Tejfeldolgozóban és húsüzemben voltak szakmai látogatáson az élelmiszeripari mérnök szakos hallgatók

Sapientia.ro Sapientia.ro
Neptun  ISSUU 
Tejfeldolgozóban és húsüzemben voltak szakmai látogatáson az élelmiszeripari mérnök szakos hallgatók
Tejfeldolgozóban és húsüzemben voltak szakmai látogatáson az élelmiszeripari mérnök szakos hallgatók
Tejfeldolgozóban és húsüzemben voltak szakmai látogatáson az élelmiszeripari mérnök szakos hallgatók
2024. április 2.

A székelyszentléleki Gordon Prod SRL tejfeldolgozóba és a gyergyószentmiklósi Arterimpex SRL hústermékeket gyártó üzemébe látogattak az élelmiszeripari mérnök hallgatók.

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának III. és IV. éves élelmiszeripari mérnök hallgatói, 2024. március 28-án szakmai üzemlátogatáson vettek részt a székelyszentléleki Gordon Prod SRL tejfeldolgozóban, dr. Gyenge László és dr. Szilágyi József egyetemi adjunktusok szervezésében. A látogatás első részében a hallgatók történelmi áttekintést kaptak a Gordon megalakulásától kezdődően egészen a jelenlegi helyzetig. Ezután Márton Barna és Elekes Erika termelésvezetők – akik nem mellesleg a Sapientia élelmiszermérnök szakon szereztek mérnökdiplomát – részletesen ismertették az üzem által készített tejtermékek gyártási folyamatait, és az ott alkalmazott berendezéseket. Felhívták a hallgatók figyelmét, hogy mennyire nélkülözhetetlen az emberi munkaerő ezen a területen, mivel például a kézzel fonott, forrázott sajtokat sokkal esztétikusabbnak találják a vásárlók, mint a géppel formázott társaikat. Ez alapján is megbizonyosodhattak a hallgatók arról, hogy milyen fontos a megfelelő hozzáértés, és a kellő elhivatottság a szakmán belül.

Ezt követően az Arterimpex SRL - azaz a Benedek húsüzem megtekintésére is sor került.

A hallgatókat Kovács Zoltán ügyvezető igazgató és tulajdonos fogadta a gyárban. A hallgatók részletes bemutatásban részesültek, mely során betekintést nyerhettek a nyersanyag átvételtől kezdve a termékgyártáson keresztül egészen a késztermékek tárolásáig. Az egységben gyártanak sertés, marha, ló, csirke és bárány húsból készült termékeket. A Benedek húsüzem Romániában egyedülálló termékként gyártja a szuvidált húskészítményeket, amelyeket saját bemutató üzleteiben forgalmaz. Húsvét alkalmával hagyományos termékeket is készítenek, mint például húskenyeret és a szuvidált báránycombot.

Köszönet az Élelmiszertudományi Tanszék oktatóinak, dr. Gyenge Lászlónak és dr. Szilágyi Józsefnek, hogy megszervezte ezt a szakmai kirándulást, illetve Gordon és a Benedek Vezetőségének, és minden alkalmazottjának, hogy szíves fogadtatásban volt részünk.

Hírek
2024-04-11
2024-04-10
2024-04-08
2024-04-03Tagek

NFI Egyetemi Filmklub: Trezor
Március 26-án, kedden este 20.00 órától a Trezor (Bergendy Péter, 2018) című filmet vetítjük.

Az ACCESSIBLE turizmus innovatív oktatási módszerének fejlesztése Közép-Európában - műhelymunka
2024. március 10-12-én a lengyelországi Poznanban, az Adam Mickiewicz Egyetemen (Földrajzi és Földtudományi Kar) tartottak workshopokat a projekt keretében.

RIMALIZÁLÁS - rímek rivalizálása - versíró vetélkedő
József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját. A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara sem marad ki az ünneplésből, hiszen #RIMALIZÁLÁS - rímek rivalizálása névvel versíró vetélkedőre hívunk!

Sapientia Podcast: Szóváltás: román-magyar nyelvi hatások
A #SapientiaPodcast Bölcsész sarok rovatának legújabb részében házigazdánk, dr. Pap Levente egyetemi docens, dr. Pál Enikő egyetemi adjunktust kérdezte a román-magyar nyelvi hatásokról.

Encounters in/among Language, Literature, and Arts - konferencia
2024. március 22-23-án kerül sor a Humántudományok Tanszék Kultúraközi Kölcsönhatások Kutatóközpontjának angol nyelvű nemzetközi konferenciájára, Encounters in/among Language, Literature, and Arts címmel.

Csíkszeredában zajlott a Pénzmágus 2024-es regionális döntője
2024. március 16-án Csíkszeredában a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán került sor a verseny első regionális döntőjére. Ebben a döntőbe a Hargita, Kovászna és Maros megye csapatai kvalifikálhatták magukat, a feladat pedig a csíkszeredai Elit Optika szemészeti vállalkozás esete volt.

A csíkszeredai Harplast műanyagtermékeket előállító üzembe látogattak az élelmiszeripari mérnökök
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának végzős élelmiszeripari mérnök hallgatói, a Csomagolás tervezése tantárgy keretein belül, 2024. március 12-én szakmai üzemlátogatáson vettek részt a csíkszeredai Harplast műanyagtermékgyártó vállalatnál, dr. Salamon Rozália Veronika egyetemi docens szervezésében.

Sikeresen zárult a XII. Laborkukac diákvetélkedő
2024. március 8-án, pénteken több általános és középiskolás diák mérette meg tudását.

Erasmus+ Open Doors eseményt tartottunk
2024. március 5-én az Erasmus+ mobilitási programé volt a főszerep, hiszen a nyílt ajtók rendezvény alatt az egyetemi hallgatók megismerhették a program adta lehetőségeket.

Sapientia Podcast: Szemtől szemben: Románia és Magyarország gazdasága
A #SapientiaPodcast #Gazdasági rovatának legújabb részében két szomszédos országot állítunk egymással szembe.

HR Szakmai Napok negyedik kiadása
2024. március 19-20. között újra a HR szakmáé lesz a főszerep.

Beszámoló a XV. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói versenyről
A versenyt idén új köntösbe öltöztettük és a fordítások során a mesterséges intelligencia segítségét is hívtuk.

Újra nyílt napokra várjuk a középiskolásokat
Idén is nagy izgalommal hirdetjük meg az egyetemi nyílt napjainkat, hiszen az egyik legnépszerűbb eseményünkre várjuk a pályaválasztás előtt álló középiskolásokat.

NFI Egyetemi Filmklub: Nincs parancs!
2024. március 5-én, kedden este 20:00 órától az Egyetemi Filmklub következő vetítésén Szalay Péter Nincs parancs című filmjét nézhetjük meg.

Erasmus+ Open Doors tájékoztató és beszélgetés 2024
2024. március 5-én, kedden 14:30-tól kezdődően ismertetjuk az Erasmus+ program lehetőségeit.

Erasmus+ hallgatói pályázati felhívás: szakmai gyakorlat mobilitás (2024 nyara) és tanulmányi mobilitás (2024/25-ös tanév)
A Sapientia EMTE pályázatot hirdet az Európai Unió Erasmus+ Programjának támogatásával hallgatók számára szakmai gyakorlat mobilitáson való részvételre 2024 nyarán, és hosszú (egyetemi féléves) tanulmányi mobilitáson való részvételre a 2024/2025-ös tanévben.

Sapientia Podcast: Kiégés: tűzoltás a munkahelyen
A burnout, az az a kiégés manapság már egy baráti beszélgetés témája is lehet, de hogy is állunk vele?

Erasmus+ hallgatói mobilitás kommunikáció szakosok számára (BIP)
A Sapientia EMTE Marosvásárhelyi és Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet Kommunikáció és közkapcsolatok szakos, Kommunikáció és PR szakos, valamint Kommunikáció és közkapcsolatok mesterképzés szakos hallgatók számára az Európai Unió Erasmus+ Programjának támogatásával rövid vegyes tanulmányi mobilitáson való részvételre vegyes intenzív program (BIP) keretében.

A Csíki Csipsz gyártóüzembe látogattak az élelmiszeripari mérnökeink
2024. február 15-én szakmai üzemlátogatáson vettek részt az első- és negyedéves Élelmiszeripari mérnök hallgatók a csíkszentsimoni Csíki Csipsz gyártóüzemében.

Az olvasás napját ünnepelték
2024. február 15-én, 84 Hargita megyei iskola 4911 diákja és 234 tanára közösen ünnepelte az olvasás napját. Ez alkalommal volt meghívott vendég egyetemünk professzora is, dr. Tódor Erika-Mária.

Kortárs magyar filmekkel folytatjuk az Egyetemi Filmklubot
A második félévben is folytatódik az NFI Egyetemi Filmklub. A programban ezúttal kortárs magyar filmek szerepelnek.

Nagyszabású fejlesztés a Sapientián: frissített digitális eszköztárral kezdődik az új félév
Az oktatási minisztérium által kiírt Nemzeti Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terv keretén belül digitális készségek fejlesztésére 2,4 millió euró értékű pályázatot nyert a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a fejlesztés több mint 2000 hallgatót fog érinteni Csíkszeredában, Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön.

XXVII. Agrártudományi Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia (ETDK)
A Hallgatói Önkormányzat (msHÖK) és a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Kara meghirdeti a XXVII. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekcióját (Agrártudományi ETDK).

Múzeumpedagógia foglalkozást tartott oktatónk
2024. január 31-én, szerdán egyetemünk oktatója dr. Tomonicska Ingrid múzeumpedagógiai foglalkozást tartott a csíkszeredai Liviu Rebreanu Általános Iskola VI. osztályának.

„A tej az igazi energiaital”
Rendhagyó sajtkóstolót szervezett Székelyudvarhelyen az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesülete a helyi termékek népszerűsítése érdekében. Ez alkalommal egyetemünk adjunktusa, dr. András Csaba-Dezső is kiselőadást tartott.

Sapientia Podcast: Szerelemkoktél: hormonok és neurotranszmitterek
A szerelem egy olyan témakör, amelyet inkább megélni szeretnénk mintsem tudományosan megmagyarázni. A valentin nap közeledtével azonban az Egészségügyi nevelés rovat vendégei, Dr. Domokos Lajos-Csaba pszichiáter és Dr. Ruff Rudolf endokrinológus kísérletet tesznek a szerelem tudományos magyarázatával.

Potozky László fotóalbum-bemutatójára kerül sor
2024. február 16-án, pénteken 18 órától kezdődően kerül sor Potozky László Csodás Hargita című fotóalbumának bemutatójára.

XXI. Kari Tudományos Diákköri Konferencia felhívás
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara és a Csíkszeredai Hallgatói Önkormányzat meghirdeti a 2024-es Kari Tudományos Diákköri Konferenciát.

Megjelent a Lost Millennials hírlevele
Üdvözöljük a Lost Millennials projekt hírlevelének utolsó számában! Hírlevelünkben beszámolunk a projekt záróeseményéről és bemutatjuk főbb kutatási eredményeinket.

Óraadói tanársegédi állás a Biomérnöki Tanszéken
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara pályázatot hirdet óraadói tanársegédi állás betöltésére a Biomérnöki Tanszéken, a 2023/2024-es egyetemi tanév II. félévére.

XII. Laborkukac Diákvetélkedőre várjuk a jelentkezőket
A vetélkedő célja a tanulók analitikus gondolkodásának fejlesztése a transzdiszciplinaritás jegyében.

XV. „Gúzsba kötve táncolni” fordítói verseny középiskolásoknak
A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke idén tizenötödik alkalommal hirdeti meg fordítói versenyét a középiskolák 11–12. osztályos tanulói számára négy kategóriában

Sapientiás eredmények nemzetközi szintéren, a Scientific Reportsban jelent meg cikk
A Nature gondozása alatt álló rangos Scientific Reports tudományos folyóiratban közöltek tanulmányt az Élelmiszertudományi és Biomérnöki Tanszékeink oktatói és hallgatói, valamint a csíkszeredai Vadgazdálkodási és Hegyvidéki Erőforrások Kutatási és Fejlesztési Intézetének kutatói,

Sapientia Podcast: Mi legyek: újságíró vagy focista?
Hogyan lesz egy focimegszállottból újságíró? Beszélhetünk objektív, független sajtóról? Mi a legnagyobb kihívás az újságírói szakmában?

Kommunikáció és közkapcsolatok mesterisek szakmai kirándulása
December második hétvégéjén, 15-17. között, a PR és Kommunikáció szakos mesterhallgatók első és második évfolyama közös szakmai kiránduláson vett részt a kápolnásfalui Magic Harghita Resort panzióban.

Találkozzunk a 24. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon!
2024. január 11–13. között zajlik Budapesten a 24. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás. A Sapientia EMTE csapata a Hungexpo A csarnokában, a KT01-es standnál várja az oktatási kínálata iránt érdeklődőket.

Karácsonyi műsorral zárult az adventi sorozatunk
2023. december 20-án, szerdán egy közös karácsonyi műsorral zártuk az adventi időszakunkat a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán.

Sapientia Podcast: Mindennapi kenyerünk: virsli, margarin, tej
Ebben a részben az Étek vagy vétek? házigazdája dr. Tamás Melinda és meghívottja, dr. András Csaba Dezső egyetemi adjunktus tisztáznak különböző élelmiszertudományi fogalmakat.

Bölcsészek szakmai tanulmányi kiránduláson voltak Brassóban
2023. december 16-án a Román nyelv és irodalom - angol nyelv és irodalom valamint Világ-és összehasonlító irodalom - angol nyelv és irodalom szak 17 hallgatója és három kísérő tanár brassói tanulmányi kiránduláson vett részt.

LinguaSap szakmai találkozó – 10 éve együtt
Egyetemünkön tíz éve működik a LinguaSap nyelvvizsgaközpont. Ebből az alkalomból 2023. december 15-én szakmai találkozót szerveztünk Csíkszeredában, melyen a helyieken kívül a Kolozsvári és Marosvásárhelyi Karon vizsgáztató kollégák, valamint titkárok is részt vettek.

Inspiráló beszélgetés utazásokról
2023. december 14-én egy teázással egybekötött inspiráló beszélgetésre került sor a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán, ahol Tamás Zsuzsánna, kari főtitkár osztotta meg utazási élményeit és tapasztalatait főként a Turisztikai mérnök-menedzser szakos hallgatókkal.

Tánczos Barna szenátor tartott előadást a romániai betétdíjas rendszer működéséről
2023. december 14-én, csütörtökön egy összevont szemináriumi óra keretében a közgazdász hallgatóknak tartott előadást Tánczos Barna szenátor a romániai betétdíjas rendszer működéséről.

Studium konferencia 2023
2023. december 13-án, szerdán tartjuk a Társadalomtudományi Tanszék éves konferenciáját.

Ez sör! - a sernevelőtől a sörgyárig kiállításon voltak hallgatóink
Mérnöki szakos hallgatóink egy része a Csíki Székely Múzeumban elérhető Ez sör, a sernevelőtől a sörgyárig című időszakos kiállítás nézték meg szakmai szempontból.

Megjelent a Hunyadi János ösztöndíj 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterére vonatkozó felhívása
Magyarország Kulturális és Innovációs Minisztériuma és a Tempus Közalapítvány közösen pályázatot hirdet Hunyadi János Ösztöndíjra.

Márton Áron-ösztöndíj a tehetséges külhoni magyar fiatalok tudományos-kutatói tevékenységének támogatására
A Külgazdasági és Külügyminisztérium ösztöndíjpályázatot hirdet a 2023/2024-es tanévben szülőföldjükön felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató, határon túli magyar hallgatók és vezetőtanáraik részére a Balassi Bálint-ösztöndíjprogram Márton Áron tehetséggondozó ösztöndíjában való részvételre.

Sapientia Podcast: Hogyan adózzunk 2024-ben?
2024-ben is számos változás fog várni a vállalkozókra adózás terén.

Beszámoló A Lost Millennials projekt zárókonferenciájáról
2023. november 28-án került sor, Brüsszelben (Belgium) a Lost Millennials projekt keretében tartott „Lost and Found: Reimagining Europe's Employment Policies” című zárókonferenciára.

Karácsonyi kézműves vásár
2023. december 14-én, csütötökön 11:00-16:00 óra között az egyetemünk ad otthont a Hargita Megyei Sérültek Egyesület karácsonyi vásárának.

NFI Egyetemi Filmklub: Emberek a havason
A félév utolsó filmklubjára kerül sor december 5-én, kedden 20.00 órától. Szőts István Emberek a havason (1941) című, Nyírő József novellái alapján készült filmjét nézzük meg. Meghívott vendégünk (online): Lukácsy György, Nemzeti Filmintézet.

„Semmiből egy új, más világot teremtettem” – Bolyai János-emlékkiállítás
A híres matematikusról kiállítással emlékezünk meg, amely a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának félemeletén tekinthető meg 2023. december 4–11. között.

Beszámoló a brassói szociotúráról
A Szociológia és Humánerőforrás szak harmadéves hallgatói november 24-én vettek részt az immár hagyományossá vált brassói szociotúrán.

Sapientia különdíjat adtunk a XXII. Erdélyi Kossuth-szónokversenyen
2023. november 23-25. között a Pro Schola Kulturális-Nevelési Egyesület és a Bod Péter Tanítóképző az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségével együtt megszervezte a XXII. Erdélyi Kossuth-szónokverseny rendezvénysorozatát

Tanulmányúton vettek részt a harmadéves szociológusok és HR szakosok
2023. november 17-én a harmadéves szociológusok és humánerőforrás szakosok tanulmányúton vettek részt a társadalmi fejlődés szociológiája tantárgy keretében, Sólyom Andrea szervezésében.

Beszámoló a Lost Millennials projekt közpolitikai konferenciáról és workshopról
2023. november 23-án került sor a Sapientia EMTE által, a Lost Millennials projekt keretében megrendezett nemzeti közpolitikai konferenciára és workshopra.

Márk Róbert, volt pénzügy mesterszakos hallgatónk sportösztöndíjban részesült
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának volt mesterszakos hallgatója, Márk Róbert élsportolói ösztöndíjat kapott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem részéről. 2023. november 23-án ezt a II. MATE Sportgála keretében át is adták neki.

Képzés a határokon túl: Erasmus+ utazás a tudásért
2023. december 7-én, csütörtökön 16 órától a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának harmadéves Marketing szakos hallgatói egy nyílt eseményt szerveznek, ahol az Erasmus+ lehetőségekről tudhatunk meg többet, akár diákszemszögből is.

Kutassunk együtt! III. tudományos konferencia és resztoratív műhely
2024. január 19-én a Csíkszeredai Kar és a Tanárképző Intézet oktatóival közös konferenciát tervezünk a közoktatásban tevékenykedő tudományos (PhD) fokozattal, vagy fokozat nélküli, de kutatásban jeleskedő kollégáinkkal.

Házhoz megy a tudomány
Egyetemi oktatók tartanak előadásokat középiskolások számára. Ha nem tudod mivel töltsd ki az iskola másként hetet, témajavaslatok kellenének a zöld hétre, vagy csak egyszerűen egy szakórára hívnál vendégelőadót, akkor nagyon jó helyen jársz.

IT táborban voltak a gazdasági informatika szakos hallgatók
A Matematika-Informatika szakcsoport oktatói hatodik alkalommal szervezték meg a Gazdasági informatika szakos hallgatók szakmai továbbképzését VI. IT tábor néven, Szovátán a Teleki Oktatási Központban 2023. november 10-12. között.

Bölöni Farkas Szakkollégium szakmai tábor
Mint hamvaiból feltámadó főnixmadár, úgy indította idei programsorozatát a Bölöni Farkas Szakkollégium is. 2023. október 19-21. között egyetemünk gazdaság szakos hallgatói kivételes és inspiráló eseményen vettek részt a Magic Harghita Resort lélegzetelállító helyszínén.

Sapientia Podcast: A bölcsészek krimis élete
Mit csinálhat egy bölcsész a hétköznapokon? Mondjuk könyveket bújva matcha latte-t iszik vagy rég elrejtett, titkos iratokat talál egy étkezde eldugott falában?

Eco Tiny House: Interaktív business workshop egyetemistáknak
2023. december 8-án, pénteken az Eco Tiny House csapata tart egy kétórás interaktív beszélgetést közgazdász hallgatók számára.

Kommunikációs hallgatók Sepsibükszádon
Kétnapos terepgyakorlaton vettek részt a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának II. éves Kommunikáció és PR szakos hallgatói.

Advent a Sapientián
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának munkaközössége az egyetemi hallgatókkal közösen ünnepli az idei adventi időszakot.

Online is lapozható a 2024-es felvételi füzetünk
Nézz bele!

NFI Egyetemi Filmklub - Butaságom története
2023.november 21-én, kedden este 20.00 órától Keleti Márton Butaságom története (1963) című filmvígjátékát nézzük meg.

Közel 4000 magyar középiskolás ismerkedhetett a Sapientiával
A Sapientia EMTE önkéntes hallgatóiból álló csapatok 2023. november 6–10. között 45 településre látogattak el, összesen 85 iskolában tartottak bemutatót.

Szovátán voltak szakmai kiránduláson a Génsebész hallgatók
A szovátai sós tavakat és a Só útja tanösvényt látogatták meg a harmadéves Génsebész szakos hallgatók.

Mérnök-menedzserek a Regionális Turisztikai Konferencián
2023. november 9-10. között került második alkalommal megszervezésre a Regionális Turisztikai Konferencia, amelynek az idei évben a Grand Hotel Bálványos adott otthont.

Szakmai látogatás a Garden Proiekt Kft.-nél
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának harmadéves Génsebészet hallgatói ellátogattak a csíkmadarasi Garden Proiect mikroszaporító laborjába, a Növényi sejttenyésztés tárgy keretén belül, Bálint Emese oktató szervezésében.

Sapientia Podcast: Epigenetika: A gének játéka
Miért léphetnek fel felnőttkorban is az ételallergiák? Tovább örökíthetjük a traumáinkat? Milyen módon befolyásolják génjeinket a környezeti hatások?

Tanulás vidéki térségben: helyi adottságok, globális kihívások
A Magyar Tudományos Akadémia által szervezett „Magyar Tudomány Ünnepe” országos és határon túli programsorozathoz, a 2023-as évre választott mottóhoz kapcsolódva – TUDOMÁNY: VÁLASZOK A GLOBÁLIS KIHÍVÁSOKRA – tudományos konferenciát szervezünk Csíkszeredában.

Erdélyi Magyar Tudomány Napja
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Csíki Fiókegyesülete, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa és a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara 2023. november 10-én, pénteken Erdélyi Magyar Tudomány Napjára

A Márton Áron Főgimnáziumba került a XI. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő fődíja
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának a Társadalomtudományi Tanszéke 2023-ban tizenegyedik alkalommal rendezte meg a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

Adománygyűjtés Karunk hallgatójának és családjának
A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának egyik hallgatóját és családját érintette a Kovászna megyei Pákéban történt tűzeset, amelynek következtében leégett az otthonuk.

NFI Egyetemi Filmklub: Szerelem első vérig
2023. november 7-én, kedden este 20:00 órától nézzük meg Szerelem első vérig (Dobray György/Horváth Péter, 1986) című filmet. Az esemény az egyetem Nagy Aulájában lesz.

Érdekes kémiai kísérletek a zöld héten
A Zöld hét keretein belül a Sapientia EMTE Biomérnöki Tanszékének szervezésében a Mártonffy György Általános Iskolában érdekes kémiai kísérletek kíséretében izgalmas és tanulságos utazáson vettek részt a diákok a kémia világában.

INDEHEP program eredményeinek bemutatója Komáromban
Kollégáink részt vettek az INDEHEP ( Innovative Digital Development of Health Pedagogics) projekt keretén belül a Komáromban megszervezésre kerülő műhelymunkán 2023. szeptember 11-15 között, a Selye János Egyetem szervezésében.

NFI Egyetemi Filmklub - Az én XX. századom
2023. október 24-én, kedden este 20:00 órától nézzük meg Az én XXI. századom (Enyedi Ildikó, 1989) című filmet.

Sapientia Podcast: A jövő már itt van - az elektromos autók piaca
Európa szinten itt, Romániában kaphatjuk meg a legmagasbb állami támogatást elektromos autó vásárlás esetén, amelyet ki is használnak a vásárlók. Mennyire zöld választás az elektromos autó, valós félelem a hatótáv para? Ezekről beszélgetünk.

Méz minőségi vizsgálatokat végeztek az Élelmiszertudományi Tanszéken
Az Élelmiszertudományi Tanszék munkatársai dr. Salamon Rozália-Veronika docens vezetésével szeptember hónap folyamán 100 darab mézminta minőségi vizsgálatát végeztek el a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete és a Hargita, Kovászna és Maros megyei Méhész Egyesületek megbízásából.

Megjelent a Makovecz Hallgatói Ösztöndíjprogram 2023/24-es tanév II. félévére szóló felhívása
https://sapientia.ro/hu/hirek/megjelent-a-makovecz-hallgatoi-osztondijprogram-202324-es-tanev-ii-felevere-szolo-felhivasa

Dr. Ovidiu Muntean egyetemi tanár emlékére
Megdöbbenéssel értesültünk, hogy dr. Ovidiu Muntean egyetemi tanár 2023. október 10-én eltávozott az élők sorából.

Molnár Beáta-díj
A 2023-ban alapított Molnár Beáta-díj célja az őt jellemző szemléletmód és érzékenység jutalmazása, továbbörökítése. Az alapítók célja a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem hallgatóinak támogatása az önálló kreatív művészi tevékenységekben és/vagy a tudományos kutatómunkában.

Sapientia Podcast EXTRA: Határ a csillagos ég
Rendkívüli vendégünk volt ebben a Sapientia Podcast részben, hiszen Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós beszélt az életéről és a karrierjéről.

NFI Egyetemi Filmklub - Az unoka
2023. október 10-én, kedden este 20:00 órától nézzük meg Az unoka (Deák Kristóf, 2022) című filmet. Az esemény az egyetem Nagy Aulájában lesz.

Stakeholder Peer-Review Forum
2023. szeptember 28-án került sor Pozsonyban, a Lost Millennials projekt keretében a „Stakeholder Peer-Review Forum” nevű eseményre.

SapiZone - román nyelvű játéktér egyetemisták számára
2023. október 11-én, szerdán kerül sor 18:00 órától az egyetemisták számára szervezett román nyelvű társasjáték estre a Sapientia EMTE csíkszeredai helyszínén.

Sapientia Podcast: Külföldön minden jobb(?)
A negyedik évad első részének vendége dr. Bodó Julianna egyetemi professzor lesz, aki a Szociotükör rovatban a külföldi vendégmunkáról és a migrációs folyatamokról beszél.

Legyél Te is a SAPIS nagykövet csapat tagja Csíkszeredában! 23/24
Hallgatóink nagyon gyakran vesznek részt olyan tevékenységekben, ahol az egyetemről beszélnek, ajánlják a szakokat vagy besegítenek rendezvények szervezésében, ötletekkel gyarapítják a tudásunkat, valamint arcukkal képviselik az intézményt. Légy a csapat tagja és jelentkezz legkésőbb 2023. október 10-ig.

Indítjuk a Sapientia Podcast negyedik évadát
2023. október 4-től kezdődően újra videós beszélgetésekkel készülünk, indul a Sapientia Podcast negyedik évada.

Énmárka építés a gyakorlatban
A fenti címmel szerveztünk nemzetközi Erasmus+ programot (Blended Intensive Program) 2023. szeptember 11-15. között a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán, a Budapesti Gazdasági Egyetem 11 hallgatójával és a Selye János Egyetem 10 hallgatójával, amelybe a Sapientia marketing szakos hallgatói is bekapcsolódtak.

Biomérnök mesterisek szakmai terepnapon a Csomád régióban, előadást hallgató medve társaságában
A Csiszár-fürdő különböző forrásvizeit, népi feredőit vizsgálták az elsőéves Fenntartható biotechnológiák mesterszakos hallgatók, hódvárat és medvés kiállítást is megtekintve.

XI. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő – pályázati felhívás
Venczel József (1913 – 1972) társadalomkutató születésének évfordulója alkalmából a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának szervezésében tizenegyedik alkalommal hirdetjük meg a romániai magyar középiskolások számára a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt.

A CSILLAGOK ÚTJÁN - csillagászati és űrkutatási találkozó
2023. október 6-án, pénteken FARKAS BERTALAN lesz a vendégünk, aki az első magyar űrhajósként jutott ki a világűrbe, így a magyar a hetedik nemzet, aki oda feljutott.

Sapientia – 10 éve az Erasmus+ Programban! Új Erasmus+ pályázati felhívások
A Sapientia EMTE a következő új Erasmus+ pályázatokat hirdeti a 2023/2024-es tanévre.

Időközi választások - hallgatói képviselők
A hallgatók képviseletét ellátó megüresedett helyekre az egyetem Szenátusa időközi választást írt ki:

Ebben a tanévben is folytatódik az NFI Egyetemi Filmklub
Érdekel a magyar film? Szívesen néznél régebbi filmeket vásznon, felújított képpel és hanggal, valamint új filmeket? Aztán esetleg szívesen beszélgetnél a látottakról meghívottakkal, egyetemi hallgatótársaiddal?

Közel 300 elsőéves kezdte meg a 2023/2024-es tanévet Csíkszeredában
2023. szeptember 18-án, hétfőn tartottuk a hivatalos tanévnyitó ünnepségünket a Sapientia EMTE, Csíkszeredai Karán.

Sapientia.ro

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Sapientia EMTE

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.

Kapcsolat

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Csíkszeredai Kar

Csíkszereda, Hargita megye, Szabadság tér, 1. szám, 530104

Tel.: +40-266-314-657, fax: +40-266-372-099
E-mail: csikszeredauni.sapientia.ro 

btz webdesign