Korszerű pálinkafőző berendezést adományozott Élelmiszertudományi Tanszék számára a Patina Works kft. (Magyarország)

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Korszerű pálinkafőző berendezést adományozott Élelmiszertudományi Tanszék számára a Patina Works kft. (Magyarország)
Korszerű pálinkafőző berendezést adományozott Élelmiszertudományi Tanszék számára a Patina Works kft. (Magyarország)
Korszerű pálinkafőző berendezést adományozott Élelmiszertudományi Tanszék számára a Patina Works kft. (Magyarország)
2022. július 6.

2022. július 1-jén a második Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny díjkiosztó ünnepség keretén belül került sor Kószó Gábor és Ladi Csaba a Patina Works kft. https://palinkafozo.hu/társtulajdonosai jóvoltából egy egylépcsős pálinkafőző berendezés hivatalos átadására, amelyet adományként biztosítanak a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Élelmiszertudományi Tanszékének. 

Az adomány ünnepélyes átadása keretében a Patina Works kft. részéről Kószó Gábor társtulajdonos, élelmiszermérnök, pálinkamester illetve az egyetem képviseletében Dr. Bodor Zsolt dékánhelyettes, illetve Dr. Gyenge László az Élelmiszerudományi Tanszék oktatója jelenlétében került sor, melyet az együttműködési megállapodási szerződés és az adománylevél aláírása követett.

Dr. Gyenge László, az Élelmiszerudományi Tanszék oktatója és Dr. Bodor Zsolt, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának dékánhelyettese

A kapott modern pálinkafőző berendezés egy 95 L-es duplafalú, vízköpenyes nyomástartó üstből áll, valamint egy három erősítő feltétes szita tányéros oszlopból, amelybe annak érdekében, hogy a megfelelő rézfelület biztosítva legyen 330 db rézgyűrű került, ezzel biztosítva a pálinkafőzés során fontos katalizáló hatást. A gép elektromosan és gáztüzeléssel egyaránt fűthető. A bele tölthető 80 L cefréből 2 órás főzési idő mellett hozható ki nagy töménységű 85-90%-os alkoholtartalmú, aromadús végtermék egy főzési ciklusban.

A berendezést az Élelmiszertudományi Tanszéke egyaránt fogja használni úgy oktatási, mint kutatási célra. Az Élelmiszertudományi Tanszék oktatói nemcsak hallgatói számára nyújtanak lehetőséget megismerni a pálinkafőzés tudományát, hanem külső érdeklődők számára is lehetőséget szeretne biztosítani - úgy elméleti, mint gyakorlati oktatás keretében - a cefrézés és a pálinkafőzés ismereteinek átadására az egyetem falain belül.

A pálinkafőző berendezés jelentős mértékben hozzájárul az Élelmiszerudományi Tanszék berendezés-eszközparkjának bővítéséhez, amit az egész egyetem nevében hálásan köszönünk a Patina Works kft. tulajdonosainak.

Hírek
2024-07-09
2024-07-08
2024-06-26
2024-06-17Tagek

Mérnökök szakmai terepgyakorlaton a Cserna folyó völgyében
2022 júniusának utolsó hetében Turisztikai mérnök-menedzser és Génsebész hallgatók szakmai gyakorlaton vettek részt Herkulesfürdő vidékén.

Álláshirdetés: kapus
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara kapus állásra hirdet pályázatot.

Sajtóreggeli keretében értékeltük ki az idei tanévünket
2022. július 5-én, kedden reggel meghívtuk a sajtó képviselőit és partnerintézményeink képviselőit egy közös beszélgetésre, ahol bemutattuk az elmúlt tanév főbb stratégiai pontjait, eseményeit.

Kollégáink is részt vettek a Run for epilepsy jótékonysági futáson
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának munkatársai is részt vettek az Epilepsy Challenge projekt keretében 2022. július 3-án megszervezett Run for epilepsy jótékonysági futáson.

Gyümölcspárlat készítés zajlott az egyetemmel partnerségben
2022. június 20-26. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Élelmiszertudományi Tanszékén a gyümölcspárlat készítés került főszerepbe.

Oktatóink is jelen lesznek az idei VIBE fesztiválon
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának két oktatója is részt vesz az idei Vibe fesztiválon. Az alábbiakban mutatjuk a pontos programot.

FELVÉTELI 2022
Egészen július 19., kedd, 15 óráig lehet ONLINE jelentkezni a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán elérhető 13 alapképzés és 5 mesterképzés egyikére.

Pályázati felhívások ösztöndíjprogramokra
Újabb pályázati felhívások jelentek meg, amelyet egyetemi hallgatók és oktatók figyelmébe ajánlunk.

Egészség és higiénia képzés
A június 16-20. között Marosvásárhelyen megrendezett Egészség és higiénia (Health and hygiene) tréning az INDEHEP projekt keretén belül valósult meg, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának szervezésében.

XVI. Mérnökavató ünnepség a Sapientián
2022. június 16-án, csütörtök délután került sor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Biomérnöki és Élelmiszertudományi Tanszékeinek közös szervezésében a XVI. Mérnökavató ünnepségre, az egyetem épületében.

Csíkszeredai Esettanulmány Verseny - CSEV 2022
A verseny döntőjére 2022. június 8-án, szerdán került sor a megyeháza márványtervében, a verseny szervezői pedig a Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete és a Jenőfalvi Tercs Közbirtokosság voltak.

Elbúcsúztattuk a végzős hallgatóinkat
2022. június 9-10-én tartottuk a hagyományossá vált ballagási ünnepséget a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán. A 19 alap- és mesterképzésen 239 egyetemi hallgató ballagott el oktatóik kíséretében.

Akkreditáció és a minőségi oktatás
Hogy mi is az akkrediáció és hogyan függ össze az oktatás minőségével és miért fontos ez egy egyetem számára, kiderül a legújabb Sapientia Podcast részben, ahol Dr. Mara Gyöngyvér rektorhelyettes asszony és Dr. Pap Levente dékánhelyettes úr beszélgetnek a téma kapcsán.

Első ízben kapott legmagasabb szakmai besorolást időszakos akkreditációs felmérésén a Sapientia EMTE
A Sapientia EMTE fennállásának több mint 20 esztendeje alatt első ízben kapta meg a legmagasabb szakmai besorolást, kiemelt bizalmi minősítéssel.

Ballagási ünnepség a 2021/2022-es tanév végzetteinek
2022. június 9-10-én tartjuk az idei hagyományos ballagási ünnepséget a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

A Mathias Corvinus Collegium diákjai a laborunkban voltak
Egyetemünkre látogattak az MCC-s középiskolás diákok (Mathias Corvinus Collegium, Középiskolás Program), hogy alapvető biotechnológiákban használatos laboratóriumi technikákkal ismerkedjenek meg.

Innotech Student Call pályázati eredmények
Az alábbiakban elérhető az Innotech Student Call pályázat eredménye.

Átvehetők az oklevelek a Csíkszeredai Karon
Átvehetők az oklevelek a Csíkszeredai Karon 2022. június 8-án, szerdán 12:00 és 19:00 óra között, illetve 9-én, csütörtökön 9:00 és 13:00 óra között a 20-as teremben, a 2021-ben, valamint a korábban államvizsgázott hallgatók számára is.

Nyári egyetem: Lecce, Salento University 2022
A Sapientia EMTE 10 hallgatót tud delegálni erre a magas szintű nemzetközi rendezvényre.

Pályázati felhívás: Sapientia Maximus Hallgatói Díj 2022
A Sapientia EMTE Tehetséggondozási és Tudományos Diákköri Tanácsa pályázatot hirdet a SAPIENTIA MAXIMUS HALLGATÓI DÍJRA, a legkiemelkedőbb hallgatói tudományos munka elismeréseként. A díj oklevélből és pénzjutalomból áll, annak átadására a kari évzáró ünnepségek alkalmával kerül sor.

A marketing szakos hallgatóink két napos szakmai programon vettek részt
2022. május 20-21-én került sor egy újabb szakmai kirándulásra Deság völgyében, ahol a marketinges hallgatók egy intenzív programsorozat keretében hallgathatták meg a meghívottaink előadását.

Sapientia Nap a Tiltott Fesztiválon
2022. május 28-án a Sapientia egyetem is részt vesz a Tiltott fesztiválon, egy kötetlen délutáni kikapcsolódásra hívjuk az érdeklődőket, akik a koncert előtt egy sör mellett néhány érdekes és izgalmas progamon vehetnek részt.

Kommunikáció és közösség hete
2022. május 23-25. között szakmai programmal jelentkezik a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, ez alkalommal több vendégelőadó is érkezik hozzánk más egyetemekről.

Kétnapos szakmai túrán a végzős Élelmiszeripari mérnökök
2022. május 11-12. között a végzős élelmiszeripari mérnök szakos kétnapos szakmai kiránduláson voltak Dr. Salamon Rozália-Veronika és Dr. Lasló Éva tanárnők, valamint Csiszér Tímea laboráns kíséretében. A két nap alatt meglátogatták a Gordon Prod tejfeldolgozót, a Larix gyógynövény feldolgozót, a Petry húsfeldolgozó üzemet, a Wessling laboratóriumot, valamint a Jamy pálinkafőző üzemet. Ez alkalommal sikerült a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karára is ellátogatni.

Szakmai kiránduláson vettek részt a génsebészek a Vargyas-szorosban
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának III. éves Génsebész szakos hallgatói szakmai kiránduláson vettek részt a Természetes élőhelyek védelme tárgy keretében a Vargyas-szoros természetvédelmi területen, dr. Mara Gyöngyvér oktató szervezésében.

Mérnök-menedzser hallgatók szakmai látogatása a Green Farmon
2022. május 12-én a csíkszentkirályi húsmarha farmot tekintették meg a Turisztikai mérnök-menedzser szakos másodéves hallgatók.

Beszámoló a XIX. Csíkszeredai Kari TDK-ról és a XXV. Agrártudományi ETDK-ról
2022. május 10-én a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán került megszervezésre a XIX. Kari TDK és a XXV. Agrártudományi ETDK, amelyen minden eddiginél több, összesen 80 hallgató 74 dolgozathoz kötődő kutatás eredményeiről számolt be.

Miért értékesek a gyepek?
2022. május 16-án, hétfőn 12 órától kerül sor egy előadásra, ahol a Milvus Csoport képviselői környezeti nevelés témában tartanak előadást.

Munkalátogatáson voltak a diákjaink Brassóban, a Gastropan kiállításon
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Élelmiszeripari mérnök szakos hallgatói szakmai munkalátogatást tettek a Gastropan kiállításon, az egyetemi oktatókkal közösen szervezett program célja az ismeretek elmélyítése.

Megjelent a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram 2022/23-as tanévre szóló felhívása
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet hallgatók számára a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogramban való részvételre, a 2022/2023-es tanév első és második félévében. A pályázati űrlap kitöltése és benyújtása, valamint a szükséges kötelező és opcionális iratok csatolása a Neptun webes felületén, a kérvény modulon keresztül lehetséges 2022. május 11–25. között.

Könyvbemutató: Zsuzsa könyve - Tanulmányok Tapodi Zsuzsa születésnapjára
2022. május 17-én, kedden 18 órától kerül sor a Zsuzsa könyve. Tanulmányok Tapodi Zsuzsa születésnapjára című kötet bemutatójára a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében.

ELTE Kárpát-medencei Nyári Egyetem
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 25. alkalommal rendezi meg a határon túli magyar anyanyelvű egyetemi hallgatók számára az ELTE Kárpát-medencei Nyári Egyetem programot 2022. július 4. és július 10. között.

Bölcsész szakosok tanulmányi kiránduláson voltak
2022. május 5-8. között a Humántudományok Tanszék 52 diákja Pál Enikő, Pieldner Judit, Tapodi Zsuzsa és Tomonicska Ingrid szervező tanárok kíséretében bukaresti tanulmányi kiránduláson vett részt.

A Pécsi Tudományegyetem Marketing és Turizmus Intézetének két vendégelőadója tart előadást
2022. május 18-án, szerdán két vendégoktató érkezik hozzánk a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karára, és tartanak nyílt előadásokat.

Tudományos Diákköri Konferencia részletes programja
2022. május 10-én, kedden tartjuk az idei TDK és ETDK rendezvényeinket a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki egyetemünk egykori társult oktatóját, dr. George Volceanov professzort
2022. május 4-én a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki dr. George Volceanov professzort, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara Humántudományok Tanszékének korábbi társult oktatóját

HR Szakmai Napok második kiadása
2022. május 12-13. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke HR szakmai napokat szervez, hogy egy kis bepillantást nyerjünk a szakma titkaiba.

A Magyar Tudományos Akadémia külső tagja lett dr. Biró A. Zoltán professzorunk
Az MTA új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait 110, a közös akadémiai jelöltlistára felkerült kutató közül választotta meg május 3-án, kedden az Akadémikusok Gyűlése. Dr. Biró A. Zoltán egyetemi tanár, a Csíkszeredai Kar egykori dékánja külsős tagjává vált a Magyar Tudományos Akadémiának.

Sapientia Podcast: HR: Az emberi erőforrás fontossága és kihívásai
A Sapientia Podcast következő részében három egyetemi oktató, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának munkatársai egy újabb témát dolgoznak fel, közelebb kerülünk a humánerőforrás szakmához.

dr. hab. Rafał Smoczyński: Good moral panics and bad moral panics: societal reactions to labor migrants in the UK
2022. május 5-én, csütörtök, 18 órától egyetemünk vendége lesz dr. hab. Rafał Smoczyński, aki angol nyelvű nyílt előadására várja az érdeklődőket.

XIX. Csíkszeredai Kari TDK és a XXV. Agrártudományi ETDK program
2022. május 10-én kerül sor a két tudományos rendezvényre a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

Barna Imre Ferenc: A diffúziós egyenlet analitikus megoldásai különféle Ansatz-okkal
2022. április 26-án, délután 17 órától a Wigner Fizikai Kutatóintézet fizikusa Barna Imre Ferenc tart előadást A diffúziós egyenlet analitikus megoldásai különféle Ansatz-okkal címmel.

Sapientia Podcast: Hitek és tévhitek a táplálkozásban
Dr. Albert Csilla, az Élelmiszertudományi Tanszék adjunktusa és beszélgetőpartnere Dr. Csapó János, a Sapientia EMTE és a Debreceni Egyetem emeritus professzora ez alkalommal a hitek és tévhitek a táplálkozásban témáját boncolgatják.

Az alapkutatástól az új terápiákig - tudományos szessziót szervezünk
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Biomérnöki Tanszéke és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház 2022. április 22-én, pénteken közös konferenciát szervez az egyetem épületében. A programot az alábbiakban közöljük.

Az Innotech - üzleti tervek benyújtási időszakát meghosszabbítottuk
Az üzleti terv pályázat 2022.03.21 - 2022.06.03 között zajlik, az alábbi időbeosztás szerint:

Szakmai látogatás a Hargita Gyöngye Rt. ásványvíztöltődénél
A Turisztikai mérnök-menedszer szak másodéves hallgatói és az elsőéves Fenntartható biotechnológiák mesterszakos diákok hivatalos szakmai látogatáson vettek részt a Hargita Gyöngye Rt. Palackozó üzemnél.

Közel 800 középiskolás volt kíváncsi a Csíkszeredai Karon tartott nyílt napokra
Légy egy napra Sapientiás! programunkat idén első körben a csíkszeredai végzős hallgatóknak szerettük volna megszervezni, viszont az óriási érdeklődésre való tekintettel máshonnan is érkeztek résztvevők a nyílt napjainkra.

NFI Egyetemi Filmklub: A tanú
2022. április 12-én, kedden este 19:30 órától A tanú (Bacsó Péter, 1969) című film cenzúrázatlan verzióját vetítjük.

Dr. Pál Enikő: Pe covorul roșu
2022. április 14-én egy újabb nyílt órára hívjuk a kedves érdeklődőket, ezúttal Dr. Pál Enikő, a Humántudományok Tanszék adjunktusa tart román nyelvgyakorlat órát azoknak, akik kicsit felfrissítenék a román nyelvismeretüket.

Az Élelmiszeripari mérnök szakosaink hús- és tejfeldolgozó üzemeket látogattak meg
Élelmiszeripari mérnöki szakos hallgatók szakmai látogatáson vettek részt a Benedek gyergyószentmiklósi húsfeldolgozóban és a csíkszépvízi Csengő Mezőgazdasági Szövetkezet tejfeldolgozóban.

Sapientia Podcast: Tudományos élet és a nők helyzete
Arra a kérdésre keressük a választ, hogy az akadémiai szektor, a felsőoktatás és a tudományos pálya mennyire gendersemleges, azaz mennyire egyenlő esélyekkel indulhatnak és haladhatnak ezen a területen a nők a férfiak mellett. Dr. Gergely Orsolya, oktatónk beszélgetőpartnereivel ezt a témát boncolgatja.

Dr. Nagy Tünde: Fordítsunk!
A Gyertek át hozzánk a Sapientiára! programunk következő találkozási alkalma 2022. április 11-én, hétfőn lesz, ekkor pillanthatunk be Dr. Nagy Tünde, adjunktus fordítástan órájára.

Élelmiszeripari mérnöki szakos hallgatók szakmai látogatáson a Vegadom House papírtasak gyárban
A Dr. Salamon Rozália Veronika oktató által szervezett 2022. április 5-i szakmai látogatáson a hallgatók Tamás Krisztina és Mezei Árpád tulajdonosok szakmai kalauzolása mellett a papírtasak gyártás technológiájával barátkozhattak.

NFI Egyetemi Filmklub: Isten hozta, őrnagy úr!
2022. április 5-én, kedden este 19:30 órától az Isten hozta, őrnagy úr! (Fábri Zoltán, 1968) című filmet vetítjük.

Perspectives in Human Sciences – online workshop
2022. április 8-án a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara Humántudományok Tanszékének Kultúraközi Kölcsönhatások Kutatóközpontja, a Kolozsvári Akadémiai Bizottsággal közösen, egynapos angol nyelvű interdiszciplináris online workshopot szervez meghívottakkal Perspectives in Human Sciences címmel.

Elindult a „Lost Millennials” projekt
Elindult a „Lost Millennials” projekt amely célja a 25 év feletti NEET-eket célzó munkaerő-piaci kezdeményezések értékelési gyakorlatának a javítása.

Sapientiás oktatók a Régiós e-KP szombaton találkoztak a székelyföldi MCC-s diákokkal
2022. március 19-én a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban régiós e-KP (erdélyi Középiskolás Program) hétvége keretein belül tartottak tematikus előadást, illetve workshopot a Biomérnöki Tanszék oktatói és doktoranduszai az Mathias Corvinus Collegiumos diákoknak.

Biomérnök mesteris hallgatók szakmai látogatáson a csíkszeredai tejgyárban
A Fenntartható biotechnológiák mesteri szak I. éves hallgatói az Iparban használt mikroorganizmusok tantárgy keretében hivatalos szakmai látogatáson vettek részt a csíkszeredai S.C. Lactate Harghita S.A. tejgyárban.

Beszámoló a XIII. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói versenyről
2022. koratavaszán tizenharmadik alkalommal szerveztük meg és bonyolítottuk le a középiskolák 11-12. osztálya számára meghirdetett „Gúzsba kötve táncolni” fordítói versenyünket, melynek döntőjére március 19-én került sor.

Nyílt napozók az egyetemen harmadik alkalommal is
2022. március 18-án, pénteken újabb középiskolás csapat látogatott meg bennünket.

Dr. György Ottilia: Fenntartható-e a mai fogyasztás?
Múlt héten a Sapientia Podcast részben tárgyaltuk a #fenntarthatóság témakörét, most pedig lehetőség van becsatlakozni Dr. György Ottilia, egyetemi adjunktus nyílt órájára.

Dr. Pap Levente: Középkori vágánsköltészet
A Gyertek át hozzánk a Sapientiára! programunk következő előadója Dr. Pap Levente, egyetemi docens lesz, aki március 29-én, kedden reggel várja az érdeklődőket.

Dr. Madaras Szilárd: Innováció menedzsment
Folytatódnak az egyetemi nyílt órák a Gyertek át a Sapientiára! programunk keretében. Előadónk március 28-án, hétfőn reggel várja az érdeklődőket.

TudományKöz - beszélgetések a tudományról: Csillagászat régen és ma
A Kolozsvári Akadémiai Bizottság kerekasztal-beszélgetéseket indított, amelyekben a tudományos kérdésekről, aktualitásokról beszélgetnek, közérthetően. Az első beszélgetésre 2022. március 17-én, csütörtökön 18 órától került sor, ahol egyetemünk professzora Dr. Makó Zoltán is meghívott vendég volt.

Teázz egyet az Erasmus-koordinátoroddal!
2022. március 22-én, kedden, 18:00 órától a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Erasmus-koordinátora egy beszélgetéssel egybekötött teázásra hív benneteket, hogy ismertesse az Erasmus+ program tudnivalóit és segítséget nyújtson a pályázáshoz!

A második nyílt napunkon is sokan voltak
2022. március 11-én, pénteken a Légy egy napra Sapientiás! nyílt napunkon szintén több iskola diákja vett részt és ismerkedett meg az egyetemi élettel.

Sapientia Podcast: Könyvajánlók a fenntarthatóságról
Dr. György Ottilia egyetemünkön adjunktusként közgazdasági tárgyakat oktat, ezen belül pedig a fenntartható gazdasági fejlődés tárggyal is foglalkozik. Innen jött az inspiráció, hogy beszélgetőtársával Haba Tünde projektmenedzserrel, civil aktivistával a fenntarthatósághoz kapcsolódóan érdekes könyveket, olvasmányokat osszanak meg a hallgatókkal.

NFI Egyetemi Filmklub: A Pogány Madonna
2022. március 8-án, kedden este 8 órától lesz látható Mészáros Gyula filmje, A Pogány Madonna (1980). Helyszín: Sapientia EMTE, Csíkszeredai Kar, Nagy Aula

Fiatalon Erasmussal: Európában és a világban! – online tájékoztató és beszélgetés
Az idei Erasmus Open Doors eseményre 2022. március 10-én, csütörtökön 18 órától csatlakozhatnak online a hallgatóink.

Az idei első nyílt napunk élményei
2022. március 4-én, pénteken délelőtt két év után újra megnyitotta kapuit a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a felvételi előtt álló középiskolások számára.

Rekordszámú fordítás érkezett a Gúzsba kötve táncolni versenyünkre
2022 januárjában a Sapientia EMTE csíkszeredai Humántudományok Tanszéke a tizenharmadik alkalommal hirdette meg a „Gúzsba kötve táncolni” fordítóversenyt középiskolák 11-12. osztálya számára.

Dr. Lányi Szabolcs: Ökológiai rendszerek és a környezetszennyezés
A Gyertek át a Sapientiára! programsorozatunk ötödik előadója, Dr. Lányi Szabolcs, egyetemi professzor, a Biomérnöki Tanszék oktatója lesz, aki 2022. március 10-én, csütörtökön 10:00-13:00 között tart előadást.

Dr. Lajos Katalin: A nyelvújítás kora
A Gyertek át a Sapientiára! programsorozatunk negyedik előadója, Dr. Lajos Katalin, egyetemi adjunktus, a Humántudományok Tanszék oktatója lesz, aki 2022. március 10-én, csütörtökön 16:00-17:40 között a másodéves gazdaság- és humántudományi szakos hallgatóknak tartja előadását a Művelődéstörténet tárgy keretében.

Sapientia Podcast: Az élelmiszer-hamisítók leleplezése
Újabb Sapientia Podcast epizóddal jelentkezik a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, ezúttal Dr. Csapó János, egyetemi professzor és Dr. Albert Csilla, egyetemi adjunktus, az Élelmiszertudományi Tanszék oktatói beszélgetnek egy igen érdekes és sokunkat foglalkoztatott témáról az élelmiszer-hamisításról.

Dr. Tapodi Zsuzsanna: A hódító férfi alakváltozatai
A Gyertek át a Sapientiára! programsorozatunk harmadik előadója, Dr. Tapodi Zsuzsanna, egyetemi professzor, a Humántudományok Tanszék oktatója, aki 2022. március 9-én, szerdán, 14:00-15:40 között az elsőéves Világ- és összehasonlító irodalom – angol nyelv és irodalom szakos hallgatóknak tartja szemináriumi foglalkozását.

Dr. Mara Gyöngyvér: Sejtlégzés
A Gyertek át a Sapientiára! programsorozatunk második előadója, Dr. Mara Gyöngyvér, egyetemi professzor, a Sapientia EMTE rektorhelyettese, a Biomérnöki Tanszék oktatója lesz, aki 2022. március 8-án, kedden reggel 8:00-9:40 között enged betekintést a Sejtlégzés előadására.

Egyeztettünk a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vezetőivel
Egyetemünk rektora, dr. Tonk Márton online egyeztetést folytatott február 27-én kiemelt partnerintézményünk, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola vezetőivel, dr. Orosz Ildikó elnök asszonnyal, illetve dr. Csernicskó István rektor úrral.

Dr. Ajtony Zsuzsanna: Are you really as environmentally friendly as you think you are?
A Gyertek át a Sapientiára! programsorozatunk első előadója, Dr. Ajtony Zsuzsanna-Ildikó, egyetemi docens, a Humántudományok Tanszék vezetője lesz, aki 2022. március 7-én, hétfőn 10:00-11:40 között az Az angol nyelvgyakorlat szemináriumra enged betekintést.

NFI Egyetemi Filmklub
Ebben a félévben is folytatódik az egyetemi filmklub! Minden második héten (a páros heteken) színes kínálat várja az érdeklődőket a magyar mozgókép történetéből, a hatvanas évektől napjainkig.

Erasmus+ hallgatói pályázati felhívás – 2022
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet az Európai Unió Erasmus+ Programjának támogatásával hallgatók számára szakmai gyakorlat mobilitáson való részvételre 2022 nyarán, és tanulmányi mobilitáson való részvételre a 2022/2023-as tanév első félévében.

A Sapientia EMTE Erasmus+ pályázatot hirdet oktatási és képzési célú mobilitási támogatás elnyerésére 2022-2023-ban

Gyertek át hozzánk a Sapientiára!
Számos alkalommal feltevődik a kérdés, hogy mivel foglalkoznak az egyetemi oktatók, milyen kutatásokban vesznek részt, melyik szakterületen érzik komfortosan magukat, ugyanakkor sokan kíváncsiak, hogy az egyetemisták órái hogyan telnek? Ezekre a felvetésekre kínálunk válaszokat legújabb programunkkal.

TELTHÁZ! Légy egy napra Sapientiás! - nyílt napok Csíkszeredában
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara két év kihagyás után nyílt napokat szervez, elsőkörben a csíkszeredai végzős középiskolásokat várjuk, de érdeklődés esetén másokkal is egyeztetünk a programlehetőségről!

Innotech Student Call - Innovatív vállalkozói tevékenység egyetemistáknak - második toborzó
Ahogyan a korábbi felhívásunkban olvashattátok nagyszerű lehetőség nyílik a vállalkozó szellemű hallgatók számára.

Sapientia Podcast: Mítoszok, egykor és ma
Ebben a Sapientia Podcast részben Dr. Mihály Vilma-Irén, egyetemi adjunktus és Dr. Hubbes László-Attila, egyetemi docens beszélgetésük során elkalauzolnak a mítoszok világába és ezáltal megértjük azt is, hogy miként értelmezhető a mítosz egykor és ma.

Oktatók hallgatók általi értékelésének díjazása
Minden évben fontos egyetemünknek, hogy a hallgatóink visszajelezzenek és értékeljék az oktatók munkáját, ezért ösztönzésképp a félév végi kiértékelők között nyereményeket sorsoltunk ki.

II. helyezést ért el az ENIGMA csapata a győri versenyen
2022. február 5-én zajlott a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium szervezésében a XX. Országos Pénzügyi Esettanulmányi Verseny, ahol hallgatóink dobogós második helyezést értek el.

Egy éves lett a Sapientia Podcast
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara 2021. február 4-én tette közzé legelső podcast műsorát. Ennek kapcsán idézzük fel az elmúlt egy év részeit.

Vízszerelő, karbantartó kollégát keresünk
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem karbantartó-vízszerelő állás betöltésére hirdet versenyvizsgát.

Sapiophile: Jó üzlet az egészség
Ebben a Sapiophile részben egyetemünk adjunktusa Dr. Tamás Melinda az ellentmondásos táplálkozási zűrzavarban megjelöl pár alapfogalmat, amelyek segítenek eligazodni.

A Szent Anna-tó problematikája az M5 műsorán
Az M5 csatorna Multiverzum adásában feldolgozta egyetemi docensünk, dr. Máthé István kutatását és a Szent Anna-tó vizének állapotáról készítettek egy riportot.

Dr. Balázs Lajos, egyetemünk nyugalmazott docensének könyvét román nyelvre fordítják
Amikor az ember nincs es ezen a világon Nemi kultúra és nemi erkölcs Csíkszentdomokoson című könyv román nyelvre való fordításának és 1000 példányban való kiadását vállalta a temesvári Memoria culturii kiadó.

XIII. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny középiskolásoknak
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke idén tizenharmadik alkalommal hirdeti meg fordítói versenyét a középiskolák 11–12. osztályos tanulói számára négy kategóriában.

Óraadói tanársegédi állások az Üzleti Tudományok Tanszéken
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet két óraadói tanársegédi állás betöltésére az Üzleti Tudományok Tanszéken, a 2021/2022-as egyetemi év II. félévére.

Innotech Student Call - Innovatív vállalkozói tevékenység egyetemistáknak
A Sapientia EMTE a Román Kereskedelmi és Iparkamarával, az OTP Consulting Romániával és a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együtt, 2022 januárjától kezdődően indítja az Innovatív vállalkozói tevékenység egyetemistáknak - AIS (Antreprenoriat Inovativ pentru Studenți) projektet

Óraadói tanársegédi állás az Élelmiszertudományi Tanszéken
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére az Élelmiszertudományi Tanszéken, a 2021/2022-es egyetemi évre.

Óraadó oktatói pályázátok
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói oktatói állások betöltésére a Biomérnöki Tanszéken.

Középiskolásoknak szervez gazdasági/üzleti vetélkedőt a Romániai Magyar Közgazdász Társaság
Az RMKT már nyolc alkalommal szervezett pénzügyi vetélkedőt középiskolás diákok számára, ezen verseny tapasztalatait felhasználva, értékeit megtartva idén egy új formátumban hirdetnek versenyt szintén a középiskolás diákok számára.

Egyetemünk is részt vesz idén az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon
2022. január 13-15. között Budapesten szervezik meg a kiállítást, ahol lehetőségünk nyílik a magyarországi diákok számára is bemutatni a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem képzési kínálatát.

Oktatónkra emlékezünk
Mély megrendüléssel vesszük tudomásul, hogy szeretett kollégánk, barátunk Gáspár Bencéné dr. Vér Katalin Mária 2022. január 5-én, életének 74. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar

Csíkszereda, Hargita megye, Szabadság tér, 1. szám, 530104

Tel.: +40-266-314-657, fax: +40-266-372-099
E-mail: csikszeredauni.sapientia.ro 

btz webdesign