Doctor Honoris Causa címet adományoz egyetemünk dr. Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista egyetemi tanárnak

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Doctor Honoris Causa címet adományoz egyetemünk dr. Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista egyetemi tanárnak
Doctor Honoris Causa címet adományoz egyetemünk dr. Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista egyetemi tanárnak
Doctor Honoris Causa címet adományoz egyetemünk dr. Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista egyetemi tanárnak
    2023. máj. 26.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Doctor Honoris Causa címet adományoz dr. Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista egyetemi tanárnak, a Magyar Tudományos Akadémia volt alelnökének, a Sapientia Hungariae Alapítvány volt elnökének.
Ezúton szeretettel meghívjuk, hogy vegyen részt a cím átadásán, melyre 2023. május 26-án, pénteken 11 órától az egyetem Csíkszeredai Karának Nagy aulájában kerül sor.

Az eseményen a kösztöntések és laudáció után a kitüntetett székfoglaló előadását hallgathatjuk meg, melynek címe Istennek szent anyja...

Szeretettel várjuk!

Hírek
2023-05-26
2023-05-23
2023-05-23
2023-05-19Tagek

Könyvbemutató: A Kárpátok legfiatalabb tűzhányója, a Csomád
2023. május 31-én, szerdán délután 18 órától kerül sor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Nagy aulájában a Karátson Dávid főszerkesztésében megjelent könyv bemutatójára.

Bronzérmet szerzett judóban Czont Attila oktatónk
2023. május 6-án szervezték meg Győrben a XXIV. Nyílt Masters Judo Magyar Bajnokságot.

FO-TO workshopon vettek részt a bölcsész hallgatók
2023. május 12-14. között tartották a szakmai programot.

„Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díjat kapott dr. Tódor Imre
A Kulturális és Innovációs Minisztérium a Nemzeti Tehetség Program keretében a kiemelkedően eredményes és áldozatos tehetséggondozó tevékenysége elismeréseként.

Szakmai látogatáson voltak az Élelmiszeripari mérnök szakosok
Az Élelmiszertudományi Tanszék szervezésében a végzős Élelmiszermérnök hallgatók néhány Fenntartható biotechnológus mesterszakos hallgatóval együtt szakmai üzemlátogatáson vett részt 2023. május 15-én a gyergyóremetei Bayer Strada még építés alatt álló egységiben.

XXVI. Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
A XXVI. Agrártudományi ETDK-nak a Sapientia EMTE, Marosvásárhelyi Kar, Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központja (Sepsiszentgyörgy, Csíki utca, 50 szám) ad otthont.

Sapientia Podcast: Fordítsunk magyarról magyarra Nádasdy Ádámmal
Dr. Pap Levente, a Bölcsész sarok házigazdája ezúttal Nádasdy Ádám nyelvész, műfordítóval beszélgetett a magyar nyelv szépségeiről.

Génsebészek a Bayer Strada gyárainál
A kirándulás során a hallgatók a gyergyóremetei Bayer Strada készülőben lévő gyárait látogatták meg.

Biomérnök hallgatók szakmai látogatása a Green Farmon
2023. május 10-én a csíkszentkirályi húsmarha farmot tekintették meg hallgatóink.

NFI Egyetemi Filmklub - Külön falka
Elérkeztünk a félév utolsó filmklubjához és egyúttal a kortárs magyar filmhez.

Beszámoló a XX. Csíkszeredai Kari TDK-ról
2023. május 9-én a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán került megszervezésre a jubileumi, XX. Kari TDK, amelyen 37 hallgató mutatta be kutatási eredményeit.

Vendégelőadók tartanak angol nyelvű workshopot
2023. május 16-án, kedden 16:00 órától két meghívott előadót várunk az Egyetemi könyvtárba.

Arany János-érmet kapott dr. Szép Sándor
2023. május 9-én vette át egyetemünk professor emeritusa a Magyar Tudományos Akadémia díját.

Barna Imre Ferenc: A diffúziós egyenletek analitikus megoldásai
2023. május 16-án, kedden vendégünk lesz a Wigner Fizikai Kutatóközpont fizikusa, aki a diffúziós egyenletekről tart előadást az egyetem 18-as termében.

Tudományos Diákköri Konferenciát szervezünk (2023)
2023. május 9-én, kedden kerül sor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán az idei Tudományos Diákköri Konferenciára.

Pályázati felhívás: Sapientia Maximus Hallgatói Díj 2023
A Sapientia EMTE Tehetséggondozási és Tudományos Diákköri Tanácsa pályázatot hirdet a SAPIENTIA MAXIMUS HALLGATÓI DÍJRA, a legkiemelkedőbb hallgatói tudományos munka elismeréseként. A díj oklevélből és pénzjutalomból áll, annak átadására a kari évzáró ünnepségek alkalmával kerül sor.

Sapientia Podcast: Az egészség nem csak brokkolievés
Miként fejleszthetjük a lelki állóképességünket, hogyan válasszunk megfelelő sportágat és milyen testi és lelki nehézségek elé állíthat minket a sportolás és hogyan lépjünk túl ezeken?

Sikeresen zárult a tizenegyedik alkalommal megszervezett Laborkukac Diákvetélkedő
2023. április 28-án, pénteken a második fordulóba továbbjutott 28 háromfős diákcsapat az egyetem laboratóriumaiban végezte el a számukra meghatározott kötelező kísérleteket, amelyet délután a középiskolás csapatok által előkészített látványos kísérletek követtek az egyetem Nagy Aulájában.

Az alapkutatástól az alkalmazott terápiákig - éves doktorandusz fórum
2023. május 5-én, pénteken tartjuk az idei éves doktorandsuzfórumot, ahol megismerkedhetünk a kutatási témákkal, szakmai betekintést nyerhetünk a fiatal kutatók munkáiba.

Elektronikus kereskedelem és fenntarthatóság - workshop
2023. május 10-én, szerdán 16:00-18:00 óra között izgalmas meghívottakkal beszélgetünk az elektronikus keresekedelem és fenntarthatóság témaköréről. Az esemény a Challenges in the Carpathian Basin - nemzetközi gazdasági konferencia része.

Lehetőség van az oklevelek átvételére a Csíkszeredai Karon
Átvehetők az oklevelek a Csíkszeredai Karon, 2023. május 17.-én, szerdán 12:00-19:00 óra között, illetve 18.-án, csütörtökön 9:00-12:00 óra között a 12-es teremben, a 2022-ben, illetve a korábban államvizsgázott hallgatók számára is.

NFI Egyetemi Filmklub - Bizalom
2023. május 2-án, kedden este 20.00 órától Szabó István Bizalom (1979) című filmjét nézzük meg.

OTDK siker a Biológia szekcióban
2023. április 24-26. között került megszervezésre az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán a 36. OTDK Biológia szekciója, ahol hallgatóink is képviselték az egyetemet.

Egyetemi állásbörzét szervezünk
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara és a Hallgatói Önkormányzata egyetemi állásbörzét szervez 2023. május 4-én 10:00–14:30 óra között.

Világrendváltás – útmutató a 21. századhoz
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem meghívására tart előadássorozatot Erdély nagyobb városaiban dr. Robert C. Castel Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő.

Szakmai kirándulás a Petrynél és a Appia Drone Technél
2023. április 25-én, kedden a marosvásárhelyi Petry húsfeldolgozó üzemet valamint a Appia Drone Tech drónokat értékesítő vállalatot látogatták meg hallgatóink.

Tanulmányúton a humánerőforrás szakos hallgatók
2023. április 21-én a Coats Romania SRL multinacionális vállalat székelyudvarhelyi kirendeltségéhez látogattak el a HR szakos hallgatóink, majd a marosvásárhelyi M&Co.Training céget ismerték meg.

Természetvédelmi tematikájú szakmai kiránduláson voltak a génsebész hallgatók
2023. április 24-én a III. éves Génsebész szakos hallgatók a Természetes élőhelyek védelme tárgy keretében az Eco Bear Cave látogatóközpontban jártak, dr. Mara Gyöngyvér egyetemi tanár vezetésével.

Elérhető a Laborkukac diákvetélkedő részletes programja

OTDK siker a Közgazdaságtudományi szekcióban
Két hallgatónkat is díjazták 2023. április 20–22. között a Selye János Egyetemen, Komáromban megrendezett Országos Tudományos Diákköri Konferencián a Közgazdaságtudományi szekcióban.

Sikeresen zárult a Diskurzus, kultúra, reprezentáció III. szakmai konferencia
2023. április 21-22-én került sor a Diskurzus, kultúra, reprezentáció III. című, háromnyelvű nemzetközi konferenciára Csíkszeredában.

HR Szakmai Napok harmadik kiadása
2022. május 3-4. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke HR szakmai napokat szervez, hogy egy kis bepillantást nyerjünk a szakma titkaiba.

Könyvbemutatóval egybekötött beszélgetés
Szeretettel meghívjuk a 2023. április 28-án, pénteken 17 órától tartandó beszélgetésre, ahol a Fordító-tolmács mesterképzés, fordítói műhelyének újabb publikációi kerülnek bemutatásra.

Sapientia Podcast: Traumákról, stresszbetegségekről, függőségekről őszintén Máté Gáborral
Ebben a beszélgetésben Máté Gáborral habozás nélkül a húrok közé csapunk, hiszen olyan fontos témákról hallhatunk, mint a csecsemőkori traumák, stresszbetegségek, függőségek és arról is, hogy hogyan is állunk mi itt Székelyföldön ezekkel?

Barátokkal a tudományról - Ferencesek a 20. században
2023. április 27-én, csütörtökön, 16 órától újabb előadásra kerül sor a Barátokkal a tudományról sorozatunknak köszönhetően. Ez alkalommal fr. Urbán Erik OFM szerzetes és Jonica Xénia levéltáros lesz a vendégünk.

TANÁROK AKADÉMIÁJA – Demeter-Karászi Zsuzsanna és Kocsis Zsófia: Az oktatói eredményesség és felsőoktatás-pedagógiai kihívások összefüggései az oktatói jólléttel
Áprilisi előadásunkat rendhagyó módon szervezzük meg: a Csíkszeredában élők személyesen beülhetnek kérdezni, a többiek pedig szokásos módon online csatlakozhatnak az eseményhez.

NFI Egyetemi Filmklub – Szindbád
2023. április 18-án, kedden este 19.00 (!) órától Huszárik Zoltán Szindbád (1971) című filmjét nézzük meg.

OTDK siker a Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekcióban 2023
2023. április 11-13. között került megszervezésre a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekciójára, Pécsen.

OTDK sikerek a Humántudományi szekcióban 2023
2023. április 12-14. között került sor a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Humántudományi szekciójára a Károli Gáspár Református Egyetemen, Budapesten.

Dr. Fenyvesi Kristóf lesz a Laborkukac diákvetélkedő fővédnöke
A XI. Laborkukac diákvetélkedő második fordulójába 28 háromfős csapat jutott tovább, amelyre 2023. április 28-án kerül sor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának laboratóriumában.

OTDK sikerek az Agrártudományi szekcióban
2023. április 4-6. között a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Kampuszán zajlott a 36. OTDK Agrártudományi szekciója.

Roma nap a Sapientián
2023. április 4-én került először megrendezésre a sapientiás Roma Nap, melynek célja az volt, hogy az április 8-án tartott Nemzetközi Roma Nap alkalmából a Csíkszeredában élő roma fiatalok egy csoportja bemutassa a közel féléves munkájuk eredményét.

Közös szavalással ünnepeljük a magyar költészet napját
A magyar költészet napját már 59 éve József Attila születésnapjával kötjük össze.

Lezajlott az első SapiZone játékest
Érdekes játékokkal, nyelvtudásszintnek megfelelő román nyelvgyakorlási helyzetekkel, sok kacagással és apróbb, meglepetés díjak kiosztásával zajlott a SapiZone játéktér első rendezvénye április 3-án.

1350 középiskolás lett egy napra sapientiás Csíkszeredában
Nyílt napokat szerveztünk 2023 márciusában, így 6 alkalommal 19 település 33 iskolájából 1350 résztvevőnek tudtuk megmutatni a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karát.

Sapientia Podcast: Mit (nem) olvasunk?
A Sapientia Podcast legújabb részében a Bölcsész sarok házigazdája dr. Pap Levente arra volt kíváncsi, hogy mit is olvasunk vagy éppen mit nem olvasunk, ezért dr. Tomonicska Ingrid egyetemi adjunktussal beszélgettek olvasási szokásainkról, a műfordításról és irodalomról.

Laborkukac diákvetélkedő I. forduló eredményei 2023
A verseny döntőjére 2023. április 28-án kerül sor.

Székelyudvarhelyi győzelemmel ért véget a Pénzmágus csíkszeredai regionális döntője
2023. március 25-én, szombaton volt az idei Pénzmágus gazdasági vetélkedő csíkszeredai regionális döntője, melynek helyszíne a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara volt.

NFI Egyetemi Filmklub: Sodrásban
2023. március 28-án, kedden este 20:00 órától Gaál István Sodrásban (1964) című filmjét nézzük meg.

Nádasdy Ádám: „Ördög és pokol” – Bánk Bán mai szemmel
2023. április 20-án, csütörtökön 19 órai kezdettel vendégünk lesz Nádasdy Ádám nyelvész, költő és műfordító, aki a Bánk bán újrafordításáról fog előadást tartani.

Diskurzus, kultúra, reprezentáció III. című nemzetközi konferenciát szervezünk
Ez alkalommal 3 rangos plenáris előadót hívtunk meg, 17 szekcióban 64 előadás fog elhangzani. A konferencia nyelvei: magyar, román, angol.

SapiZone - román nyelvű játéktér Csíkszeredában
Egyetemünk oktatói és hallgatói közösen készülnek egy román nyelvű társasjáték estre 11-12. osztályos középiskolás diákoknak, melynek célja, hogy a román nyelvet játékos, szabadabb környezetben tudják gyakorolni.

Volt hallgatónk fordításában jelent meg Apor Péter Metamorphosis Transylvaniae című műve
Goga Enikő, egykori fordító és tolmács mesterszakos hallgatónk munkájának köszönhetően az olvasóközönség mostmár román nyelven is elérheti Apor Péter Metamorphosis Transylvaniae című művét.

Élelmiszeripari mérnök szakosokat díjaztak a Gastropan kiállításon
XIV. alkalommal szervezték meg Brassóban 2023. március 17-19. között a Gastropan szakmai kiállítást, ahol hallgatóinkat is díjazták.

Sapientia Podcast: IQOS, Elf Bar, snüssz: mit mond a tüdőgyógyász?
Újabb hullám söpör végig a fiatalok körében: a füstmentes dohányzás, de vajon mi is ez, mennyire káros és miért lett ennyire népszerű?

Mentorált középiskolásokat díjaztak a Regionális Környezetvédelmi Diákkonferencián
Lestyán Hanna és Dénes Roland a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskola XII. osztályos diákjai III. díjat érdemeltek ki a Kolozsvári Református Kollégiumban megszervezett XII. Regionális Környezetvédelmi Diákkonferencián.

Fordítói versenyen méretettek meg a középiskolások
2023 tavaszán tizennegyedik alkalommal szerveztük meg és bonyolítottuk le a középiskolák 11-12. osztálya számára meghirdetett „Gúzsba kötve táncolni” fordítói versenyünket, melynek döntőjére március 18-én került sor.

Középiskolások célkeresztjében a Szent Anna-tó
2023. március 16-án, csütörtökön dr. Máthé István oktatónk Élet a romló vizeinkben – Miért baj az algásodás és mit tehetünk ellene? témájú, filmvetítéssel egybekötött interakív szakmai beszélgetésen vett részt, a Leaders for All Egyesület meghívására.

Dr. Biró A. Zoltán székfoglaló előadása az MTA-n
2023. március 24-én, pénteken 11 órai kezdettel kerül sor dr. Biró A. Zoltán, egyetemi professzor széfoglaló előadására Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia székházának nagytermében.

Erasmus+ hallgatói mobilitás pályázati felhívás gazdasági szakosok számára
Rövid vegyes tanulmányi mobilitáson való részvétel vegyes intenzív program (BIP) keretében

Sok érdeklődő az Erasmus+ Open Doors eseményen
2023. március 7-én, kedden szerveztük meg azt a beszélgetést, ahol az egyetemisták egy kis bepillantást kaphattak az Erasmus+ programba.

Diákjaink bekapcsolódtak a ProjectBag Egyesület TREES projektjébe
A pedagógia szakmódszertanos diákok a TREES applikációban található információk terepi ellenőrzésében, az adatbázis aktualizásában vállaltak szerepet.

Sapientia Podcast: Nők a közéletben
Mi ezzel a beszélgetéssel kívánunk boldog nőnapot!

XI. Laborkukac Diákvetélkedőre várjuk a jelentkezőket
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának keretein belül működő Biomérnöki- és Élelmiszertudományi Tanszékek tizenegyedik alkalommal hirdetik meg a Laborkukac Diákvetélkedőt a romániai magyar általános- és középiskolások számára.

EUSecure Téli Egyetemen a sapientiások
Egyetemünk tíz hallgatója és három oktatója vett részt az EUSecure Téli Egyetemen a görögországi Piraeusban.

Megjelent a Lost Millenials első hírlevele
Üdvözöljük a Lost Millennials hírlevelének első számában! Tudjon meg többet a projekt céljairól, a honlapunk elindításáról és a szakpolitikai környezet elemzéséről szóló országjelentések megjelenéséről.

Challenges in the Carpathian Basin - 16th International Conference on Economics and Business
Sapientia Hungarian University of Transylvania FACULTY OF ECONOMICS , SOCIO-HUMAN SCIENCES AND ENGENEERING, MIERCUREA-CIUC invites you to the 16th International Conference on Economics and Business CHALLENGES IN THE CARPATHIAN BASIN: Towards a new sustainability?

NFI Egyetemi Filmklub – Az ötödik pecsét
2023. március 7-én, kedden este 19.30 (!) órától Fábri Zoltán Az ötödik pecsét (1976) című filmjét nézzük meg.

„Gúzsba kötve táncolni” fordítóverseny eredmények 2023
Minden eddiginél nagyobb számú fordítás érkezett be: 125 tanuló 173 fordítást küldött be az első fordulóban, közülük 44-en két-két kategóriában, 2 tanuló pedig három kategóriában jelentkezett.

Erasmus+ Open Doors - tájékoztató és beszélgetés
Újra itt a lehetőség, hogy megismerd az Erasmus+ programot, várunk a személyes találkozásra és bemutatóra 2023. március 7-én, kedden.

Erasmus+ hallgatói pályázati felhívás: szakmai gyakorlat mobilitás (2023 nyara) és tanulmányi mobilitás (2023/24-es tanév)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet az Európai Unió Erasmus+ Programjának támogatásával hallgatók számára szakmai gyakorlat mobilitáson való részvételre 2023 nyarán, és tanulmányi mobilitáson való részvételre a 2023/2024-es tanévben.

A második félévben is folytatódik az NFI Egyetemi Filmklub
Érdekel a magyar film? Szívesen néznél régebbi filmeket vásznon, felújított képpel és hanggal, valamint új filmeket? Aztán esetleg szívesen beszélgetnél a látottakról meghívottakkal, egyetemi hallgatótársaiddal?

Sapientia Podcast: Egy évforduló, amit nem ünneplünk: orosz-ukrán háború
Mi előzte meg az orosz-ukrán háború tényleges kirobbanását? Ki hozhatja el a békét a két fél számára? Mi történik a háború után Oroszországgal és Ukrajnával? Hogyan vezetett a háború gazdasági változásokhoz világszerte, miért fizetünk többszörös gázárakat?

Nyilvános doktori házivédésre kerül sor
2023. február 17-én, pénteken kerül sor Bodor Katalin doktori védésére.

Kiegészítő Erasmus+ pályázati felhívás felsőoktatási munkatársak és oktatók számára
Részletek a leírásban!

Egyetemünk oktatói újabb Erasmus+ projektben vesznek részt
Ezúttal Gergely Orsolya és Kádár Beáta adjunktusok a ’RE-FEM – Női vállalkozók támogatása a rezíliensé válásban a pandémia után’ című 7 országot felölelő program oszlopos tagjai, ők koordinálják a program kvalitatív és kvantitatív kutatási részét.

Sapientia Podcast - Minden, ami tabu: menstruáció, védekezés, abortusz, HPV
A mostani Sapientia Podcast részben szó lesz a menstruációs ciklusról, védekezési lehetőségekről, az abortuszról, valamint a HPV vírusról beszélget dr. Albert Beáta professzor, az Egészségügyi nevelés rovatunk házigazdája és dr. Kraft Hunor szülész-nőgyógyász szakorvos.

Különdíjat szerzett az Enigma csapat a győri Országos Pénzügyi Esettanulmány Versenyen
2023. február 4-én, szombaton tartották a győri Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégium Országos Pénzügyi Esettanulmány Versenyt, ahol egyetemünk csapata az ENIGMA különdíjat zsebelt be.

Légy egy napra Sapientiás! 2023 - nyílt napok Csíkszeredában
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara nyílt napokat szervez a kampuszon 2023. március 3., 10., 17., 24., 31., pénteki napokon.

Megjelent a Márton Áron-ösztöndíj a tehetséges külhoni magyar fiatalok tudományos-kutatói tevékenységének támogatására
A Külgazdasági és Külügyminisztérium ösztöndíjpályázatot hirdet a 2023-as évben szülőföldjükön felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató, határon túli magyar hallgatók és vezetőtanáraik részére a Balassi Bálint-ösztöndíjprogram Márton Áron-ösztöndíjában való részvételre.

Lost Millennials Event Series: Challenges of School to Work Transition
A Lost Millenials projekt keretében kerül sor egy online eseményre 2023. január 31-én, kedden.

Digitális oktatási rendszerek képzés Eperjesen
2023. január 16-20. között Eperjesen került megszervezésre az INDEHEP (Innovative Digital Development of Health Pedagogics) projekt keretén belüli következő képzés, melynek témáját a digitális oktatási rendszerek képezték.

Pályázati felhívás: Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram, 2022/23-as tanév, II. félév

Óraadói tanársegédi állás a Biomérnöki és Üzleti Tudományok Tanszéken
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére a Biomérnöki és Üzleti Tudományok Tanszéken, a 2022/2023-as egyetemi tanévre. A pályázati dossziét személyesen a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának főtitkáránál lehet leadni: Szabadság tér 1 szám.

Szennyezőanyag bontására képes baktériumról publikáltak a biomérnökök
A Springer Kiadó által gondozott World Journal of Microbiology and Biotechnology című folyóiratban (IF: 4,25) jelent meg a Biomérnöki Tanszéken végzett több éves kutatás összefoglalója.

Sapientia Podcast: Mire gondolt a költő? - beszélgetés Borsodi L. Lászlóval
Ebben a podcast részben hosszú utat teszünk meg a gyerekirodalomtól egészen a prózaversekig, meghívott vendégünk beavat az irodalomkritikusi szakmába is.

Könyvmentő a magyar kultúra napjára
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara is csatlakozik a Könyvmentők egyetemi akcióhoz, melynek célja, hogy új otthonokat találjunk a régi könyveknek.

XIV. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny középiskolásoknak
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke idén tizennegyedik alkalommal hirdeti meg fordítói versenyét a középiskolák 11–12. osztályos tanulói számára négy kategóriában:

Így ünnepeljük a magyar kultúra napját
Egyetemi közösségünket kérdeztük, arról, hogy mi jut elsőre eszükbe, ha a magyar kultúra napja kapcsán a magyar filmről, rajzfilmről, meséről, népmeséről, irodalomról vagy épp zenéről kérdezzük?

Óraadói adjunktusi állás az Élelmiszertudományi Tanszéken a 2022/2023-as egyetemi évben
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói adjunktusi állás betöltésére az Élelmiszertudományi Tanszéken, a 2022/2023-as egyetemi évre. A pályázati dossziét elektronikusan, az Élelmiszertudományi Tanszékének titkárának elküldve (laczkoizabella@uni.sapientia.ro) lehet leadni, 2023. január 24., 15 óráig.

Erasmus+ pályázati felhívások - 2022/2023
Megjelentek a Sapientia EMTE első BIP (vegyes intenzív programok, Blended intensive programmes) pályázati felhívásai az Erasmus+ programon belül.

PÁLYÁZAT nemzetközi tudományos konferenciákon, művészeti fesztiválokon és kiállításokon való részvétel támogatására - 2023
A Sapientia Alapítvány – Kutatási Programok Intézete (KPI) pályázatot hirdet a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), valamint a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) főállású oktatói számára nemzetközi tudományos konferenciákon, művészeti fesztiválokon, illetve kiállításokon való részvétel támogatására.

Pályázati felhívás tudományos, illetve oktatási kiválósági eredményekre megítélhető minősítési bérkiegészítésre - 2023
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem pályázatot hirdet a Sapientia EMTE főállású oktatói számára a 2020, 2021 és 2022-ben közölt tudományos, illetve oktatási munkák díjazására, minősítési bérkiegészítés formájában. A bérkiegészítés havi bruttó 550–5000 lej közötti összeg lehet, a pályázat értékelése során elért pontszám szerint.

Sapientia Podcast: Új év, új adózás - mit hozott 2023?
A vállalkozások életét folyamatos változások jellemzik, olyan elvárásoknak kell megfelelni, amelyet egy jó könyviteli szakember nélkül sokkal nehezebb megugrani. A 2023-as év nagyon sok újdonságot hozott, új adózási rendszer, új szabályok.

Találkozzunk a 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon
2023. január 12–14. között zajlik Budapesten a 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás. A Sapientia EMTE csapata a Hungexpo A csarnokában, a KT08-as standnál várja az oktatási kínálata iránt érdeklődőket.

Megjelent a Hunyadi János ösztöndíj 2022/2023-as tanév tavaszi szemeszterére vonatkozó felhívása

Pro Cultura kitüntetést kapott dr. Balázs Lajos tiszteletbeli professzor
A díjat a romániai Nemzeti Kisebbségek Napja tiszteletére szervezett bukaresti ünnepségen adták át.

Sapientia Podcast: Egy kis nasi belefér? - a stresszevésről -
Az evés, az étel fontos része életünknek, nemcsak azért, mert szervezetünk zavartalan működéséhez szükséges tápanyagok forrása, hanem közösségformáló ereje is van. Enni jó és enni muszáj!

XX. Csíkszeredai Kari Tudományos Diákköri Konferencia
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara a 2022/2023-as tanévre meghirdeti a Tudományos Diákköri Konferenciát.

Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban - pályázati felhívás
A pályázatra a magyarországi felsőoktatási intézmények alap-, mester- vagy osztatlan képzésében részt vevő, valamint a Magyarországgal szomszédos államok magyar nyelven is oktató felsőoktatási intézményeinek 30 évnél fiatalabb, nappali vagy levelező tagozatos, aktív státuszú hallgatói jelentkezhetnek.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar

Csíkszereda, Hargita megye, Szabadság tér, 1. szám, 530104

Tel.: +40-266-314-657, fax: +40-266-372-099
E-mail: csikszeredauni.sapientia.ro 

btz webdesign