Közel 300 elsőéves kezdte meg a 2023/2024-es tanévet Csíkszeredában

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Közel 300 elsőéves kezdte meg a 2023/2024-es tanévet Csíkszeredában
Közel 300 elsőéves kezdte meg a 2023/2024-es tanévet Csíkszeredában
Közel 300 elsőéves kezdte meg a 2023/2024-es tanévet Csíkszeredában
2023. szeptember 19.

2023. szeptember 18-án, hétfőn tartottuk a hivatalos tanévnyitó ünnepségünket a Sapientia EMTE, Csíkszeredai Karán. Az eseményen főként az elsőéves alap- és mesterszakos hallgatók vettek részt, akiket elsőként a csíkszeredai helyszín dékánja, dr. Lázár Ede köszöntött és arra bíztatott, hogy minden lehetőséggel éljenek az elsőévesek, hiszen minden adott a kikapcsolódásra és a szakmai fejlődésre egyaránt. A dékán úr köszöntőjét a Hallgatói Önkormányzat elnöke, Hajdó Zsombor folytatta, aki kiemelte mennyire fontos a diákéletben való aktív részvétel és ha az egyetemisták nem is találják mindig a helyüket a HÖK az a hely, ahol segítséget kaphatnak. 

Tanévnyitó ünnepségünk egyik legfontosabb momentuma következett, az elsőéves hallgatók ünnepélyes eskütétele, melyet Hajdó Zsombor közösen a diákokkal mondott el, így a  a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem teljes jogú egyetemi polgáraivá fogadtuk őket.

Nagy öröm számunkra, amikor a tehetséges hallgatókat kiemelten jutalmazhatjuk, így alkalmi ösztöndíjat ajánlottunk fel II. éves hallgatóinknak FERBER MIKLÓS kanadai professzor jóvoltából, aki évek óta támogatja a magyar tehetséges hallgatókat. Az ösztöndíjat a négy tudományterület egyikén jeleskedő hallgató kapja meg, így szívből gratulálunk nekik, és reméljük, hogy jó példával állnak elő az elsőéves hallgatók számára.

  • CSIBI VIOLA-SZIDÓNIA Élelmiszeripari mérnök szak, II. év
  • BICSAK KÁROLY Román nyelv és irodalom-Angol nyelv és irodalom szak, II. év
  • HELLA HUNOR Közgazdaság szak, II. év
  • KÉSZ ZSANETT Kommunikáció és PR szak, II. év


Az esemény záró mozzanata pedig Simon Imre új egyetemi lelkész bemutatkozása volt, aki áldását adta egyetemünkre, az újonnan kezdődő egyetemi tanévre, majd közösen mondtuk el legszentebb imánkat.

Köszönjük a hallgatóknak, az egyetemi közösségnek a megtisztelő jelenlétét!

FOTÓK: Sipos Szabolcs

Hírek
2024-04-11
2024-04-10
2024-04-08
2024-04-03Tagek

Pszicho-pedagógiai modul tájékoztató elsőéveseknek
A Sapientia EMTE Tanárképző Intézetének csíkszeredai helyszíne a 2023/2024-es tanévben is meghirdeti az I. és II. szintű pszicho-pedagógiai (tanár) képzését.

Pályázati felhívás 21. századi társadalmi kérdésekkel foglalkozó tudományos művek kiadására
A Scientia Kiadó, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kiadója nyílt pályázatot hirdet Erdély közelmúltjával, jelenével és jövőbeni kihívásaival foglalkozó bölcsészet- és társadalomtudományi könyvek megjelentetésére.

Időközi választás kari tanács tagságra
A Humántudományok Tanszéken megüresedett helyre az egyetem Szenátusa időközi választást írt ki.

Tanévnyitó ünnepség 2023/2024
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának hivatalos tanévnyitó ünnepségére 2023. szeptember 18-án, hétfőn 10 órától kerül sor.

Csodaliget a SIC Feszten
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar Biomérnöki Tanszékének mérnöki szakos hallgatói látványos kísérletekkel vettek részt az eseményen.

Óraadói adjunktusi állás: Funkcionális anatómia
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói adjunktusi állás betöltésére a Biomérnöki Tanszéken, a 2023/2024-es egyetemi tanévre.

Meghosszabbítottuk a felvételi időszakunkat
2023. szeptember 11-12. között még nyitva van a felvételi platformunk, így várjuk az alábbi alapképzések egyikére a jelentkezőket.

Őszi felvételi eredmények 2023
Itt közöljük az őszi felvételi eredményeinket!

Óraadói tanársegédi állás: Általános és sejtbiológia/Genetika
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére a Biomérnöki Tanszéken, a 2023/2024-es egyetemi tanévre.

Óraadói tanársegédi állás: Kineziológia
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére a Biomérnöki Tanszéken, a 2023/2024-es egyetemi tanévre.

Óraadói tanársegédi állás: Funkcionális anatómia
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére a Biomérnöki Tanszéken, a 2023/2024-es egyetemi tanévre.

Erasmus+ hallgatói mobilitás kiegészítő pályázati felhívás bölcsész szakosoknak
Rövid vegyes tanulmányi mobilitáson való részvétel vegyes intenzív program (BIP) keretében.

Heal-all - KA2 Strategic Partnerships 2020-2023 projekt záró konferencia
A Heal-all - KA2 Strategic Partnerships 2020-2023 projekt záró konferenciája 2023. augusztus 23-án kerül megrendezésre a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán Nyíregyházán.

A Kárpát-medence ásványvizei - XVII. Nemzetközi Konferencia
2017 után – a koronavírus járvány lecsengésével és a csíkszeredai egyetemi campus felujításának befejeztével – újra a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara ad otthont a Kárpát-medence Ásványvizei – XVII. Nemzetközi Tudományos Konferenciának.

Óraadói tanársegédi álláshirdetés - Élelmiszertudományi Tanszék
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére az Élelmiszertudományi Tanszéken, a 2023/2024-es egyetemi évre

Óraadói adjunktusi álláshirdetés - Élelmiszertudományi Tanszék
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói adjunktusi állás betöltésére az Élelmiszertudományi Tanszéken, a 2023/2024-es egyetemi évre

Álláshirdetés: könyvelői állás
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai kara munkatársat keres könyvelői munkakörbe.

Pályázati kiírás tanársegédi állások betöltésére – 2023/2024-es tanév I. félévétől
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet meghatározott időre szóló tanársegédi állások betöltésére a 2023/2024-es egyetemi év első félévétől.

Óraadói álláshirdetés - Elemi matematika; Alkalmazott informatika
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére a Gazdaságtudományi Tanszéken, a 2023/2024-es egyetemi év I. félévére.

Óraadói álláshirdetés - Multimédia; Bevezetés a közkapcsolatokba
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére a Társadalomtudományi Tanszéken, a 2023/2024-es egyetemi év I. félévére.

Óraadói álláshirdetés - Román nyelv
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére a Humántudományok Tanszéken, a 2023-2024-es egyetemi év első félévére.

Óraadói álláshirdetés - Angol nyelv
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére a Humántudományok Tanszéken, a 2023-2024-es egyetemi évre.

Ott leszünk Tusványoson!
Sapientia-napot tartunk 2023. július 21-én, pénteken az Egyetemi Sátorban.

Heliotermia a Medve-tóban
A Sapientia EMTE Biomérnöki Tanszéke dr. Máthé István vezetésével és együttműködve az ELTE Mikrobiológiai Tanszékével és a Balatoni Limnológiai Kutatóintézettel 2009-től kutatja a Medve-tavat.

Őszi felvételi 2023
2023. augusztus 28. és szeptember 6. között a fennmaradt helyekre hirdet felvételit a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara. Jelentkezni továbbra is az online felületünkön lehet.

Felvételi eredmények 2023

Dr. Hantz András-emlékdíjat osztottunk ki
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának 2022/2023-as mérnökavató ünnepség keretén belül első alkalommal került sor a dr. Hanzt András-emékdíj átadására, amelyet a karon a kiemelkedő teljesítményű hallgatók kaptak.

Díjözön az idei mérnökavató ünnepségen
2023. július 7-én, pénteken avattak mérnökké 44 hallgatót, akik tanulmányaikat sikeresen befejezték a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

Pro Meritis Interfacultatis díjat kapott karunk dékánja, dr. Lázár Ede
2023. július 1-én tartották a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának diplomaosztó ünnepségét, ahol más díjazottak mellett, dr. Lázár Ede is átvehette a megtisztelő kitüntetést.

Mérnökök szakmai terepgyakorlaton a Néra-szurdok – Beusnica Nemzeti Parkban
Másod- és harmadéves Turisztikai mérnök-menedzser illetve Génsebész szakos hallgatók az ország legérintetlenebb és legszebb szurdokvölgyében terepgyakorlatoztak dr. Máthé István oktató vezetésével.

Sapientia Podcast: Álommeló: hogyan keressünk és hogyan váltsunk?
Az évnek ez az az időszaka, amikor sok egyetemista államvizsgázik és vágyakozik az álommelóra. Amíg 50 évvel ezelőtt “adták” a munkahelyet, most keresni kell azt és meg is tartani.

Ákovita ezüstérmes élelmiszeripari mérnök végzős hallgatónk alma párlata
Bedő Bernadett végzős élelmiszeripari mérnök szakos hallgatónk diplomadolgozatának termékével nevezett be a III. Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyre.

Indul a felvételi iratkozás, várunk képzéseink egyikére
2023. július 3-18. között iratkozhatsz a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán lévő 14 alapképzés és 5 mesterképzés egyikére.

Bukaresti szakmai kiránduláson vettek részt a szociológus hallgatók
A hétvégén, dr. Telegdy Balázs és dr. Sólyom Andrea oktatók kíséretében szakmai kiránduláson vettek részt a szociológia szakos hallgatók.

Érettségi kvízjátékot hirdetünk középiskolásoknak
2023. június 23-30. között lehet jelentkezni Lilinél, az egyetemi chatbot asszisztensünknél a játékra.

Mérnökavatóra kerül sor
2023. július 7-én, pénteken tartjuk az idei Mérnökavató ünnepségünket, ahol a mérnöki szakos hallgatókat indítjuk el útjukra.

Könyvbemutató: Csíki Közgáz. 20 éves a közgazdasági oktatás a csíkszeredai Sapientián
Szeretettel meghívjuk Önt a 2023. július 5-én, szerdán 17:00 órától kezdődő Csíki Közgáz. 20 éves a közgazdasági oktatás a csíkszeredai Sapientián kötet bemutatójára.

Sapientia Podcast: A mesterséges intelligencia nyomában
Igaz az, hogy a mesterséges intelligencia nagyobb felfedezés, mint maga az internet? Milyen hatással lehet a munkaerőpiacra a jövőben? Hasznosíthatjuk az oktatásban? Valóban rendelkezhet emberi tulajdonságokkal az AI? A Sapientia Podcast Gazdasági rovat mostani részében erről beszélget dr. Bíró Bíborka Eszter házigazda meghívottjaival dr. Kádár Beáta egyetemi adjunktussal, valamint Nagy Lajos marketing szakértővel, volt hallgatónkkal.

Erasmus+ hallgatói mobilitás pályázati felhívás bölcsész szakosok számára

Újabb évfolyam ballagott el
2023. június 9-10-én tartottuk a hagyományossá vált ballagási ünnepséget a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán. A 18 alap- és mesterképzésen 221 egyetemi hallgató ballagott el oktatóik kíséretében.

I. Erdélyi Napórás Tanácskozásra kerül sor
Az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület és a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának közös szervezésében kerül sor az eseményre 2023. június 24-én, szombaton.

Ballagási ünnepség 2023
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán 2023. június 9-10-én 221 végzős egyetemista ballag el.

Sapientia Podcast: Népbetegség? ADHD, depresszió
Koncentráció hiánya, feledékenység, elzárkózás, teljesítmény romlása, türelmetlenség, szorongás, étkezési zavarok, vagyis az ADHD és depresszió néhány tünete.

Újabb Lost Millenials projekttalálkozón vettek részt oktatóink Izlandon
2023 május 31. és június 1. között az egyetemünk képviselői egy újabb nemzetközi találkozón vettek részt, amelyen minden partnerintézmény jelen volt.

Kérdőíves felmérés a női vállalkozók helyzetéről

Átadtuk Maróth Miklós akadémikusnak a Doctor Honoris Causa címet
A cím átadására 2023. május 26-án, pénteken 11 órától került sor az egyetem Csíkszeredai Karának Nagy aulájában.

Doctor Honoris Causa címet adományoz egyetemünk dr. Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista egyetemi tanárnak
Az eseményre a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Nagy aulájában kerül sor 2023. május 26-án, pénteken 11 órától.

Könyvbemutató: A Kárpátok legfiatalabb tűzhányója, a Csomád
2023. május 31-én, szerdán délután 18 órától kerül sor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Nagy aulájában a Karátson Dávid főszerkesztésében megjelent könyv bemutatójára.

Bronzérmet szerzett judóban Czont Attila oktatónk
2023. május 6-án szervezték meg Győrben a XXIV. Nyílt Masters Judo Magyar Bajnokságot.

FO-TO workshopon vettek részt a bölcsész hallgatók
2023. május 12-14. között tartották a szakmai programot.

„Bonis Bona – A Nemzet Tehetségeiért” díjat kapott dr. Tódor Imre
A Kulturális és Innovációs Minisztérium a Nemzeti Tehetség Program keretében a kiemelkedően eredményes és áldozatos tehetséggondozó tevékenysége elismeréseként.

Szakmai látogatáson voltak az Élelmiszeripari mérnök szakosok
Az Élelmiszertudományi Tanszék szervezésében a végzős Élelmiszermérnök hallgatók néhány Fenntartható biotechnológus mesterszakos hallgatóval együtt szakmai üzemlátogatáson vett részt 2023. május 15-én a gyergyóremetei Bayer Strada még építés alatt álló egységiben.

XXVI. Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia
A XXVI. Agrártudományi ETDK-nak a Sapientia EMTE, Marosvásárhelyi Kar, Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központja (Sepsiszentgyörgy, Csíki utca, 50 szám) ad otthont.

Sapientia Podcast: Fordítsunk magyarról magyarra Nádasdy Ádámmal
Dr. Pap Levente, a Bölcsész sarok házigazdája ezúttal Nádasdy Ádám nyelvész, műfordítóval beszélgetett a magyar nyelv szépségeiről.

Génsebészek a Bayer Strada gyárainál
A kirándulás során a hallgatók a gyergyóremetei Bayer Strada készülőben lévő gyárait látogatták meg.

Biomérnök hallgatók szakmai látogatása a Green Farmon
2023. május 10-én a csíkszentkirályi húsmarha farmot tekintették meg hallgatóink.

NFI Egyetemi Filmklub - Külön falka
Elérkeztünk a félév utolsó filmklubjához és egyúttal a kortárs magyar filmhez.

Beszámoló a XX. Csíkszeredai Kari TDK-ról
2023. május 9-én a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán került megszervezésre a jubileumi, XX. Kari TDK, amelyen 37 hallgató mutatta be kutatási eredményeit.

Vendégelőadók tartanak angol nyelvű workshopot
2023. május 16-án, kedden 16:00 órától két meghívott előadót várunk az Egyetemi könyvtárba.

Arany János-érmet kapott dr. Szép Sándor
2023. május 9-én vette át egyetemünk professor emeritusa a Magyar Tudományos Akadémia díját.

Barna Imre Ferenc: A diffúziós egyenletek analitikus megoldásai
2023. május 16-án, kedden vendégünk lesz a Wigner Fizikai Kutatóközpont fizikusa, aki a diffúziós egyenletekről tart előadást az egyetem 18-as termében.

Tudományos Diákköri Konferenciát szervezünk (2023)
2023. május 9-én, kedden kerül sor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán az idei Tudományos Diákköri Konferenciára.

Pályázati felhívás: Sapientia Maximus Hallgatói Díj 2023
A Sapientia EMTE Tehetséggondozási és Tudományos Diákköri Tanácsa pályázatot hirdet a SAPIENTIA MAXIMUS HALLGATÓI DÍJRA, a legkiemelkedőbb hallgatói tudományos munka elismeréseként. A díj oklevélből és pénzjutalomból áll, annak átadására a kari évzáró ünnepségek alkalmával kerül sor.

Sapientia Podcast: Az egészség nem csak brokkolievés
Miként fejleszthetjük a lelki állóképességünket, hogyan válasszunk megfelelő sportágat és milyen testi és lelki nehézségek elé állíthat minket a sportolás és hogyan lépjünk túl ezeken?

Sikeresen zárult a tizenegyedik alkalommal megszervezett Laborkukac Diákvetélkedő
2023. április 28-án, pénteken a második fordulóba továbbjutott 28 háromfős diákcsapat az egyetem laboratóriumaiban végezte el a számukra meghatározott kötelező kísérleteket, amelyet délután a középiskolás csapatok által előkészített látványos kísérletek követtek az egyetem Nagy Aulájában.

Az alapkutatástól az alkalmazott terápiákig - éves doktorandusz fórum
2023. május 5-én, pénteken tartjuk az idei éves doktorandsuzfórumot, ahol megismerkedhetünk a kutatási témákkal, szakmai betekintést nyerhetünk a fiatal kutatók munkáiba.

Elektronikus kereskedelem és fenntarthatóság - workshop
2023. május 10-én, szerdán 16:00-18:00 óra között izgalmas meghívottakkal beszélgetünk az elektronikus keresekedelem és fenntarthatóság témaköréről. Az esemény a Challenges in the Carpathian Basin - nemzetközi gazdasági konferencia része.

Lehetőség van az oklevelek átvételére a Csíkszeredai Karon
Átvehetők az oklevelek a Csíkszeredai Karon, 2023. május 17.-én, szerdán 12:00-19:00 óra között, illetve 18.-án, csütörtökön 9:00-12:00 óra között a 12-es teremben, a 2022-ben, illetve a korábban államvizsgázott hallgatók számára is.

NFI Egyetemi Filmklub - Bizalom
2023. május 2-án, kedden este 20.00 órától Szabó István Bizalom (1979) című filmjét nézzük meg.

OTDK siker a Biológia szekcióban
2023. április 24-26. között került megszervezésre az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán a 36. OTDK Biológia szekciója, ahol hallgatóink is képviselték az egyetemet.

Egyetemi állásbörzét szervezünk
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara és a Hallgatói Önkormányzata egyetemi állásbörzét szervez 2023. május 4-én 10:00–14:30 óra között.

Világrendváltás – útmutató a 21. századhoz
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem meghívására tart előadássorozatot Erdély nagyobb városaiban dr. Robert C. Castel Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő.

Szakmai kirándulás a Petrynél és a Appia Drone Technél
2023. április 25-én, kedden a marosvásárhelyi Petry húsfeldolgozó üzemet valamint a Appia Drone Tech drónokat értékesítő vállalatot látogatták meg hallgatóink.

Tanulmányúton a humánerőforrás szakos hallgatók
2023. április 21-én a Coats Romania SRL multinacionális vállalat székelyudvarhelyi kirendeltségéhez látogattak el a HR szakos hallgatóink, majd a marosvásárhelyi M&Co.Training céget ismerték meg.

Természetvédelmi tematikájú szakmai kiránduláson voltak a génsebész hallgatók
2023. április 24-én a III. éves Génsebész szakos hallgatók a Természetes élőhelyek védelme tárgy keretében az Eco Bear Cave látogatóközpontban jártak, dr. Mara Gyöngyvér egyetemi tanár vezetésével.

Elérhető a Laborkukac diákvetélkedő részletes programja

OTDK siker a Közgazdaságtudományi szekcióban
Két hallgatónkat is díjazták 2023. április 20–22. között a Selye János Egyetemen, Komáromban megrendezett Országos Tudományos Diákköri Konferencián a Közgazdaságtudományi szekcióban.

Sikeresen zárult a Diskurzus, kultúra, reprezentáció III. szakmai konferencia
2023. április 21-22-én került sor a Diskurzus, kultúra, reprezentáció III. című, háromnyelvű nemzetközi konferenciára Csíkszeredában.

HR Szakmai Napok harmadik kiadása
2022. május 3-4. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Társadalomtudományi Tanszéke HR szakmai napokat szervez, hogy egy kis bepillantást nyerjünk a szakma titkaiba.

Könyvbemutatóval egybekötött beszélgetés
Szeretettel meghívjuk a 2023. április 28-án, pénteken 17 órától tartandó beszélgetésre, ahol a Fordító-tolmács mesterképzés, fordítói műhelyének újabb publikációi kerülnek bemutatásra.

Sapientia Podcast: Traumákról, stresszbetegségekről, függőségekről őszintén Máté Gáborral
Ebben a beszélgetésben Máté Gáborral habozás nélkül a húrok közé csapunk, hiszen olyan fontos témákról hallhatunk, mint a csecsemőkori traumák, stresszbetegségek, függőségek és arról is, hogy hogyan is állunk mi itt Székelyföldön ezekkel?

Barátokkal a tudományról - Ferencesek a 20. században
2023. április 27-én, csütörtökön, 16 órától újabb előadásra kerül sor a Barátokkal a tudományról sorozatunknak köszönhetően. Ez alkalommal fr. Urbán Erik OFM szerzetes és Jonica Xénia levéltáros lesz a vendégünk.

TANÁROK AKADÉMIÁJA – Demeter-Karászi Zsuzsanna és Kocsis Zsófia: Az oktatói eredményesség és felsőoktatás-pedagógiai kihívások összefüggései az oktatói jólléttel
Áprilisi előadásunkat rendhagyó módon szervezzük meg: a Csíkszeredában élők személyesen beülhetnek kérdezni, a többiek pedig szokásos módon online csatlakozhatnak az eseményhez.

NFI Egyetemi Filmklub – Szindbád
2023. április 18-án, kedden este 19.00 (!) órától Huszárik Zoltán Szindbád (1971) című filmjét nézzük meg.

OTDK siker a Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekcióban 2023
2023. április 11-13. között került megszervezésre a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekciójára, Pécsen.

OTDK sikerek a Humántudományi szekcióban 2023
2023. április 12-14. között került sor a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Humántudományi szekciójára a Károli Gáspár Református Egyetemen, Budapesten.

Dr. Fenyvesi Kristóf lesz a Laborkukac diákvetélkedő fővédnöke
A XI. Laborkukac diákvetélkedő második fordulójába 28 háromfős csapat jutott tovább, amelyre 2023. április 28-án kerül sor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának laboratóriumában.

OTDK sikerek az Agrártudományi szekcióban
2023. április 4-6. között a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Kampuszán zajlott a 36. OTDK Agrártudományi szekciója.

Roma nap a Sapientián
2023. április 4-én került először megrendezésre a sapientiás Roma Nap, melynek célja az volt, hogy az április 8-án tartott Nemzetközi Roma Nap alkalmából a Csíkszeredában élő roma fiatalok egy csoportja bemutassa a közel féléves munkájuk eredményét.

Közös szavalással ünnepeljük a magyar költészet napját
A magyar költészet napját már 59 éve József Attila születésnapjával kötjük össze.

Lezajlott az első SapiZone játékest
Érdekes játékokkal, nyelvtudásszintnek megfelelő román nyelvgyakorlási helyzetekkel, sok kacagással és apróbb, meglepetés díjak kiosztásával zajlott a SapiZone játéktér első rendezvénye április 3-án.

1350 középiskolás lett egy napra sapientiás Csíkszeredában
Nyílt napokat szerveztünk 2023 márciusában, így 6 alkalommal 19 település 33 iskolájából 1350 résztvevőnek tudtuk megmutatni a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karát.

Sapientia Podcast: Mit (nem) olvasunk?
A Sapientia Podcast legújabb részében a Bölcsész sarok házigazdája dr. Pap Levente arra volt kíváncsi, hogy mit is olvasunk vagy éppen mit nem olvasunk, ezért dr. Tomonicska Ingrid egyetemi adjunktussal beszélgettek olvasási szokásainkról, a műfordításról és irodalomról.

Laborkukac diákvetélkedő I. forduló eredményei 2023
A verseny döntőjére 2023. április 28-án kerül sor.

Székelyudvarhelyi győzelemmel ért véget a Pénzmágus csíkszeredai regionális döntője
2023. március 25-én, szombaton volt az idei Pénzmágus gazdasági vetélkedő csíkszeredai regionális döntője, melynek helyszíne a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara volt.

NFI Egyetemi Filmklub: Sodrásban
2023. március 28-án, kedden este 20:00 órától Gaál István Sodrásban (1964) című filmjét nézzük meg.

Nádasdy Ádám: „Ördög és pokol” – Bánk Bán mai szemmel
2023. április 20-án, csütörtökön 19 órai kezdettel vendégünk lesz Nádasdy Ádám nyelvész, költő és műfordító, aki a Bánk bán újrafordításáról fog előadást tartani.

Diskurzus, kultúra, reprezentáció III. című nemzetközi konferenciát szervezünk
Ez alkalommal 3 rangos plenáris előadót hívtunk meg, 17 szekcióban 64 előadás fog elhangzani. A konferencia nyelvei: magyar, román, angol.

SapiZone - román nyelvű játéktér Csíkszeredában
Egyetemünk oktatói és hallgatói közösen készülnek egy román nyelvű társasjáték estre 11-12. osztályos középiskolás diákoknak, melynek célja, hogy a román nyelvet játékos, szabadabb környezetben tudják gyakorolni.

Volt hallgatónk fordításában jelent meg Apor Péter Metamorphosis Transylvaniae című műve
Goga Enikő, egykori fordító és tolmács mesterszakos hallgatónk munkájának köszönhetően az olvasóközönség mostmár román nyelven is elérheti Apor Péter Metamorphosis Transylvaniae című művét.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar

Csíkszereda, Hargita megye, Szabadság tér, 1. szám, 530104

Tel.: +40-266-314-657, fax: +40-266-372-099
E-mail: csikszeredauni.sapientia.ro 

btz webdesign