Márton Áron-ösztöndíj a tehetséges külhoni magyar fiatalok tudományos-kutatói tevékenységének támogatására

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Márton Áron-ösztöndíj a tehetséges külhoni magyar fiatalok tudományos-kutatói tevékenységének támogatására
Márton Áron-ösztöndíj a tehetséges külhoni magyar fiatalok tudományos-kutatói tevékenységének támogatására
Márton Áron-ösztöndíj a tehetséges külhoni magyar fiatalok tudományos-kutatói tevékenységének támogatására
2023. december 5.
Hírek
2024-04-11
2024-04-10
2024-04-08
2024-04-03Tagek

Sapientia Podcast: Hogyan adózzunk 2024-ben?
2024-ben is számos változás fog várni a vállalkozókra adózás terén.

Beszámoló A Lost Millennials projekt zárókonferenciájáról
2023. november 28-án került sor, Brüsszelben (Belgium) a Lost Millennials projekt keretében tartott „Lost and Found: Reimagining Europe's Employment Policies” című zárókonferenciára.

Karácsonyi kézműves vásár
2023. december 14-én, csütötökön 11:00-16:00 óra között az egyetemünk ad otthont a Hargita Megyei Sérültek Egyesület karácsonyi vásárának.

NFI Egyetemi Filmklub: Emberek a havason
A félév utolsó filmklubjára kerül sor december 5-én, kedden 20.00 órától. Szőts István Emberek a havason (1941) című, Nyírő József novellái alapján készült filmjét nézzük meg. Meghívott vendégünk (online): Lukácsy György, Nemzeti Filmintézet.

„Semmiből egy új, más világot teremtettem” – Bolyai János-emlékkiállítás
A híres matematikusról kiállítással emlékezünk meg, amely a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának félemeletén tekinthető meg 2023. december 4–11. között.

Beszámoló a brassói szociotúráról
A Szociológia és Humánerőforrás szak harmadéves hallgatói november 24-én vettek részt az immár hagyományossá vált brassói szociotúrán.

Sapientia különdíjat adtunk a XXII. Erdélyi Kossuth-szónokversenyen
2023. november 23-25. között a Pro Schola Kulturális-Nevelési Egyesület és a Bod Péter Tanítóképző az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségével együtt megszervezte a XXII. Erdélyi Kossuth-szónokverseny rendezvénysorozatát

Tanulmányúton vettek részt a harmadéves szociológusok és HR szakosok
2023. november 17-én a harmadéves szociológusok és humánerőforrás szakosok tanulmányúton vettek részt a társadalmi fejlődés szociológiája tantárgy keretében, Sólyom Andrea szervezésében.

Beszámoló a Lost Millennials projekt közpolitikai konferenciáról és workshopról
2023. november 23-án került sor a Sapientia EMTE által, a Lost Millennials projekt keretében megrendezett nemzeti közpolitikai konferenciára és workshopra.

Márk Róbert, volt pénzügy mesterszakos hallgatónk sportösztöndíjban részesült
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának volt mesterszakos hallgatója, Márk Róbert élsportolói ösztöndíjat kapott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem részéről. 2023. november 23-án ezt a II. MATE Sportgála keretében át is adták neki.

Képzés a határokon túl: Erasmus+ utazás a tudásért
2023. december 7-én, csütörtökön 16 órától a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának harmadéves Marketing szakos hallgatói egy nyílt eseményt szerveznek, ahol az Erasmus+ lehetőségekről tudhatunk meg többet, akár diákszemszögből is.

Kutassunk együtt! III. tudományos konferencia és resztoratív műhely
2024. január 19-én a Csíkszeredai Kar és a Tanárképző Intézet oktatóival közös konferenciát tervezünk a közoktatásban tevékenykedő tudományos (PhD) fokozattal, vagy fokozat nélküli, de kutatásban jeleskedő kollégáinkkal.

Házhoz megy a tudomány
Egyetemi oktatók tartanak előadásokat középiskolások számára. Ha nem tudod mivel töltsd ki az iskola másként hetet, témajavaslatok kellenének a zöld hétre, vagy csak egyszerűen egy szakórára hívnál vendégelőadót, akkor nagyon jó helyen jársz.

IT táborban voltak a gazdasági informatika szakos hallgatók
A Matematika-Informatika szakcsoport oktatói hatodik alkalommal szervezték meg a Gazdasági informatika szakos hallgatók szakmai továbbképzését VI. IT tábor néven, Szovátán a Teleki Oktatási Központban 2023. november 10-12. között.

Bölöni Farkas Szakkollégium szakmai tábor
Mint hamvaiból feltámadó főnixmadár, úgy indította idei programsorozatát a Bölöni Farkas Szakkollégium is. 2023. október 19-21. között egyetemünk gazdaság szakos hallgatói kivételes és inspiráló eseményen vettek részt a Magic Harghita Resort lélegzetelállító helyszínén.

Sapientia Podcast: A bölcsészek krimis élete
Mit csinálhat egy bölcsész a hétköznapokon? Mondjuk könyveket bújva matcha latte-t iszik vagy rég elrejtett, titkos iratokat talál egy étkezde eldugott falában?

Eco Tiny House: Interaktív business workshop egyetemistáknak
2023. december 8-án, pénteken az Eco Tiny House csapata tart egy kétórás interaktív beszélgetést közgazdász hallgatók számára.

Kommunikációs hallgatók Sepsibükszádon
Kétnapos terepgyakorlaton vettek részt a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának II. éves Kommunikáció és PR szakos hallgatói.

Advent a Sapientián
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának munkaközössége az egyetemi hallgatókkal közösen ünnepli az idei adventi időszakot.

Online is lapozható a 2024-es felvételi füzetünk
Nézz bele!

NFI Egyetemi Filmklub - Butaságom története
2023.november 21-én, kedden este 20.00 órától Keleti Márton Butaságom története (1963) című filmvígjátékát nézzük meg.

Közel 4000 magyar középiskolás ismerkedhetett a Sapientiával
A Sapientia EMTE önkéntes hallgatóiból álló csapatok 2023. november 6–10. között 45 településre látogattak el, összesen 85 iskolában tartottak bemutatót.

Szovátán voltak szakmai kiránduláson a Génsebész hallgatók
A szovátai sós tavakat és a Só útja tanösvényt látogatták meg a harmadéves Génsebész szakos hallgatók.

Mérnök-menedzserek a Regionális Turisztikai Konferencián
2023. november 9-10. között került második alkalommal megszervezésre a Regionális Turisztikai Konferencia, amelynek az idei évben a Grand Hotel Bálványos adott otthont.

Szakmai látogatás a Garden Proiekt Kft.-nél
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának harmadéves Génsebészet hallgatói ellátogattak a csíkmadarasi Garden Proiect mikroszaporító laborjába, a Növényi sejttenyésztés tárgy keretén belül, Bálint Emese oktató szervezésében.

Sapientia Podcast: Epigenetika: A gének játéka
Miért léphetnek fel felnőttkorban is az ételallergiák? Tovább örökíthetjük a traumáinkat? Milyen módon befolyásolják génjeinket a környezeti hatások?

Tanulás vidéki térségben: helyi adottságok, globális kihívások
A Magyar Tudományos Akadémia által szervezett „Magyar Tudomány Ünnepe” országos és határon túli programsorozathoz, a 2023-as évre választott mottóhoz kapcsolódva – TUDOMÁNY: VÁLASZOK A GLOBÁLIS KIHÍVÁSOKRA – tudományos konferenciát szervezünk Csíkszeredában.

Erdélyi Magyar Tudomány Napja
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Csíki Fiókegyesülete, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara 2023. november 10-én, pénteken Erdélyi Magyar Tudomány Napjára

A Márton Áron Főgimnáziumba került a XI. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő fődíja
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a Társadalomtudományi Tanszéke 2023-ban tizenegyedik alkalommal rendezte meg a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

Adománygyűjtés Karunk hallgatójának és családjának
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyik hallgatóját és családját érintette a Kovászna megyei Pákéban történt tűzeset, amelynek következtében leégett az otthonuk.

NFI Egyetemi Filmklub: Szerelem első vérig
2023. november 7-én, kedden este 20:00 órától nézzük meg Szerelem első vérig (Dobray György/Horváth Péter, 1986) című filmet. Az esemény az egyetem Nagy Aulájában lesz.

Érdekes kémiai kísérletek a zöld héten
A Zöld hét keretein belül a Sapientia EMTE Biomérnöki Tanszékének szervezésében a Mártonffy György Általános Iskolában érdekes kémiai kísérletek kíséretében izgalmas és tanulságos utazáson vettek részt a diákok a kémia világában.

INDEHEP program eredményeinek bemutatója Komáromban
Kollégáink részt vettek az INDEHEP ( Innovative Digital Development of Health Pedagogics) projekt keretén belül a Komáromban megszervezésre kerülő műhelymunkán 2023. szeptember 11-15 között, a Selye János Egyetem szervezésében.

NFI Egyetemi Filmklub - Az én XX. századom
2023. október 24-én, kedden este 20:00 órától nézzük meg Az én XXI. századom (Enyedi Ildikó, 1989) című filmet.

Sapientia Podcast: A jövő már itt van - az elektromos autók piaca
Európa szinten itt, Romániában kaphatjuk meg a legmagasbb állami támogatást elektromos autó vásárlás esetén, amelyet ki is használnak a vásárlók. Mennyire zöld választás az elektromos autó, valós félelem a hatótáv para? Ezekről beszélgetünk.

Méz minőségi vizsgálatokat végeztek az Élelmiszertudományi Tanszéken
Az Élelmiszertudományi Tanszék munkatársai dr. Salamon Rozália-Veronika docens vezetésével szeptember hónap folyamán 100 darab mézminta minőségi vizsgálatát végeztek el a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete és a Hargita, Kovászna és Maros megyei Méhész Egyesületek megbízásából.

Megjelent a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram 2023/24-es tanév II. félévére szóló felhívása
https://sapientia.ro/hu/hirek/megjelent-a-makovecz-hallgatoi-osztondijprogram-202324-es-tanev-ii-felevere-szolo-felhivasa

Dr. Ovidiu Muntean egyetemi tanár emlékére
Megdöbbenéssel értesültünk, hogy dr. Ovidiu Muntean egyetemi tanár 2023. október 10-én eltávozott az élők sorából.

Molnár Beáta-díj
A 2023-ban alapított Molnár Beáta-díj célja az őt jellemző szemléletmód és érzékenység jutalmazása, továbbörökítése. Az alapítók célja a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem hallgatóinak támogatása az önálló kreatív művészi tevékenységekben és/vagy a tudományos kutatómunkában.

Sapientia Podcast EXTRA: Határ a csillagos ég
Rendkívüli vendégünk volt ebben a Sapientia Podcast részben, hiszen Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós beszélt az életéről és a karrierjéről.

NFI Egyetemi Filmklub - Az unoka
2023. október 10-én, kedden este 20:00 órától nézzük meg Az unoka (Deák Kristóf, 2022) című filmet. Az esemény az egyetem Nagy Aulájában lesz.

Stakeholder Peer-Review Forum
2023. szeptember 28-án került sor Pozsonyban, a Lost Millennials projekt keretében a „Stakeholder Peer-Review Forum” nevű eseményre.

SapiZone - román nyelvű játéktér egyetemisták számára
2023. október 11-én, szerdán kerül sor 18:00 órától az egyetemisták számára szervezett román nyelvű társasjáték estre a Sapientia EMTE csíkszeredai helyszínén.

Sapientia Podcast: Külföldön minden jobb(?)
A negyedik évad első részének vendége dr. Bodó Julianna egyetemi professzor lesz, aki a Szociotükör rovatban a külföldi vendégmunkáról és a migrációs folyatamokról beszél.

Legyél Te is a SAPIS nagykövet csapat tagja Csíkszeredában! 23/24
Hallgatóink nagyon gyakran vesznek részt olyan tevékenységekben, ahol az egyetemről beszélnek, ajánlják a szakokat vagy besegítenek rendezvények szervezésében, ötletekkel gyarapítják a tudásunkat, valamint arcukkal képviselik az intézményt. Légy a csapat tagja és jelentkezz legkésőbb 2023. október 10-ig.

Indítjuk a Sapientia Podcast negyedik évadát
2023. október 4-től kezdődően újra videós beszélgetésekkel készülünk, indul a Sapientia Podcast negyedik évada.

Énmárka építés a gyakorlatban
A fenti címmel szerveztünk nemzetközi Erasmus+ programot (Blended Intensive Program) 2023. szeptember 11-15. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán, a Budapesti Gazdasági Egyetem 11 hallgatójával és a Selye János Egyetem 10 hallgatójával, amelybe a Sapientia marketing szakos hallgatói is bekapcsolódtak.

Biomérnök mesterisek szakmai terepnapon a Csomád régióban, előadást hallgató medve társaságában
A Csiszár-fürdő különböző forrásvizeit, népi feredőit vizsgálták az elsőéves Fenntartható biotechnológiák mesterszakos hallgatók, hódvárat és medvés kiállítást is megtekintve.

XI. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő – pályázati felhívás
Venczel József (1913 – 1972) társadalomkutató születésének évfordulója alkalmából a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának szervezésében tizenegyedik alkalommal hirdetjük meg a romániai magyar középiskolások számára a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

A CSILLAGOK ÚTJÁN - csillagászati és űrkutatási találkozó
2023. október 6-án, pénteken FARKAS BERTALAN lesz a vendégünk, aki az első magyar űrhajósként jutott ki a világűrbe, így a magyar a hetedik nemzet, aki oda feljutott.

Sapientia – 10 éve az Erasmus+ Programban! Új Erasmus+ pályázati felhívások
A Sapientia EMTE a következő új Erasmus+ pályázatokat hirdeti a 2023/2024-es tanévre.

Időközi választások - hallgatói képviselők
A hallgatók képviseletét ellátó megüresedett helyekre az egyetem Szenátusa időközi választást írt ki:

Ebben a tanévben is folytatódik az NFI Egyetemi Filmklub
Érdekel a magyar film? Szívesen néznél régebbi filmeket vásznon, felújított képpel és hanggal, valamint új filmeket? Aztán esetleg szívesen beszélgetnél a látottakról meghívottakkal, egyetemi hallgatótársaiddal?

Közel 300 elsőéves kezdte meg a 2023/2024-es tanévet Csíkszeredában
2023. szeptember 18-án, hétfőn tartottuk a hivatalos tanévnyitó ünnepségünket a Sapientia EMTE, Csíkszeredai Karán.

Pszicho-pedagógiai modul tájékoztató elsőéveseknek
A Sapientia EMTE Tanárképző Intézetének csíkszeredai helyszíne a 2023/2024-es tanévben is meghirdeti az I. és II. szintű pszicho-pedagógiai (tanár) képzését.

Pályázati felhívás 21. századi társadalmi kérdésekkel foglalkozó tudományos művek kiadására
A Scientia Kiadó, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kiadója nyílt pályázatot hirdet Erdély közelmúltjával, jelenével és jövőbeni kihívásaival foglalkozó bölcsészet- és társadalomtudományi könyvek megjelentetésére.

Időközi választás kari tanács tagságra
A Humántudományok Tanszéken megüresedett helyre az egyetem Szenátusa időközi választást írt ki.

Tanévnyitó ünnepség 2023/2024
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának hivatalos tanévnyitó ünnepségére 2023. szeptember 18-án, hétfőn 10 órától kerül sor.

Csodaliget a SIC Feszten
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar Biomérnöki Tanszékének mérnöki szakos hallgatói látványos kísérletekkel vettek részt az eseményen.

Óraadói adjunktusi állás: Funkcionális anatómia
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói adjunktusi állás betöltésére a Biomérnöki Tanszéken, a 2023/2024-es egyetemi tanévre.

Meghosszabbítottuk a felvételi időszakunkat
2023. szeptember 11-12. között még nyitva van a felvételi platformunk, így várjuk az alábbi alapképzések egyikére a jelentkezőket.

Őszi felvételi eredmények 2023
Itt közöljük az őszi felvételi eredményeinket!

Óraadói tanársegédi állás: Általános és sejtbiológia/Genetika
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére a Biomérnöki Tanszéken, a 2023/2024-es egyetemi tanévre.

Óraadói tanársegédi állás: Kineziológia
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére a Biomérnöki Tanszéken, a 2023/2024-es egyetemi tanévre.

Óraadói tanársegédi állás: Funkcionális anatómia
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére a Biomérnöki Tanszéken, a 2023/2024-es egyetemi tanévre.

Erasmus+ hallgatói mobilitás kiegészítő pályázati felhívás bölcsész szakosoknak
Rövid vegyes tanulmányi mobilitáson való részvétel vegyes intenzív program (BIP) keretében.

Heal-all - KA2 Strategic Partnerships 2020-2023 projekt záró konferencia
A Heal-all - KA2 Strategic Partnerships 2020-2023 projekt záró konferenciája 2023. augusztus 23-án kerül megrendezésre a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán Nyíregyházán.

A Kárpát-medence ásványvizei - XVII. Nemzetközi Konferencia
2017 után – a koronavírus járvány lecsengésével és a csíkszeredai egyetemi campus felujításának befejeztével – újra a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara ad otthont a Kárpát-medence Ásványvizei – XVII. Nemzetközi Tudományos Konferenciának.

Óraadói tanársegédi álláshirdetés - Élelmiszertudományi Tanszék
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére az Élelmiszertudományi Tanszéken, a 2023/2024-es egyetemi évre

Óraadói adjunktusi álláshirdetés - Élelmiszertudományi Tanszék
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói adjunktusi állás betöltésére az Élelmiszertudományi Tanszéken, a 2023/2024-es egyetemi évre

Álláshirdetés: könyvelői állás
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai kara munkatársat keres könyvelői munkakörbe.

Pályázati kiírás tanársegédi állások betöltésére – 2023/2024-es tanév I. félévétől
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet meghatározott időre szóló tanársegédi állások betöltésére a 2023/2024-es egyetemi év első félévétől.

Óraadói álláshirdetés - Elemi matematika; Alkalmazott informatika
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére a Gazdaságtudományi Tanszéken, a 2023/2024-es egyetemi év I. félévére.

Óraadói álláshirdetés - Multimédia; Bevezetés a közkapcsolatokba
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére a Társadalomtudományi Tanszéken, a 2023/2024-es egyetemi év I. félévére.

Óraadói álláshirdetés - Román nyelv
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére a Humántudományok Tanszéken, a 2023-2024-es egyetemi év első félévére.

Óraadói álláshirdetés - Angol nyelv
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére a Humántudományok Tanszéken, a 2023-2024-es egyetemi évre.

Ott leszünk Tusványoson!
Sapientia-napot tartunk 2023. július 21-én, pénteken az Egyetemi Sátorban.

Heliotermia a Medve-tóban
A Sapientia EMTE Biomérnöki Tanszéke dr. Máthé István vezetésével és együttműködve az ELTE Mikrobiológiai Tanszékével és a Balatoni Limnológiai Kutatóintézettel 2009-től kutatja a Medve-tavat.

Őszi felvételi 2023
2023. augusztus 28. és szeptember 6. között a fennmaradt helyekre hirdet felvételit a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara. Jelentkezni továbbra is az online felületünkön lehet.

Felvételi eredmények 2023

Dr. Hantz András-emlékdíjat osztottunk ki
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának 2022/2023-as mérnökavató ünnepség keretén belül első alkalommal került sor a dr. Hanzt András-emékdíj átadására, amelyet a karon a kiemelkedő teljesítményű hallgatók kaptak.

Díjözön az idei mérnökavató ünnepségen
2023. július 7-én, pénteken avattak mérnökké 44 hallgatót, akik tanulmányaikat sikeresen befejezték a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

Pro Meritis Interfacultatis díjat kapott karunk dékánja, dr. Lázár Ede
2023. július 1-én tartották a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának diplomaosztó ünnepségét, ahol más díjazottak mellett, dr. Lázár Ede is átvehette a megtisztelő kitüntetést.

Mérnökök szakmai terepgyakorlaton a Néra-szurdok – Beusnica Nemzeti Parkban
Másod- és harmadéves Turisztikai mérnök-menedzser illetve Génsebész szakos hallgatók az ország legérintetlenebb és legszebb szurdokvölgyében terepgyakorlatoztak dr. Máthé István oktató vezetésével.

Sapientia Podcast: Álommeló: hogyan keressünk és hogyan váltsunk?
Az évnek ez az az időszaka, amikor sok egyetemista államvizsgázik és vágyakozik az álommelóra. Amíg 50 évvel ezelőtt “adták” a munkahelyet, most keresni kell azt és meg is tartani.

Ákovita ezüstérmes élelmiszeripari mérnök végzős hallgatónk alma párlata
Bedő Bernadett végzős élelmiszeripari mérnök szakos hallgatónk diplomadolgozatának termékével nevezett be a III. Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyre.

Indul a felvételi iratkozás, várunk képzéseink egyikére
2023. július 3-18. között iratkozhatsz a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán lévő 14 alapképzés és 5 mesterképzés egyikére.

Bukaresti szakmai kiránduláson vettek részt a szociológus hallgatók
A hétvégén, dr. Telegdy Balázs és dr. Sólyom Andrea oktatók kíséretében szakmai kiránduláson vettek részt a szociológia szakos hallgatók.

Érettségi kvízjátékot hirdetünk középiskolásoknak
2023. június 23-30. között lehet jelentkezni Lilinél, az egyetemi chatbot asszisztensünknél a játékra.

Mérnökavatóra kerül sor
2023. július 7-én, pénteken tartjuk az idei Mérnökavató ünnepségünket, ahol a mérnöki szakos hallgatókat indítjuk el útjukra.

Könyvbemutató: Csíki Közgáz. 20 éves a közgazdasági oktatás a csíkszeredai Sapientián
Szeretettel meghívjuk Önt a 2023. július 5-én, szerdán 17:00 órától kezdődő Csíki Közgáz. 20 éves a közgazdasági oktatás a csíkszeredai Sapientián kötet bemutatójára.

Sapientia Podcast: A mesterséges intelligencia nyomában
Igaz az, hogy a mesterséges intelligencia nagyobb felfedezés, mint maga az internet? Milyen hatással lehet a munkaerőpiacra a jövőben? Hasznosíthatjuk az oktatásban? Valóban rendelkezhet emberi tulajdonságokkal az AI? A Sapientia Podcast Gazdasági rovat mostani részében erről beszélget dr. Bíró Bíborka Eszter házigazda meghívottjaival dr. Kádár Beáta egyetemi adjunktussal, valamint Nagy Lajos marketing szakértővel, volt hallgatónkkal.

Erasmus+ hallgatói mobilitás pályázati felhívás bölcsész szakosok számára

Újabb évfolyam ballagott el
2023. június 9-10-én tartottuk a hagyományossá vált ballagási ünnepséget a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán. A 18 alap- és mesterképzésen 221 egyetemi hallgató ballagott el oktatóik kíséretében.

I. Erdélyi Napórás Tanácskozásra kerül sor
Az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület és a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának közös szervezésében kerül sor az eseményre 2023. június 24-én, szombaton.

Ballagási ünnepség 2023
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán 2023. június 9-10-én 221 végzős egyetemista ballag el.

Sapientia Podcast: Népbetegség? ADHD, depresszió
Koncentráció hiánya, feledékenység, elzárkózás, teljesítmény romlása, türelmetlenség, szorongás, étkezési zavarok, vagyis az ADHD és depresszió néhány tünete.

Újabb Lost Millenials projekttalálkozón vettek részt oktatóink Izlandon
2023 május 31. és június 1. között az egyetemünk képviselői egy újabb nemzetközi találkozón vettek részt, amelyen minden partnerintézmény jelen volt.

Kérdőíves felmérés a női vállalkozók helyzetéről

Átadtuk Maróth Miklós akadémikusnak a Doctor Honoris Causa címet
A cím átadására 2023. május 26-án, pénteken 11 órától került sor az egyetem Csíkszeredai Karának Nagy aulájában.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar

Csíkszereda, Hargita megye, Szabadság tér, 1. szám, 530104

Tel.: +40-266-314-657, fax: +40-266-372-099
E-mail: csikszeredauni.sapientia.ro 

btz webdesign