NFI Egyetemi Filmklub – Az ötödik pecsét

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
NFI Egyetemi Filmklub – Az ötödik pecsét
    2023. márc. 7. — 2023. márc. 7.

2023. március 7-én, kedden este 19.30 (!) órától Fábri Zoltán Az ötödik pecsét (1976) című filmjét nézzük meg. „A mindenkori hatalom elnyomásában is az erkölcsöt választó kisemberek döbbenetes erejű példázata.” (filmarchiv.hu) Meghívott vendégünk: Lázár-Prezsmer Endre művelődésszervező, a sepsiszentgyörgyi Művész Mozi programfelelőse.

A vetítés helyszíne a Nagy Aula.

Szeretettel várjuk a kedves hallgatókat és kollégákat!

Hírek
2024-03-25
2024-03-25
2024-03-22
2024-03-20



Tagek

„Gúzsba kötve táncolni” fordítóverseny eredmények 2023
Minden eddiginél nagyobb számú fordítás érkezett be: 125 tanuló 173 fordítást küldött be az első fordulóban, közülük 44-en két-két kategóriában, 2 tanuló pedig három kategóriában jelentkezett.

Erasmus+ Open Doors - tájékoztató és beszélgetés
Újra itt a lehetőség, hogy megismerd az Erasmus+ programot, várunk a személyes találkozásra és bemutatóra 2023. március 7-én, kedden.

Erasmus+ hallgatói pályázati felhívás: szakmai gyakorlat mobilitás (2023 nyara) és tanulmányi mobilitás (2023/24-es tanév)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet az Európai Unió Erasmus+ Programjának támogatásával hallgatók számára szakmai gyakorlat mobilitáson való részvételre 2023 nyarán, és tanulmányi mobilitáson való részvételre a 2023/2024-es tanévben.

A második félévben is folytatódik az NFI Egyetemi Filmklub
Érdekel a magyar film? Szívesen néznél régebbi filmeket vásznon, felújított képpel és hanggal, valamint új filmeket? Aztán esetleg szívesen beszélgetnél a látottakról meghívottakkal, egyetemi hallgatótársaiddal?

Sapientia Podcast: Egy évforduló, amit nem ünneplünk: orosz-ukrán háború
Mi előzte meg az orosz-ukrán háború tényleges kirobbanását? Ki hozhatja el a békét a két fél számára? Mi történik a háború után Oroszországgal és Ukrajnával? Hogyan vezetett a háború gazdasági változásokhoz világszerte, miért fizetünk többszörös gázárakat?

Nyilvános doktori házivédésre kerül sor
2023. február 17-én, pénteken kerül sor Bodor Katalin doktori védésére.

Kiegészítő Erasmus+ pályázati felhívás felsőoktatási munkatársak és oktatók számára
Részletek a leírásban!

Egyetemünk oktatói újabb Erasmus+ projektben vesznek részt
Ezúttal Gergely Orsolya és Kádár Beáta adjunktusok a ’RE-FEM – Női vállalkozók támogatása a rezíliensé válásban a pandémia után’ című 7 országot felölelő program oszlopos tagjai, ők koordinálják a program kvalitatív és kvantitatív kutatási részét.

Sapientia Podcast - Minden, ami tabu: menstruáció, védekezés, abortusz, HPV
A mostani Sapientia Podcast részben szó lesz a menstruációs ciklusról, védekezési lehetőségekről, az abortuszról, valamint a HPV vírusról beszélget dr. Albert Beáta professzor, az Egészségügyi nevelés rovatunk házigazdája és dr. Kraft Hunor szülész-nőgyógyász szakorvos.

Különdíjat szerzett az Enigma csapat a győri Országos Pénzügyi Esettanulmány Versenyen
2023. február 4-én, szombaton tartották a győri Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium Országos Pénzügyi Esettanulmány Versenyt, ahol egyetemünk csapata az ENIGMA különdíjat zsebelt be.

Légy egy napra Sapientiás! 2023 - nyílt napok Csíkszeredában
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara nyílt napokat szervez a kampuszon 2023. március 3., 10., 17., 24., 31., pénteki napokon.

Megjelent a Márton Áron-ösztöndíj a tehetséges külhoni magyar fiatalok tudományos-kutatói tevékenységének támogatására
A Külgazdasági és Külügyminisztérium ösztöndíjpályázatot hirdet a 2023-as évben szülőföldjükön felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató, határon túli magyar hallgatók és vezetőtanáraik részére a Balassi Bálint-ösztöndíjprogram Márton Áron-ösztöndíjában való részvételre.

Lost Millennials Event Series: Challenges of School to Work Transition
A Lost Millenials projekt keretében kerül sor egy online eseményre 2023. január 31-én, kedden.

Digitális oktatási rendszerek képzés Eperjesen
2023. január 16-20. között Eperjesen került megszervezésre az INDEHEP (Innovative Digital Development of Health Pedagogics) projekt keretén belüli következő képzés, melynek témáját a digitális oktatási rendszerek képezték.

Pályázati felhívás: Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram, 2022/23-as tanév, II. félév

Óraadói tanársegédi állás a Biomérnöki és Üzleti Tudományok Tanszéken
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére a Biomérnöki és Üzleti Tudományok Tanszéken, a 2022/2023-as egyetemi tanévre. A pályázati dossziét személyesen a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának főtitkáránál lehet leadni: Szabadság tér 1 szám.

Szennyezőanyag bontására képes baktériumról publikáltak a biomérnökök
A Springer Kiadó által gondozott World Journal of Microbiology and Biotechnology című folyóiratban (IF: 4,25) jelent meg a Biomérnöki Tanszéken végzett több éves kutatás összefoglalója.

Sapientia Podcast: Mire gondolt a költő? - beszélgetés Borsodi L. Lászlóval
Ebben a podcast részben hosszú utat teszünk meg a gyerekirodalomtól egészen a prózaversekig, meghívott vendégünk beavat az irodalomkritikusi szakmába is.

Könyvmentő a magyar kultúra napjára
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara is csatlakozik a Könyvmentők egyetemi akcióhoz, melynek célja, hogy új otthonokat találjunk a régi könyveknek.

XIV. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny középiskolásoknak
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke idén tizennegyedik alkalommal hirdeti meg fordítói versenyét a középiskolák 11–12. osztályos tanulói számára négy kategóriában:

Így ünnepeljük a magyar kultúra napját
Egyetemi közösségünket kérdeztük, arról, hogy mi jut elsőre eszükbe, ha a magyar kultúra napja kapcsán a magyar filmről, rajzfilmről, meséről, népmeséről, irodalomról vagy épp zenéről kérdezzük?

Óraadói adjunktusi állás az Élelmiszertudományi Tanszéken a 2022/2023-as egyetemi évben
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói adjunktusi állás betöltésére az Élelmiszertudományi Tanszéken, a 2022/2023-as egyetemi évre. A pályázati dossziét elektronikusan, az Élelmiszertudományi Tanszékének titkárának elküldve (laczkoizabella@uni.sapientia.ro) lehet leadni, 2023. január 24., 15 óráig.

Erasmus+ pályázati felhívások - 2022/2023
Megjelentek a Sapientia EMTE első BIP (vegyes intenzív programok, Blended intensive programmes) pályázati felhívásai az Erasmus+ programon belül.

PÁLYÁZAT nemzetközi tudományos konferenciákon, művészeti fesztiválokon és kiállításokon való részvétel támogatására - 2023
A Sapientia Alapítvány – Kutatási Programok Intézete (KPI) pályázatot hirdet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), valamint a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) főállású oktatói számára nemzetközi tudományos konferenciákon, művészeti fesztiválokon, illetve kiállításokon való részvétel támogatására.

Pályázati felhívás tudományos, illetve oktatási kiválósági eredményekre megítélhető minősítési bérkiegészítésre - 2023
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem pályázatot hirdet a Sapientia EMTE főállású oktatói számára a 2020, 2021 és 2022-ben közölt tudományos, illetve oktatási munkák díjazására, minősítési bérkiegészítés formájában. A bérkiegészítés havi bruttó 550–5000 lej közötti összeg lehet, a pályázat értékelése során elért pontszám szerint.

Sapientia Podcast: Új év, új adózás - mit hozott 2023?
A vállalkozások életét folyamatos változások jellemzik, olyan elvárásoknak kell megfelelni, amelyet egy jó könyviteli szakember nélkül sokkal nehezebb megugrani. A 2023-as év nagyon sok újdonságot hozott, új adózási rendszer, új szabályok.

Találkozzunk a 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon
2023. január 12–14. között zajlik Budapesten a 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás. A Sapientia EMTE csapata a Hungexpo A csarnokában, a KT08-as standnál várja az oktatási kínálata iránt érdeklődőket.

Megjelent a Hunyadi János ösztöndíj 2022/2023-as tanév tavaszi szemeszterére vonatkozó felhívása

Pro Cultura kitüntetést kapott dr. Balázs Lajos tiszteletbeli professzor
A díjat a romániai Nemzeti Kisebbségek Napja tiszteletére szervezett bukaresti ünnepségen adták át.

Sapientia Podcast: Egy kis nasi belefér? - a stresszevésről -
Az evés, az étel fontos része életünknek, nemcsak azért, mert szervezetünk zavartalan működéséhez szükséges tápanyagok forrása, hanem közösségformáló ereje is van. Enni jó és enni muszáj!

XX. Csíkszeredai Kari Tudományos Diákköri Konferencia
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a 2022/2023-as tanévre meghirdeti a Tudományos Diákköri Konferenciát.

Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban - pályázati felhívás
A pályázatra a magyarországi felsőoktatási intézmények alap-, mester- vagy osztatlan képzésében részt vevő, valamint a Magyarországgal szomszédos államok magyar nyelven is oktató felsőoktatási intézményeinek 30 évnél fiatalabb, nappali vagy levelező tagozatos, aktív státuszú hallgatói jelentkezhetnek.

Sapientiás karácsonyi kedvencek 2022 // part. 2
Forró csoki vagy forralt bor? Szánkózás vagy korizás? Mézeskalács vagy bejgli? Ajándékot adni vagy kapni?

Sapientiás karácsonyi kedvencek 2022 // part. 1
Karácsonyra hangolódik a Sapientia közössége, egy videóban összegyűjtöttük, hogy melyek a mi karácsonyi kedvenceink.

Esettanulmány tréningen vettek részt hallgatóink
2022. december 13-14. között kétnapos esettanulmány tréningen vettek részt hallgatóink, hogy a legmegfelelőbb felkészültséggel rendelkezzenek a valós vállalati kihívások, problémák megoldására. A képzést a Case Solvers vezetője, Ábrahám Zsolt tartotta.

Urbanus Hits - városszociológiai zenelista
Szociológus hallgatóink a városszociológia tárgy témái kapcsán állítottak össze egy Spotify lejátszási listát, olyan dalokkal, amelyek a városi életet és tartozékait jelenítik meg: #zaj, #egyenlőtlenség, #gettó, #elidegenedés, #globalizáció, #fogyasztás. Have fun!

Csíkszentdomokos szokásai az értéktárban
Csíkszentdomokos sorsforduló szokáskultúrája bekerült az Erdélyi Értékek Tárába. Az ezt igazoló díszoklevelet csütörtök este vette át a falu lakossága nevében Karda Róbert polgármester. Az eseményen dr. Balázs Lajos néprajzkutató előadásában az értéktárbizottság döntését indokolta.

A Szent Anna-tóról szóló könyv bemutatója a Magyar Tudományos Akadémián
2022. december 8-án “A Csomád vulkán térségének kutatási eredményei új kiadványok tükrében” elnevezéssel szervezett tudományos ülésszakot a Magyar Tudományos Akadémia Földtudományok Osztálya Természetföldrajzi Tudományos Bizottsága és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természetföldrajzi, illetve Környezet- és Tájföldrajzi Tanszéke.

Diskurzus, kultúra, reprezentáció - konferenciafelhívás
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszéke 2023. április 21-22-én rendezi a Diskurzus, kultúra, reprezentáció III. című nemzetközi konferenciát Csíkszeredában, az egyetem campusán. A konferencia nyelvei: magyar, román, angol.

Fejlődik a Sapientia: tudományos rangsorba került, digitalizál, és új kart indítana
Az oktatás és a tudományos kiválóság kapcsán több eredménnyel is büszkélkedhet a Sapientia.

Sapientia Podcast: Drog és alkohol: ad vagy elvesz?
Lejárt a fesztiválszezon, de jönnek az ünnepek, a mini bulik időszaka, a depresszívebb napok és ismét előkerülhetnek a parti drogok. Hangulatszerzés, hangulatoldás a cél, de a függőség fájdalommal kezdődik és fájdalommal végződik.

Különdíjat adott Karunk a XXI. Kossuth-szónokversenyen
,,Minden embernek őrködnie kell a világ rendje felett, mert a becsület azt kívánja” – Tamási Áron gondolata jegyében szervezte meg a Bod Péter Tanítóképző a 21. Kossuth-szónokverseny erdélyi szakaszát Kézdivásárhelyen.

Első díj a 10. Student in Bucovina Nemzetközi Tudományos Diákkonferencián
A szucsávai Ștefan cel Mare Egyetem Élelmiszermérnöki Kara 2022. november 10-11-én hibrid formában, 10. alkalommal rendezte meg a Romániai Oktatási Minisztérium égisze alatt a “Student in Bucovina” nemzetközi konferenciát.

Sapientia Podcast: KépernyőGenerációk
20 éve még csak keveseknek volt mobiltelefonjuk, ma már szinte nincs olyan, akinek ne lenne (okos)telefonja, tabletje, számítógépe.

Elindult a sapis online művészsarok
Tehetséges és szárnybontogató hallgatóink alkotásaiból készült sorozatot szeretnénk bemutatni, amellyel mindenkihez közelebb hozzuk a kreativitást és az alkotás szeretetét.

Terepgyakorlaton a harmadéves Turisztikai mérnök-menedzser szakos hallgatók
2022. november 9-én a Falusi-, agro-, és ökoturizmus óra keretén belül szakmai terepgyakorlaton vettek részt a harmadéves turisztikai mérnök-menedzser szakos hallgatók, dr. Ambrus Tünde tanárnő vezetésével.

Tudományos megismerés: kihívások és esélyek
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke, a KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja és az MTA Határon Túli Magyarok Titkársága közös szervezésében kerül sor a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz kapcsolódó csíkszeredai tudományos konferenciára.

Rafał Smoczyński lengyel akadémiai társadalomkutató vendégelőadása a Sapientián
2022. november 18-án, pénteken, 16 órától a Társadalomtudományi Tanszék régóta visszatérő vendégeként dr. Rafał Smoczyński Lengyel Tudományos Akadémia Filozófiai és Társadalomtudományi Intézetének kutatója tart nyílt előadást Jó és rossz állampolgárnak lenni Lengyelországban - A lengyel értelmiség 1989 után címmel.

Sikeres doktorátusi védés egyetemünkön
2022. november 8-9-én a Biomérnöki Tanszék két doktorandusa, Keresztesi Ágnes és Salamon Pál sikeresen megvédték doktori értekezésüket a Pécsi Tudományegyetem Kémia Doktori Iskolája által kijelölt bizottság előtt.

Újra Sepsiszentgyörgyre került a X. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő fődíja
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a Társadalomtudományi Tanszéke 2022-ben immár tizedik alkalommal rendezte meg a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

Újra házhoz megy az egyetem – erdélyi iskolákba látogatunk
Két év kihagyás után újra megszervezi felvételi tájékoztató körútját a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, az ország magyar középiskolásaihoz látogatva adnak így teret a képzéskínálatról és a sapientiás életről szóló kérdéseiknek.

Génsebészek a Garden Proiect mikroszaporító laborjában
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának harmadéves Génsebészet hallgatói kihelyezett laborgyakorlaton vettek részt a csíkmadarasi Garden Proiect mikroszaporító laborjában, a Növényi sejttenyésztés tárgy keretén belül, Bálint Emese oktató szervezésében.

Barátokkal a tudományról - A Kisebb Testvérek regulája és élete ez...
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara és az Erdélyi Ferences Rendtartomány közös együttműködése révén előadássorozatot szervezünk, ahol ferencesek tartanak előadásokat. Az első találkozásra 2022. november 21-én, hétfőn 16 órától kerül sor.

Könyvbemutató: Szociális ellátás a Székelyföldön
2022. november 23-án, szerdán 18 órától mutatjuk be a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetőjének, Elekes Zoltánnak a nemrégiben megjelent Szociális ellátás a Székelyföldön című könyvét.

Sapientia Podcast: Irodalom, történelem és egyéni tragédiák: Daday Loránd
Egy elfelejtett, enigmatikus írót ismerhetünk meg az e heti podcast részben, aki nagyon érdekes és hurcoltatott életpályát járt végig. Daday Loránd munkásságáról Pap Levente docens és Tapodi Zsuzsanna-Mónika professzor beszélgetnek.

NFI Egyetemi Filmklub – Régi idők focija
2022. november 8-án, kedden este 19.30 órától a Régi idők focija (1973) című filmjét vetítjük.

Szociotúra Brassóban
Karunk Humánerőforrás és Szociológia szakos harmadéves hallgatói egy brassói terepgyakorlaton vettek részt 2022. november 3-án.

Időközi választások - hallgatói képviselők
A hallgatók képviseletét ellátó megüresedett helyekre az egyetem Szenátusa időközi választást írt ki.

A nemzeti tudományosság és művészetek erdélyi-székelyföldi kiválóságai
Erdélyi Múzem-Egyesület Csíki Fiókegyesülete, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara tisztelettel meghívja az Erdélyi Magyar Tudomány Napja jegyében szervezett A NEMZETI TUDOMÁNYOSSÁG ÉS MŰVÉSZETEK ERDÉLYI-SZÉKELYFÖLDI KIVÁLÓSÁGAI tudományos konferenciára.

Dr. Lucian-Gheorghe Gavrilă egyetemi tanár emlékére
Megdöbbenéssel értesültünk, hogy dr. Lucian-Gheorghe Gavrilă egyetemi tanár 2022. október 31-én eltávozott az élők sorából.

Biró A. Zoltán: Székelyföld – milyen vidék?
A székelyföldi térséggel kapcsolatos diskurzusokban gyakoriak a sarkító, értékelő vélemények. Vagy a lemaradást, a periferikus jelleget emelik ki, vagy a sikereket. Milyen esélyei vannak ebben a térségben a szakmai elemzésnek?

Újdonságokkal indul a Sapientia Podcast harmadik évada!
Örömmel jelentjük be, hogy folytatódik a Sapientia Podcast sorozatunk, harmadik évaddal menetelünk tovább, ebben a tanévben is nagyon változatos témákkal, napjainkat meghatározó jelenségekkel és izgalmas, aktuális diskurzusokkal várjuk a hallgatókat.

Könyvbemutató: A gyorsan változó Szent Anna-tó
2022. november 2-án, szerdán 18 órától kezdődően kerül sor egy rövid vetítettképes előadásra, amelyet dr. Máthé István, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának docense tart A mi Szent Anna- tavunk – 10 éve nagyító alatt címmel.

Sapis onlájn művészsarok
Indul a Sapis onlájn művészsarok! Ha verseket és/vagy prózát írsz, illetve műfordítással is próbálkozol, fotózol és alkotásaidat saját vagy művészneved alatt másokkal is szívesen megosztanád, most már megteheted.

Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjprogram - pályázati felhívás 2022/2023
A Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány újra meghirdeti a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjprogramját. A kiválósági ösztöndíjprogram célja a hallgatói aktivitás ösztönzése és növelése a tanulmányi, tudományos, illetve a közéleti szerepvállalás terén.

NFI Egyetemi Filmklub: Kopaszkutya
2022. október 18-án, kedden este 20.00 órától a Kopaszkutya című filmet nézzük meg. Szomjas György 1981-ben készült kultuszfilmje egy rockzenekar történetét meséli el. A vetítés helyszíne a Nagy Aula.

Majláth Gusztáv Károly-díjjal tüntették ki dr. Tódor Erika-Mária oktatónkat
Tíz Hargita megyei pedagógust díjaztak az október 5-i pedagógusok világnapja alkalmából 2022. október 17-én Csíkszeredában.

Olaszországi szakmai tanulmányút a HealAll projekt keretében
A HEAL ALL nemzetközi Erasmus+ partnerségi projekt keretében Olaszországban, Veneto tartományban szakmai tanulmányi úton vettek részt a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának oktatói, adminisztrációs munkatársai és partner intézményeinek képviselői.

Lost Millennials projekttalálkozó Burgosban
2022. szeptember 27-28-án került sor a Lost Millennials nemzetköz projekt második személyes találkozójára a spanyolországi Burgosban.

X. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő – pályázati felhívás
Venczel József (1913 – 1972) társadalomkutató születésének évfordulója alkalmából a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának szervezésében tizedik alkalommal hirdetjük meg a romániai magyar középiskolások számára a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

Üzleti információmenedzsment képzés

NFI Egyetemi Filmklub: Napló gyermekeimnek
2022. október 4-én, kedden este 20.00 órától a Napló gyermekeimnek (Mészáros Márta, 1982) című filmet nézzük meg. A vetítés helyszíne a Nagy Aula.

Lövéte környéki ásványvizeket vizsgáltak a biomérnök mesteris hallgatók
Fenntartható biotechnológiák mesteris szakos hallgatók a helyszínen vizsgálták meg Székely-Szeltersz és Kirulyfürdő négy ásványvízforrását, amelyek összhozama 51 ezer liter naponta.

Pedagógia képzés Komáromban
2022. szeptember 22-26. között Komáromban került megszervezésre az INDEHEP (Innovative Digital Development of Health Pedagogics) projekt keretén belüli következő képzés, melynek témáját a pedagógia tudományterület képezte.

Szakmai egyeztetés a csíkszépvízi Csengő Mezőgazdasági Szövetkezet képviselőivel
2022. szeptember 21-én, szerdán az Élelmiszertudományi Tanszéken, dr. Salamon Rozália-Veronika egyetemi docens szervezésében szakmai megbeszélést tartottunk a csíkszépvízi Csengő Mezőgazdasági Szövetkezet tejfeldolgozó üzemének vezetőjével és munkatársaival.

Pályázati felhívás Erasmus+ hallgatói tanulmányi mobilitásra a 2022/23-as tanév II. félévében
A pályázatok beküldésének időszaka: 2022. szeptember 26., hétfő déli 12 órától 2022. október 11., keddel bezárólag.

Legyél Te is a SAPIS nagykövet csapat tagja Csíkszeredában!
Hallgatóink nagyon gyakran vesznek részt olyan tevékenységekben, ahol az egyetemről beszélnek, ajánlják a szakokat vagy besegítenek rendezvények szervezésében, ötletekkel gyarapítják a tudásunkat, valamint arcukkal képviselik az intézményt.

Csiszár-fürdő vizeit vizsgálták a biomérnök mesterisek
Szakmai terepnap keretében a Csomád-Bálványos régióban található Csiszár-fürdő különböző forrásvizeit, népi feredőit vizsgálták az elsőéves Fenntartható biotechnológiák mesterszakos hallgatók.

Idén is folytatódik az NFI Egyetemi Filmklub!
Érdekel a magyar film? Szívesen néznél régebbi filmeket vásznon, felújított képpel és hanggal, valamint új filmeket? Aztán esetleg szívesen beszélgetnél a látottakról meghívottakkal, egyetemi hallgatótársaiddal?

Jelentkezni lehet a pszicho-pedagógiai modulra
Azon elsőéves alap- vagy mesterképzésben részvevő egyetemi hallgatók, akik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen tanulnak, jogviszonyban állnak az egyetemmel 2022. szeptember 12-18. között jelentkezhetnek a pszicho-pedagógiai modulra.

"Annyit nem imádkoztunk, s egyéb dolgainkról annyit nem beszélünk, mint erről"
Dr. Balázs Lajos, egyetemünk tiszteletbeli professzora, vendége volt a Szexkultúra Podcastnek, ahol az elmúlt évtizedek kitartó néprajzi munkájáról mesélt.

Sapis TikTok Challenge előséveseknek
Egy izgalmas kihívásra szólítjuk az elsőéves hallgatóinkat, hogy mutassák meg másoknak is, hogyan indulnak az egyetemi évek Csíkszeredában, a Sapientián.

Őszi felvételi eredmények 2022
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának felvételi eredményei az alábbi linken érhetők el, az azonosítás az iratkozási egyedi kóddal történik:

Médiatartalmat gyártó PR asszisztenst keresünk
Jelentkezni 2022. szeptember 16-ig szakmai tapasztalatot is bemutató önéletrajzzal a csikszereda@uni.sapientia.ro e-mail címen lehet, kérünk, hogy a levél tárgyaként jelöld meg: Médiatartalmat gyártó PR asszisztens állás

Tanévnyitó ünnepség 2022/2023
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara 2022. szeptember 12-én, hétfőn 10 órától tartja az elsőéves hallgatók számára a tanévnyitó ünnepséget.

Negyedéves beszámoló a Lost Millennials Projekt keretében zajló tevékenységekről amelyben a Sapientia EMTE csapata szakmai partnerként vesz részt
2022. június 8-9. között az egyetemünk képviselői egy sikeres nemzetközi találkozón vettek részt, amelyen minden partnerintézmény jelen volt. Az első nap egy interaktív bemutató segítségével összesítésre került a projektben részt vevő országok NEETs25+ csoportjának a helyzete.

Ásványvizes konferencia Selmecbánya határában
2022. augusztus 25-27. között a szlovákiai Selmecbánya szomszédságában, Hegybányán került megrendezésre A Kárpát-medence Ásványvizei - XVI. Nemzetközi Tudományos Konferencia.

Óraadói tanársegédi állás a Gazdaságtudományi Tanszéken a 2022/2023-as egyetemi év I. félévére
Az állás tantárgyai, óraszáma (szeminárium tevékenység): Matematika 8 óra/hét A pályázathoz szükséges dokumentumokat e-mailben a gardazsolt@uni.sapientia.ro címre lehet elküldeni 2022. szeptember 5., 12 óráig.

Őszi felvételire jelentkezhetsz!
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara a nyári felvételi időszakot követően a fennmaradt helyekre őszi felvételi iratkozást hirdet 2022. szeptember 1-6. között.

Óraadói tanársegédi állás az Üzleti Tudományok Tanszéken, a 2022/2023-as egyetemi év I. félévére
Az állás tantárgyai: Értékesítési technikák (szeminárium) A pályázathoz szükséges dokumentumokat e-mailben az adorjandorottya@uni.sapientia.ro címre lehet elküldeni. Jelentkezési határidő: 2022. augusztus 30., 12 óra

Felvételi eredmények 2023
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának felvételi eredményei az alábbi linken érhetők el, az azonosítás az iratkozási egyedi kóddal történik:

Óraadói tanársegédi állás a Humántudományok Tanszéken, a 2022-2023-as egyetemi év első félévére
Az állás tantantárgya(i): Román nyelv (gyakorlati szeminárium) (lab.) A pályázati dossziét elektronikusan, a Humántudományok Tanszékének titkárának elküldve (siposkatalin@uni.sapientia.ro) lehet leadni, 2022. augusztus 31., 9 óráig.

Óraadói tanársegédi állás a Humántudományok Tanszéken, a 2022-2023-as egyetemi évre
Az állás tantantárgya(i): Angol nyelv (mint idegen nyelv) (lab.) A pályázati dossziét elektronikusan, a Humántudományok Tanszékének titkárának elküldve (siposkatalin@uni.sapientia.ro) lehet leadni, 2022. augusztus 31., 9 óráig.

Tusványosra készülünk
2022. július 20-22. között idén is ott leszünk Tusványoson.

Érd el önmagad legjobb verzióját!
Elkészült a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karát és az idei felvételit népszerűsítő kisfilm. Elérhető a Facebook-oldalunkon és a Youtube-csatornánkon!

Korszerű pálinkafőző berendezést adományozott Élelmiszertudományi Tanszék számára a Patina Works kft. (Magyarország)
2022. július 1-jén a második Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny díjkiosztó ünnepség keretén belül került sor Kószó Gábor és Ladi Csaba a Patina Works kft. társtulajdonosai jóvoltából egy egylépcsős pálinkafőző berendezés hivatalos átadására, amelyet adományként biztosítanak egyetemünk Élelmiszertudományi Tanszéke számára.

Mérnökök szakmai terepgyakorlaton a Cserna folyó völgyében
2022 júniusának utolsó hetében Turisztikai mérnök-menedzser és Génsebész hallgatók szakmai gyakorlaton vettek részt Herkulesfürdő vidékén.

Álláshirdetés: kapus
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara kapus állásra hirdet pályázatot.

Sajtóreggeli keretében értékeltük ki az idei tanévünket
2022. július 5-én, kedden reggel meghívtuk a sajtó képviselőit és partnerintézményeink képviselőit egy közös beszélgetésre, ahol bemutattuk az elmúlt tanév főbb stratégiai pontjait, eseményeit.

Kollégáink is részt vettek a Run for epilepsy jótékonysági futáson
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának munkatársai is részt vettek az Epilepsy Challenge projekt keretében 2022. július 3-án megszervezett Run for epilepsy jótékonysági futáson.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar

Csíkszereda, Hargita megye, Szabadság tér, 1. szám, 530104

Tel.: +40-266-314-657, fax: +40-266-372-099
E-mail: csikszeredauni.sapientia.ro 

btz webdesign