mézeskalács vagy bejgli? Ajándékot adni vagy kapni?

Sapientiás karácsonyi kedvencek 2022 // part. 1
Karácsonyra hangolódik a Sapientia közössége, egy videóban összegyűjtöttük, hogy melyek a mi karácsonyi kedvenceink.

Esettanulmány tréningen vettek részt hallgatóink
2022. december 13-14. között kétnapos esettanulmány tréningen vettek részt hallgatóink, hogy a legmegfelelőbb felkészültséggel rendelkezzenek a valós vállalati kihívások, problémák megoldására. A képzést a Case Solvers vezetője, Ábrahám Zsolt tartotta.

Urbanus Hits - városszociológiai zenelista
Szociológus hallgatóink a városszociológia tárgy témái kapcsán állítottak össze egy Spotify lejátszási listát, olyan dalokkal, amelyek a városi életet és tartozékait jelenítik meg: #zaj, #egyenlőtlenség, #gettó, #elidegenedés, #globalizáció, #fogyasztás. Have fun!

Csíkszentdomokos szokásai az értéktárban
Csíkszentdomokos sorsforduló szokáskultúrája bekerült az Erdélyi Értékek Tárába. Az ezt igazoló díszoklevelet csütörtök este vette át a falu lakossága nevében Karda Róbert polgármester. Az eseményen dr. Balázs Lajos néprajzkutató előadásában az értéktárbizottság döntését indokolta.

A Szent Anna-tóról szóló könyv bemutatója a Magyar Tudományos Akadémián
2022. december 8-án “A Csomád vulkán térségének kutatási eredményei új kiadványok tükrében” elnevezéssel szervezett tudományos ülésszakot a Magyar Tudományos Akadémia Földtudományok Osztálya Természetföldrajzi Tudományos Bizottsága és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természetföldrajzi, illetve Környezet- és Tájföldrajzi Tanszéke.

Diskurzus, kultúra, reprezentáció - konferenciafelhívás
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszéke 2023. április 21-22-én rendezi a Diskurzus, kultúra, reprezentáció III. című nemzetközi konferenciát Csíkszeredában, az egyetem campusán. A konferencia nyelvei: magyar, román, angol.

Fejlődik a Sapientia: tudományos rangsorba került, digitalizál, és új kart indítana
Az oktatás és a tudományos kiválóság kapcsán több eredménnyel is büszkélkedhet a Sapientia.

Sapientia Podcast: Drog és alkohol: ad vagy elvesz?
Lejárt a fesztiválszezon, de jönnek az ünnepek, a mini bulik időszaka, a depresszívebb napok és ismét előkerülhetnek a parti drogok. Hangulatszerzés, hangulatoldás a cél, de a függőség fájdalommal kezdődik és fájdalommal végződik.

Különdíjat adott Karunk a XXI. Kossuth-szónokversenyen
,,Minden embernek őrködnie kell a világ rendje felett, mert a becsület azt kívánja” – Tamási Áron gondolata jegyében szervezte meg a Bod Péter Tanítóképző a 21. Kossuth-szónokverseny erdélyi szakaszát Kézdivásárhelyen.

Első díj a 10. Student in Bucovina Nemzetközi Tudományos Diákkonferencián
A szucsávai Ștefan cel Mare Egyetem Élelmiszermérnöki Kara 2022. november 10-11-én hibrid formában, 10. alkalommal rendezte meg a Romániai Oktatási Minisztérium égisze alatt a “Student in Bucovina” nemzetközi konferenciát.

Sapientia Podcast: KépernyőGenerációk
20 éve még csak keveseknek volt mobiltelefonjuk, ma már szinte nincs olyan, akinek ne lenne (okos)telefonja, tabletje, számítógépe.

Elindult a sapis online művészsarok
Tehetséges és szárnybontogató hallgatóink alkotásaiból készült sorozatot szeretnénk bemutatni, amellyel mindenkihez közelebb hozzuk a kreativitást és az alkotás szeretetét.

Terepgyakorlaton a harmadéves Turisztikai mérnök-menedzser szakos hallgatók
2022. november 9-én a Falusi-, agro-, és ökoturizmus óra keretén belül szakmai terepgyakorlaton vettek részt a harmadéves turisztikai mérnök-menedzser szakos hallgatók, dr. Ambrus Tünde tanárnő vezetésével.

Tudományos megismerés: kihívások és esélyek
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke, a KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja és az MTA Határon Túli Magyarok Titkársága közös szervezésében kerül sor a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz kapcsolódó csíkszeredai tudományos konferenciára.

Rafał Smoczyński lengyel akadémiai társadalomkutató vendégelőadása a Sapientián
2022. november 18-án, pénteken, 16 órától a Társadalomtudományi Tanszék régóta visszatérő vendégeként dr. Rafał Smoczyński Lengyel Tudományos Akadémia Filozófiai és Társadalomtudományi Intézetének kutatója tart nyílt előadást Jó és rossz állampolgárnak lenni Lengyelországban - A lengyel értelmiség 1989 után címmel.

Sikeres doktorátusi védés egyetemünkön
2022. november 8-9-én a Biomérnöki Tanszék két doktorandusa, Keresztesi Ágnes és Salamon Pál sikeresen megvédték doktori értekezésüket a Pécsi Tudományegyetem Kémia Doktori Iskolája által kijelölt bizottság előtt.

Újra Sepsiszentgyörgyre került a X. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő fődíja
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a Társadalomtudományi Tanszéke 2022-ben immár tizedik alkalommal rendezte meg a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

Újra házhoz megy az egyetem – erdélyi iskolákba látogatunk
Két év kihagyás után újra megszervezi felvételi tájékoztató körútját a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, az ország magyar középiskolásaihoz látogatva adnak így teret a képzéskínálatról és a sapientiás életről szóló kérdéseiknek.

Génsebészek a Garden Proiect mikroszaporító laborjában
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának harmadéves Génsebészet hallgatói kihelyezett laborgyakorlaton vettek részt a csíkmadarasi Garden Proiect mikroszaporító laborjában, a Növényi sejttenyésztés tárgy keretén belül, Bálint Emese oktató szervezésében.

Barátokkal a tudományról - A Kisebb Testvérek regulája és élete ez...
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara és az Erdélyi Ferences Rendtartomány közös együttműködése révén előadássorozatot szervezünk, ahol ferencesek tartanak előadásokat. Az első találkozásra 2022. november 21-én, hétfőn 16 órától kerül sor.

Könyvbemutató: Szociális ellátás a Székelyföldön
2022. november 23-án, szerdán 18 órától mutatjuk be a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetőjének, Elekes Zoltánnak a nemrégiben megjelent Szociális ellátás a Székelyföldön című könyvét.

Sapientia Podcast: Irodalom, történelem és egyéni tragédiák: Daday Loránd
Egy elfelejtett, enigmatikus írót ismerhetünk meg az e heti podcast részben, aki nagyon érdekes és hurcoltatott életpályát járt végig. Daday Loránd munkásságáról Pap Levente docens és Tapodi Zsuzsanna-Mónika professzor beszélgetnek.

NFI Egyetemi Filmklub – Régi idők focija
2022. november 8-án, kedden este 19.30 órától a Régi idők focija (1973) című filmjét vetítjük.

Szociotúra Brassóban
Karunk Humánerőforrás és Szociológia szakos harmadéves hallgatói egy brassói terepgyakorlaton vettek részt 2022. november 3-án.

Időközi választások - hallgatói képviselők
A hallgatók képviseletét ellátó megüresedett helyekre az egyetem Szenátusa időközi választást írt ki.

A nemzeti tudományosság és művészetek erdélyi-székelyföldi kiválóságai
Erdélyi Múzem-Egyesület Csíki Fiókegyesülete, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara tisztelettel meghívja az Erdélyi Magyar Tudomány Napja jegyében szervezett A NEMZETI TUDOMÁNYOSSÁG ÉS MŰVÉSZETEK ERDÉLYI-SZÉKELYFÖLDI KIVÁLÓSÁGAI tudományos konferenciára.

Dr. Lucian-Gheorghe Gavrilă egyetemi tanár emlékére
Megdöbbenéssel értesültünk, hogy dr. Lucian-Gheorghe Gavrilă egyetemi tanár 2022. október 31-én eltávozott az élők sorából.

Biró A. Zoltán: Székelyföld – milyen vidék?
A székelyföldi térséggel kapcsolatos diskurzusokban gyakoriak a sarkító, értékelő vélemények. Vagy a lemaradást, a periferikus jelleget emelik ki, vagy a sikereket. Milyen esélyei vannak ebben a térségben a szakmai elemzésnek?

Újdonságokkal indul a Sapientia Podcast harmadik évada!
Örömmel jelentjük be, hogy folytatódik a Sapientia Podcast sorozatunk, harmadik évaddal menetelünk tovább, ebben a tanévben is nagyon változatos témákkal, napjainkat meghatározó jelenségekkel és izgalmas, aktuális diskurzusokkal várjuk a hallgatókat.

Könyvbemutató: A gyorsan változó Szent Anna-tó
2022. november 2-án, szerdán 18 órától kezdődően kerül sor egy rövid vetítettképes előadásra, amelyet dr. Máthé István, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának docense tart A mi Szent Anna- tavunk – 10 éve nagyító alatt címmel.

Sapis onlájn művészsarok
Indul a Sapis onlájn művészsarok! Ha verseket és/vagy prózát írsz, illetve műfordítással is próbálkozol, fotózol és alkotásaidat saját vagy művészneved alatt másokkal is szívesen megosztanád, most már megteheted.

Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjprogram - pályázati felhívás 2022/2023
A Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány újra meghirdeti a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjprogramját. A kiválósági ösztöndíjprogram célja a hallgatói aktivitás ösztönzése és növelése a tanulmányi, tudományos, illetve a közéleti szerepvállalás terén.

NFI Egyetemi Filmklub: Kopaszkutya
2022. október 18-án, kedden este 20.00 órától a Kopaszkutya című filmet nézzük meg. Szomjas György 1981-ben készült kultuszfilmje egy rockzenekar történetét meséli el. A vetítés helyszíne a Nagy Aula.

Majláth Gusztáv Károly-díjjal tüntették ki dr. Tódor Erika-Mária oktatónkat
Tíz Hargita megyei pedagógust díjaztak az október 5-i pedagógusok világnapja alkalmából 2022. október 17-én Csíkszeredában.

Olaszországi szakmai tanulmányút a HealAll projekt keretében
A HEAL ALL nemzetközi Erasmus+ partnerségi projekt keretében Olaszországban, Veneto tartományban szakmai tanulmányi úton vettek részt a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatói, adminisztrációs munkatársai és partner intézményeinek képviselői.

Lost Millennials projekttalálkozó Burgosban
2022. szeptember 27-28-án került sor a Lost Millennials nemzetköz projekt második személyes találkozójára a spanyolországi Burgosban.

X. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő – pályázati felhívás
Venczel József (1913 – 1972) társadalomkutató születésének évfordulója alkalmából a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának szervezésében tizedik alkalommal hirdetjük meg a romániai magyar középiskolások számára a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

Üzleti információmenedzsment képzés

NFI Egyetemi Filmklub: Napló gyermekeimnek
2022. október 4-én, kedden este 20.00 órától a Napló gyermekeimnek (Mészáros Márta, 1982) című filmet nézzük meg. A vetítés helyszíne a Nagy Aula.

Lövéte környéki ásványvizeket vizsgáltak a biomérnök mesteris hallgatók
Fenntartható biotechnológiák mesteris szakos hallgatók a helyszínen vizsgálták meg Székely-Szeltersz és Kirulyfürdő négy ásványvízforrását, amelyek összhozama 51 ezer liter naponta.

Pedagógia képzés Komáromban
2022. szeptember 22-26. között Komáromban került megszervezésre az INDEHEP (Innovative Digital Development of Health Pedagogics) projekt keretén belüli következő képzés, melynek témáját a pedagógia tudományterület képezte.

Szakmai egyeztetés a csíkszépvízi Csengő Mezőgazdasági Szövetkezet képviselőivel
2022. szeptember 21-én, szerdán az Élelmiszertudományi Tanszéken, dr. Salamon Rozália-Veronika egyetemi docens szervezésében szakmai megbeszélést tartottunk a csíkszépvízi Csengő Mezőgazdasági Szövetkezet tejfeldolgozó üzemének vezetőjével és munkatársaival.

Pályázati felhívás Erasmus+ hallgatói tanulmányi mobilitásra a 2022/23-as tanév II. félévében
A pályázatok beküldésének időszaka: 2022. szeptember 26., hétfő déli 12 órától 2022. október 11., keddel bezárólag.

Legyél Te is a SAPIS nagykövet csapat tagja Csíkszeredában!
Hallgatóink nagyon gyakran vesznek részt olyan tevékenységekben, ahol az egyetemről beszélnek, ajánlják a szakokat vagy besegítenek rendezvények szervezésében, ötletekkel gyarapítják a tudásunkat, valamint arcukkal képviselik az intézményt.

Csiszár-fürdő vizeit vizsgálták a biomérnök mesterisek
Szakmai terepnap keretében a Csomád-Bálványos régióban található Csiszár-fürdő különböző forrásvizeit, népi feredőit vizsgálták az elsőéves Fenntartható biotechnológiák mesterszakos hallgatók.

Idén is folytatódik az NFI Egyetemi Filmklub!
Érdekel a magyar film? Szívesen néznél régebbi filmeket vásznon, felújított képpel és hanggal, valamint új filmeket? Aztán esetleg szívesen beszélgetnél a látottakról meghívottakkal, egyetemi hallgatótársaiddal?

Jelentkezni lehet a pszicho-pedagógiai modulra
Azon elsőéves alap- vagy mesterképzésben részvevő egyetemi hallgatók, akik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen tanulnak, jogviszonyban állnak az egyetemmel 2022. szeptember 12-18. között jelentkezhetnek a pszicho-pedagógiai modulra.

"Annyit nem imádkoztunk, s egyéb dolgainkról annyit nem beszélünk, mint erről"
Dr. Balázs Lajos, egyetemünk tiszteletbeli professzora, vendége volt a Szexkultúra Podcastnek, ahol az elmúlt évtizedek kitartó néprajzi munkájáról mesélt.

Sapis TikTok Challenge előséveseknek
Egy izgalmas kihívásra szólítjuk az elsőéves hallgatóinkat, hogy mutassák meg másoknak is, hogyan indulnak az egyetemi évek Csíkszeredában, a Sapientián.

Őszi felvételi eredmények 2022
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának felvételi eredményei az alábbi linken érhetők el, az azonosítás az iratkozási egyedi kóddal történik:

Médiatartalmat gyártó PR asszisztenst keresünk
Jelentkezni 2022. szeptember 16-ig szakmai tapasztalatot is bemutató önéletrajzzal a csikszereda@uni.sapientia.ro e-mail címen lehet, kérünk, hogy a levél tárgyaként jelöld meg: Médiatartalmat gyártó PR asszisztens állás

Tanévnyitó ünnepség 2022/2023
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara 2022. szeptember 12-én, hétfőn 10 órától tartja az elsőéves hallgatók számára a tanévnyitó ünnepséget.

Negyedéves beszámoló a Lost Millennials Projekt keretében zajló tevékenységekről amelyben a Sapientia EMTE csapata szakmai partnerként vesz részt
2022. június 8-9. között az egyetemünk képviselői egy sikeres nemzetközi találkozón vettek részt, amelyen minden partnerintézmény jelen volt. Az első nap egy interaktív bemutató segítségével összesítésre került a projektben részt vevő országok NEETs25+ csoportjának a helyzete.

Ásványvizes konferencia Selmecbánya határában
2022. augusztus 25-27. között a szlovákiai Selmecbánya szomszédságában, Hegybányán került megrendezésre A Kárpát-medence Ásványvizei - XVI. Nemzetközi Tudományos Konferencia.

Óraadói tanársegédi állás a Gazdaságtudományi Tanszéken a 2022/2023-as egyetemi év I. félévére
Az állás tantárgyai, óraszáma (szeminárium tevékenység): Matematika 8 óra/hét A pályázathoz szükséges dokumentumokat e-mailben a gardazsolt@uni.sapientia.ro címre lehet elküldeni 2022. szeptember 5., 12 óráig.

Őszi felvételire jelentkezhetsz!
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara a nyári felvételi időszakot követően a fennmaradt helyekre őszi felvételi iratkozást hirdet 2022. szeptember 1-6. között.

Óraadói tanársegédi állás az Üzleti Tudományok Tanszéken, a 2022/2023-as egyetemi év I. félévére
Az állás tantárgyai: Értékesítési technikák (szeminárium) A pályázathoz szükséges dokumentumokat e-mailben az adorjandorottya@uni.sapientia.ro címre lehet elküldeni. Jelentkezési határidő: 2022. augusztus 30., 12 óra

Felvételi eredmények 2023
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának felvételi eredményei az alábbi linken érhetők el, az azonosítás az iratkozási egyedi kóddal történik:

Óraadói tanársegédi állás a Humántudományok Tanszéken, a 2022-2023-as egyetemi év első félévére
Az állás tantantárgya(i): Román nyelv (gyakorlati szeminárium) (lab.) A pályázati dossziét elektronikusan, a Humántudományok Tanszékének titkárának elküldve (siposkatalin@uni.sapientia.ro) lehet leadni, 2022. augusztus 31., 9 óráig.

Óraadói tanársegédi állás a Humántudományok Tanszéken, a 2022-2023-as egyetemi évre
Az állás tantantárgya(i): Angol nyelv (mint idegen nyelv) (lab.) A pályázati dossziét elektronikusan, a Humántudományok Tanszékének titkárának elküldve (siposkatalin@uni.sapientia.ro) lehet leadni, 2022. augusztus 31., 9 óráig.

Tusványosra készülünk
2022. július 20-22. között idén is ott leszünk Tusványoson.

Érd el önmagad legjobb verzióját!
Elkészült a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karát és az idei felvételit népszerűsítő kisfilm. Elérhető a Facebook-oldalunkon és a Youtube-csatornánkon!

Korszerű pálinkafőző berendezést adományozott Élelmiszertudományi Tanszék számára a Patina Works kft. (Magyarország)
2022. július 1-jén a második Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny díjkiosztó ünnepség keretén belül került sor Kószó Gábor és Ladi Csaba a Patina Works kft. társtulajdonosai jóvoltából egy egylépcsős pálinkafőző berendezés hivatalos átadására, amelyet adományként biztosítanak egyetemünk Élelmiszertudományi Tanszéke számára.

Mérnökök szakmai terepgyakorlaton a Cserna folyó völgyében
2022 júniusának utolsó hetében Turisztikai mérnök-menedzser és Génsebész hallgatók szakmai gyakorlaton vettek részt Herkulesfürdő vidékén.

Álláshirdetés: kapus
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara kapus állásra hirdet pályázatot.

Sajtóreggeli keretében értékeltük ki az idei tanévünket
2022. július 5-én, kedden reggel meghívtuk a sajtó képviselőit és partnerintézményeink képviselőit egy közös beszélgetésre, ahol bemutattuk az elmúlt tanév főbb stratégiai pontjait, eseményeit.

Kollégáink is részt vettek a Run for epilepsy jótékonysági futáson
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának munkatársai is részt vettek az Epilepsy Challenge projekt keretében 2022. július 3-án megszervezett Run for epilepsy jótékonysági futáson.

Gyümölcspárlat készítés zajlott az egyetemmel partnerségben
2022. június 20-26. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Élelmiszertudományi Tanszékén a gyümölcspárlat készítés került főszerepbe.

Oktatóink is jelen lesznek az idei VIBE fesztiválon
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának két oktatója is részt vesz az idei Vibe fesztiválon. Az alábbiakban mutatjuk a pontos programot.

FELVÉTELI 2022
Egészen július 19., kedd, 15 óráig lehet ONLINE jelentkezni a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán elérhető 13 alapképzés és 5 mesterképzés egyikére.

Pályázati felhívások ösztöndíjprogramokra
Újabb pályázati felhívások jelentek meg, amelyet egyetemi hallgatók és oktatók figyelmébe ajánlunk.

Egészség és higiénia képzés
A június 16-20. között Marosvásárhelyen megrendezett Egészség és higiénia (Health and hygiene) tréning az INDEHEP projekt keretén belül valósult meg, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának szervezésében.

XVI. Mérnökavató ünnepség a Sapientián
2022. június 16-án, csütörtök délután került sor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Biomérnöki és Élelmiszertudományi Tanszékeinek közös szervezésében a XVI. Mérnökavató ünnepségre, az egyetem épületében.

Csíkszeredai Esettanulmány Verseny - CSEV 2022
A verseny döntőjére 2022. június 8-án, szerdán került sor a megyeháza márványtervében, a verseny szervezői pedig a Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete és a Jenőfalvi Tercs Közbirtokosság voltak.

Elbúcsúztattuk a végzős hallgatóinkat
2022. június 9-10-én tartottuk a hagyományossá vált ballagási ünnepséget a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán. A 19 alap- és mesterképzésen 239 egyetemi hallgató ballagott el oktatóik kíséretében.

Akkreditáció és a minőségi oktatás
Hogy mi is az akkrediáció és hogyan függ össze az oktatás minőségével és miért fontos ez egy egyetem számára, kiderül a legújabb Sapientia Podcast részben, ahol Dr. Mara Gyöngyvér rektorhelyettes asszony és Dr. Pap Levente dékánhelyettes úr beszélgetnek a téma kapcsán.

Első ízben kapott legmagasabb szakmai besorolást időszakos akkreditációs felmérésén a Sapientia EMTE
A Sapientia EMTE fennállásának több mint 20 esztendeje alatt első ízben kapta meg a legmagasabb szakmai besorolást, kiemelt bizalmi minősítéssel.

Ballagási ünnepség a 2021/2022-es tanév végzetteinek
2022. június 9-10-én tartjuk az idei hagyományos ballagási ünnepséget a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

A Mathias Corvinus Collegium diákjai a laborunkban voltak
Egyetemünkre látogattak az MCC-s középiskolás diákok (Mathias Corvinus Collegium, Középiskolás Program), hogy alapvető biotechnológiákban használatos laboratóriumi technikákkal ismerkedjenek meg.

Innotech Student Call pályázati eredmények
Az alábbiakban elérhető az Innotech Student Call pályázat eredménye.

Átvehetők az oklevelek a Csíkszeredai Karon
Átvehetők az oklevelek a Csíkszeredai Karon 2022. június 8-án, szerdán 12:00 és 19:00 óra között, illetve 9-én, csütörtökön 9:00 és 13:00 óra között a 20-as teremben, a 2021-ben, valamint a korábban államvizsgázott hallgatók számára is.

Nyári egyetem: Lecce, Salento University 2022
A Sapientia EMTE 10 hallgatót tud delegálni erre a magas szintű nemzetközi rendezvényre.

Pályázati felhívás: Sapientia Maximus Hallgatói Díj 2022
A Sapientia EMTE Tehetséggondozási és Tudományos Diákköri Tanácsa pályázatot hirdet a SAPIENTIA MAXIMUS HALLGATÓI DÍJRA, a legkiemelkedőbb hallgatói tudományos munka elismeréseként. A díj oklevélből és pénzjutalomból áll, annak átadására a kari évzáró ünnepségek alkalmával kerül sor.

A marketing szakos hallgatóink két napos szakmai programon vettek részt
2022. május 20-21-én került sor egy újabb szakmai kirándulásra Deság völgyében, ahol a marketinges hallgatók egy intenzív programsorozat keretében hallgathatták meg a meghívottaink előadását.

Sapientia Nap a Tiltott Fesztiválon
2022. május 28-án a Sapientia egyetem is részt vesz a Tiltott fesztiválon, egy kötetlen délutáni kikapcsolódásra hívjuk az érdeklődőket, akik a koncert előtt egy sör mellett néhány érdekes és izgalmas progamon vehetnek részt.

Kommunikáció és közösség hete
2022. május 23-25. között szakmai programmal jelentkezik a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, ez alkalommal több vendégelőadó is érkezik hozzánk más egyetemekről.

Kétnapos szakmai túrán a végzős Élelmiszeripari mérnökök
2022. május 11-12. között a végzős élelmiszeripari mérnök szakos kétnapos szakmai kiránduláson voltak Dr. Salamon Rozália-Veronika és Dr. Lasló Éva tanárnők, valamint Csiszér Tímea laboráns kíséretében. A két nap alatt meglátogatták a Gordon Prod tejfeldolgozót, a Larix gyógynövény feldolgozót, a Petry húsfeldolgozó üzemet, a Wessling laboratóriumot, valamint a Jamy pálinkafőző üzemet. Ez alkalommal sikerült a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karára is ellátogatni.

Szakmai kiránduláson vettek részt a génsebészek a Vargyas-szorosban
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának III. éves Génsebész szakos hallgatói szakmai kiránduláson vettek részt a Természetes élőhelyek védelme tárgy keretében a Vargyas-szoros természetvédelmi területen, dr. Mara Gyöngyvér oktató szervezésében.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar

Csíkszereda, Hargita megye, Szabadság tér, 1. szám, 530104

Tel.: +40-266-314-657, fax: +40-266-372-099
E-mail: csikszeredauni.sapientia.ro 

btz webdesign